pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Juodieji trumai su bulvėmis: gurmaniški receptai

Trumai jau nuo senų laikų vertinami dėl savo išskirtinio skonio. Tai - ir vienas rečiausių delikatesų pasaulyje. Gurmanai teigia, kad atrasti šį retą gardumyną - išties išskirtinė patirtis: trumai auga nedideliame gylyje, pasislėpę tarp medžių šaknų, tad juos žemėje aptikti yra gana sunku. Šią paiešką iki šiol atlieka tik kiaulės arba specialiai treniruoti šunys.

Trumų valgymo istorija siekia dar šumerų ir senovės egiptiečių civilizacijas: trumai buvo dažnai sutinkami jų virtuvėse, neretai - net garbinami. Šumerai ir senovės egiptiečiai atradę, kad trumai skaniausi - padengti avies riebalais, negalėjo jų valgyti kitaip. Tačiau viduramžiais šie grybai buvo laikomi blogio simboliu, nes Bažnyčia juos paskelbė velnio prasimanymu - jie net buvo laikomi raganoms skirtu užmokesčiu.

Trumai pasižymi ypatingu kvapu, kuris dažnai apibūdinamas kaip medaus, šiaudų ir žemės kvapų mišinys. Trumų būna skirtingų rūšių, jie pasižymi sezoniškumu. Populiariausi rinkoje - juodieji trumai, kurie auga žiemą ir ankstyvą pavasarį. Jie išsiskiria savo stipriu skoniu ir yra bene dažniausiai naudojami kulinarijoje. Dėl savo sezoniškumo, sudėtingos paieškos ir trumpo vartojimo laiko, trumai visada buvo brangus delikatesas. Tačiau dabar jie - nebe tokie neprieinami įprastiems pirkėjams, o ir vis dažniau atranda vietą ant lietuviško švenčių stalo.

Trumai: prancūziškos trintos moliūgų sriubos receptas

Kai pats didžiausias visų rūšių moiliūgų pasirinkimas, laikas išmėginti prancūziškos trintos moliūgų sriubos receptą! Recepto autorė siūlo sriubą patiekti su creme fraiche (puikiai tiks lietuviška riebi grietinė) ir trumais (aš panaudojau trumus aliejuje), tačiau trumus puikiai pavaduos apkepintos voveraitės ar kiti mėgstami grybai. Sriubą rekomenduojama virti su maistingu naminiu vištienos sultiniu, tačiau jį vegetarai drąsiai gali keisti daržovių sultiniu.

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175C.
  2. Moliūgus perpjaukite pusiau (jei jie nedideli, jei dideli - supjaustykite riekėmis), išimkite sėklas. Sudėkite moliūgus nupjauta puse į viršų į kepimo skardą ir rankomis gerai įmasažuokite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, taip kad visas paviršius gerai pasidengtų ir nesviltų kepant. Tada pabarstykite druska ir pipirais. Ant moliūgų paskleiskite šalavijo lapus ir čiobrelius ir kepkite orkaitėje, kol galėsite gana lengvai įbesti peilį (užtruksite apie 20-50 minučių priklausomai nuo moliūgo rūšies ir dydžio).
  3. Iškepusius moliūgus išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek pravėsti. Kai moliūgai jau nebus tokie karšti, išmeskite šalavijus ir čiobrelius, o juos pačius išskaptuokite iš luobelių. Minkštimą sudėkite į dubenį, o odeles išmeskite.
  4. Kol moliūgai kepa, porus perpjaukite išilgai, tada supjaustykite maždaug 2,5 cm gabalėliais. Pripilkite dubenį šalto vandens ir skalaukite (geriausia rankomis) porus, kad pašalintumėte visą susikaupusį smėlį. Nusausinkite porus ir atidėkite į šalį.
  5. Dideliame puode storu dugnu (arba troškintuve) įkaitinkite likusius 3 šaukštus aliejaus. Sudėkite porus, morkas, svogūnus ir česnakus ir maišydami kepinkite apie 6-8 minutes, kol suminkštės. Supilkite vyną ir pakaitinkite, kol jis visas išgaruos, Tada sudėkite moliūgus ir įpilkite sultinio tiek, kad apsemtų visą puodo turinį, įmeskite bouquet garni ir užvirus skysčiui, virkite ant nedidelės ugnies apie 25 minutes, arba kol visos daržovės taps minkštos.
  6. Išimkite ir išmeskite bouquet garni. Sriubą kuo geriaus sutrinkite (geriausia kokteiline - mikseriu), kol jos konsistencija bus vientisa, it šilkinė. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
  7. Patiekite pašildytuose dubenėliuose, su šaukštu riebios grietinės, keliais gabalėliais trumų (jei turite), pabarstykite žalumynais ir pašlakstykite degintu sviestu.

*Bouquet garni - tai virtuvine virvele surištas prieskoninių žolių paketėlis. Jį lengva įdėti ir išimti iš puodo išvirus. Prancūziškoje virtuvėje toks ryšulėlis paprastai sudarytas iš saujelės petražolių, čiobrelių ir poros lauro lapų.

**Degintas sviestas išgaunamas kaitinant sviestą kol jis įgauna tamsiai rudą spalvą ir ima kvepėti lazdyno riešutais. Kai jį gaminsite, nenuleiskite akių stebėdami sviesto spalvą, mat jis gali greitai imti svilti. Papildomai paskanindami galite įberti šiek tiek druskos ir įberti truputį kapotų petražolių arba česnakinių svogūno laiškų.

Saldžiųjų bulvių sriuba su trumais

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C temperatūros. Sudėkite saldžiąsias bulves perpjautomis dalimis į viršų į didelę kepimo skardą (išklokite skardą kepimo popieriumi, kad vėliau nereikėtų jos šveisti), pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska ir pipirais. Uždenkite aliuminio folija ir kepkite 1 valandą, kol visiškai suminkštės. Išimkite iš orkaitės ir šiek tiek leiskite pravėsti, kad galėtumėte priliesti rankomis.
  2. Kol bulvės kepa, sultinį supilkite į didelį puodą, įmeskite citrinžolę, imbierą ir užvirinkite. Virinkite apie 5-7 minutes, tada supilkite kokosų pieną ir dar pavirinkite apie 3 minutes. Išgriebkite citrinžoę ir imbierą ir išmeskite.
  3. Šaukštu išskobkite keptas saldžias bulves ir sudėkite minkštimą į sultinį. Viską labai gerai suplakite blenderiu, kol gausis vientisa masė. Puodą su sriuba vėl užkaiskite, pašildykite iki užverdant.
  4. Patiekite puodeliuose arba dubenėliuose, pabarstę čili pipirais (jei mėgstate - kalendromis), ir griežinėliais laimo, kad kiekvienas galėtų pasigardinti sriubą pagal skonį laimo sultimis.

Įdaryti kiaušiniai su trumais

Kartais svečiai užklumpa visai netikėtai, tad ir laiko paruošti vaišių stalą - itin mažai. Ko gero, be įdarytų kiaušinių nepraeina jokia šventė. Paprastai paruošiamas ir kone kiekvieno mėgstamas užkandis per šias šventes gali nustebinti savo netikėtu skoniu.

  1. Nuplaukite kiaušinius, sudėkite į puodą su vandeniu ir virkite apie 8-10 minučių - reikia kietai virtų kiaušinių. Kiaušiniams išvirus, nulupkite juos, perpjaukite išilgai per pusę.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Susmulkinkite česnaką ir svogūną, suberkite į keptuvę ir pakepinkite, kol suminkštės. Kol kepa daržovės, riekelėmis supjaustykite pievagrybius. Tuomet suberkite juos į keptuvę ar pakepinkite dar porą minučių.
  3. Į atvėsusį grybų mišinį sudėkite kiaušinių trynius, įprastą majonezą, įberkite druskos ir pipirų.
  4. Paruoštą įdarą sudėkite į konditerinį maišelį ir įdarykite kiaušinių puseles. Ant viršaus uždėkite po šaukštelį majonezo su trumais.

Makaronai su trumais

  1. Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus, kaip rekomenduoja jų gamintojas.
  2. Jiems verdant, keptuvėje pašildykite alyvuogių aliejų ir išlydykite trumų sviestą. Į keptuvę įdėkite sutrintą česnaką ir pakepkite kelias minutes.
  3. Į keptuvę įpilkite kelis šaukštus vandens, kuriame verda makaronai - taip padažas taps skystesnis, česnakas ir trumai neperkeps.
  4. Paruoštą patiekalą pagardinkite trumais ir truputėliu parmezano sūrio.