Kava - tai ne tik gėrimas, bet ir didžiulė industrija bei kultūra, su kuria auga nauja karta. Daugelis žmonių neįsivaizduoja savo ryto be puodelio kavos.
Kavos pasirinkimas: nuo pupelių iki aparato
Pirmiausia reikėtų pasirinkti: ar patys plaksite pieną garų vamzdeliu, ar būtų geriau, jei tai už jus padarytų pats aparatas su integruotu kapučinatoriumi. Jei ieškote aparato tam, kad galėtumėte pasigaminti būtent pieniškas kavas, patartina rinktis automatinį kavos aparato modelį. Taip pat renkantis automatinį kavos aparatą svarbu atkreipti dėmesį, ar prietaiso pieno sistema yra lengvai prižiūrima. Anot specialistų, įvairios talpos, papildomos žarnelės ir kitos atskiros dalys šią priežiūrą apsunkina labiausiai.
Norintiems mėgautis gardžiausiais kavos gėrimais namuose, bet dar tik planuojantiems įsigyti kavos aparatą, „Topo Centro“ specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į aparatus, kuriuose galima reguliuoti kavos kiekį, bei plakti pieną, mat su tokiu aparatu paruošite bet kokį mėgiamą gėrimą, nuo kokybiško espreso iki įmantrios latė kavos.
Specialistų rekomenduojami kavos aparatai:
Šiuo metu rinkoje kavos aparatų tikra gausybė, tad galima ir pasiklysti. Kad pasirinkti būtų lengviau, štai keletas konkrečių modelių, kuriuos įsigiję pieniškos kavos mėgėjai tikrai neprašaus:
- Kavos virimo aparatas JURA E8 Chrome 2020 pasižymi ypač stilingu dizainu, galimybe gaminti net 16 skirtingų gėrimų, ypač kokybiška pupelių malimo sistema ir didžiule vandens talpykla. Tai yra puikus variantas norintiems aukščiausios klasės aparato.
- Kavos virimo aparatas JURA Z10 Aluminium White išsiskiria galimybe vienu prisilietimu pagaminti 32 gėrimus, taip pat jis automatiškai pritaiko tinkamą malimo rupumą ir turi ypatingą suspaudimo mechanizmą, leidžiantį vandeniui per kavą skverbtis tolygiai.
- Kavos virimo aparatas DELONGHI PrimaDonna Soul ECAM610.74.MB automatiškai pritaiko nustatymus pagal jūsų pasirinktas pupeles, gali pagaminti tobulą pieno putą ir, žinoma, leidžia pagaminti net 21 skirtingą gėrimą vos vienu prisilietimu prie liečiamo 4,3 colių ekrano.
- Kavos virimo aparatas DELONGHI Dinamica Plus ECAM370.95.T turi ypatingą malimo technologiją, automatinę „LatteCrema“ sistemą. Šis aparatas leidžia pagaminti net 12 gėrimų ir gali būti valdomas tiek liečiamu ekranu, tiek „Coffee Link“ aplikacija.
- Kavos virimo aparatas DELONGHI ECAM 23.460.W turi patentuotą kapučino gaminimo sistemą, tad puikiai tinka šio kavos tipo fanams. Be abejo, šis aparatas turi ir aukštos klasės kavos malimo sistemą, taip pat jis automatiškai nustato temperatūrą ir pasirūpina, kad kavos gaminimo procesas būtų kaip įmanoma paprastesnis.
- Kavos virimo aparatas PHILIPS 3200 LatteGo EP3243/50 leidžia lengvai, vos vieno mygtuko paspaudimu gaminti aromatines kavos rūšis. Na, o „LatteGo“ sistema užtikrina, kad jūsų pieno puta tolygiai padengs kavą ir bus itin švelni bei tolygi.
4 paprasti kavos receptai Jūsų jaukiems rytams
Žemiau rasite 4 paprastus receptus, kuriuos galima lengvai paruošti namuose, jei tik turite pieną plakantį kavos aparatą. Šie gėrimai taps jaukiu akcentu pasikvietus draugų, ar norint nustebinti mylimus šeimos narius. Šie receptai yra tikrai paprasti, o turintieji kavos aparatą, juos visus galės išbandyti savo namuose, sukurdami ypač jaukią akimirką, pripildytą puikaus kavos aromato, nuostabaus skonio ir malonios šilumos.
1. Moliūgų prieskonių latė
Šią kavą paruošti tikrai labai lengva, sunkesnė dalis gali būti visų ingredientų radimas, bet patikėkite, tikrai verta!
Jums reikės:
- 470 ml pieno
- 1 šaukštas moliūgų tyrės
- 1-2 šaukštai cukraus, priklausomai nuo to, ar didelis smaližius esate
- 1 šaukštas vanilės ekstrakto
- 0,5 šaukšto moliūgų pyrago prieskonių
- 120 ml stiprios karštos kavos
Kaip paruošti?
- Pakaitinkite pieną, moliūgų tyrę, cukrų, moliūgų pyrago prieskonius, vanilės ekstraktą.
- Kavos aparate nustatykite 120 ml kavos kiekį ir pagaminkite stipresnę juodą kavą.
- Sumaišykite kavą su pakaitintu pieno, moliūgų ir prieskonių mišiniu.
- Serviruokite viršų apipurškę standžia saldžiąja grietinėle.
2. Imbierinių sausainiukų skonio latė
Šis kavos gėrimas tobulai tinka rudeniškoms ar žiemiškoms dienoms.
Jums reikės:
- 335 ml pieno
- 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
- 1 arbatinio šaukštelio malto imbiero
- 0,25 arbatinio šaukštelio malto muskato
- 1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
- 1 arbatinio šaukštelio melasos
- 120 ml šviežiai pagaminto espresso ar labai stiprios juodos kavos
Kaip paruošti?
- Pakaitinkite 60 ml pieno su cinamonu, imbieru, muskatu, ruduoju cukrumi, melasa, kol prieskoniai ištirps.
- Įmaišykite šviežiai pagamintą espresso.
- Kavos aparato pieno kaitintuvu pakaitinkite likusį pieną ir įmaišykite į jau turimą mišinį.
- Serviruokite papuošę viršų standžia purškiama grietinėle.
3. Klevų cinamoninė latė
Jeigu abu aukščiau esantys gėrimai jums atrodo per saldūs, tai šis bus kaip tik jums.
Jums reikės:
- 180 ml pieno
- 120 ml kavos
- 1 šaukšto klevų sirupo
- Ketvirtadalio arbatinio šaukštelio cinamono
- Cinamono lazdelės papuošimui
Kaip paruošti?
- Kavos aparato pieno kaitintuvu pakaitinkite pieną kol susidarys standesnė puta.
- Į pieną supilkite kavą, įmaišykite klevų sirupą bei cinamoną.
- Viršų užpurkškite grietinėle, pašlakstykite klevų sirupo ir papuoškite cinamonu ar šokoladiniais dribsniais.
4. Latė su zefyriukais
Latė su zefyriukais tikrai smagus ir paprastas dalykas, tad kaip ją paruošti?
Jums reikės:
- Šokoladinio padažo
- 3-5 mažų zefyriukų arba 1-2 didesnių
- 1 sutrupinto arbatinio sausainio
- 1 šaukšto kavos
- 1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
- 160 ml pieno pakaitinto kavos aparato kaitintuvu
- Purškiamos grietinėlės
Kaip paruošti?
- Ant puodelio kraštų pašlakstykite porą sūkurių šokoladinio padažo.
- Sudėkite zefyrus, sausainį, kavą, rudąjį cukrų ir plakite viską, kol viskas susimaišys, o cukrus aptirps.
- Užpilkite 225 ml kavos.
- Kavos aparato kaitintuvu užkaitinkite pieną, kad būtų ir putos.
- Pieną užpilkite ant kavos pagal skonį, o ant viršaus šaukšteliu uždėkite pieno putą.
- Papuoškite purškiamąja grietinėle ant jos viršaus pabarstydami sausainio trupinių, mažą žiupsnelį rudojo cukraus ar zefyriukų.
Skirtingos kavos gėrimo tradicijos pasaulyje
Kavos gėrimo tradicijos priklauso ne tik nuo žmogaus pomėgių ir charakterio, bet ir nuo tautybės.
- Italijoje populiariausia espreso kava. Dažnai ji geriama stovint prie baro. Čia mėgstamas ir kapučinas, tačiau jis šioje šalyje įprastai geriamas tik rytais.
- Turkijoje mėgstama itin stipri kava. Vietos gyventojai tobulą kavą apibūdina taip: juoda kaip pragaras, stipri kaip mirtis ir saldi kaip meilė. Dažniausiai šis gėrimas gurkšnojamas po pietų.
- Prancūzai neįsivaizduoja ryto be puodelio latės. Pastaroji neatsiejama nuo poros prancūziškų sluoksniuotos tešlos ragelių.
- Kuboje mėgstama stipri juoda kava, kuri geriama kelis kartus per dieną. Visų pirma ryte, kad padėtų pabusti. Vėliau popietę, bendraujant su bičiuliais. Šioje šalyje kava - neatsiejama bendravimo dalis.
- Saudo Arabijoje geriant kavą reikia paisyti griežtų taisyklių. Šis gėrimas pirmiausia patiekiamas vyriausiems. Taip pat įprasta kavą gardinti kardamonu ir patiekti su džiovintomis datulėmis, kad numalšintų kartumą.
- Airijoje mėgstamiausia kava primena kokteilį. Ji geriama po pietų ir yra sudaryta iš juodos kavos, airiško viskio ir saldžios plakamosios grietinėlės. Šis kavos receptas sukurtas 1940 m. ir buvo skirtas sušildyti sušalusius amerikiečių turistus.
- Meksikoje tradiciškai kava gardinama cinamono lazdelėmis ir patiekiama moliniuose puodeliuose. Vietos gyventojai įsitikinę, kad tai suteikia kavai ypatingą skonį.
- Etiopijoje šio gėrimo ceremonija primena ritualą, kuris trunka net apie 2 val. Čia kava gardinama ne cukrumi, o žiupsneliu druskos arba gabalėliu sviesto.
Airiška kava: istorija ir receptas
Airiška kava (angl. Irish Coffee) - tai vienas iš populiariausių ir žinomiausių šiltų kokteilių pasaulyje. Šis gėrimas sujungia stiprią airiško viskio dozę, gaivinančią kavą ir švelnią grietinėlę.
Airiškos kavos istorija
Airiškos kavos kilmė siekia 1940-aisiais, kai Džozefas Šeridanas, Airijos restorano barmenas, sukūrė šį kokteilį. Legenda pasakoja, kad vieną šaltą vakarą jis sugalvojo sušildyti keliautojus, atvykusius į Shannon Airport. Jis pasiūlė jiems kavą, įpylė airiško viskio ir papuošė švelnia grietinėle. Netrukus šis gėrimas tapo labai populiarus, o 1950-aisiais jis buvo pristatytas JAV ir greitai išpopuliarėjo pasaulyje.
Airiškos kavos receptas (5 asmenims)
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Airiškas viskis | 125 ml |
Karšta kava | 250 ml |
Cukrus (pagal skonį) | 2-3 šaukštai |
Grietinėlė (plakta) | 50 ml |
Gervuogių ar šokolado drožlės | Papuošimui (nebūtina) |
Paruošimo būdas:
- Paruoškite stiprią karštą kavą.
- Į kiekvieną puodelį supilkite po airišką viskį.
- Į kiekvieną puodelį įdėkite cukraus pagal skonį, maišykite, kol cukrus ištirps.
- Į kiekvieną puodelį supilkite paruoštą karštą kavą.
- Švelniai užpilkite plaktą grietinėlę virš kavos.
- Papuoškite gervuogėmis ar šokolado drožlėmis (nebūtina).
Airiškos kavos variacijos:
- Šokoladinė airiška kava - į gėrimą galite įdėti šiek tiek šokolado sirupo arba naudoti šokoladines grietinėlės putas, kad kokteilis būtų šiek tiek saldesnis.
- Karamelinė airiška kava - vietoje cukraus naudokite karamelės sirupą, kuris suteiks kokteiliui šiltą ir saldų skonį.
- Vanilinė airiška kava - galite pridėti vanilės ekstrakto arba naudoti vanilinius cukraus pakelius, kad suteiktumėte gėrimui subtilų vanilės aromatą.