Žemaičių blynai - tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris dažnai gaminamas su įvairiais įdarais. Šiame straipsnyje apžvelgsime receptą su varškės įdaru.
Ingredientai
- Bulvės: 10 vnt.
- Krakmolas: 2 valg. š.
- Jogurtas: 3 valg. š.
- Grietinė: 3 valg. š.
- Raudonėliai arba mairūnas: 1 arbat. š.
- Sviestas arba aliejus: 3 valg. š.
- Druska, pipirai - pagal skonį
Varškės įdaro paruošimas
Kol bulvės aušta, pasiruoškite varškę: sudėkite į dubenį, užpilkite jogurtu ir grietine, pasūdykite, suberkite raudonėlį arba mairūną, juoduosius pipirus. Viską gerai išmaišykite ir pertrinkite šakute.
Gaminimo eiga
- Bulves išvirkite su lupena, nupilkite vandenį, bulves ataušinkite.
- Bulves nulupkite, sudėkite į dubenį, sugrūskite bulvių trintuve (galite sumalti mėsmale), pasūdykite.
- Sudėkite krakmolą ir bulvių tešlą išminkykite rankomis.
- Padalinkite tešlą į 10 lygių dalių, jei įmanoma, padalinkite varškę taip pat.
- Iš tešlos gabalėlio suformuokite blynelį, dėkite šaukštą varškės įdaro, užlenkite tešlos kraštus ir suformuokite „žemaičių blyną".
- Įkaitinkite keptuvę ir supilkite aliejų arba lydytą sviestą.
- Kepkite blynus iš abiejų pusių kol gardžiai apskrus.
Kiti žemaičių blynų variantai
Kulinaro patarimas: žemaičių blynus galite įdaryti maltos paukštienos arba grybų įdaru. Grybus apvirkite arba pakepinkite keptuvėje, jei naudosite pievagrybius, susmulkinkite ir sumaišykite su kepintais svogūnais.
Pasiūlymai patiekimui
- Patiekite su grietine.
- Patiekite su grybų padažu.
Žemaičių blynai su lašiša ir sūrio mase
Ingredientai:
- Bulvės: 3 vnt.
- Sūris: 1 valg. š.
- Kreminė varškė: 180 g
- Krapai: 1 valg. š.
- Citrinos: 1 vnt. (0,5 arbat. š. sulčių)
- Lašiša: 15 vnt.
- Smidrai: 4 vnt.
Gaminimo eiga:
- Bulves sutarkuokite plonais šiaudeliais, palikite 10 minučių, nuspauskite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Sudėkite likusius produktus, išmaišykite.
- Įkaitintame aliejuje iškepkite nedidelius blynelius. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
- Sūrio masei sumaišykite visus produktus. Patogiausia sūrio masę spausti ant blynelių pro tūtelę, taip pat ją galima dėti ir šaukštu.
- Ant viršaus iš lašišų susukite gėlytes.