Cinamonas bene labiausiai asocijuojasi su jaukumu, dėl to dažnai jo dedame į įvairius kepinius - bandeles, pyragus, sausainius. Pastaruosius savaitgalio pusryčiams išsikepsite greičiausiai, o gurkšnodami kavą pasilepinsite kepinių kvapais pripildytais namais.
Įkvėpti klasikinių cinamoninių bandelių, šie sausainiai leis jums pasinerti į nepakartojamus cukraus bei prieskonių malonumus! O jei taip cinamoninių bandelių skonį imtumėm ir perkeltumėm į trapius sviestinius sausainius? Ir tokiu būdu suderintumėm du pačius maloniausius pojūčius - malonų sviestinį saldumą ir švelnų minkšto sausainio traškesį?
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia šeimą nustebinti cinamoniniais sausainiais.
Sviestiniai sausainiai su cinamonu
Neseniai mano bičiulė šventė savo gimtadienį ir paprašė manęs pagaminti desertą jos gausiam svečių ratui. Tačiau užduotis buvo kiek pasunkinta: ji norėjo ne pyrago, bet sausainių. Su pyragais paprastai būna viskas aišku - užmaišei dubenį tešlos, iškepei viską skardą, supjaustei gabalėliais, ir būrys svečių pavaišintas. Ir mano atrodo, kad radau tobulą pasirinkimą štai tokiems sausainių iššūkiams: tai sviestiniai sausainiai su cinamonu, kurių skonis tikrai be proto primena nostalgiškas cinamonines bandeles. Tokių sausainių tešlą galima pasiruošti nors ir likus 2-3 dienoms iki šventės, o jau iškepti juos - vieni juokai:) Belieka tik supjaustyti aštriu peiliu juostelėmis, ir pašauti į karštą orkaitę! ….o didesniems - su kavute!
Ingredientai:
Trapiai tešlai:
- 230 g sviesto
- 3/4 stiklinės cukraus pudros
- didelis žiupsnis druskos
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1 didelis kiaušinis
- 2 ir 1/4 stiklinės miltų
Cinamoniniam įdarui:
- 75 g sviesto
- 1/4 stiklinės rudojo cukraus
- 1,5 šaukšto auksinio sirupo (arba skysto medaus)
- 1 šaukštas cinamono
- 2 šaukštai miltų
- didelis žiupsnis druskos
Pastaba: visi ingredientai sausainiams privalo būti kambario temperatūros!
Gaminimas:
- Gerai išsukite sviestą kartu su cukraus pudra ir druska. Plakite tol, kol gausite labai purią baltos spalvos masę. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą ir toliau plakite. Suberkite miltus ir maišykite, kol ingredientai susijungs. Tešla bus labai lipni. Išgramdykite tešlą iš plakimo indo, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai sukietėtų (mažiausiai valandą).
- Pasiruoškite cinamoninį įdarą: visus ingredientus sudėkite į dubenį arba virtuvinio kombaino indą ir suplakite iki vientisos masės, kuri bus pastos konsistencijos.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant gausiai miltais pabarstyto darbastalio (arba ant kepimo popieriaus) kočiokite ją, kol gausite tolygų vientisą kvadratą (kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo daugiau spiralių gausite sausainiuose). Visą tešlos pagrindo paviršių tolygiai sutepkite cinamoninio įdaro mase. Susukite taip paruoštą kvadratą į labai tamprų suktinį, cinamoniniu įdaru į vidų. Taip paruoštą susuktą pailgą tešlos ritinį susukite į maistinę plėvelę ir kuo geriau atšaldykite šaldytuve (geriausia palaikykite per naktį).
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Aštriu peiliu supjaustykite susuktą tešlos ritinį maždaug 4 mm storio griežinėliais ir juos klokite į paruoštą skardą, palikdami nedidelius tarpus tarp sausainių.
- Kepkite apie 12-15 minučių arba kol gražiai paruduos ir taps sausi. Išimkite iš orkaitės ir po kelių minučių perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Laikykite uždarame inde, sausoje vietoje.
Kitas cinamoninių sausainių receptas
Ingredientai:
- 280 g (2 puodelių) universalių miltų
- 2 arbatinių šaukštelių ekologiško malto Ceilono cinamono
- 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
- 170 g (¾ puodelio) nesūdyto sviesto
Gaminimas:
- Vidutiniame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoną ir kepimo miltelius.
- Sviestą ištirpinkite nedideliame puode ant vidutinės ugnies, kol jis pusiau ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir maišykite, kol viskas ištirps.
- Sudėkite cukrų į didelį dubenį ir supilkite ištirpintą sviestą.
- Įmuškite kiaušinį ir plakite 10 sekundžių arba kol susimaišys.
- Uždenkite dubenį plastikine plėvele ir palaikykite mišinį šaldytuve 10-15 minučių arba kol tešla taps tvirta.
- Tuo pačiu metu įkaitinkite orkaitę iki 165° C.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir suformuokite 40 gramų rutuliukus.
- Kepkite 9-12 minučių arba tol, kol sausainiai šiek tiek sustings. Sausainiai bus per minkšti, kad juos būtų galima apdoroti. Išimkite sausainius iš orkaitės. Šaukštu spauskite sausainius, kad jie įgautų formą.
Patarimai
Ekspertė pataria iškeptus ir atvėsusius sausainius, jei nežadate jų iškart valgyti, laikyti kambario temperatūroje, sandariame inde, kurio dugne įdėtas popierinio rankšluosčio gabalėlis, kad sugertų drėgmę - taip jie išliks švieži iki penkių dienų. O jei sausainių išsikepėte itin daug, galite juos užšaldyti šaldiklyje.
Beje, šie sausainiai gali būti iškepti ir iš vakaro, nes tikrai nepraras nei skonio, nei traškesio, nei išvaizdos!
Nida Degutienė (Nidos receptai): Cinamonas yra bene jaukiausias prieskonis, sugrąžinantis į vaikystę, ir namus akimirksniu pripildantis jaukumo.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad cinamonas turi įtakos ir glikemijos kontrolei, todėl jį rekomenduojama vartoti sergantiems cukriniu diabetu: „Jis nėra vaistas, tačiau gali būti viena iš naudingų, sveikatinančių priemonių. Tiesa, šis prieskonis svarbus ne tik cukriniu diabetu sergantiems, bet ir kūno masės didėjimą kontroliuojantiems žmonėms, tačiau juo piktnaudžiauti nereikėtų.
Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, palankiausi sveikatai yra viso grūdo miltai, tačiau kiekviena rūšis turi savo papildomų naudų. „Viso grūdo miltų gaminiai yra toje pačioje sveikatai palankaus maitinimosi grupėje kaip ir kruopos, tačiau tam, kad nenukentėtų patiekalų įvairovė, viso grūdo miltų patiekalai gali būti vartojami 1-2 kartus per savaitę. Jei miltai yra nerafinuoti, jie turi B grupės vitaminų bei eilę mikroelementų, tarp jų ir seleno, kurio gyvenantiems Lietuvoje žmonėms itin reikia. Tačiau aukščiausios rūšies miltus reikėtų vartoti saikingai, nes pagrindinis jų komponentas yra organizmo greitai įsisavinami angliavandeniai, kurių perteklius nėra pageidaujamas“, - sako gydytoja dietologė.
Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“.