Maltos mėsos (o taip pat ir sparčiai populiarėjančių augalinių jos alternatyvų) patiekalus mėgsta turbūt kiekvienas. Be jų neapsieina dažnos šeimos racionas, tam tikros variacijos puikiai tinka pašėlusiems draugų vakarėliams, o šaltą žiemos vakarą po darbų sunku atsisakyti kvapnių, nesunkiai pagaminamų kepsnelių su mėgstamais garnyrais. Tad nenuostabu, kad vietą ant lietuvių stalo vis dažniau atranda švediškos virtuvės klasika - kukuliukai.
Maisto kultūra Skandinavijoje, o ypač Švedijoje, išties išskirtinė. Be jokios abejonės, svarbią vietą skandinavų virtuvėje užima žuvis, jūros gėrybės, taip pat įvairūs kepiniai, pavyzdžiui, imbieriniai sausainiai, migdolinis tortas, varškės pyragai ir bandelės. Namuose šį skanėstą nesunkiai pasigaminsite ir jūs. Anot „Lidl“ ambasadoriaus, keliautojo, kulinaro Vytaro Radzevičiaus, šis patiekalas tikrai yra itin paprastas, tačiau ne prastas, o įspūdį sustiprina geras kreminis padažas.
Švediškų mėsos kukulių istorija siekia dar ankstyvą XVIII amžių, kada receptą iš dabartinės Turkijos teritorijos parsivežė šalies valdovas Karolis XII-asis. Iš esmės šis patiekalas yra įkvėptas tradicinio Artimųjų Rytų patiekalo kofta, kurio pagrindą taip pat sudaro malta mėsa, tradiciškai aviena.
Šiandien mėsos kukulių siūloma paragauti kone kiekviename restorane, tačiau labiausiai prie jų žinomumo prisidėjo švedų verslo gigantė „Ikea“. Iš pirmo žvilgsnio atrodo netikėta, kad baldus bei namų apyvokos reikmenis siūlantis tinklas garsėja ir tradiciniais Švedijos patiekalais, tačiau tai - dar viena šios tautos patriotizmo išraiška, telpanti į vieną komercinę idėją.
Pagrindiniai momentai gaminant švediškus kukulius
Kaip sako V. Radzevičius, švediškų kukulių receptų yra daug, bet keli pagrindiniai momentai nesikeičia - maltos kiaulienos ir jautienos mišinys, svogūnas, padažas, prieskoniai ir dydis.
Receptas
Ingredientai:
- 100 g sviesto
- 2 vidutiniai svogūnai
- 300 g vištienos filė
- 300 g vištų kulšelių be kaulo
- 2 batono riekelės be plutelės
- 150 ml pieno
- Žiupsnelis druskos
- Džiūvėsėlių maltiniams apvolioti
- Aliejaus ir sviesto mišinio maltiniams kepti
Gaminimo eiga:
- 80 g sviesto įdėkite į šaldiklį. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir pakepkite juos su likusiu sviestu, kol taps auksinės spalvos. Mėsą sukapokite peiliu, kepintus svogūnus - taip pat arba sumalkite mėsmale.
- Batoną užmerkite piene, išmaišykite su mėsa ir svogūnais. Pasūdykite. Išimkite sviestą iš šaldiklio ir sutarkuokite. Greitai išmaišykite faršą ir dėkite jį nakčiai į šaldytuvą.
- Suformuokite maltinius, apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir apkepkite aliejaus bei sviesto mišinyje keptuvėje.
- Baikite kepti įkaitintoje 170 °C karšto oro gruzdintuvėje apie 12 min.
Padažas
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, pakepinkite jame smulkiai supjaustytą svogūną. Pakepintą svogūną sudėkite į didelį dubenį.
- Supilkite pieną, įmuškite kiaušinius, suberkite maltus džiūvėsėlius, juoduosius pipirus, muskato riešutą bei druską, sudėkite maltą mėsą ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą mėsos faršą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite valandai šaltai.
- Paruoškite padažą - keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite miltus iki geltonumo, maždaug 4-5 minutes. Pamažu supilkite jautienos sultinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų.
- Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir kaitinkite 6-7 minutes. Pagardinkite druska, pipirais bei cukrumi ir nuimkite nuo ugnies.
- Kepimo skardą išklokite folija ir patepkite šlakeliu aliejaus. Šaukštu imkite paruoštą mėsos faršą ir pašlapintomis rankomis formuokite kukulius.
- Dėkite juos ant skardos ir kepkite apie 20 minučių orkaitėje, įkaitintoje 220 laipsnių karščio, kol gražiai apskrus. Apkeptus kukulius sudėkite į keptuvę su padažu ir dar kaitinkite maždaug 5 minutes.
Porcijos | Gaminimo laikas |
---|---|
6 asm. | 55 min. |
Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite riebalus. Įdėkite kukulius ir kepkite apie 5 minutes, kol vienodai paruduos iš visų pusių. Išgriebkite kukulius ir atidėkite į šalį. Į keptuvėje likusį skystį ant mažos kaitros įdėkite sviestą. Kai sviestas ištirps ir pradės lengvai burbuliuoti, maišydami atsargiai suberkite miltus ir supilkite sultinį, maišydami užvirinkite, sudėkite visas padažo dalis. Kai padažas tolygiai užvirs, sudėkite į jį kukulius. Virkite kol padažas sutirštės, o kukuliai jame išvirs - apie 10 minučių.