pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mesos Kukuliai: Receptai su Šonine

Kukuliai pietums - gal skamba ir nelabai rafinuotai, tačiau tai yra neįtikėtinai racionalus, laiką ir nervus tausojantis patiekalas, kuris ypač pasiteisina vasarą, kai valgyti reikia, o laiko gaminti nėra daug: vasara juk nesutverta stovėjimui prie viryklės!

O gal gyvenate sodyboje, kuri lyg medus vilioja vasarotojus iš miesto - ir ne po vieną, o būriais? Tuomet turėti daug mėsos kukulių šaldiklyje yra geniali idėja. Be to, kukuliai - tobula medžiaga kulinarinėms improvizacijoms: galima valgyti su bulvių koše, „pastiprinti" sriubą, troškinti padažuose ir t. t.

Vištienos Kukuliai

Šis receptas puikiai tinka tiems, kurie nori greitai ir lengvai pasigaminti skanius kukulius.

Reikės:

  • 2 kg vištienos faršo (tinka tinka mėsa, kurią labiausiai mėgstate)
  • 1 nubrauktas šaukštas druskos
  • 1 šaukštelis šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • aliejaus
  • Provanso žolelių mišinio

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Vištienos faršą sumaišykite su druska ir pipirais.
  3. Vandeniu suvilgytomis rankomis suformuokite nedidelius, maždaug graikinio riešuto dydžio, kukulius, sudėkite juos vieną šalia kito į skardą.
  4. Paruoštus kukulius pašlakstykite aliejumi, pabarstykite Provanso žolelėmis ir pašaukite į orkaitę.
  5. Kepkite maždaug 30 minučių. Išimkite, gerai atvėsinkite.
  6. Jeigu norite kukulius užšaldyti, sudėkite juos ant padėklo vienu sluoksniu ir šaldykite. Kai sušals, tada padalykite porcijomis - po tiek, kiek jums reikės vienam kartui, sudėkite į maišelius arba specialius indelius šaldytiems produktams ir laikykite šaldiklyje.

Patarimai:

  • Jeigu gaminate tik būsimų patiekalų pusgaminį, prieskonių daug nedėkite.
  • Jeigu kukuliai vėliau bus verdami arba troškinami, iš anksto jų atšildyti nebūtina.
  • Šaldytų kukulių gaminkite tik tiek, kiek reikia iš karto suvalgyti, kitam kartui nepalikite.
  • Jei gaminsite iš neatšildytų kukulių, juos reikėtų papildomai pašildyti: kai virsite sriubą, pavirkite šiek tiek ilgiau, kai gaminsite su padažu, prieš dedami į padažą pašildykite kukulius nedideliame kiekyje vandens.

Švediški Mėsos Kukuliukai su Šonine

Dievinate švediškus mėsos kukuliukus? Tokius namuose galite pasigaminti ir patys. Svarbiausia, kad mėsa būtų šviežia. Štai vienas iš receptų su šonine:

Reikės:

  • 1 kg šviežios maltos kiaulienos
  • 200 g rūkytos šoninės
  • 3 vnt. kiaušinių trynių
  • 2 vnt. svogūnų
  • 4 skiltelės česnakų
  • 2 valg.š. maltų pankolio sėklų
  • 2/3 puodelio džiūvėsėlių
  • 2 valg.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 puodelio malto Parmezano
  • 2 puodelių smulkintos mozorelos
  • 2 arbat.š. druskos
  • pipirų
  • Pomidorų padažo

Gaminimas:

  1. Pakepinkite supjaustytą šoninę, kai išsiskirs riebalai, sudėkite susmulkintą svogūną ir česnaką. Pabaigoje sudėkite maltas pankolio sėklas.
  2. Į mėsą įmuškite kiaušinių trynius, sudėkite šoninę, džiūvėsėlius.
  3. Viską sumaišykite ir suformuokite kukulius.
  4. Kukulius apkepkite, sudėkite į kepimui skirtą indą, užpilkite tarkuotu sūriu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min.
  5. Serviruodami pagardinkite pomidorų padažu.

Bulvinukai su Šonine

Šis receptas puikiai tinka mėgstantiems bulvinius patiekalus.

Reikės: (1 kg bulvių)

  • 1 kg bulvių
  • 250 g bulvių ar kukurūzų krakmolo
  • 2 kiaušinių
  • 2 šaukštų miltų
  • 2 šaukštų lydyto sviesto
  • 4 šaukštų grietinės
  • 150 g šaltai rūkytos šoninės
  • 100 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio
  • žiupsnio Provanso žolelių mišinio (ar kitų mėgstamų prieskonių)
  • druskos
  • vandens sūdymui verdant (santykis 1 litras vandens ir 1 šaukštelis druskos)

Gaminimas:

  1. Bulves nuplaunu ir neskustas bei nepjaustytas sudedu į puodą, reikėtų tokio dydžio, kuriame bulvės būtų visiškai apsemtos vandens.
  2. Kaičiu ugnį, ant bulvių pilu vandenį, dengiu dangtį ir verdu iki bulvės suminkštėja, laikas priklauso nuo daržovių dydžio ir kaitros.
  3. Išvirus nukošiu, truputį pabadau šakute, perlieju šaltu vandeniu ir palieku atvėsti.
  4. Tuomet nulupu, pjaustau į 4 dalis ir dedu į maisto smulkintuvą (naudoju virtuvinio kombaino S formos peilius). Malu iki vientisos masės, tuomet į indą įmušu kiaušinius, beriu miltus ir pusę krakmolo.
  5. Įmaišau, suberiu likusį ir vėl maišau, neilgai, tik kol produktais susiporuoja. Tešla būna maloni, nelimpanti prie rankų.
  6. Darbastalį pabarstau miltais, šaukštu pakabinu tešlos ir rankomis formuoju nedidelius rutuliukus, pirštu įspaudžiu duobutę.
  7. Kaičiu didesnį puodą su vandeniu, jį pasūdau ir jam užvirus sudedu bulvinukus. Verdu apie 10 minučių.
  8. Išvirtus bulvinukus nukošiu, orkaitę įkaitinu iki 160 laipsnių, į kepimo indą dedu sviestą ir grietinę ir pašaunu į orkaitę 5-7 minutėms.

Jautienos Kukuliai su Sūriu Kreminiame Padaže

Šis receptas - tai jaukus ir šildantis naminis maistas. Kokybiška jautiena garantuoja puikų rezultatą.

Gaminimas:

  1. Į dubenį dedame džiūvesėlius, užpilame pienu, išmaišome.
  2. Dedame smulkia tarka tarkuotą svogūną, smulkintą jautieną, kiaušinį, įtarkuojame česnaką, parmezaną, beriame druską, pipirus, smulkintas petražoles. Masę gerai išmaišome.
  3. Rankomis formuojame plokčius apskritimus, į vidurį įspaudžiame sūrio gabalėlį ir susukame kukulius.
  4. Kukulius apskrudiname keptuvėje po porą minučių iš visų pusių, atidedame.
  5. Pašaliname riebalus ir ruošiame padažą: keptuvėje išlydome sviestą, beriame miltus, išmaišome. Įmaišome garstyčias.
  6. Tuomet visą laiką maišydami lėtai supilame sultinį, grietinėlę, beriame druskos, pipirų ir pakaitiname kelias minutes.
  7. Apskrudintus kukulius dedame į keptuvę su padažu, uždengiame dangčiu ir troškiname ant nedidelės kaitros 10 min.

Rekomenduoju patiekti su bulvių koše arba makaronais bei mėgstamomis daržovių salotomis.

Švediški Kukuliai Azijietiškai

Norite nustebinti artimuosius? Švediški kukuliai azijietiškai yra greitas, paprastas ir skanus sprendimas!

Reikės:

  • 300 ml kečupo be priedų
  • 50 g rudojo cukraus
  • 50 ml acto (3 proc.)
  • 1 šaukšto rūkytos paprikos
  • Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelio aitriosios paprikos
  • 1 šaukštelio maltų kalendrų
  • 12-16 šaldytų mėsos kukulių (naminių kukulių receptas čia)
  • 6-8 riekelių šaltai rūkytos šoninės
  • Bazilikų arba petražolių (papuošti)

Gaminimas:

  1. Kečupą pavirkite su cukrumi ir actu, kol tūris sumažės ¼. Suberkite rūkytą papriką, druskos, pipirų. Nuolat kaitinkite mažoje kaitroje.
  2. Supilkite likusius prieskonius. Dar pakaitinkite.
  3. šaldytus mėsos kukulius arba šaldytus vištienos kukulius apvyniokite rūkyta šonine, sutvirtinkite iešmeliu.
  4. Kepkite apie 20 min. kartkartėmis patepdami pagamintu padažu.

Legendiniai Švediški Kukuliai

Šis receptas padės Jums pasigaminti pačius skaniausius, tai bus švediškų kukulių etalonas ir geriausia ką Jūs iki šiol ragavote. Yra begalės šio recepto variantų, visi panašūs pagrindinių produktų sąrašu ir, dažniausiai, skiriasi tik prieskoniai bei jų proporcijos, o tai, mano nuomone ir yra esminiai niuansai išskiriantys šį receptą iš kitų.

Reikės:

  • 400 g. maltos jautienos
  • 400 g. maltos kiaulienos
  • 250 ml. smulkiai sukapoto baltos sumuštinių duonos minkštimo (be plutos)
  • 4-6 juostelių labai smulkiai pjaustytos rūkytos šoninės
  • 1 didelio labai smulkiai pjaustyto svogūno
  • 4 kiaušinių
  • 580 ml. jautienos sultinio
  • 2 š. sviesto
  • 2 š. miltų
  • 120 ml. riebios grietinėlės (35 proc. riebumo)
  • 1 š. (plokščio) druskos
  • 1 ir 1/2 a. š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 ir 1/2 a. š. balto cukraus
  • 1/2 a. š. malto muskato riešuto
  • 1 a. š. prieskonių mišinio
  • aliejaus kepimui
  • 1 a.š. sojų padažo (nebūtinai)

Prieskonių mišiniui:

  • 1/8 a. š. maltas imbieras
  • 1/8 a. š. maltas cinamonas
  • 1/8 a. š. maltas kardamonas
  • 1/8 a. š. malti gvazdikėliai

Gaminimas:

  1. Dubenyje sumaišykite smulkiai sukapotą duonos minkštimą su 80ml. sultinio (nupilkite nuo bendro nurodyto kiekio 580ml.).
  2. Ant vidutinės nedidelės ugnies keptuvėje įkaitinkite vieną šaukštą sviesto ir apkepinkite svogūną iki švelniai auksinės spalvos, laikas nuo laiko vis pamaišydami. Apkepintą svogūną perdėkite į dubenį su duona ir išmaišykite.
  3. Toje pačioje keptuvėje (jos plauti nereikia) apkepinkite šoninę, kol ištekės visi riebaliukai ir ji taps traški. Jeigu šoninė labai liesa (naudojate "Pancetta tesa"), įdėkite papildomą šaukštą sviesto. Riebalus paliekant keptuvėje, jų jau neprireiks, sudėkite šoninę į dubenį su duona, svogūnais ir viską išmaišykite.
  4. Į didesnį dubenį sudėkite mėsą, sausus prieskonius (druską, pipirus, cukrų, muskato riešutą bei 1 arbatinį šaukštelį pasiruošto prieskonių mišinio), duonos masę, įmuškite kiaušinius ir viską gerai išminkykite.
  5. Pasiruoškite kepimo skardą ar didesnę lėkštę, kur būtų patogu dėti kukulius. Pasiruoškite indą su šaltu vandeniu (jam atšilus, galima įmesti keletą ledo kubelių), jame laikas nuo laiko suvilgysite rankas lipdydami kukulius, taip stipriai palengvinsite sau darbą, nes jie lengviau formuosis ir bus lygesniu paviršiumi.
  6. Dabar imkite po 1 valgomąjį šaukštą paruoštos masės ir darykite kukulius, jie neprivalo būti tobulai identiški, bet daugiau mažiau graikinio riešuto dydžio.
  7. Ant vidutinės aukštos ugnies keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kukulių į keptuvę dėkite tiek, kad jie nesiliestų vienas su kitu, nes pradės troškintis, o ne kepti, geriau po mažiau. Apytiksliai bus 3-4 partijos, priklausomai nuo keptuvės dydžio.
  8. Kepkite apie 3-5 minutes, kol kukuliai iš abiejų pusių bus gražiai apskrudę. Kepimo laikas labai priklauso nuo keptuvės, kurioje kepsite (špižinė, tefloninė ir t.t.), taip, kad labiau orentuokitės į rezultatą, o ne į tikslų kepimo laiką.
  9. Apkeptus kukulius atidėkite į lėkštę. Dabar miltus sumaišykite su 4 šaukštais vandens (kad neliktų gumuliukų) ir supilkite į likusį sultinį.
  10. Jeigu kukulius kepėte pakankamai didelėje keptuvėje aukštomis sienelėmis, tuomet nupilkite susidariusius riebalus ir nustatykite vidutinę kaitrą. Jeigu kepėte mažoje keptuvėje ir visi kukuliai niekaip, net ir labai glaudžiai joje netilps, tuomet susirasikite puodą ir įkaitinkite jį ant vidutinės ugnies.
  11. Į įkaitintą puodą ar keptuvę supilkite sultinį sumaišytą su miltais ir užvirkite. Praėjus minutei sudėkite apkeptus kukulius, tuo pačiu supildami ir lėkštėje susidariusias mėsos sultis.
  12. Šiek tiek pridengę dangtį, retkarčiais, labai atsargiai pamaišydami viską virkite apie 6-8 minutes, kol padažas sutirštės. Tuomet supilkite grietinėlę, pavirkite dar 2 minutes ir nuimkite nuo ugnies.
  13. Uždenkite dangtį ir leiskite keletą minučių viskam pailsėti, kad susibalansuotų skoniai. Dabar ragaujame padažą ar netrūksta druskos, pipirų. Jeigu druskos lyg ir pakanka, bet jaučiate, kad norisi ryškesnio skonio, na kažko trūksta - įpilkite šaukštelį sojų padažo.

Kiaulienos ir jautienos mėsos mišinys yra klasikinis švediškas receptas, bet kukulius galite daryti naudodami vien kiaulieną arba vien jautieną, tik turėkite omeny, kad pasirinkus vien maltą jautieną jie nebus tokie minkšti ir sultingi.