Kartais kyla natūralus poreikis „pravėdinti galvą“ ar užsiimti kažkuo, kas praskaidrins savaitgalius. Taigi, siūlome tikro uzbekiško plovo receptą, kurį galėsite pasigaminti kur nors gamtoje, kazane ant laužo. Tai viena iš pramogų, kurią yra pamėgę „Dzūkijos uoga“ sodybos svečiai. Uzbekiško plovo virimas su pasiruošimu truks apie 2,5 -3 valandas. Plovą gaminsime 6-8 žmonėms.
Plovo Ingredientai ir Prieskoniai
- 8 -12 litrų talpos kazano ( špižinio puodo, skirto plovo gaminimui ant ugnies)
- Laužo ar kepsninės, lapuočio malkų
- 1000 gramų ryžių. Vidurinėje Azijoje plovui naudojami „Devzira“ rūšies ryžiai. Tačiau jų gauti Lietuvoje sudėtinga. Naudosime vietine alternatyvą - geros kokybės „Basmati“ ryžius.
- 1,8 litro vandens
- 150-170 gramų kokybiško saulėgrąžų aliejaus (Uzbekijoje naudoja medvilnės aliejų, tačiau geras saulėgrąžų aliejus taipogi puikiai tiks)
- 5 vidutinio dydžio morkų ( lietuviškos taipogi tinka:)
- 6 vidutinio dydžio svogūnų
- 500 gramų jautienos
- 200 gramų avienos šonkauliukų ( lietuviškas pakaitalas uzbekiškų avių „kirdiukui“ :- )
- 2-3 česnako galvų
- 1 stiklinės mirkytų avinžirnių ( nebūtina, jie naudojami tik „Ferganos “ plovo gaminimui)
- 5-6 pomidorų uzbekiškoms salotoms prie plovo
Jeigu nusprendėte pirkti plovo priemonių mišinius iš prekybos centrų - būtinai perskaitykite jų sudėtį. Kartais nustembi, ko ten būna pridėta: maltos paprikos, čiobrelių, šafrano, poros lauro lapų, kardamono…tačiau galima apsieiti ir be jų ). Albertas sakė dėti tik druską, pipirus ir papriką, bet man tiek pasirodė mažoka, taigi papildžiau kalendra ir kuminu (labai gerai tinka prie ėrienos, o ciberžolės dėjau dėl spalvos). Man asmeniškai labiau patinka trumpi ir apvalesni ryžiai.
Mėsos ėmiau avienos, nors Albertas sakė, kad tinka ir kiauliena, jautiena ar vištiena…. Kaip supratau, mėsa turi būti riebi, o ne kokia nors išgaišusi vištos krūtinėlė… Taigi, parduotuvėje apžiūrėjau visokius ėriuko gabalus ir mentė man pasirodė riebiausia… Paėmiau nemažą gabalą, bet kai apipjausčiau tą mėsą nuo kaulo, tai liko, matyt, kokie 600 g.
Kaip Gaminti Tikrą Plovą Kazane ant Laužo?
- Pirmiausia, žinoma, užkuriame ugnį. Tai gali būti paprastas laužas, šašlykinė ar speciali krosnelė, pritaikyta maisto ruošimui kazane. Pageidautina naudoti lapuočių malkas: taip ir puodas liks švaresnis, ir dūmas bus kvapesnis.
- Tuomet drungname vandenyje užmerkiame ryžius. Kartkartėmis pamaišome, pakeičiame vandenį. Ryžiai turi būti plaunami tol, kol vanduo liks skaidrus.
Plovo Ruošimo Pradžia: Skrudiname Svogūno Viršūnėles
- Nulupame morkas, supjaustome vidutinio dydžio gabaliukais (ne smulkiai !).
- Taipogi nulupame ir svogūnus, supjaustome griežinėliais. Nupjautas svogūnų viršūnėles atsidedame į šoną.
- Vidutinio dydžio gabaliukais ( ne smulkiai!) supjaustome mėsą. Riebią avieną/ šonkauliukus dedame atskirai.
- Įsikūrus ugniai, kazane gerai įkaitiname aliejų. Į jį metame svogūnų viršūnėles ir skrudiname, kol pajuoduos. Tuomet jas išgriebiame ir švelniai patalpiname į laužo liepsnas. Uzbekijoje yra daug paaiškinimų, dėl ko taip reikia daryti. Tačiau mano manymu šis ritualas aliejui suteikia savitą skonį.
- Išgriebus svogūnų viršūnėles, į aliejų dedame riebią avieną, verdame kol šiek tiek apskrus ir išsileis riebalai. Tuomet grakščiais judesiais ( t.y neapsitaškydami:-) metame jautieną. Verdame, kol mėsos paviršius nežymiai apskrus.
- Į puodą dedame svogūnų griežinėlius. Pamaišome ir verdame kol jie suminkštės, pageltonuos ir šiek tiek apskrus. Tuomet sudedame du trečdalius pjaustytų morkų. Maišome, verdame kol jos suminkštės ir nežymiai apskrus.
Plovas Kazane ant Laužo: Kepa Morkos su Svogūnais ir Mėsa
- Įdedame saujelę druskos, pamaišome. Po poros minučių pilame avinžirnius bei likusias morkas ir prieskonius, išskyrus kuminą.
- Supilame verdantį vandenį. Viską vėl išmaišome, paragaujame ar pakanka sūrumo ( turi būti sūriau, nei įprasta sriubą) ir šiek tiek sumažiname ugnį ( t.y. patraukiame liepsnojančias malkas į šoną). Zirvaką ( sriubą, kuri gavosi sudėjus aukščiau išvardintus ingridientus) verdame 20-30 minučių ant vidutinio karščio. Ji turi neintensyviai „burbuliuoti“. Dangčio nedengiame!
- Nusunkiame išplautus ryžius ir vienodu sluoksniu juos paskirstome ant zirvako paviršiaus. Kai viskas užverda, dar labiau sumažiname karštį. Laukiame, kol ryžiai sugers didžiąją dalį vandens.
- Tuomet iš jų suformuojame kūgį, viršūnėlėmis žemyn susmaigstome česnakų galvutes ir šaukšto kotu iki dugno prabedame 3- 4 skyles „garui nuleisti“. Tarp delnų partriname saujelę kuminų ir juos suberiame ant ryžių. Dangčiu uždengiame kazaną ir maksimaliai sumažiname kaitrą. Puodas turi išlikti karštas, bet tik nuo žarijų skleidžiamos šilumos, jokios ugnies!
Plovo Receptas: Paskutinis Žingsnis
Priklausomai nuo ryžių, taip plovą ruošime dar 25-45 minutes, kartkartėmis patikrindami, kas dedasi po dangčiu. Na o kol plovas bręsta, pagaminsime uzbekiškas pomidorų salotas, pateikiamas kartu su plovu. Ypatingai plonais griežinėliais supjaustome svogūną ir pomidorus. Griežinėliai turi būti beveik permatomi. Ant jų užberiame žiupsnelį skaldytų juodųjų pipirų ir saujelę delnais patrintų kuminų. Viską išmaišome. Druską dedame prieš pat pateikiant ant stalo.
Taigi, po poros gerų valandų intensyvaus triūso, galime pradėti pagrindinę iškilmių dalį! Vidurinės Azijos šefai turi ypatingą būdą, kaip įdėti plovą į lėkštę, kad kiekvienas gautų vienodą porciją mėsos. Tačiau aš siūlau prieš pateikiant plovą ant stalo, viską tiesiog išmaišyti, o ant viršaus uždėti česnakų galvutes ir čili pipirus. Skanaus!
Manau tas uzbekas, kuris virė plovą metaliniam katiliuke laidoj, nenusuktų man galvos, plovo paragavęs… Nors ką čia žinai.