Braškės yra neatsiejama vasaros sezono dalis, ir nieko neprilygsta skaniai, namuose pagamintai braškių uogienei. Daugeliui gurmanų uogienė laikoma nepakeičiamu dvasiniu arbatos gėrimo atributu. Vaisių ir uogų įvairovė leidžia pasiekti unikalių skonių derinių. Tačiau nėra nieko skanesnio už klasikinius skanėstus. Tokia, pavyzdžiui, tiršta braškių uogienė su sveikomis uogomis. Šiame straipsnyje apžvelgsime ne tik tai, kaip virti braškių uogienę, bet ir pasidalinsime naudingais patarimais, kaip pasiekti geriausių rezultatų, kad jūsų uogienė būtų ideali.
Ingredientai
Prieš pradėdami, surinkite šiuos ingredientus:
- 1 kg šviežių braškių - pasirinkite tvirtas ir brandžias uogas.
- 700 g cukraus - galite naudoti tiek baltą, tiek rudą cukrų, priklausomai nuo jūsų pageidavimų.
- 1 citrinos sultys (pasirinktinai) - suteikia gaivumo ir subalansuoja skonį.
Paruošimas
-
Braškių paruošimas
Pradėkite nuo braškių paruošimo. Šviežias braškes gerai nuplaukite šaltu vandeniu, kad pašalintumėte nešvarumus ir pesticidus. Nuimkite kotelius ir, jei reikia, supjaustykite didesnes braškes pusiau arba ketvirtadalius. Braškės, kurios yra tinkamos uogienei, turėtų būti tvirtos, neprinokusios ir be dėmių.
-
Cukraus pridėjimas
Į didelį puodą sudėkite paruoštas braškes ir pabarstykite jas cukrumi. Cukrus ne tik suteikia saldumo, bet ir padeda braškėms išsiskirti sultis. Palikite braškes stovėti apie 30 minučių. Šiuo metu galite pastebėti, kad uogos jau pradeda leisti sultis.
-
Virimas
Užvirkite braškes ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kad cukrus visiškai ištirptų ir uogos nesudegtų. Kai masė pradeda virti, sumažinkite ugnį ir leiskite uogienei virti apie 20-30 minučių. Svarbu nuolat maišyti, kad uogienė neperdegtų, o braškės nesutryptų.
-
Citrinos sultys
Jei naudojate citrinos sultis, šiuo metu galite jas pridėti. Citrinos sultys ne tik suteikia papildomo skonio, bet ir padeda išlaikyti uogienės spalvą bei pagerina jos tekstūrą.
-
Patikrinimas
Patikrinkite, ar uogienė pasiekė norimą konsistenciją. Norint tai padaryti, galite naudoti šaukštą ir šiek tiek masės užlašinti ant lėkštelės. Palaukite kelias sekundes, o tada švelniai paspauskite pirštu. Jei paviršius nesugrįžta atgal, uogienė yra paruošta.
-
Konservavimas
Išvalykite stiklainius ir dangtelius. Uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius, palikdami apie 1-2 cm vietos viršuje. Uždenkite dangteliais, bet ne sandariai, kad uogienė galėtų atvėsti. Po to, kai uogienė atvės, stiklainius galite laikyti vėsioje, tamsioje vietoje.
Papildomi Patarimai
- Kokybė: Rinkitės tik šviežias, neprinokusias braškes, kad uogienė būtų skani ir turėtų gerą konsistenciją.
- Cukraus kiekis: Priklausomai nuo jūsų skonio, cukraus kiekį galite reguliuoti. Galite naudoti mažiau cukraus, jei mėgstate rūgštesnę uogienę.
- Prieskoniai: Galite eksperimentuoti su prieskoniais, pridėdami cinamono ar vanilės, kad suteiktumėte uogienei naujų skoninių atspalvių.
Braškių Uogienės Nauda
Braškės yra ne tik skanios, bet ir maistingos. Jos yra puikus vitaminų C, folio rūgšties ir antioksidantų šaltinis. Raugintos braškės padeda pagerinti virškinimą ir stiprina imunitetą.
Tirštos braškių uogienės receptas su sveikomis uogomis
Pagal šį receptą paruošta uogienė yra tiršta ir nepaprastai skani. Jai būdingas saldus skonis ir kvapnus prinokusių braškių aromatas bei neįprasta tekstūra: verdamos braškės nevirsta minkštos ir išlaiko formą. Jas apgaubia skanus, klampus sirupas.
Nurodytas ingredientų kiekis skaičiuojamas 2 stiklinėms po 450 ml.
Patarimas: tirštai braškių uogienei paruošti, rekomenduoju naudoti smulkias uogas.
Ingredientai:
- Braškės - 900 g;
- Cukrus - 900 g;
- Citrina - 1 vnt.;
- Laimas - 1 vnt.
Uogienės paruošimas:
- Uogas kruopščiai nuplaukite, nuimkite lapus ir nusausinkite rankšluosčiu.
- Į didelį emaliuotą puodą pakaitomis sudėkite braškes ir cukrų. Uždenkite dangčiu ir palikite 10-iai valandų, kad uogos išsiskirtų sultys.
- Citriną ir laimą perpjaukite per pusę ir išspauskite sultis.
- Puodą su uogomis pastatykite ant silpnos ugnies. Kaitinkite, nuolat maišydami mišinį šaukštu ar mentele, kol cukrus visiškai ištirps ir pasirodys putos. Maišydami būkite atsargūs, kad nepažeistumėte uogų vientisumo.
- Susidariusias putas pašalinkite šaukštu. Supilkite citrinos ir laimo sultis. Virkite 4-5 minutes ant silpnos ugnies.
- Praėjus nurodytam laikui, nukelkite nuo viryklės, uždenkite marle ir palikite per naktį.
- Tada pastatykite puodą su uogomis ant lėtos ugnies, nuimkite marlę. Užvirinkite, nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Pakartokite šią procedūrą dar 2 kartus. Paskutiniame etape, užvirinant uogienę, palikite ant viryklės 5 minutes ant silpnos kaitros.
- Norėdami patikrinti ar uogienė paruošta, užpilkite šiek tiek sirupo ant atšaldytos sausos lėkštės ir pakreipkite. Jei sirupas nuteka lėtai, uogienė paruošta.
- Paruoštą braškių uogienę nukelkite nuo viryklės, palikite 5-10 minučių, o tada supilstykite į karštus sterilizuotus stiklainius (naudojau 2 stiklainius po 450 ml). Palikite parai kambario temperatūroje, tada laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.
Braškių nauda
Braškėse yra vitaminų A, B, E, C, K, PP, taip pat jos yra magnio, cinko ir kalio šaltinis. Viskas prisideda prie žarnyno normalizavimo, gerina odos, plaukų, nagų ir sąnarių būklę. Braškės stiprina imuninę sistemą, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą bei padeda pašalinti iš organizmo toksinus.
Braškių uogienės įvairovė
Neabejotinai braškių uogienė daugelyje šeimų užtikrintai patenka tarp Top 3 mėgstamiausių uogienių. Pradėjus virti savo braškių uogienę atidžiau stebi kitų išvirtas braškių uogienes. Suprasta, kad braškių uogienės gali būti labai skirtingos. Braškių uogienių sezonas atsidaro apie birželio pabaigą - liepos mėnesį kai braškių subręsta daugiau nei jų išeina brangiai parduoti. Ženkliau krenta kainos, o ir braškės prisirpusios ir prikaupusios cukraus.
Braškių uogienės panaudojimas
Braškių uogienė gali būti ne tik naudojama asmeninėms reikmėms, bet gali būti ir paklausi prekyboje. Braškių konservavimas leidžia braškių perteklių ne pigiai parduoti, bet ištęsti jų pardavimą` nors ir iki kito sezono. Taip pat braškių uogienė gali būti sėkminga eksportuojant, taip kaip žinoma ir mėgstama daugybėje šalių.
Klasikinė braškių uogienė
Klasikinė braškių uogienė verdama cukraus sirupe kuris gaunama cukruje palaikius braškes. Turi gautis braškių uogienė kurioje braškės išlaiko savo formą ir tolygiai pasiskirsto indelyje. Cukraus kiekis dedamas pagal skonį, tačiau ne mažiau 0,2 kg/ kilogramui uogų. Įdėjus mažesnį cukraus kiekį uogienė gaunasi pakankamai skani, nors kiek rūgštoka, tačiau su prastesnėmis laikymosi galimybėmis. Šiltesnėje aplinkoje uogienė gali pradėti rūgti. Maksimalus cukraus kiekis 1 kg/ kilogramui uogų. Man optimaliai yra 350 - 400 g cukraus/ kilogramui uogų. Uogos nuvalomos, perplaunamos, nusausinamos. Užpilamos cukrumi ir vėsiai laikomos apie 12 valandų. Tolygų uogų pasikirstymą indelyje nulemia virimo technika. Uogos virinamos sirupe ir nugraibomos putos. Nelikus putų braškių uogienė vėsinama. Kuo mažiau cukraus naudojant tuo procesuose labiau reikia laikyti švaros. Stiklainiai kaitinami, dangteliai trinami spirtitu arba kaitinami.
Mišiniai su kitais vaisiais
Braškių kainos net baigiantis sezonui dažniausiai gerokai lenkia egzotinių vaisių kainas. Nors jų mišiniai kartais netgi būna skanesni nei klasikinė braškių uogienė. Pasiteisino mišiniai su abrikosais, persikais, apelsinais. Persikus reikėtų nulupti, nes jų odelė priduoda kartumo. Persikai ir abrikosai iškaulyjami. Dažniausiai pirmame sirupo gamybos etape šie vaisiai laikomi atskirai. Supjaustiomi persikai apipilami cukrumi, atskirai cukrumi apipilti laikomi abrikosai ir apelsinai. Dažniausiai persikai, abrikosai verdami atskirai. Sumaišiomi kartu jau antrame virime. Dėl įvairovės padaroma keletas mišinių braškių, persikų, abrikosų. Labai giriamas braškių ir abrikosų uogienė. Yapč gerai išeina jei pavyksta surasti gerai sunokusių, saldžių ir kvapių abrikosų. Po braškių ir tręšnių uogienė paragavimo ji neabejotinai užėmė garbingiausią vietą uogienių lentynoje. Nors iš tenj ji dingsta pirmiausia. Tai išties skaniausias braškių uogienės derinys. Kaip ir su egzotiniais vaisiais, taip ir tręšnės laikomos cukruje atskirai.
Braškių džemas su kitais ingredientais
Nekondicines, uogas galima panaudoti išvirti braškių džemui. Braškių džemas turi savo privalumų prieš uogienę. Kiti ingradientai atsižvelgiant į asmeninius pomėgius. Tiks bananai, spanguolės, tie patys abrikosai ar persikai. Braškės ir kiti vaisiai supjaustomi ir dedami į puodą. Verdama ant didelės ugnies, maišant apie 20 - 30 minučių. Braškių džemas turi sutirštėti. Tada maišant pilamas cukrus ir citrinos sultys.
Uogų pasirinkimas
Geriausiai braškių uogienei reikia geriausių uogų. Gerų uogų teks paieškoti. Braškių uogienėms šeiminkės dažniausiai naudoja paskutines uogas. Jos būna mažesnės, nekondicinės, tačiau dažniausiai sukaupusios daugiau cukraus ir aromato. Atrodytų į uogienę bus pridėta tiek daug cukraus, tačiau natūralus cukrus ir kvapas jausis net saldžiausiame sirupe. Tokių pavyksta nusipirkti pas ūkininkus sezono pabaigoje. Nors dažniausiai įsigyjame šviežas braškes iš daržovių ir vaisių bazės. Čia parduodamos šviežiai nuskintos lenkiškos braškės kurios iš čia patenka į miesto turgavietes.
Gudrybės gaminant braškių uogienę
Gerai braškių uogienei pagaminti yra keletas nedidelių gudrybių. Netgi su tuo pačiu cukraus kiekiu galima gauti visiškai skirtingą braškių uogienę. Kaip taisyklė braškės turėtų būti užpilamos pusdieniui, dienai cukrumi ir laikomos kol išsiskiria sultys ir jos ima tose sultyse plaukioti. Verdama ant mažesnės ugnies ir kaip galima trumpiau. Užvirus nuimamos putos. Nuimkite braškių uogienę nuo ugnies ir ataušinkite. Vėl užvirus galima maišyti su kitomis ( jau virtomis) uogomis ir pilstoma į stiklainius. Net ir be kitų uogų papildomai ataušinta uogienė būna tirštesnė. Braškės net skystame sirupe pasiskirsto tolygiai visame indelyje.
Cukraus kiekis
Visuose receptuose naudotas paprastas cukrus. Gal kas nesutiks su teikiamomis cukraus proporcijomis kurios atrodo nestandartiškai mažos. Tačiau visos uogienės praktiškai išbandytos. Etnografinėse uogienėse cukraus galėjo reikėti daugiau dėl sunkesnių sąlygų paruošti sterilius indus ir dangtelius. Cukraus turėjo labai svarbią natūralią konservacinę funkciją. Uogienei atrenkamos sveikesnės uogos ir užpilamos cukrumi. Kilogramui braškių naudojama nuo 200 iki 1 kilogramo cukraus. Su mažesniu kiekiu cukraus išvirta uogienė rūgštesnė ir kiek prasčiau laikosi. Ją reikėtų laikyti vėsiau. Tačiau ji išeina sodresnio skonio ir tirštesnė. Su daug cukraus bus daug sirupo ir uogienė bus skystesnė. Beveik nepakitusios uogos bus jei jas kuo mažiau virsite. Todėl būtinai braškes užpilkite cukrumi ir palaikykite 12 valandų. Verdame braškes su sirupu, nugraibome putas ir užvirus išjungiame ugnį. Ataušiname braškių uogienę ir vėl užverdame. Nelaikome verdančios, išpilstome po sterilius stiklainiukus, užsukam steriliais dangteliais ir apverčiame bent pusvalandžiui. Klasikinė braškių uogienė išvirta su 500 g. cukraus kilogramui braškių. Gerai išlaikyta spalva, uogos forma. Pikantiško skonio priduoda nedidelis kiekis į braškių uogienę pridėto medaus. Kilogramui braškių jo reikėtų apie 100 gramų.
Dviejų uogų uogienė
Dviejų skaniausių uogų uogienė bus tikras uogienių šedevras. Braškės užpilamos cukrumi, santykiu apie 300 - 500 g. kilogramui uogų. Tokiu pat santykiu užpilamos ir nukaulintos tręšnės. Po pusės paros uogos bus paruoštos virimui. Santykis nuo 30 iki 50 procentų tręšnių. Dar įdomesnius braškių trešnių uogienių skonius sukuria stiprūs alkoholiniai gėrimai. Įdomesnį skonį uogienei priduos konjakas, romas, kalvadosas. Litrui uogienės įpilama apie 30 -50 g gėrimo. Gėrimas įpilamas kelios minutės išpilstant.
Egzotiški vaisiai braškių uogienėje
Egzotiški vaisiai jau tampa mažiau egzotiški nei braškės. Naudojant vaisius galima išgauti gerokai daugiau skonių ir konsistencijų braškių uogienių. Dažniausiai egzotiški vaisiai perkami vaisių ir daržovių bazėje, čia jie pigesni ir labai švieži. Į braškių uogienes tiks persikai, abrikosai, kiviai, bananai, kriaušės, apelsinai. Šių vaisių deriniai gali būti naudojami įvairiomis proporcijomis. Įdomus derinys išeina derinant persikus ir abrikosus. Persikai uogienėje labai suminkštėja ir sutirština uogienę. Braškes užpilame cukrumi. Abrikosus supjaustome gabaliukais ir užpilame cukrumi. Persikus nulupame, supjaustome gabaliukais ir užpilame cukrumi. Po pusdienio palaikymo vėsiai galėsime pradėti gaminimą. Pats geriausias rodiklis tai ištirpęs cukrus. Sudedame į vieną puodą kaitiname, nugraibome putas ir laikome iki užvirimo. Nors galima uogas ir vaisius virti atskirai. Ataušinus dedame įvairiomis proporcijomis ir vėl užkaitiname. Braškių uogienė su abrikosais ir persikais gaunasi tiršta. Abrikosai priduoda daugiau saldumo, braškės priduoda kiek rūgštelės.
Braškių džemas
Džemui dažniausiai panaudojamos visai nekondicinės uogos. Tai gali būti ne tik grynas braškių džemas, bet ir pridedant kitų vaisių ir uogų. Braškių uogas sudedame į puodą pertriname ir kiek palaikome, kad išsiskirtų sultys. Pradedame kaitinti ant vidutinės ugnies ir sudedame cukraus. Vėl proporcija nuo 0,3 iki 1 kilogramo cukraus kilogramui uogų. Kaistančią masę maišome, turėtų pavirti bent pusvalandį. Verdame kol vizulaiai braškių masė sutirštėja. Jei naudojame kitus vaisius ar uogas jas dedame kartu su braškėmis. Daug pektino turintys juodieji serbentai suteikia braškių uogienei tirštumo. Tai labai sodraus, gana aštraus skonio uogienė - džemas kuris gali ne kiekvienam patikti. Tačiau abejingų ši uogienė nepaliks. Dažnai šią tirštą uogienę šeimininkės panaudoja pyragų pertepimams.
Braškių ir juodųjų serbentų uogienė
Juodieji serbentai ( dažniausiai desertinė sveislės) ima bręsti kaip tik kai baigiasi braškės. Arba priklausomai nuo metų kiek vėliau. Galima pasidaryti grynos braškių uogienės, išpilstyti į didelius stiklainius ir palaukti geriau prisirpusio juodųjų serbentų derliaus. Braškės užpilamos cukrumi ir palaikomos, kad išsiskirtų sultys. Su juodaisiais serbentais galima pasielgti dviem būdais. Sutraiškyti visus serbentus ir užpilti cukrumi. Gausis labiau džemas. Arba dalį patraiškyti, užpilti cukrumi ir palaikyti, kad išsiskirtų sultys. Džemui pradedame nuo serbentų virimo, po dešimtie sminučių pridedam braškes ir verdame pusvalandį maišant. Uogienei pradedame nuo serbentų, užvirinam, pridedam braškes ir vėl užvirinam. Nemaišom, tik nuimam putas. Atšaldom ir vėl užvirinam.