Obuoliais skaninti jogurtiniai blynai yra putlūs, drėgni ir kvapnūs, primenantys obuolių pyragą, bet ne per saldūs, su malonia obuoline rūgštele ir aromatu. Dievinu storus išsipūtusius blynus su minštu ir drėgnu vidumi, o šie dar ir primena vaikystę, nes mama kartais kepdavo panašius, kai buvau maža.
Ingredientai
- 250 g miltų, paprastų kvietinių arba speltos miltų
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių
- didelis žiupsnis druskos
- 0,5 arbat. šaukšt. cinamono
- žiupsnelis maltų gvazdikėlių (nebūtina)
- žiupsnelis malto kardamono (nebūtina)
- 2 valg. šaukšt. cukraus
- 320 ml paprasto arba augalinio pieno
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar pastos
- 2 kiaušiniai (arba 3 valg. šaukšt. maltų linų sėmenų, išbrinkintų dvigubame kiekyje vandens)
- 1 didelis obuolys, nuluptas, be sėklų, supjaustytas mažais kubeliais
- aliejaus, kepimui
Cinamoninių obuolių pagardui (nebūtina)
- 2 obuoliai, nulupti, be sėklų, supjaustyti griežinėliais
- 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus
Gaminimo eiga
- Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų ir prieskonius.
- Kitame dubenyje sumaišykite visus šlapiuosius ingredientus, pieną (kad ir kokį naudotumėte), kiaušinius arba brinkintus maltus linų sėmenis, vanilės ekstraktą arba pastą.
- Supilkite šlapiąjį mišinį į sausuosius ir atsargiai, vis užgriebdami nuo dugno, išmaišykite, kol neliks sausų ingredientų. Galiausiai įmaišykite ir obuolių kubelius. Leiskite tešlai 10 min. „pailsėti“.
- Tuo metu nedideliame prikaistuvyje patroškinkite obuolių pagardą. Reikia, kad obuoliai kiek suminkštėtų, pakviptų, tačiau tikrai nesuvirtų.
- Įkaitinkite iki vidutinės kaitros keptuvę su trupučiu aliejaus, o tada dėkite po šaukštą tešlos formuodami blynelius. Kepkite iš kiekvienos pusės po porą minučių, kol išsipūs ir taps gražiai auksiniai.
- Tiekite dar karštus su paruoštais patroškintais obuoliais ar mėgstama uogiene.
Patarimai
Šiam receptui siūlau rinktis rūgštesnius ir kietesnius obuolius, pavyzdžiui Granny Smith veislės. Jie kepant blynus geriau išlaikys savo tekstūrą, nei saldieji obuoliai ir kramtant maloniai jausis obuolių tarkiai. Dėl to malonaus krimstelėjimo, obuolius dar ir tarkuoju nenulupusi žievelės ir naudodama šiaudeliais tarkuojančią tarką. Aišku, ne visi tokį įrankį turi po ranka, tad puikiai tiks ir standartinė stambesnė tarka.
Gaminimo procesas su jogurtu
- Į dubenį mušu kiaušinius, dedu cukrų ir vanilinį cukrų.
- Plakimo šluotele plaku kol stipriai suputoja.
- Į plakinį dedu jogurtą ir ištirpintą (ne karštą) sviestą. Išmaišau šaukštu ar mentele.
- Obuolius tarkuoju šiaudeliais, tačiau tinka ir įprasta stambesnė tarka, jei kitos nėra. Dabar į dubenį sudedu tarkuotus obuolius ir vėl išmaišau šaukštu ar mentele.
- Laikas visiems likusiems sausiems ingredientams: būtų geriausia juos išmaišyti atskirame dubenyje ir tuomet sudėti į tešlą, bet galima krauti ir iškart, jei trūksta laiko ar kantrybės. Tad sudedu miltus, krakmolą, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
- Maišau šaukštu ar mentele ir stengiuosi maišyti kuo mažiau: tik tiek kol nebelieka sausų miltų. Gumuliukai ne bėda. Kuo mažiau maišyta tešla, tuo drėgnesni bus blynai :).
- Įkaitinu keptuvę ant vidutinės kaitros. Blynus kepu ant mėgstamų riebalų (sviesto!) dėdama tešlą į keptuvę vienu šaukštu, o kitu padėdama išlyginti apvalią formą ir paviršių. Abi puses kepu kol rusvai apskrunda, po keletą minučių.
- Valgome iškart su jogurtu, pjaustytais šviežiais obuoliais, uogiene ar kitokiais mėgstamais pagardais.