pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Įvairūs receptai su vištienos kepenėlėmis

Nuostabus būdas šį nebrangų produktą paversti energijos užtaisu kasdienai arba prašmatniu patiekalu šventiniam stalui - pasigaminti naminį kepenėlių paštetą. Egzistuoja daugybė pašteto rūšių skirtingose šalyse ir vietovėse - todėl sutiksime vis kitokią šio patiekalo sudėtį.

Vienur paštetas bus tepamas, kitur raikomas kaip duona, tačiau nepaisant skirtumų, šio gaminio pagrindą bene visur sudaro kepenys, sviestas, druska bei įvairūs prieskoniai. Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, pastebi, kad paštetų populiarumas neslopsta visus metus, tačiau itin suaktyvėja švenčių laikotarpiu.

„Stebėdami pirkėjų įpročius, matome, kad lietuviai labiausiai mėgsta virtus arba keptus kiaulienos paštetus, kuriems šiemet teko virš 70 proc. paštetų pardavimų, o net ketvirtadalis nupirktų paštetų yra iš paukštienos kepenėlių. Vertinant pagal kilmės šalį, mūsų pirkėjai dažniausiai renkasi vietinius gaminius - kas antras nupirktas paštetas pagamintas Lietuvoje“, - pastebėjimais apie pirkėjų įpročius dalijasi E.Dapkienė.

Paštetas užima garbingą vietą visų šalių virtuvėse - savąją šio patiekalo versiją turi Skandinavijos šalys, vokiečiai, austrai, amerikiečiai, ukrainiečiai, o kitame žemyne vietnamiečiai pusryčių metu mėgaujasi paštetu iš kalakutienos kepenėlių.

Kepenėlių nauda ir universalumas

Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė, atkreipia dėmesį, kad kepenys - o iš jų ir gaminamas paštetas - yra lyg organizmui reikalingų medžiagų koncentratas, todėl laikomos supermaistu.

„Jose gausu aukštos kokybės baltymų, aprūpinančių organizmą visomis jam būtinomis aminorūgštimis, šis mėsos subroduktas itin vertinamas dėl vitamino A (retinolio) gausos, visos puokštės B grupės vitaminų - ypač B12, taip pat yra geležies, vario. Kepenys yra maistingesnės nei mėsa, tik žmonės dažnai nedrįsta įtraukti šio produkto į savo racioną, nežino, kaip jas gaminti. Manau, paštetas yra vienas skaniausių ir universaliausių būdų įtraukti kepenis į šeimos mitybą. Be to, jį nesudėtinga pasigaminti“, - kalba B.Baratinskaitė ir dalijasi prancūziško vištų kepenėlių pašteto receptu.

Beje, paštetą galima tepti ne tik ant duonos, kaip labiausiai pamėgę lietuviai. Pasižvalgius po kitų šalių virtuves, verta paeksperimentuoti ir paštetu paskaninti mėsos patiekalus, valgyti jį su keptomis bulvėmis ar tiesiog kaip užkandį su saliero arba morkų lazdelėmis. Šis pašteto receptas leis išbandyti visus paminėtus būdus.

Prancūziškas vištienos kepenėlių paštetas

Reikės:

  • 100 g sviesto
  • 50 g svogūnų (rekomenduojami šalotiniai, bet gali būti ir paprasti)
  • pusės kilogramo vištienos kepenėlių
  • žiupsnelio druskos
  • poros skiltelių česnako
  • poros šaukštų smulkintų kaparėlių
  • šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • ketvirčio stiklinės brendžio
  • ketvirčio stiklinės grietinėlės

Kaip gaminti:

  1. Keptuvėje ant vidutinės kaitros ištirpinkite maždaug 30 g sviesto ir kaitinkite 3-5 minutes, leiskite sviestui paruduoti. Bet nesudeginkite!
  2. Sviestui parudavus, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir apie minutę pakepinkite.
  3. Tuomet dėkite kepti kepenėles. Apkepkite abi kepenėlių puses, kol paruduos.
  4. Kepenėlėms apskrudus, sudėkite kaparėlius, čiobrelius bei smulkintus česnakus ir leiskite dar minutę kitą pakepti.
  5. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir supilkite brendį.
  6. Padidinkite kaitrą iki didelės, uždėkite atgal keptuvę ir leiskite brendžiui pavirti bei nugaruoti, tai truks maždaug porą minučių.
  7. Išjunkite viryklę ir leiskite viskam atvėsti.
  8. Keptas kepenėles virtuviniame kombaine sutrinkite.
  9. Įmaišykite likusį sviestą ir grietinėlę.
  10. Išpilstykite į dubenėlius ir šaldytuve palikite atvėsti.

Kiti kepenėlių pašteto receptai

Kepenėlių paštetas su grybais

Reikės:

  • Vištienos kepenėlės
  • Grybai
  • Svogūnai
  • Sviestas
  • Brendis
  • Pipirai
  • Druska

Kaip gaminti:

  1. Suberkite nusausintus ir smulkiai supjaustytus grybus.
  2. Vištienos kepenėles nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Suberkite į keptuvę. Kepinkite karts nuo karto pamaišydamos, kadangi kepant kepenėles ypač svarbu tiksliai pagauti akimirką, kuomet viduriukai praranda rožinę spalvą. Viskas!
  3. Kepenėlių ir grybų masę kartu su vienu papildomu šaukštu sviesto (15 g) gerai susmulkite trintuvu. Paragaukite, jei reikia - įberkite daugiau druskos ar pipirų. Jei norite skystesnio ir lengviau tepamo pašteto - pertrinkite per sietelį. Tokiu atveju pasilikite keletą grybų, juos supjaustykite mažais gabalėliais ir įmaišykite į jau pertrintą paštetą.
  4. Paštetą supilkite į serviravimo indukus arba stiklainį. Atvėsinkite ir valgykite užtepę ant baltos duonos. Taip paruoštą paštetą reikėtų suvartoti per 2-3 dienas. Jei norite, kad laikytųsi ilgiau, pavyzdžiui, iki savaitės, puode ištirpinkite apie 60 g sviesto, atvėsinkite ir atsargiai supilkite ant stiklainio su paštetu taip, kad baltos apnašos liktų puodo dugne.

Klasikinis kepenėlių paštetas

Reikės:

  • Kepenėlės
  • Sviestas
  • Česnakas
  • Brendis
  • Žolelės
  • Druska
  • Pipirai

Kaip gaminti:

  1. Kepenėlės nuplaukite, nusausinkite ir išpjaustykite visas plėves bei pažaliavusias vietas. Išpjaustydami stenkitės, kad gabaliukai būtų panašaus dydžio.
  2. Gerai įkaitinkite keptuvę, dėkite į ją pusę sviesto kiekio, pilkite aliejų. Sudėkite kepenėles ir kepkite po 5 min. kiekvieną pusę. Išjunkite viryklę, uždenkite keptuvę ir palikite, kol atvės. Kepenėlės turi būti iškepusios, bet neperkepusios - kai perpjausite gabaliuką, turi būti dar rausvas viduje. Perdėkite kepenėles į gilų dubenį, o keptuvę išvalykite.
  3. Grūstuvėje ar nedideliame dubenėlyje česnaką sutrinkite su druska (galite tam naudoti kočėlo galą ar medinį šaukštą). Įkaitinkitę keptuvę, ištirpinkite likusį sviestą, sudėkite česnaką su druska, supilkite brendį, suberkite žoleles. Viską užvirinkite ir nuimkite nuo ugnies, o tada supilkite ant kepenėlių.
  4. Visą ingredientų mišinį sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Tada tą masę sudėkite į vieną didelį indą ar kelis mažus indelius.
  5. Jei norite, pašteto viršų galite užpilti lydytu sviestu - sluoksnelis turėtų būti 1-2 mm storio. Sviesto sluoksnelis neleis apdžiūti pašteto viršui. Tačiau jei ruošiatės paštetą labai greit suvalgyti, sviesto sluoksnis nėra būtinas. Laikykite paštetą šaldytuve.

Kepenėlių salotos

Reikės:

  • Salotos
  • Mandarinai
  • Sezamas
  • Kepenėlės
  • Citrinos
  • Medus
  • Česnakas
  • Aliejus

Kaip gaminti:

  1. Salotas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suplėšykite. Sudėkite į dubenį. Nuluptus mandarinus išskirstykite skiltelėmis ir suberkite ant salotų. Sausoje keptuvėje maišydama paskrudinkite sezamus.
  2. Nuo nuplautų ir nusausintų kepenėlių nupjaustykite plėves. Apibarstykite maltais pipirais, druska, išmaišykite ir iškepkite svieste (iš abiejų pusių kepkite maždaug po 3 min.).
  3. Paruoškite padažą: aliejų gerai išsukite su citrinos sultimis, skystu medumi ir trintais česnakais. Pagal skonį pasūdykite.
  4. Tiekite apibarsčiusi skrudintais sezamais.

Kepenėlių užkepėlė su pomidorais ir kukurūzais

Reikės:

  • 500 g vištienos filė
  • 250 g smulkiavaisių pomidorų
  • 200 g konservuotų kukurūzų (tinka ir virti)
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 3 kiaušinių
  • 150 ml grietinėlės
  • 1/2 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
  • žiupsnelio džiovinto baziliko
  • druskos, juodųjų pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus

Kaip gaminti:

  1. Vištieną smulkiai supjaustykite ir išdėliokite į aliejumi išteptą kepimo formą (galite naudoti 4 mažas arba 1 didelę).
  2. Taip pat sudėkite pomidorus ir kukurūzus.
  3. Kiaušinius išplakite su grietinėle, įmaišykite sūrį, citrinos žievelę, baziliką, druską ir pipirus.
  4. Kiaušinių plakinį supilkite ant paruoštų ingredientų ir kepkite iki 185 °C įkaitintoje orkaitėje 30-40 min., priklausomai nuo pasirinktos formos dydžio.

Žemaičių blynai su kepenėlių įdaru

Žemaičių blynai - autentiškas ir simbolinis lietuviškos virtuvės patiekalas, kurio šaknys glūdi Žemaitijoje. Šis patiekalas kilo iš tradicinių ūkiškų papročių, kai bulvės buvo viena pagrindinių daržovių.

Reikės:

  • 350 g virtų kepenų
  • Bulvės
  • Kiaušinis
  • Miltai
  • Druska
  • Svogūnai
  • Kiaulienos taukai
  • Pipirai
  • Čiobreliai

Kaip gaminti:

  1. Bulves išvirkite, nupilkite vandenį ir gerai nugarinkite. Atvėsinkite. Nulupkite. Sumalkite mėsmale smulkiausiu sieteliu. Jei neturite mėsmalės tuomet dar karštas nulupkite ir sugrūskite. Jokiais būdais nenaudokite rankinio ar kitokio blenderio - smulkintuvo, nes masė virs bulviniais klijais.
  2. Į sumaltą bulvių masę sudėkite paplaktą kiaušinį, miltus, pagardinkite druska. Užminkykite tešlą. Stenkitės ilgai neminkyti, užtenka, kad produktai susijungtų ir viskas.
  3. Nusipirkę kepenis nulupkite jas gaubiančią plėvelę, išpjaukite kepenų dalis jungiančius jungiamuosius audinius. Pamirkykite kepenis valandą laiko keisdami vandenį.
  4. Užvirkite vandenį, dėkite į jį išmirkytas kepenis. Kai vanduo užvirs sumažinkite kaitrą iki minimumo. Visą laiką graibykite susidariusias putas. Įdėkite į vandenį su kepenimis prieskoninių daržovių,žolelių, druskos, pipirų, lauro lapų kaip verdant sultinį. Virkite apie valandą laiko. Jei gabalėliai mažesni virkite trumpiau.
  5. Kepenis atvėsinkite vandenyje, kuriame virė.
  6. Svogūnus pakepinkite su kiaulienos taukais. Kepkite kol svogūnai suminkštės ir taps auksiniai. Svogūnams iškepus sudėkite maltas kepenis ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska, pipirais, čiobreliais.
  7. Iš tešlos suplokite blynelį, dėkite ant jo įdarą ir sufomuokite žemaitį.
  8. Žemaičių blynus apkepkite keptuvėje su taukais.

Troškintos vištienos kepenėlės

Vištienos kepenėlės - tai ne tik ekonomiškas, bet ir maistingas produktas, kurį galima paruošti įvairiais būdais. Troškinimas yra vienas populiariausių ir paprasčiausių būdų, leidžiantis išgauti švelnų ir sultingą patiekalą.

Vištienos Kepenėlių Maistinė Vertė ir Privalumai

Prieš pradedant gilintis į receptus, svarbu suprasti, kodėl vištienos kepenėlės yra vertingos mūsų mitybai. Jos yra puikus baltymų, geležies, vitaminų A ir B grupės (ypač B12), taip pat vario ir kitų mikroelementų šaltinis.

Pagrindiniai Troškintų Vištienos Kepenėlių Ruošimo Principai

Troškinimas - tai maisto gaminimo būdas, kai produktas lėtai verda nedideliame skysčio kiekyje uždarame inde. Tai leidžia išsaugoti maistines medžiagas ir suteikia patiekalui ypatingą skonį bei tekstūrą. Ruošiant troškintas vištienos kepenėles, svarbu laikytis kelių pagrindinių principų:

  • Kepenėlių paruošimas: Prieš troškinant kepenėles reikia gerai nuplauti ir pašalinti plėves bei kraujagysles. Jei kepenėlės labai didelės, jas galima perpjauti į mažesnius gabalėlius.
  • Apkepimas: Kepenėles rekomenduojama trumpai apkepinti keptuvėje su trupučiu aliejaus. Tai suteikia joms gražią spalvą ir uždaro poras, todėl troškinant jos išlieka sultingos.
  • Skystis: Troškinimui galima naudoti įvairius skysčius: sultinį (vištienos, daržovių), vandenį, vyną, grietinę ar pomidorų padažą. Skystis turėtų apsemti kepenėles maždaug iki pusės.
  • Prieskoniai: Troškinimui tinka įvairūs prieskoniai: druska, pipirai, lauro lapai, česnakai, svogūnai, morkos, salierai, paprika, kmynai, krapai, petražolės ir kt. Prieskonius reikėtų dėti atsižvelgiant į receptą ir asmeninį skonį.
  • Troškinimo laikas: Kepenėles reikia troškinti ant mažos ugnies, kol jos suminkštės. Paprastai tai trunka apie 20-30 minučių. Svarbu nepervirti kepenėlių, nes jos gali tapti kietos ir sausos.

Populiarūs Troškintų Vištienos Kepenėlių Receptai

Klasikinis Receptas su Svogūnais ir Grietine

Reikės:
  • 500 g vištienos kepenėlių
  • 2 dideli svogūnai
  • 200 ml grietinės (12-18% riebumo)
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Švieži krapai arba petražolės (papuošimui)
Gaminimas:
  1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite į mažesnius gabalėlius.
  2. Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite keptuvėje su aliejumi, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos.
  3. Sudėkite kepenėles į keptuvę su svogūnais ir apkepinkite iš visų pusių, kol jos pakeis spalvą.
  4. Įpilkite grietinės, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.
  5. Sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite apie 20-25 minutes, arba kol kepenėlės suminkštės.
  6. Patiekite karštas, apibarstytas smulkintais krapais arba petražolėmis.

Receptas su Morkomis ir Pomidorų Padažu

Reikės:
  • 500 g vištienos kepenėlių
  • 1 didelė morka
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 šaukštai pomidorų padažo
  • 100 ml vandens arba sultinio
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Druska, pipirai, lauro lapas pagal skonį
Gaminimas:
  1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite į mažesnius gabalėlius.
  2. Morką nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  3. Pakepinkite svogūnus ir morkas keptuvėje su aliejumi, kol suminkštės.
  4. Sudėkite kepenėles į keptuvę su daržovėmis ir apkepinkite iš visų pusių.
  5. Įpilkite pomidorų padažo, vandens arba sultinio, įberkite druskos, pipirų ir lauro lapą. Gerai išmaišykite.
  6. Sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite apie 20-25 minutes, arba kol kepenėlės suminkštės.
  7. Patiekite karštas su bulvių koše, ryžiais arba grikių kruopomis.

Receptas su Grybais

Reikės:
  • 500 g vištienos kepenėlių
  • 200 g grybų (pievagrybių, rudmėsių ar kitų)
  • 1 didelis svogūnas
  • 100 ml grietinės arba pieno
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Druska, pipirai, česnakas pagal skonį
Gaminimas:
  1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite į mažesnius gabalėlius.
  2. Grybus nuvalykite ir supjaustykite riekelėmis. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  3. Pakepinkite svogūnus keptuvėje su aliejumi, kol suminkštės.
  4. Sudėkite grybus į keptuvę su svogūnais ir pakepinkite, kol jie suminkštės ir išgaruos skystis.
  5. Sudėkite kepenėles į keptuvę su grybais ir apkepinkite iš visų pusių.
  6. Įpilkite grietinės arba pieno, įberkite druskos, pipirų ir smulkinto česnako. Gerai išmaišykite.
  7. Sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite apie 20-25 minutes, arba kol kepenėlės suminkštės.
  8. Patiekite karštas su bulvių koše, ryžiais arba makaronais.

Receptas su Vynu

Reikės:
  • 500 g vištienos kepenėlių
  • 1 didelis svogūnas
  • 100 ml sauso raudono arba balto vyno
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Druska, pipirai, čiobreliai pagal skonį
Gaminimas:
  1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite į mažesnius gabalėlius.
  2. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  3. Pakepinkite svogūnus keptuvėje su aliejumi, kol suminkštės.
  4. Sudėkite kepenėles į keptuvę su svogūnais ir apkepinkite iš visų pusių.
  5. Įpilkite vyno, įberkite druskos, pipirų ir čiobrelių. Gerai išmaišykite.
  6. Sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite apie 20-25 minutes, arba kol kepenėlės suminkštės.
  7. Patiekite karštas su bulvių koše, ryžiais arba skrudinta duona.

Patarimai ir Gudrybės

  • Kepenėlių mirkymas: Prieš gaminant kepenėles galima pamirkyti piene arba vandenyje apie 30 minučių. Tai padeda pašalinti kartumą ir suteikia joms švelnumo.
  • Prieskonių naudojimas: Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais. Kepenėlės puikiai dera su įvairiais žolelių mišiniais, prieskoniais ir padažais.
  • Padažo tirštinimas: Jei padažas per skystas, jį galima sutirštinti įdėjus šaukštelį miltų, sumaišytų su trupučiu vandens.
  • Garnyro pasirinkimas: Troškintos vištienos kepenėlės puikiai dera su bulvių koše, ryžiais, grikių kruopomis, makaronais, daržovių salotomis ar skrudinta duona.
  • Laikymas: Pagamintas troškintas kepenėles galima laikyti šaldytuve iki 2-3 dienų. Prieš patiekiant jas reikia gerai pašildyti.

Kepenėlių pasirinkimas ir laikymas

Norint, kad patiekalas būtų skanus ir saugus, svarbu pasirinkti kokybiškas kepenėles. Štai keletas patarimų, kaip tai padaryti:

  • Spalva: Šviežios kepenėlės turi būti ryškiai rudos spalvos, be jokių dėmių ar patamsėjimų.
  • Kvapas: Kepenėlės neturėtų turėti jokio nemalonaus kvapo. Šviežios kepenėlės kvepia neutraliai arba šiek tiek saldžiai.
  • Tekstūra: Kepenėlės turi būti elastingos ir švelnios. Jei jos lipnios ar gleivėtos, tai rodo, kad jos nėra šviežios.
  • Pakuotė: Pirkite kepenėles, supakuotas vakuuminiu būdu arba švariuose induose.
  • Laikymas: Šviežias kepenėles reikia laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip 1-2 dienas. Jei norite jas laikyti ilgiau, jas reikia užšaldyti. Užšaldytas kepenėles galima laikyti iki 2-3 mėnesių.