Traškūs, kvapnūs sausainiai, karštos arbatos puodelis ir šiltos šlepetės - ir pasaulis tampa jaukesnis, o nuovargis pasimiršta. Išsikepti avižinių sausainių nesudėtinga ir gana greita. Jei spintelėje turite avižinių dribsnių atsargų, sausainiais mėgausitės jau po pusvalandžio! Avižinių dribsnių sausainiai gaminami labai paprastai ir labai greitai. Be to, avižinius sausainius labai mėgsta vaikai. Palepinkite juos ir save.
Pagrindiniai ingredientai
Pagrindiniai avižinių sausainių ingredientai - sviestas, cukrus, kiaušiniai, avižiniai dribsniai, miltai.
Receptas
Šie sausainiai - puikus savaitgalio kepinys, jei norisi kažko skanaus ir greitai - gamyba trunka vos 10 minučių, dar 20 minučių orkaitėje ir šilti kvapnūs sausainiai garuoja. Sausainiai traškūs, ne per saldūs.
Ingredientai:
- 150 g minkšto sviesto
- 150 g rudojo cukraus
- 2 kiaušiniai
- 250 g miltų
- 250 g avižinių dribsnių
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- 1 šaukštelis cinamono
- ½ šaukštelio kardamono
- ¼ šaukštelio kvapiųjų pipirų
- ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 100 g razinų
- 50 ml apelsinų sulčių
- 1 šaukštelis tarkuotos apelsinų žievelės
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Užmerkite razinas apelsinų sultyse. Taip pat suberkite tarkuotą apelsinų žievelę.
- Sviestą išplakite su cukrumi, palaipsniui įmaišykite kiaušinius. Suberkite razinas kartu su sultimis, išmaišykite.
- Avižinius dribsnius šiek tiek pasmulkinkite ir sumaišykite su miltais, prieskoniais, druska ir kepimo milteliais.
- Sudėkite į vieną kiaušinių-sviesto masę ir birius produktus. Išmaišykite.
- Šaukštu tešlą dėkite į skardą.
- Kepkite, kol lengvai apskrus - apie 10-12 min.
- Išimkite tik gerai ataušusius sausainius. Skanaus!
Gaminimas - 10 min. Kepimas - 12 min. Orkaitės temperatūra - 180 °C. Receptas skirtas 10-12 asmenų.
Sausainių kepimo atmintinė
Sausainių kepimo atmintinė, kuri pravers kiekvienam:
- Rinkitės stambius, ilgai verdamus dribsnius, tokius, kuriuos gaminti reikia 15-20 min.
- Gardinkite sausainius džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais, smulkintu šokoladu, cukatomis.
- Dalį sviesto keiskite tarkuotomis morkomis, moliūgų tyre, dėkite susmulkintus bananus, tarkuotus obuolius.
- Kad būtų gardžiau, dalį miltų keiskite iki miltelių sumaltais riešutais. Puikiai tiks jau gatavi migdolų miltai.
- Dalį sviesto galite keisti pertrinta varške arba grietine.
- Cukrų sausainiuose galima pakeisti fruktoze arba stevija. Pakaks 2-3 šaukštelių.
- Šiuos sausainius galima kepti ir su viso grūdo miltais.
- Įvairios sėklos - moliūgų, saulėgrąžų, sezamai, kanapės - praturtins maistinėmis medžiagomis ir suteiks skonio.
- Vidutinis sausainių formavimo dydis - truputį didesni nei graikinis riešutas. Norėdami minkštesnių sausainių, formuokite didesnius rutuliukus, norėdami traškesnių - mažesnius.
- Sausainius galite apvolioti smulkintuose riešutuose, sėklose.
- Kepimo laikas priklauso nuo sausainių dydžio.
- Traukite iš orkaitės dar minkštus sausainius - vėsdami jie sutvirtės.
Alternatyvūs ingredientai
Receptas gana lengvai adaptuojamas ir jei aktualu - gali būti be glitimo, be kiaušinių ir be karvės pieno produktų.
- Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.
- Vietoj įprasto kiaušinio naudojau maltus linų sėmenis, kurie puikiai „surišo“ tešlą.
Patarimai
- Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.
- Sausainiais kvepiantys namai bent trumpam padeda pamiršti visus slogučius.
- Jei masė kiek per skysta, pridėkite dar avižinių dribsnių.