Sausainiai - puikus desertas ar užkandis, tinkantis prie arbatos ar kavos. Šiame straipsnyje rasite įvairių sausainių receptų, kurie pradžiugins jūsų skonio receptorius ir suteiks jaukumo akimirkų.
Škotiški Sviestiniai Sausainiai: Legendinis Receptas
Legendiniai škotiški sviestiniai sausainiai, kuriuos iškepti gali kiekvienas - pakaks visiškai nebrangių produktų: miltų, cukraus ir sviesto. Konditeris Thierry Lauvray pasakoja, kad škotiški sviestiniai sausainiai (angl. Scottish shortbread) vertinami tų, kurie virtuvėje nori skanaus rezultato ilgai neplušant ir daug neišleidžiant. 10 minučių darbo, o rezultatas tiesiog tirps burnoje.
Gaminimo Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 160°C ir išklokite pyrago skardą kepimo popieriumi.
 - Labai svarbu - sviestas turi būti kambario temperatūros. Sudėkite jį į dubenį ir šaukštu arba mentele šiek tiek paminkykite. Nesistenkite jo visiškai sutrinti. Jei norite, galite naudoti stovimą maišytuvą, bet būkite atsargūs, kad nepersimaišytumėte.
 - Suberkite cukrų ir žiupsnelį druskos, lengvai sumaišykite.
 - Persijokite miltus, suberkite ir maišykite, kol masė pradės atrodyti trupanti. Tuomet padėkite šaukštą į šoną ir rankomis suspaudykite viską į vientisą tešlą be sviesto gabalėlių. Vėlgi, būkite atsargūs, kad nepersistengtumėte - dirbkite tik tol, kol viskas susimaišys.
 - Į paruoštą formą sudėkite tešlą ir rankomis ją išlyginkite, kad būtų kuo lygesnė. Jos storis turėtų būti apie 1 cm.
 - Visoje tešloje tiesiomis linijomis šakute pradurkite skylutes. Nespauskite šakutės iki galo - maždaug iki pusės tešlos storio.
 - Kepkite 25-35 minutes, kol sausainiai įgaus auksinę spalvą kraštuose, bet viršus dar bus labai šviesus.
 - Palikite atvėsti, kad tešla dar būtų šiek tiek šilta - tuomet bus lengviau pjaustyti. Išimkite iš skardos ir ilgu aštriu peiliu supjaustykite gabalėliais. Populiariausios - maždaug piršto dydžio juostelės, tačiau galite pjaustyti kaip tik norite ar naudoti sausainių formeles.
 
Mėgaukitės su puodeliu arbatos. Bet kuris škotas pasakys, kad be arbatos sausainiai neapsieina!
Šokoladiniai Amaretti Sausainiai su Spanguolėmis
Šokoladiniai amaretti sausainiai su spanguolėmis - nuostabi šventinio stalo puošmena bei puiki valgoma dovana. Labai lengvai ir greitai pagaminami, todėl tikrai tiks skubos pilnam gruodžiui, kai atrodo nėra nė minutės laisvo laiko.
Gaminimo Eiga:
- Kambario temperatūros kiaušinių baltymus kartu su maždaug 100 g cukraus išplakite iki putų konsistencijos.
 - Džiovintas spanguoles peilio pagalba pasmulkinkite iki mažų gabalėlių ir suberkite į išplaktus kiaušinių baltymus.
 - Taip pat suberkite migdolų miltus, likusį cukrų, išsijotą kakavą ir išmaišykite.
 - Supilkite amaretą ir dar kartą gerai išmaišykite.
 - Suformuokite vienodo dydžio, maždaug 10-15 g tešlos rutuliukus, apvoliokite juos cukraus pudroje ir dėkite į kepimo skardą.
 - Apvoliotus rutuliukus šaukšto pagalba šiek tiek suspauskite iš viršaus, kad kepant sausainiai gražiai suplyštų.
 - Kepkite iki 170 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija maždaug 15 minučių.
 - Iškepusius sausainius skanaukite atvėsusius ir laikykite atvirai, kad nesuminkštėtų.
 
Vasarą Kvepiantys Citrininiai Sausainiai
Puikiai atrodantys, lengvai pagaminami ir vasara kvepiantys citrininiai sausainiai.
Gaminimo Eiga:
- Į plakiklio dubenį suberkite cukrų, supilkite aliejų, įmuškite kiaušinį ir kiaušinio trynį, įtarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite sultis. Visus ingredientus gerai sumaišykite.
 - Į atskirą dubenį išsijokite kvietinius miltus kartu su kepimo milteliais, suberkite migdolų miltus ir įberkite žiupsnelį druskos.
 - Išmaišykite ir suberkite į dubenį su šlapiais ingredientais.
 - Plakiklio pagalba išmaišykite viską iki vientisos masės.
 - Išmaišytą masę ledų šaukštelio pagalba formuokite į nedidelius rutuliukus, apvoliokite juos cukraus pudroje ir dėkite ant kepimo skardos su kepimo popieriumi.
 
Migdoliniai Traškūs Florentinai
Super greitas, paprastas, bet labai gardus desertas, kuris turi ne vieną variaciją. Migdoliniai traškūs florentinai skanūs tiek ką tik pagaminti, tiek po kelių dienų, todėl tai puikus desertas, kurį galite pasiruošti iš anksto ir dovanoti kaip valgomą dovaną. Sausainius galima skanauti vienus arba pertepti su mėgstamais kremais, patiekti su ledais.
Gaminimo Eiga:
- Prikaistuvyje ant vidutinės kaitros ištirpinkite sviestą.
 - Sviestui ištirpus suberkite cukrų, migdolų miltus, įberkite žiupsnelį druskos, įdėkite šaukštą medaus ir maišykite tol, kol ištirps cukrus. Turite gauti vientisą, lengvą sausainių masę.
 - Išimkite iš prikaistuvio ir prieš formuojant sausainius, leiskite masei atvėsti.
 - Masei atvėsus įpilkite šaukštelį vanilės ekstrakto ir gerai išmaišykite.
 
Formavimas:
- Kad sausainiai gautųsi vienodo dydžio, masę imkite su arbatiniu šaukšteliu (arba matavimo šaukšteliu) ir formuokite nedidelius, vienodo dydžio rutuliukus.
 - Suformavus dėkite į neprikepančią skardą arba skardą su kepimo popieriumi palikdami nemažus tarpus, nes sausainiai plėsis į šonus. Į standartinę kepimo skardą turėtų tilpti apie šešis - aštuonis rutuliukus.
 - Taip paruoštą sausainių masę dėkite kepti į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija ir kepkite apie 6-8 minutes.
 - Iškepus sausainiams palikite juos keletą minučių kepimo skardoje, kol sutvirtės, tuomet nuimkite ant grotelių ir leiskite pilnai atvėsti.
 
Skanaukite vienus arba patiekite su mėgstamais ledais. Kitas variantas kaip galite patiekti florentinus - pertepti juos su mėgstamu kremu. Imkite šaukštelį šokoladinio arba karamelinio pagardo, dėkite ant sausainio, dėkite kitą sausainį ant viršaus ir atsargiai suspauskite.
Avižiniai Sausainiai
Puikus desertas ar užkandis, kai norisi šiek tiek saldžiai, bet ir šiek tiek maistingai - avižiniai sausainiai. Klasikinį skonį papildo džiovintos spanguolės ir karijų riešutai, kuriuos galite keisti pagal skonį ar nuotaiką.
Gaminimo Eiga:
- Į prikaistuvį sudėkite sviestą ir ant šiek tiek didesnės nei vidutinė kaitra jį kaitinkite, kol pradės karamelizuotis. Atsiradus mažiems, gintarinės spalvos „trupinėliams“ nuimkite prikaistuvį nuo kaitros.
 - Sviestą supilkite į didelį dubenį ir dar į karštą įdėkite cinamoną.
 - Suberkite muskavado ir baltąjį cukrų ir su mentele viską gerai išmaišykite.
 - Supilkite aliejų, įmuškite kiaušinį ir vieno kiaušinio trynį, gerai viską išmaišykite iki vientisos, kreminės konsistencijos.
 - Į masę per sietelį išsijokite miltus kartu su valgomąja soda ir vėl gerai išmaišykite.
 - Džiovintas spanguoles užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite keletą minučių ir gerai nusunkite.
 - Suberkite jas, pasmulkintus karijų riešutus ir avižinius dribsnius į paruoštą sausainių masę ir gerai išmaišykite.
 - Gautą masę palikite „pailsėti“ 10-15 minučių, kad visi ingredientai gerai susijungtų.
 
Formavimas:
- Tešlai pailsėjus, formuokite vienodo dydžio rutuliukus (1 sausainiui reikia maždaug 45 g tešlos).
 - Juos dėkite į kepimo skardą ir šiek tiek paspauskite, kad gautųsi storas blynas. Rutuliukus dėkite atokiau vieną nuo kito, nes kepant jie išsileis ir išsiplės.
 
                                                
                                            