pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Iškepti Tobulą Sprandinės Kepsnį: Receptas

Gyvenimas - dalykas įdomus ir nenuspėjamas. Planuoji, ieškai įdėjų ir įkvėpimo, originalumo, darai, stengiesi ir… ilgainiui paaiškėja, kad originalūs kulinariniai virsmai ar deriniai mažai kam įdomūs.

Štai receptas, kaip iškepti sultingą sprandinės kepsnį orkaitėje, kuris pamaitins vieną žmogų arba visą kompaniją, priklausomai nuo jūsų poreikio. Produktų reikės mažai ir jie nėra ypatingi - tokių rasite kiekvienoje virtuvėje. Svarbiausia yra didelis gabalas sprandinės.

Pagrindiniai Ingredientai

  • 1,5-2 kg ar daugiau sprandinės
  • Druska
  • Juodieji pipirai
  • 2 valgomieji šaukštai su kaupu krienų
  • 2 šaukštai garstyčių
  • 2-3 šaukštai su kaupu majonezo arba riebios grietinės
  • 6-8 skiltelės česnako

Marinuojame Mėsą

Visą šį sprandinės gabalą dėkite į didelį dubenį ar puodą, kuriame jis tilptų. Apiberkite gausiai druska ir juodaisiais pipirais ir apvoliokite šiais prieskoniais iš visų pusių. Dabar ant mėsos dėkite 2 valgomuosius šaukštus su kaupu krienų, 2 šaukštus garstyčių, 2-3 šaukštus su kaupu riebios grietinės ir įtarkuokite ar su traiškykle sumulkinkite 6-8 skilteles česnako. Visu šiuo mišiniu įtrinkite tolygiai sprandinės gabalą iš visų pusių.

Dėkite sprandinę su visu marinatu į polietileninį maišelį, tada maišelį geriau dėti į indelį ar bliūdą, kad netyčia padažas pro maišelio kokią skylutę neištekėtų ir šį kiaulės gabalą padėkite į šaldytuvą marinuotis. Bent 2 paroms.

Kepimo Procesas

Atėjus kepimo dienai praplėškite maišelį ir sprandinę su marinatu dėkite į kepimo indą ar skardą aukštais kraštais, indą sandariai uždenkite kepimo folija. Dabar indą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki +150C kokiom 2,5-3 valandom.

Praėjus šiam laikui indą išimkit, orkaitės kaitrą padidinkit iki +220C, o mėsą atsargiai (nes ji ims byrėti) perdėkite ant grotelių ir pašaukite atgal į orkaitę dar 30min., kad sprandinės paviršius dailiai apskrustų ir dar labiau pakviptų. Jei norite - šalia galite pastatyti indą su 10min. Praėjus nurodytam laikui išimkite mėsą iš orkaitės, perdėkite ant medinės lentelės ir pradėkite pjauti.

Vaizdas, aromatas, skonis - viskas yra taip gerai, kaip gali būti per geriausias metų šventes. Ramiai iš anksto užmarinuosite, ryte pašausit į orkaitę ir kol mėsa slow-cook’insis galėsite neskubant papuošti stalą ir atvėsinti vyną.

Patarimai ir Garnyrai

Kepsnys labai sultingas, todėl papildomai jokio padažo nereikės. Garnyrui tiks virtos ir paskrudintos bulvytės, bulvių košė, raugintos ir marinuotos daržovės.

Jei norite, šalia galite pastatyti indą su 10 min. virtomis, nukoštomis, aliejumi ir druska apibarstytomis bulvėmis - per tą laiką jos gražiai iškeps ir apskrus, turėsite garnyrą.

Skirtingi Kepimo Būdai ir Marinatai

Sprandinės kepsnį galima kepti ir kitais būdais, naudojant įvairius marinatus, kurie suteikia mėsai skirtingų skonių ir aromatų.

Kepimas Rankovėje

Sprandinės kepsnys, keptas rankovėje, yra puikus būdas pasiekti neįtikėtinai sultingą ir aromatingą mėsos patiekalą. Šis gaminimo būdas leidžia mėsai troškintis savo sultyse, išsaugant natūralų skonį ir minkštumą. Rankovė taip pat padeda išvengti netvarkos orkaitėje, nes riebalai ir sultys lieka viduje.

Marinato Ingredientai

  • Druska ir pipirai: Tai pagrindiniai prieskoniai, kurie pabrėžia natūralų mėsos skonį.
  • Česnakas: Suteikia aštrumo ir aromato. Galima naudoti šviežiai spaustą česnaką arba česnako miltelius.
  • Svogūnai: Suteikia saldumo ir aromato. Galima naudoti smulkintus svogūnus arba svogūnų miltelius.
  • Žolelės: Rozmarinas, čiobrelis, raudonėlis, bazilikas puikiai tinka kiaulienos patiekalams.
  • Rūgštis: Actas, citrinų sultys, vynas, jogurtas padeda suminkštinti mėsą.
  • Saldumas: Medus, rudasis cukrus, klevų sirupas suteikia karamelizuoto skonio.
  • Prieskoniai: Paprika, kmynai, kalendra, garstyčių sėklos suteikia unikalų skonį.
  • Aliejus: Padeda prieskoniams geriau įsigerti į mėsą ir išlaikyti drėgmę.

Marinato Pavyzdžiai

  • Klasikinis marinatas: Alyvuogių aliejus, citrinų sultys, česnakas, rozmarinas, druska, pipirai.
  • Azijietiškas marinatas: Sojų padažas, imbieras, česnakas, sezamų aliejus, rudasis cukrus.
  • Medaus ir garstyčių marinatas: Medus, garstyčios, obuolių actas, česnakas, druska, pipirai.
  • Pikantiškas marinatas: Aitriosios paprikos, česnakas, svogūnai, kmynai, aliejus, citrinų sultys.

Kepimas Keptuvėje

Sprandinės kepsnys, keptas keptuvėje, yra puikus pasirinkimas greitiems ir skaniems pietums ar vakarienei. Tai patiekalas, kuris nereikalauja didelių kulinarinių įgūdžių, tačiau gali nustebinti savo sultingumu ir aromatu.

Rinkitės mėsą su riebalų intarpais, nes jie kepant ištirpsta ir suteikia kepsniui sultingumo ir skonio. Geriausia rinktis sprandinę, kuri nėra pernelyg liesa, bet ir ne per daug riebi.

Greitas Marinavimo Receptas Keptuvei

  • Alyvuogių aliejus
  • Garstyčios (geriausia Dižono)
  • Sojų padažas
  • Česnakas (išspaustas)
  • Žolelės (rozmarinas, čiobrelis, raudonėlis - pagal skonį)
  • Druska ir pipirai (pagal skonį)

Alternatyvūs Kepimo Būdai

  • Kepimas folijoje: Vietoj rankovės galite naudoti kepimo foliją. Apvyniokite mėsą folija ir kepkite orkaitėje.
  • Kepimas puode: Kepkite sprandinę uždarame puode su nedideliu kiekiu skysčio.
  • Kepimas ant grotelių: Sprandinę galima kepti ir ant grotelių.

Velykiniai Sprandinės Kepsnio Receptai

Artėjant Velykoms, sprandinės kepsnys gali tapti puikiu šventinio stalo akcentu. Štai keli receptai, kurie padės nustebinti šeimą ir svečius:

Pikantiška Sprandinė su Čiobreliais ir Medumi

Šiame recepte puikiai subalansuoti prieskoniai su vos juntamu čiobrelių aromatu ir medaus saldumu. Pikantiškumo kepsniui suteikia nuostabus svogūnų padažas.

Ingredientai

  • 1 kg NORFOS sprandinės su kaulu
  • Žiupsnelis džiovintų čiobrelių
  • 2 valg. š. medaus
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 arbat. š. paprikos miltelių
  • 1 arbat. š. garstyčių
  • 2 valg. š. aliejaus
  • Pipirų
  • 1 valg. š. druskos

Padažui

  • 100 ml mėsos ar daržovių sultinio
  • 50 g sviesto
  • 50 ml balzaminio acto
  • 2 šalotinių svogūnų
  • 2 valg. š. rudojo cukraus

Gigantiški Sprandinės Kepsniai su Keptomis Paprikomis

Kiauliena - universali mėsa, kurią galima derinti su skirtingais ingredientais. Išbandykite receptą su keptomis paprikomis - minkštos ir sultingos daržovės kepsniui suteiks naujų skonio natų.

Ingredientai

  • 600 g NORFOS kiaulienos sprandinės
  • 1 valg. š. stambiai grūstų pipirų
  • 1 valg. š. džiovintų bazilikų
  • Druskos

Keptoms Paprikoms

  • 2 raudonųjų paprikų
  • 2 skiltelių česnakų
  • 1 svogūno
  • 2 arbat. š. balzaminio acto
  • Žiupsnelio džiovintų bazilikų, raudonėlių

Mėsos Technologo Patarimai

Prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas pataria: jei mėsą kepsite grilyje, rinkitės turinčią šiek tiek riebaliuko, mat liesas kumpis ar nugarinė iškepusi bus pernelyg sausa. Neprašausite pasirinkę šašlykus, dešreles, marinuotus sprandinės kepsnius ar paukštieną. Grilinti galima ir žuvį bei jūros gėrybes, tačiau labai svarbu jų neperkepti, kepti mažesnėje kaitroje.

G. Bačkovas atkreipia dėmesį ir į vieną daugumos daromą klaidą - nesaikingą acto naudojimą marinatuose. Pastarasis, anot pašnekovo, ištraukia iš mėsos sultis, ją sausina, todėl ji tampa mažai sultinga ir kieta. „Kaip alternatyvą arba bent jau dalinai actą galima keisti gazuotu mineraliniu vandeniu, kuris turi atvirkštinį efektą - minkština mėsą“, - sako G. Bačkovas bei pateikia keletą paprastų mėsos marinavimo receptų.

1 Kilogramo Kiaulienos Sprandinės Šašlykų Marinatas su Mineraliniu Vandeniu

Reikės

  • 0,5 l gazuoto mineralinio vandens
  • 1 citrinos
  • 3 svogūnų
  • Druskos ir pipirų - pagal skonį
  • Keleto lapelių džiovinto baziliko

4 Porcijų Kiaulienos Sprandinės Kepsnio Marinatas su Garstyčiomis

Reikės

  • 4 kiaulienos sprandinės kepsnių
  • 2 skiltelių česnako
  • Druskos ir pipirų - pagal skonį
  • 2 v.š. dižono garstyčių
  • 50 ml sojos padažo
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • Trupučio balzaminio acto

„Norfos“ Mėsininko Patarimai

Gigantiškų kepsnių mėgėjams D.Bartošius pataria pirmiausia išsirinkti tinkamą kiaulienos dalį. Kepsniai iš šoninės ir sprandinės yra sultingesni, o iš nugarinės ar kumpio - sausesni, nes turi mažiau tarpraumeninių riebalų. Svarbu pasirinkti ir tinkamą mėsos gabalą - kuo jis didesnis, 1-3 kg, tuo kepsnys bus sultingesnis. Taip pat patartina pirkti mėsą su odele. Kepimo metu ji turi būti viršuje - ištekantys riebaliukai sudrėkins liesesnį mėsos sluoksnį. Kepsnio sultingumas priklauso ir nuo kepimo būdo.

D.Bartošius rekomenduoja laikytis tokios taisyklės: kuo kepsnys didesnis, tuo žemesnėje temperatūroje ir ilgiau reikia kepti. Pradėjus kepti kiaulieną, orkaitę įkaitinkite maksimaliai, iki 230-250 laipsnių, kad susidarytų mėsos plutelė - ji neleidžia ištekėti sultims. 1,5-2 kg kiaulienos sprandinę tokioje temperatūroje kepkite apie 45 min. Po to temperatūrą sumažinkite iki 130-160 laipsnių ir kepkite dar apie valandą laiko.

Nepamirškite ir kepimo indo - geriausiai tinka špižiniai ar ketaus troškinimo indai su dangčiu, kurie gerai laiko šilumą. Jei indo neturite, galima naudoti kepimo rankovę. Ir paskutinis D.Bartošiaus patarimas: iškeptos mėsos iš karto nepjaustykite, leiskite pastovėti apie 10 min., kad tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys.

Receptai su Nuotraukomis

Kai kurie receptai pateikiami su nuotraukomis, kad būtų lengviau įsivaizduoti galutinį rezultatą ir sekti gaminimo procesą.

Pikantiška Sprandinė su Čiobreliais ir Medumi

Ši nuotrauka iliustruoja, kaip turėtų atrodyti iškepęs kepsnys. Svogūnų padažas suteikia jam ypatingo žavesio.

Gigantiški Sprandinės Kepsniai su Keptomis Paprikomis

Nuotraukoje matyti, kaip patiekti kepsnį su keptomis paprikomis. Šis derinys ne tik skanus, bet ir gražiai atrodo.