pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kepsnys su bulvių košės plutele – jaukus ir naminis receptas

Ar prisimenate „Kviečiu į svečius“? Rudenį, kai organizavom jau antrus metus, sugalvojau receptų su Vilkyškių sūriais, ir vienas kažkaip ėmė ir praslydo… O štai čia prašau, atradau ir su malonumu pasidalinsiu. Tikrai nemaniau, kad dalinsiuosi tokiu paprastu ir kasdienišku receptu. Žinote, man rodos, visi kartais mėgstam taip pagamintą maistą, toks, žinote, jis jaukus ir naminis.

Kas gi nemėgsta gerai iškepto, traškia luobele pasidengusio kepsnio? Man tai iškart primena vaikystę. Šiame variante viskas labai paprasta, tik vištienai papildomo gardumo suteikia puskietis fermentinis sūris, į kurį padažome kepsnį ir dar juo pabarstom. Na, o gaivumo ir spalvos skolina vyšniniai pomidorai ir bazilikas, kuriuos sukrauname ant kepsnio viršaus ir baigiam kepti orkaitėje.

Turbūt ir sakyti nereikia, kad kartais prie tokio reikalo užsinorėsite ir bulvių košės… Jei norėsis, taip ir darykite. O, bet, tačiau aš manau, jog gera, puri, švelni bulvių košė irgi turi savų paslapčių. Svarbiausia - teisingas bulvių, pieno ir sviesto santykis. Seniau košę virdavau iš akies, iš akies ir gaudavos. O dabar kiekvieną kartą košė gaunasi puiki, nes atradau teisingas proporcijas. Ir man visai ne gėda prisipažinti, jog net virdama bulvių košę aš bulves pasisveriu. Noriu užtikrinto, skanaus rezultato ir kadangi visiškai nepasitikiu savo technika 'iš akies', verčiau pasikliaunu svarstyklių tikslumu.

Šiaip labai nemėgstu fotografuoti tokių patiekalų (mūsų pietų ar vakarienės), nes visi trypčioja aplink, o ir pačiai sukyla apetitas. Labai sunku išstovėti prie fotoaparato ir dar galvoti kaip patiekalą gražiau patiekti. Dažnai padarau tik keletą 'kadrų' ir ne viską į lėkštę sutalpinu (pavyzdžiui, salotas). Tai yra patiekalas, kurį mes visi mėgstame. Mano recepto ir skonio vertinimas - 4/5. Labai skanu, kartosiu. Kepiau ne vieną kartą. Vienas mėgiamų mūsų patiekalų.

Patarimai ir pastebėjimai

Svarbu tik neperkepti, o džiūvėsėlius palinksmina ir skonį paryškina bei praskaidrina kietas fermentinis sūris, sumaišytas su džiūvėsėliais. Šį kartą bulvių košę viriau iš baltų, paprastų ir iš saldžių bulvių. Gavosi saldoka, bet labai skani košė. Ypač patiko mano dukrai, kabino šaukštais.

Valgyti siūlyčiau su karštomis daržovėmis, pvz. špinatais keptuvėje suvytintais su šiek tiek sviesto, lengvai troškintomis morkomis su cukinijų gabaliukais ar brokoliu.

Mano viena draugė pamačiusi nuotrauką sukritikavo, sakė, -„nu klausyk kaip kokioj pakelės užeigoj…“, ha ha ha, nusijuokiau aš, bet juk ir tokių reikia???

Ingredientų patarimai

  • Sūris: Tinka čederis, sūrių mišinys ar fermentinis sūris kurį jūs mėgstate, galima ir parmezano sūrį naudoti. Apkepo skonis labai priklausys nuo jūsų pasirinkto sūrio rūšies.
  • Sviestas ar aliejus: Rinkitės patys, kas geriau. Žinau tik viena, jog niekada nesirenku sviesto, jeigu reikia pakepinti ką nors ilgiau…

Pastabos dėl bulvių košės

Jeigu naudosite bulvių košės likutį (turėjau 600 g su trupučiu), tai grietinėlės, sūrio naudokite mažiau, nes juk bulvių košė ir taip jau yra sviesto, pieno ar grietinėlės (priklausomai nuo to, kuo jūs ją gardinate). O jeigu gaminsite apkepą iš paprastai išvirtų bulvių (su lupena ar be), tuomet grietinėlės pilkite didesnį kiekį, na, ir sūrio naudokite daugiau. Iš nurodyto sūrio bei grietinėlės kiekio, pasirinksite tą, kuris jums bus tinkamiausias.

Įdaro variantai

Jeigu negalite gyventi be mėsos produktų, jums pateikti du variantai:

  1. Žaliųjų žirnelių ir svogūnų laiškų įdaras.
  2. Dešrelių ir svogūno įdaras. Skanu su lengvai parūkytomis (karšto rūkymo). Kiekį galite patys pasirinkti.

Kaip gaminti įdarus:

  • Su žirneliais ir svogūnų laiškais: Susmulkinkite svogūnų laiškus. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę ir ištirpinkite sviesto šaukštelį. Suberkite svogūnų laiškus, pakepinkite minutę - kitą, kol suglebs ir pakvips. Suberkite žirnelius, pakepkite dar pora minučių, kol sušils. Į bulvių masę pilkite kiaušinių ir grietinėlės plakinį, berkite pakepintus svogūnus bei žirnelius, galiausiai suberkite sūrį, druską (jeigu reikia) ir pipirus.
  • Su dešrelėmis ir svogūnu: Smulkiai supjaustykite svogūną, dešreles griežinėliais ar pusgriežiniais (kaip norite).

Kepimo procesas

  • Kepimo indas: Aš kepiau mažesnėse formelėse (viena apie 700 ml talpos), porcijomis. Patepiau trupučiu aliejaus ir pabarsčiau džiūvėsėliais maltais.
  • Druska: Jeigu košė padruskinta, tikrai nereikės druskos, juk dedasi dešrelės…, sūris… Nepersistenkite druskindami 😉
  • Kepimo laikas: Priklausys nuo orkaitės privalumų.

Bulvių košės gaminimas

Bulvių košei bulves nuskuskite, dėkite į šaltą, padruskintą vandenį ir virkite 25 minutes arba kol bulvės suminkštės. Kai išvirs, bulves nukoškite, uždenkite puodą dangčiu ir dar minutę pakaitinkite, kad išgaruotų visas vanduo. Puodelyje pakaitinkite pieną, grietinėlę ir sviestą, kol sviestas ištirps, o pienas įkais. Bulves sugrūskite grūstuvu, supilkite karštą pieno-sviesto mišinį, išmaišykite.

Skanaus!