Gražus ir neįprastas patiekalas, kurį galima patiekti pietums ir kaip šventinį užkandį. Po traškia, plona plutele, be vištienos, slepiasi švelnus grybas su sūriu. Patiekalą visai nesunku paruošti ir su juo gali susidoroti bet kuri šeimininkė, o tai labai nustebins svečius ir šeimą.
Ingredientai:
- Dideli pievagrybiai ~700 g (kepurės skersmuo apie 10 cm)
- Malta vištiena apie 500 - 600 g
- Fermentinis sūris
- 3-4 česnako skiltelės
- 1 su dideliu kaupu šaukšto grietinės
- 1 su dideliu kaupu šaukšto majonezo
- Pusė stiklinės ir daugiau smulkintų svogūno laiškų
- Malti juodieji pipirai
- Druska
- Aliejus
- Majonezas - 1 valgomasis šaukštas su kaupu
- Sviestas - gabalėlis
- Saldžiosios paprikos milteliai
- Švieži žalumynai (petražolės ar krapai)
Gaminimo eiga:
- Paruoškite visus reikiamus ingredientus. Grybus nuvalykite drėgnu skudurėliu, nupjaukite visas užterštas vietas. Kruopščiai nuplaukite kiaušinį.
- Nuo grybų nuimkite stiebus ir nuimkite viršutinį grybų sluoksnį. Grybų vidų pasūdykite ir sutepkite majonezu ir paliekame pastovėti šaldytuve 30-40 minučių.
- Vištieną pjaustome mažais gabaliukais, apibarstome druska ir paprikų milteliais. Pievagrybių kotelius susmulkiname ir pakepiname ant sviesto. Kai atvės, sudedame į vištieną ir viską gerai išmaišome. Pievagrybių įdaras paruoštas.
- Vištieną dėkite į keptuvę, įpilkite aliejaus, ten pat žerkite smulkiai sutarkuotas česnakų skilteles ir pakepinkite apie 15-20 minučių pridengę dangčiu (neužmirškite pamaišyti). Gerai apkepusi mėsa, turi būti biri, bet ne sausa ir neapskrudusi (štai šiuo atveju, mėsa nebus skani), gražios švelniai rusvos spalvos. Jei mėsa dar nėra tokia, galite dar truputį pakepinti. Mėsą sumaišykite su svogūnų laiškais, majonezu, grietine, jei reikia, galite dar padruskinti, papipirinti.
- Faršą padalinkite į keturias dalis ir šlapiomis rankomis uždėkite ant sūrio ir faršą stipriai prispauskite, suformuodami rutulį.
- Paruoštus grybus merkite į miltus ir visiškai apvoliokite.
- Į dubenį įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite iki vientisos masės. Kiekvieną rutulį visiškai apvoliokite kiaušinių mišiniu.
- Pievagrybius apvoliokite džiūvėsėliuose, stipriai paspausdami. Kepimo indą ištepkite augaliniu aliejumi ir dėkite pievagrybius su vištienos faršu. Ant viršaus užlašinkite šiek tiek aliejaus.
- Pievagrybių galvutes pridedame įdaro, dedame į kepimui skirtą indą ir kepame vidutinio karštumo orkaitėje 30-35 minutes. Likus penkioms minutėms iki kepimo pabaigos, ant koekvieno pievagrybio uždedame po kauburėlį tarkuoto sūrio ir dar šauname į orkaitę.
- Formą su pievagrybiais dėkite į karštą orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes.
- Prieš tiekiant apibarstome įdarytus pievagrybius kapotais žalumynais.
Pievagrybių kojeles galima smulkiai supjaustyti ir dėti į vištienos faršą arba naudoti sriuboje ar troškinyje. Galima naudoti bet kokį sūrį. Kai karšti, jie gali būti patiekiami kaip savarankiškas patiekalas, papildytas žolelėmis ir daržovėmis.
Patarimai:
- Kuo didesnės pievagrybių kepurės, tuo bus geriau, nes grybams kepant išteka juose esanti drėgmė, jie susitraukia.
- Tiems, kas netoleruoja svogūnų, svogūnų laiškų, siūlau įdarą gaminti taip: kepinant mėsą dėti daugiau česnako, berti gerą žiupsnį raudonos rūkytos paprikos, o jai pravėsus kartu su majonezu ir grietine dar įmaišyti ir 2 šaukštelius Dižono garstyčių.
Skanu su bulvių koše, padažu ir be jo 🙂 . Skanaus!