Mūsų virtuvėje gausu paprastų ir skanių daržovių užkandžių, kurie nuostabiai papildo pagrindinį patiekalą ir gali būti patiekiami kaip atskiras patiekalas. Mėgstantiems pikantiškas skonio natas šios salotos tikrai patiks.
Močiutės burokėlių mišrainė žiemai
Šių salotų receptą taip pat vadinu barščių mišraine. Tai močiutės salotos žiemai su burokėliais ir paprikomis, kurias gaminu kartą per 2 ar net 3 metus.
Ingredientai:
- Burokėliai
- Paprikos
- Pomidorai
- Svogūnai
- Petražolės
- Česnakai
Gaminimo eiga:
- Nuluptus burokėlius sutarkuokite stambia tarka.
- Pomidorus, svogūnus, paprikas, petražoles ir česnakus sumalkite.
- Visus ingredientus sudėkite į didelį puodą, gerai išmaišykite.
- Užvirinkite ir virkite 15-20 minučių.
- Karštą burokėlių mišrainę supilkite į iškaitintus stiklainius, sandariai uždarykite ir palikite visiškai atvėsti.
Verdant tokią sriubą galima papildomai dėti mėsos kukuliukų ar pjaustytų dešrelių - bus sočiau.
Burokėlių sriuba su kopūstais
Reikės:
- 0,5 kg burokėlių
- 0,5 kg kopūsto
- 2-3 morkų
- 0,5 pomidorų arba kelių šaukštų pomidorų padažo
- 0,2 kg svogūnų
- 1 v. š. cukraus
- 1 v. š. druskos
- 100 ml aliejaus
- 0,5 stiklinės vandens
- šlakelio obuolių acto (nebūtinai)
Kaip gaminti:
- Žalius, nevirtus burokėlius nulupkite, sutarkuokite burokine tarka. Sutarkuokite ir morkas.
- Kopūstą ir svogūnus supjaustykite šiaudeliais.
- Visus produktus sudėkite į puodą, užvirkite ir troškinkite apie 40 min., kol daržovės suminkštės.
- Dėl skonio galite įpilti šlakelį obuolių acto, tačiau tai nėra būtina.
- Sudėkite į sterilius stiklainius.
Traškios burokėlių ir kopūstų salotos
Prieš patiekiant šias salotas geriau palikti bent 7-8 valandoms, kad daržovės tinkamai pasimarinuotų.
Gaminimo eiga:
- Paruoškite ingredientus.
- Į nedidelį puodą supilkite vandenį, actą, augalinį aliejų, druską ir cukrų. Padėkite ant ugnies ir kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps.
- Kopūstą susmulkinkite į didelį, patogų indą. Ten sutarkuokite burokėlius. Česnaką nulupkite, supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite į daržoves.
- Supilkite šiek tiek atvėsusį marinatą.
- Viską atsargiai išmaišykite ir leiskite prisitraukti. Geriausia palikti per naktį.
- Prieš patiekiant salotas galite pabarstyti šviežiomis žolelėmis.
Burokėlių mišrainė žiemai su kopūstais ir pupelėmis
Burokėlių mišrainė su pupelėmis ir kopūstais labai skani. Puikus garnyras prie mėsos kepsnio. Tikrai gaminsiu dar.
Reikės:
- 1 kg kopūstų
- 1 kg virtų burokėlių
- 1 kg svogūnų
- 0,5 kg virtų morkų
- 0,5 kg virtų pupelių
- 0,5 a. š. juodųjų pipirų
- 2 v. š. druskos
- 1 v. š. cukraus
- 0,5 st. acto
- 250 ml aliejaus
Kaip gaminti:
- Svogūnus supjaustome nedideliais gabalėliais, kopūstą - ruoželiais.
- Į didelį puodą pilame aliejaus. Suberiame svogūnus ir pakepiname, kol šie suminkštės.
- Sudedame kopūstus ir patroškiname, kol jie taip šiek tiek suminkštės.
- Burokėlius ir morkas sutarkuojame šiaudeliais.
- Sudedame į puodą pupeles, morkas, burokėlius, beriame druską, cukrų, pipirus, pilame actą.
- Patroškiname apie 20-30 min. kad skoniai susidraugautų ir visos daržovės būtų minkštos.
- Pilstome į švariai išplautus ir iškaitintus stiklainius.