Cikorija žydi ryškiai mėlynais žiedais, tai - astrinių šeimos augalas. Iš maltų, skrudintų cikorijų šaknų verdamas gėrimas, spalva ir skoniu panašus į kavą. Manoma, kad cikorijos gėrimas buvo kavos alternatyva dar 19 a. pradžioje, kai Prancūzijoje buvo kavos pupelių deficitas, rašoma portale style.rbc.
Paprastoji trūkažolė (Cichorium intybus L), dar vadinama cikorija, dažnai pastebima tik rugpjūtį, kai apsipila melsvais, o kai kur - baltais ar rožiniais žiedeliais. Lietuvoje tai dažnoje vietoje - pakelėse, patvoriuose, laukuose aptinkamas augalas.
Gydytoja fitoterapeutė-homeopatė Zofija Tikuišienė rekomenduoja vaistams rinkti visą žolę. Žolę pjauti geriausia žydėjimo pradžioje, šaknis išsikasti rudenį arba pavasarį. Žolę džiovinti iki 30 laipsnių, šaknis 50-55 laipsnių temperatūroje. Žolę laikyti popieriniuose maišuose gerai vėdinamoje vietoje. Žolę tinka naudoti metus, šaknis - dvejus metus.
Nauda sveikatai
Įvairūs tyrimai, eksperimentai parodė, kad cikorijų šaknų gėrimas mažina cukraus lygį kraujyje, gerina virškinimą ir malšina uždegiminius procesus. Cikorijos šaknyse daug inulino - šios rūšies ląsteliena gerina virškinimą. Inulinas taip pat skatina daugintis gerąsias žarnyno bakterijas, gerina bendrą savijautą.
Cikorija gali būti naudinga, kai būtina sumažinti kavos vartojimą. Kadangi cikorijos šaknyse nėra kofeino, šis gėrimas - puiki kavos alternatyva, juo labiau, kad ir skoniu, ir kvapu primena kavą. Cikorijos šaknų miltelius galima užplikyti verdančiu vandeniu ar kiek pavirti, paskui įpilti šiek tiek pieno, netgi galima maišyti su kava.
Gausu mineralų ir vitaminų
JAV žemės ūkio ministerijos duomenimis, cikorija - tikras vitaminų ir mineralų šaltinis, joje yra cinko, magnio, mangano, kalcio, folio rūgšties ir kalio, taip pat vitaminų A, B6, C, E ir K.
100 g žalios cikorijos šaknies yra:
- 1,4 g baltymų
- 1,5 g ląstelienos
- 8,73 g cukraus
- 41 mg kalcio
- 0,8 mg geležies
- 22 mg magnio
- 61 mg fosforo
- 290 mg kalio
- 50 mg natrio
- 0,33 mg cinko
- 0,08 mg vario
- 0,23 mg mangano
- 0,7 mg seleno
- 5 mg vitamino C
- 23mkg folio rūgšties
- šiek tiek vitamino A
Manganas ir vitaminas B6 naudingi smegenims, tiesa, jų nėra daug, kadangi cikorijos gėrimui virti naudojamas nedidelis kiekis miltelių.
Poveikis virškinimui
Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 44 žmonės, kurie skundėsi vidurių užkietėjimu. Juos padalijo į dvi grupes, viena grupė vartojo inuliną, kita - placebo kapsules. Paaiškėjo, kad inulinas normalizavo virškinimo procesus, padažnino tuštinimąsi, lyginant su placebu. Kito tyrimo dalyviams - 25-iems vyresnio amžiaus žmonėms cikorija pagerino virškinimą.
Cikorija ir cukraus kiekis kraujyje
Cikorijos šaknyse esantis inulinas mažina cukraus lyg kraujyje. Tai parodė vienas laboratorijoje atliktas tyrimas. Diabetu sergančioms žiurkėms davė inulino. Po dviejų mėnesių paaiškėjo, kad inulinas mažino cukraus lygį ir gerino medžiagų apykaitą. Tiesa, paminėtina, kad dauguma duomenų gauti, atliekant tyrimus, kurių metu duota būtent inulino, o ne cikorijos. Norint išsamesnių duomenų apie cikorijos šaknų gėrimo poveikį cukraus lygiui kraujyje, reikia atlikti daugiau eksperimentų.
Malšina uždegimus
Chroninis uždegimas neigiamai veikia organizmą, spartina įvairių ligų atsiradimą. Atlikti keli tyrimai parodė, kad cikorijoje yra antiuždegiminių savybių. Vienas eksperimentas su gyvūnais atskleidė - vartojant cikorijos šaknies, galima sumažinti uždegimo žymenis. Kito tyrimo metu paršeliams duodavo džiovintų, maltų cikorijų šaknų - ir šio tyrimo rezultatai buvo teigiami, uždegiminiai procesai sušvelnėjo. Didelė dalis tyrimų buvo atlikti su gyvūnais, tad reikia daugiau informacijos, kiek cikorija slopina uždegimą žmonių organizme.
Padeda sureguliuoti svorį
Tyrėjai padarė išvadą, kad cikorijos šaknyse esanti ląsteliena reguliuoja apetitą, tokiu būdu suvartojama mažiau kalorijų, taigi, normalizuojasi svoris. Tris mėnesius trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo 48 suaugę žmonės, turintys antsvorio, parodė - vartojant 21 g oligofruktozės, gautos iš cikorijos, kūno masė sumažėjo vidutiniškai 1 kg. Kitas reikšmingas faktas - oligofruktozė sumažino ir grelino - hormono, kuris skatina alkį.
Gudobelė ir jos nauda
Gudobelės - tai erškėtinių šeimos obelinių pošeimio iki 3-5 m aukščio užaugantys krūmai arba 10-15 m aukščio medeliai. Kai kur Lietuvoje gudobelės dar vadinamos vilkobelėmis arba kaulauogėmis. Dekoratyvios (raudonos, oranžinės, geltonos) gudobelių uogos yra ir labai vertingos: čia gausu organinių rūgščių, flavonoidų ir kitų naudingų medžiagų. Uogos pradeda nokti dar rugpjūtį, o išsilaiko iki vėlyvo rudens. Tada jos ir skaniausios.
Gudobelės ramina širdies nervus, mažina centrinės nervų sistemos jaudrumą, tonizuoja širdies raumenis, gali pašalinti aritmiją ir tachikardiją, sustiprina kraujo apytaką vainikinėse ir galvos kraujagyslėse, vartojami pradinėje hipertoninės ligos stadijoje, esant nemigai ir hipertireozei su tachikardija, mažina padidėjusią skydliaukės funkciją.
Galimas nepageidaujamas poveikis, vartojant cikorijos
Cikorija gali suveikti kaip alergenas - sukelti dilgčiojimą burnoje. Turintiems alergiją beržų žiedadulkėms geriau nevartoti ir cikorijos gėrimo. Šio gėrimo nepatartina vartoti nėščiosioms, pirma nepasitarus su gydytoju, kadangi cikorijos poveikis nėščiųjų organizmui nėra išsamiai ištirtas. Nepakanka ir duomenų apie cikorijų šaknų poveikį krūtimi maitinančioms moterims, todėl joms irgi rekomenduojama pirma pasikonsultuoti su gydytoju.
Tačiau žmonėms su išsiplėtusiomis venomis, žemu kraujospūdžiu ar tulžies pūslės akmenlige reikėtų saikingiau vartoti maltų cikorijų šaknų gėrimą. Be to, žmonėms, netoleruojantiems tam tikrų trumpos grandinės angliavandenių, įvardinamu santrumpa FODMAP, irgi reikėtų atsargiau vartoti minėtą gėrimą.
Vartojimas ir kiekis
Kulinarijoje vartojamos skrudintos ir sumaltos cikorijų šaknys, iš jų gaminamas gėrimas. Šis gėrimas bus išsigelbėjimas tiems, kam nerekomenduojama gerti kavos. Cikorijos gėrimas turi švelnų riešutų, medžio prieskonį. Dviejų šaukštelių cikorijos šaknų miltelių pakanka vienam puodeliui. Cikorijų šaknų milteliai vartojami ir kaip prieskoniai.
Receptai su gudobelėmis
Šeimininkės žino, kad ypač skanios gudobelių uogos tampa po šalnų. Gudobelių vaisius galima valgyti šviežius arba konservuoti žiemai, virti džemą arba marmeladą. Uogose daug pektino, todėl jos itin tinkamos marmeladams gaminti. Sumanios šeimininkės virtuvėje gudobelių uogos gali virsti gardžiausia uogiene, įdaru pyragams ar net miltais blynams. Cukruočiais paverstos gudobelių uogos užkietėjusiems smaližiams bus daug naudingesnės už saldainius, o uogomis pagardinta arbata įgis ne tik įdomų skonį, bet ir sveikatinamųjų savybių.
Gudobelių cukruočiai
Tai bene paprasčiausias, bet labai gardus būdas pasiruošti gudobelių uogų žiemai. Perrinktos ir nuplautos uogos išdžiovinamos ir apvoliojamos milteliniame cukruje. Tada talpiai sudedamos į plačiadugnius stiklainius nuolat juos papurtant, kad tarp uogų liktų kuo mažesni tarpeliai. Iki stiklainių viršaus paliekama maždaug 5 cm ir tuomet iki kakliuko užberiama paprasto cukraus. Stiklainiai aprišami audeklo gabaliukais arba popieriumi, kad uogos kvėpuotų (plastikiniais dangteliais dengti negalima - uogos pridus!). Po poros mėnesių (kaip tik didžiosioms žiemos šventėms!) uogas galima bus krimsti kaip saldainius.
Gudobelių kava
Gudobelių uogos 3-4 min. palaikomos virš garų ir tada nuplikomos verdančiu vandeniu. Nuplikytos uogos padžiovinamos ore (pavėsyje), o paskui išdžiovinamos orkaitėje arba džiovyklėje. Kavai ruošti reikiamas kiekis džiovintų uogų sumalamas kavamale ir užplikoma. Į gudobelių kavą galima pridėti ir cikorijos. 2-3 porcijoms gudobelių kavos imama ½ arbatinio šaukštelio cikorijos.