pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Obuolių pyragas su manais: paprastas ir gardus receptas

Ką daryti, kai organizmas prašo obuolių pyrago, o baltų rankelių kišti į tešlą nesinori? Oi, gerbiamieji, variantų galybė! Vienas iš tokių keistesnių (pagal gaminimo būdą, bet ne pagal rezultatą) - apibarstyti obuolius sausais miltais ir iškepti. Prisipažinsiu, kai pirmą kartą šį receptą išgirdau, pagalvojau, kažką čia Redutis paistalioja. Kai antrą kartą išgirdau, suklusau. O kai pati patikrinau, įsitikinau: akurat, gaunasi pyragas! Visai geras! Grožio konkursuose šansų nedaug turi, bet skonis puikus.

Šį pyragą kepu tada, kai noriu pyrago, bet neturiu laiko jį kepti. Jei vyro paprašau pritarkuoti obuolių, apskritai gaminti beveik nebereikia.

Ingredientai

  • 1 stiklinė cukraus
  • 4 dideli obuoliai
  • 1 stiklinė kvietinių miltų
  • 1 stiklinė manų kruopų
  • 200 gramų sviesto
  • Žiupsnelis maltos vanilės arba 1 a.š. vanilinio cukraus (nebūtina)
  • 1 a.š. cinamono (nebūtina)
  • 1/2 a.š. kardamono (nebūtina)
  • 1/4 a.š. malto imbiero (nebūtina)

Pastaba: Vietoje kvietinių miltų jau ne kartą naudojau šviesius speltų miltus. Ateityje planuoju juos pamaišyti su avižiniais, o gal skaniai pavyktų ir vien su pastaraisiais…⠀Viršų mėgstu apibarstyti smulkiais avižiniais dribsniais, kurie suteikia malonaus traškumo.

Gaminimo eiga

  1. Įjun­gia­me or­kai­tę 170 C.
  2. At­si­ma­tuo­ja­me po lygiai ma­nų kruo­pų, mil­tų ir cuk­raus. Recepte turėjau parašyti kokius nors kiekius, tai parašiau pusę stiklinės. Bet taip pat sėkmingai galima naudoti pilną stiklinę. Arba po du šaukštus. Arba po pusę kibiro. Atitinkamai daugiau ar mažiau obuolių ir sviesto.
  3. Manų kruopas, miltus, cukrų ir kepimo miltelius su­mai­šo­me du­be­ny­je. Ga­li­ma da­lį ma­nų kruo­pų pa­keis­ti mal­tais mig­do­lais ar kokiais nors avižiniais dribsniais.
  4. Pa­si­ruo­šia­me in­dą, ku­ria­me kep­si­me ir iš kurio valgysime, nes gra­žiai išim­ti ir at­pjau­ti gra­žiais ga­ba­liu­kais nelabai pa­vyks.
  5. Stambia tarka sutarkuojame obuolius.
  6. Į kepimo indą dedame kelis šaukštus tarkuotų obuolių ir paskleidžiame plonai ir lygiai.
  7. Užbarstome mišiniu iš miltų ir cukraus. Vėl obuolių. Vėl miltų. Taip sluoksniuojame, kol viską išbaigsime. Sluoksniukai turi būti ploni, kad kepant obuolių sultys perdrėkintų miltus. Vir­šu­ti­nis sluoks­nis tu­ri bū­ti mil­tų.
  8. Ant viršaus uždedame sviesto, supjaustyto gabaliukais. Cinamono, jei mėgstate.
  9. Kepame kol apkeps paviršius - jei vienas didesnis indas, gali trukti 40-50 min.

Arba kitas būdas:

  1. Supjaustykite obuolius skiltelėmis.
  2. Į vieną indą sudėkite miltus, cukrų ir manų kruopas.
  3. Paėmę truputėli sviesto ištrinkite juo skarda, tada trečdali kruopų masės supilkite į indą, tada ant viršaus trečdalį sviesto užtarkuokite, tada už dėkite puse turimų obuolių, tada vėl uždėkite antrą dali masės ir vėl antrą dalį sviesto ir likusius obuolius, tada sudėkite likusią masę ir likusi sviestą.
  4. Ir kepkite 45min. 200 laipsnių karštyje orkaitėje.

Svarbūs patarimai

  • Tai, kaip iškeps pyragas dar labai priklauso ir nuo orkaitės. Kiekviena orkaitė turi savo kepimo būdus ir kartais prie to paties karščio vienose patiekalas iškepa greičiau nei kitose. Tad kepdamos pasireguliuosite laiką palei save.
  • Jei nepatinka kardamonas ar imbieras, galite apsieiti ir be jų.

Malonaus gaminimo! Labai lauksiu komentarų ar patarimų kaip dar galėtume pyragą pagerinti.