Tinginys - tikras lietuviškas desertas, nors tiksliai nežinoma, ar jis tikrai yra lietuviškas, bet tikrai nuostabus. Pastaruoju metu populiaru gaminti įvairiausius tinginius, įskaitant baltą varškės tinginį su kondensuotu pienu. Šis desertas be galo mėgstamas, ir visiems galite lengvai įtikti.
Dažniausiai gaminamas varškės tinginys ir šis, karamelinis, su “Rududu”. Nežinau, kiek kartų jis jau buvo skanautas - be galo daug. Mano šeima mėgsta juos visokiausius.
Ingredientai
- 200 g šviesių sausainių
- ½ indelio (200 g) karamelės (tokios kaip 'Rududu')
- 40 g sviesto
- 75 g pieniško ir/ar juodo šokolado
- Papuošimui - cukraus pudros (nebūtina)
Gaminimo eiga
- Sausainių paruošimas: Sausainius sulaužykite.
- Karamelės ir šokolado lydymas: Į nedidelį dubenį sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą, karamelę, sulaužytą šokoladą. Dubenį statykite ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišykite, kol viskas ištirps ir masė taps vientisa. Geriausia viską tirpinti ant garų vonelės, nuolat maišant.
- Masės sumaišymas: Karštą karamelės-šokolado masę pilkite ant sausainių, išmaišykite.
- Formavimas: Ant stalo pasitieskite lapą kepimo popieriaus. Paruoštą masę suverčiame į kepimo formą ar tiesiog ant kepimo popieriaus lapo, suformuojame norimo dydžio tinginį.
- Šaldymas: Padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Tinginys pilnai sustings ir bus tinkamas pjaustymui po 6-8 val. Jei norite greičiau, galite dėti į šaldymo kamerą, tačiau po 2 val., nepamirškite perkelti tinginio į šaldytuvą. Palaukite, kol šiek tiek pravės ir sudėkite į karamelinio tinginio masę į maistinę plėvelę ar sviestinį popierių norima forma.
Šokoladą galima naudoti ir pienišką, ir juodą, kiekvieno daugmaž po lygiai. Cukraus pudra barstyti nebūtina, bet ji paslepia visus netobulumus ir suteikia daugiau spalvų.
Patarimai:
- Kažkas yra pasakęs, kad geriausia tinginiui naudoti sausainius “Gaidelis”, nes jie iš savęs ne tokie saldūs ir tvirtai laikosi.
- Bet man asmeniškai pats skaniausias karamelinis tinginys gaunasi su pačiais pačiais paprasčiausiais arbatiniais sausainiais, kurie įprastai vieni patys mums nėra labai skanūs, bet tinginiui tinka kuo idealiausiai.
- Dar itin gardu ir sauja graikinių riešutų arba kokių džiovintų vaisių įdėti, galite ir dalį sausainių šokoladinių naudoti, jeigu tik yra noro.
Apskritai, tinginys yra lengvai ir greitai paruošiamas, nebrangus saldumynas visai šeimai. Tai puikus desertas prie arbatos arba kavos, pagaminti gali kiekvienas.
Sveikesnis tinginys
Taip pat, galite pagaminti ir sveikesnį tinginį, naudodami avižinius dribsnius, linų sėmenis, kokosų sviestą, medų, kakavą ir auksaspalvį sirupą.
Įvairūs tinginio variantai
- Tinginys su uogomis: Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir varške. Į masę sudėkite šviežias ar šaldytas uogas.
- Tinginys su džiovintais vaisiais: Kambario temperatūros sviestą išplakite su kondensuotu pienu, vaniliniu cukrumi, citrinos sultimis ir varške. Į masę sudėkite susmulkintus džiovintus vaisius.
- Veganiškas tinginys: Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą, kokosų aliejų, supilkite kokosų pieną, cukrų ir kakavą. Maišykite, kol gausis vientisa masė.
- Tinginys be gliuteno: Nedideliame puode ištirpinkite sviestą. Baigiant tirpti sudėkite kondensuotą pieną ir kakavą ir gerai išmaišykite. Atskirai, garų vonelėje ištirpinkite šokoladą.
- Kukurūzinis tinginys: Garuose ištirpintą sviestą išsukite su rududu.
Kiti tinginio receptai
Siūlomi įvairūs tinginio receptai su pusrytainiais "Gaidelis 7 grūdai":
- "Tinginys tropikuose" su kokosų pienu ir riešutų sviestu.
- Chalvos skonio "Tinginys" su karamelizuotu kondensuotu pienu.
- "Tinginys" su datulėmis.
- Turbo "Tinginys" su abrikosais ir moliūgo sėklomis.
- Štrudelio skonio "Tinginys" su aguonomis.
- "Močiutės tinginys" su varške ir citrinomis.
- "Tinginys" su bananu įdaru.
"Tinginio" gaminimas suburia visą šeimą - vaikai laužo sausainius, mama ar tėtis lydo sviestą ir maišo kremą. Svarbiausia - naudokite kokybiškus produktus.
