Tai prancūziška klasikų klasika, kurią vis dažniau išbando ir kepėjai namuose. Darbo ne tiek ir daug, o puikus skonis ir netikėtumo efektas garantuoti! Populiariausias apverstas pyragas, be abejo, yra legendinis „tarte tatin“ su nuostabiais karamele pasidengusiais obuoliais. Tačiau iš tiesų tokius pyragus galima kepti ir su kitomis gėrybėmis. Šis pyragas nustebins ir gražia išvaizda, ir puikiu skoniu bei drėgna tekstūra.
Receptas bestseleris receptų pasaulyje. Labai sezoniškas, purus ir drėgnas. Moliūgas, kriaušės ir apelsinai sukuria tikrą skonio šventę. Lengva pagaminti.
Kriaušių pyragų kepu ne tiek ir daug, bet jie ypatingai skanūs. Kriaušes labai mėgstu, dažniausiai jas valgau šviežias, nes jos pačios iš savęs - kaip desertas. Gerai prinokusios ir sultingos kriaušės labiausiai tinkamos valgymui, o štai kietesnės, kurias dar reikėtų panokinti - puikiai tinka įvairiems kepiniams ir pyragams.
Panašų, apverstą pyragą kepu su spanguolėmis. Šis, su kriaušėmis, jo giminaitis, tik cukraus recepte pamažinau, nes kriaušės daug saldesnės nei spanguolės ir vietoj cinamono, kriaušes gardinau maltu kardamonu, kuris joms ypatingai tinka. Prie kriaušių labai tinka ir švieži čiobreliai, jais puošiau jau iškeptą pyragą.
Taip, man jos skaniausios dar nesutežusios, dar šiek tiek neprinokusios, kai kandi ir net traška tas vaisius, gurgžda tarp dantų. Tokių dailių kriaušaičių ir parsivežiau iš Skirsnemunės. O kad jos veltui nestovėtų, nutariau iškepti pyragą - subtiliai salstelėjusį ir, kad būtų linksmiau, apverstą.
Ingredientai
- 200 g sviesto + dar šiek tiek skardai ištepti
- 2 v. š. rudojo cukraus
- 300+200 g cukraus
- 1 citrinos žievelės
- 1 cinamono lazdelės
- 4 tvirtų kriaušių
- 3 didelių kiaušinių
- 180 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- saujelės kepintų migdolų plokštelių
Gaminimo Žingsniai
- Užsegamos 23 cm skersmens kepimo formos šonus ištepame sviestu, o apačią išklojame kepimo popieriumi. Jį pabarstome ruduoju cukrumi ir migdolų plokštelėmis.
- Inde sumaišome 500 ml vandens, 300 g cukraus ir tarkuotą citrinos žievelę. Įdedame cinamono lazdelę. Mišinį užkaičiame ant nedidelės ugnies. Tuo tarpu nuplautas kriaušes nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome skiltelėmis.
- Kai cukrus ištirpsta, sudedame kriaušes ir pakaitiname 5 min. (vanduo turėtų neužvirti). Paskui kriaušes išimame kiaurasamčiu, nuvarviname ir sudedame į kepimo skardą ant cukraus ir migdolų.
- Dubenėlyje išplakame 200 g cukraus ir sviestą iki purios vientisos masės. Tada vieną po kito sudedame kiaušinius, kaskart gerai išmaišydami.
- Atskirame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską ir šį mišinį pamažu įmaišome į tešlą. Ši išeina gana tiršta, bet puri, panaši į kremą.
- Tešlą sukrečiame į kepimo skardą, šiek tiek aplyginame (jei tai sunkiai išeina, nesijaudinkite, kepdama tešla pasiskirstys tolygiai).
- Šauname pyragą į iki 180 ºC įkaitintą orkaitę ir kepame 50-60 min. Kai tešla nebelimpa prie pagaliuko, traukiame kepinį lauk, palaikome 10 min., atsegame kepimo formą ir išverčiame pyragą į lėkštę taip, kad kriaušės atsidurtų viršuje.
Apversto Moliūgų Pyrago su Kriaušėmis Receptas
6-8 asm. Gaminimas 15 min. Kepimas 45-50 min.
Jums Reikės:
- 50 g minkšto sviesto (formai patepti)
- 50 g DANSUKKER nerafinuoto cukranendrių cukraus (formai pabarstyti)
- 2-3 tvirtų kriaušių
- 200 g kambario temperatūros sviesto
- 150 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
- 3 kiaušinių
- 1 stiklinės tarkuoto vidutine tarka moliūgo
- 1 šaukšto tarkuotos apelsinų žievelės
- 220 g miltų
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
Gaminimo Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Paruoškite stačiakampę formą 25 x 25 cm - gausiai patepkite ją sviestu ir apibarstykite nerafinuotu cukranendrių cukrumi.
- Supjaustykite kriaušes ir sudėliokite jas formoje.
- Sviestą išsukite su nerafinuotu cukranendrių cukrumi. Po vieną įmaišykite kiaušinius, sudėkite moliūgą ir apelsinų žievelę.
- Sumaišykite likusius sausus produktus ir suberkite viską į sviesto-moliūgo masę, greitai viską išmaišykite.
- Sukrėskite tešlą ant kriaušių.
- Kepkite maždaug 50 min. Patikrinkite, ar iškepė, mediniu iešmeliu. 10 min.
Kriaušių Pyragas Kamado Bono Kepsninėje
Paruoškite Kamado Bono kepsninę netiesioginiam kepimui (su deflektoriumi), naudokite ir kepimo akmenį. Palaukite kol temperatūra pakils iki 180 C. Apvalią 21-23 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu.
Ingredientai:
- 255 g sviesto: 200 g tešlai, 55 g karamelei
- 150 g cukraus tešlai
- 150 g cukraus karamelei
- 50 g miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. apelsino žievelės
Gaminimo Eiga:
- Pirmiausia pagaminkite kriaušių sluoksnį. Nedideliame puode ant nedidelės ugnies pakaitinkite sviestą, cukrų ir kardamoną - kol sviestas išsilydys, o cukrus ištirps. Dažnai maišydami pakaitinkite dar porą minučių. Gautą karamelę supilkite į paruoštą kepimo formą ir paskirstykite per visą dugną.
- Pagaminkite ir tešlą. Išsukite sviestą su cukrumi, tuomet po vieną muškite kiaušinius, kaskart gerai išsukdami, galiausiai suberkite miltus, kepimo miltelius ir nutarkuotas apelsinų žieveles, įsitikinkite, kad tešloje nebeliko sausų miltų.
- Kepkite 45-55 min. Leiskite formoje pravėsti apie 10 min, o tada apverskite į didelę lėkštę.