pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos ir lęšių troškinio receptai

Lęšiai - be galo maistingas maisto produktas, gausus baltymų, geležies, skaidulų, kitų naudingų medžiagų, ypač vertingų maitinantis be didžiųjų alergenų. Šįkart skani rekomendacija pietums ar vakarienei - lęšių troškinys su mėsa, daržovėmis.

Ant mūsų virtuvės stalo tai buvo eksperimentas, o tai, kad iš didžiulio puodo antram kartui beveik neliko nieko - reiškia labai vykęs eksperimentas, vertas rekomendacijos! Tai patiekalas, turintis marokietiškų ir azijietiškų skonio akcentų, atkuria jėgas ir norą dar labiau mėgautis gyvenimu. Vieno puodo, jaukus, sotus, gundantis ir sultingas troškinys pietums arba vakarienei - kas gali būti geriau?

Lęšių troškinys su kiauliena ir daržovėmis

Šis receptas yra be pieno produktų, kiaušinių, kviečių (taip pat ir be gliuteno), sojos.

Ingredientai:

  • 500 g kiaulienos sprandinės
  • 1½ stiklinės skaldytų raudonųjų lęšių
  • 5 stiklinės vandens
  • 1 didesnis svogūnas
  • 2 morkos
  • 3 vidutinio dydžio bulvės
  • 3 saujos žiedinio kopūsto
  • ¼ nedidelės cukinijos
  • 2 pomidorai
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 a. š. baziliko
  • Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustome kubeliais mėsą, dedame ją į įkaitintą keptuvę su aliejumi kepimui, lėtai kepiname, kol lengvai apskrus kraščiukai. Kepant pagardiname žiupsneliu druskos, pipirų.
  2. Susmulkiname svogūną, kubeliais supjaustome luptas morkas.
  3. Į puodą, kuriame gaminsime troškinį, pilame aliejaus kepimui, įkaitiname ir lėtai kaitinant pakepiname svogūnus ir morkas, kol svogūnai suminkštės ir pageltonuos.
  4. Beriame baziliką, dedame trintą česnaką ir pakepiname dar ±1 min.
  5. Tuomet suberiame nuplautus lęšius, užpilame karštu vandeniu, palaukiame kol užvirs ir suberiame kubeliais pjaustytas bulves bei beriame druską.
  6. Leidžiame pasitroškinti 10 min. ir suberiame žiedynėliais smulkintus žiedinius kopūstus, kubeliais pjaustytą cukiniją, smulkintus pomidorus, kepintę mėsą.
  7. Troškiname, kol daržovės suminkštės, o lęšiai išvirs.

Vištiena su lęšiais ir baltojo vyno padažu

Prancūzijos virtuvėje susijungia ištobulintos gamybos technikos bei paprasti, bet kokybiški produktai. Taip gimsta nuostabūs skoniai - kai kurie gaminami ilgai ir sudėtingai, kiti, atvirkščiai, paruošiami greitai ir lengvai. Prisidėdama siūlau jums išbandyti nepaprastai skanų receptą - vištieną su lęšiais ir baltojo vyno padažu. Kartu su prancūziškais skoniais kviečiu išbandyti ir prancūzišką žolelių rišimo techniką Bouquet Garni. Paprasčiausia tai būtų vadinti žolelių puokšte. Į puokštę galima rišti pačias įvairiausias šviežias ar džiovintas žoleles, o paruošta puokšte lengvai pagardinti bet kokį troškinį ar sriubą.

Ingredientai:

  • 2 v.š. sviesto
  • 6 vištienos šlaunelių
  • Druskos, pipirų
  • 100 g šaltai rūkytos šoninės kubelių
  • 2 morkų
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1/2 stiklinės baltojo sauso vyno
  • 1 stiklinės daržovių sultinio
  • 1 v.š. agavų sirupo
  • 1 v.š. garstyčių
  • Žolelių puokštė (Bouquet Garni)
  • Grietinėlės
  • Šviežių petražolių

Gaminimo eiga:

  1. Keptuvėje išlydome sviestą ir dedame kepti vištieną odele žemyn. Kepame ant didelės ugnies po 5 minutes iš abiejų pusių - vištiena turi apskrusti.
  2. Apkepusią vištieną pabarstome druska ir pipirais ir atidedame.
  3. Į keptuvę dedame šoninės kubelius ir apkepiname kelias minutes.
  4. Sudedame kubeliais smulkintą morką ir svogūną, kepiname dar kelias minutes.
  5. Įtarkuojame česnaką ir kepiname viską dar minutę.
  6. Į keptuvę supilame vyną ir pakaitiname porą minučių, kol alkoholis išgaruoja.
  7. Tuomet supilame sultinį, dedame sirupą ir garstyčias, suberiame lęšius, viską išmaišome.
  8. Į keptuvę grąžiname apkepintą vištieną (dedame odele aukštyn), dedame žolelių puokštę, uždengiame keptuvę ir troškiname viską ant nedidelės ugnies 30 min.
  9. Kai viskas jau išsitroškinę, pašaliname žolelių puokštę, į padažą įmaišome grietinėlę.
  10. Patiekant pabarstome šviežiomis petražolėmis.

Marokietiškas antienos ir lęšių troškinys

Nesudėtinga pagaminti. Recepto prašys visi. Beje, tai puikus Velykų vakarienės arba antros Velykų dienos patiekalas, skirtas dalintis ir mėgautis.

Ingredientai (4-6 asm.):

  • 2 vidutiniai svogūnai
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 morkos
  • 340 g antienos kulšelių mėsos (troškinti, kepti)
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus „Extra Virgin“
  • 20 g sviesto „Naminis“
  • 2-3 šaukšteliai vištienos prieskonių
  • 2 šaukšteliai sojų padažo
  • 750 ml natūralaus kalakutienos sultinio
  • 2 saujos džiovintų uogų ar vaisių (slyvų, abrikosų, vyšnių, spanguolių, razinų)
  • 400 g konservuotų lęšių
  • Virtų ryžių troškiniui patiekti
  • 1 saujelė granatų sėklų
  • 1 sauja šviežių žalumynų
  • 1 skiltelė citrinos

Gaminimo eiga:

  1. Svogūną ir česnakus supjaustykite kubeliais, morkas - griežinėliais, antienos kulšelių mėsą - vidutiniais gabaliukais.
  2. Į įkaitintą puodą supilkite alyvuogių aliejų, sudėkite ančių kulšelių mėsą, suberkite svogūnus, dalį česnakų ir morkas.
  3. Dėkite sviestą, pagardinkite vištienos prieskoniais, suberkite likusį česnaką ir išmaišykite.
  4. Supilkite sojų padažą ir kalakutienos sultinį, suberkite džiovintus vaisius. Uždenkite dangtį ir troškinkite apie 40 min.
  5. Pabaigoje suberkite lęšius ir pavirkite apie 5-7 min.
  6. Į dubenį sudėkite virtus ryžius, supilkite antienos troškinį, suberkite granatų sėklas.
  7. Puoškite šviežiomis žolelėmis ir citrinos skiltele.
  8. Troškinį galite patiekti su ryžiais, bulvėmis, bulvių koše arba grikiais.

Aromatingas ryžių ir lęšių troškinys su vištiena (Persiška variacija)

Tai savotiška "plovo" versija iš Persiškos virtuvės. Skaniausia, kai patiekiame su žolelėmis ir česnakais pagardintu graikišku jogurtu.

Ingredientai:

  • Viščiuko dalys (šlaunelės, blauzdelės, sparneliai ir t.t.)
  • Druska, 1 šaukštelis kumino
  • Alyvuogių aliejus
  • Sviestas
  • Svogūnai
  • Kuminas, lauro lapai, šafranas, druska
  • Ryžiai (neplauti)
  • Razinos ir datulės
  • Virti lęšiai
  • Sultinys

Jogurto padažas:

  • 1+½ stiklinės graikiško jogurto
  • 1 česnako skiltelė
  • 2 šaukštai susmulkintų kalendrų ir petražolių
  • 1 šaukštas susmulkintų šviežių mėtų lapelių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska

Gaminimo eiga:

  1. Iš vakaro gerai pasūdykite viščiuko dalis, pabarstykite 1 šaukšteliu kumino, ir palikite šaldytuve pasimarinuoti.
  2. Didelio (geriausia sunkaus) puodo dangtį apvyniokite gabalėliu marlės arba virtuviniu rankšluosčiu, kraštus pritvirtindami gumele prie puodo dangčio.
  3. Puodą užkaiskite, įpilkite alyvuogių aliejaus, paskirstykite po visą troškintuvo dugną. Dalimis apkepinkite gerai kiekvieną viščiuko gabalėlį iš abiejų pusių, pradėdami nuo tos pusės, kurioje odelė, maždaug po 4 minutes kiekvieną pusę. Išimkite viščiuko gabalėlius iš puodo ir padėkite į šalį.
  4. Atsargiai iš puodo išpilkite riebalus. Uždėkite puodą vėl ant ugnies, sumažinkite ugnį iki vidutinės. Ištirpinkite sviestą. suberkite svogūnus, kuminą, lauro lapus, šafraną ir žiupsnelį druskos. Kepinkite maišant, kol svogūnai taps visiškai minkšti ir permatomi (užtruksite apie 8-15 min).
  5. Padidinkite šiek tiek kaitrą, suberkite į puodą ryžius (neplautus), kelias minutes maišydami pakepinkite, kol ryžiai taps švelniai rusvi. Suberkite razinas ir datules, dar pakepinkite apie minutę.
  6. Sudėkite virtus lęšius, supilkite sultinį. Užvirinkite, įberkite nemažai druskos. Paragaukiite - skysčio sūrumas turi būti sūresnis, nei sūriausią sriubą esate kada nors valgę.
  7. Sumažinkite kaitrą iki minimumo ir sudėkite į puodą apkepintas viščiuko dalis odele į viršų. Uždenkite puodą ir palikite lėtai troškintis apie 40 min.
  8. Po 40 min išjunkite ugnį ir palikite uždengtame puode troškinį pastovėti dar 10 minučių.
  9. Atidenkite, šakute sukedenkite ryžius, ir patiekite iškart su jogurtu, pagardintu žalumynais ir česnakais.

Jogurto padažas:

  1. 1 česnako skiltelę sutrinkite grūstuve su žiupsneliu rupios druskos, kol gausite tirštą masę.
  2. Dubenėlyje sumaišykite graikišką jogurtą, sutrintą česnako skiltelę, susmulkintus kalendrų ir petražolių, susmulkintų šviežių mėtų lapelių, alyvuogių aliejaus, viską pagardinkite druska.

Vištienos ir lęšių troškinys (arba sriuba)

Šis patiekalas kažkas tarp troškinio ir sriubos, todėl galite rinktis, kaip jį pavadinti.

Ingredientai:

  • 2 vištienos krūtinėlės
  • 2 morkos
  • 1 žalia arba raudona paprika
  • 1 didelė bulvė
  • 1 svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 stiklinė geltonųjų lęšių
  • 2 l vandens
  • Druskos ir pipirų
  • Čiobrelio
  • 1 a.š. raudonosios paprikos miltelių
  • 1 lauro lapo
  • Petražolių
  • 1 citrinos sulčių
  • Alyvuogių aliejaus
  • Šiek tiek virtų ryžių (nebūtina)

Gaminimo eiga:

  1. Vištieną supjaustome gabaliukais, pagardiname druska ir pipirais.
  2. Į puodą ipilame šiek tiek aliejaus ir 3-4 min apkepiname vištienos gabalėlius. Išimame juos iš puodo.
  3. Nulupame ir supjaustome svogūnus, morkas, papriką. Sudedame juos į tą patį puodą ir pakepiname apie 4 min kol svogūnai bus beveik minkšti.
  4. Tada sudedame luptas ir kubeliais pjaustytas bulves, lęšius, pagardiname druska, pipirais, tarkuotu česnaku, čiobreliu, lauro lapu, paprikos milteliais. Taip pat sudedame vištienos gabalėlius ir užpilame vandeniu.
  5. Troškiname apie 15 min.
  6. Kai daržovės išverda, tada sudedame nuplautus ir suplėšytus špinatus ir smulkintas petražoles. Kai špinatai apverda, tada supilame citrinos sultis ir nukeliame nuo ugnies. Jei reikia dar įdedame druskos ar pipirų.
  7. Pateikiame kartu su virtais ryžiais arba tiesiog taip.
Ingredientų palyginimas skirtinguose receptuose
Ingredientas Lęšių troškinys su kiauliena Vištiena su lęšiais ir vynu Antienos ir lęšių troškinys
Mėsa Kiaulienos sprandinė Vištienos šlaunelės, šoninė Antienos kulšelės
Lęšiai Raudonieji skaldyti Nenurodyta Konservuoti
Daržovės Svogūnai, morkos, bulvės, žiediniai kopūstai, cukinija, pomidorai Svogūnai, morkos, česnakai Svogūnai, morkos, česnakai
Prieskoniai Bazilikas, druska, pipirai Druska, pipirai, žolelių puokštė Vištienos prieskoniai