Deja, bet pusryčių repertuaras ypatinga įvairove dažniausiai nepasižymi. Košės, sumuštiniai, blyneliai. Kas dar? Kad būtų įdomiau, įvairiau ir skaniau, pirma taisyklė: pasiruoškite pusryčiams iš anksto. Vakare sugalvokite, ką valgysite, patikrinkite, ar turite reikiamių produktų. Turime kelias idėjas, ir jūs pasirinkite skaniausią variantą.
Klasikiniai sumuštiniai su mėsa
Sumuštinis su šonine
Sultingas sumuštinis su šonine - štai dėl ko daugelis laukia vasaros ir iškylų. Tiesa, tokį pat malonumą galima susikurti ir namuose kiaulienos šoninę skrudinant ant namų grilio. Gaivios salotos kuria lengvesnio sumuštinio su skrudinta šonine versiją.
- Jau marinuotus „Iki“ „Grill party“ kiaulienos šoninės pjausnius dėkite ant įkaitinto grilio ir kepkite.
- Ten pat ant grilio apkepkite ir „Iki“ „Grill party“ mėsainių bandeles - jos jau perpjautos per pusę, tad labai patogu.
- Šoninę perkelkite į lėkštę.
- Juostelėmis pjaustytas salotas suberkite į dubenį, užpilkite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.
- Mėsainio bandelės pusę patepkite majonezu, uždėkite šoninės, apšlakstykite kečupu.
Sumuštinis su kepta mėsa
Namuose kepta mėsa - neapsakomai skanu. Labai smagu valgyti ne pirktinę dešrą, o puikiai iškeptą naminę nugarinę.
Sudėtis: bandelė, svogūnų džemas, džiovinti pomidorai, kepta nugarinė, marinuoti agurkėliai.
Sumuštinis su vištiena
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, įpilkite šlakelį aliejaus, sudėkite viščiukų krūtinėles, apibarstykite druska, pipirais, raudonėliais ir apkepkite iš abiejų pusių, kol mėsa gražiai apskrus. Padėkite krūtinėles ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų.
- Duonos riekelę patepkite sviestu, dėkite pomidorų, špinatų, vištienos, užtrupinkite fetos sūrio, uždėkite sviestu apteptą duonos riekelę, paspauskite sumuštinį, kad suliptų.
- Trumpai apkepkite suvožtinius sumuštinių keptuvėje.
Dešrainis
O kodėl gi ne? Juolab kad galime įdėti tokią dešrelę, kurios tikrai norime.
Sudėtis: dešrainių bandelė, kepta vištienos dešrelė, čederio sūris, keptos kriaušės, keptos morkos, garstyčios.
Vegetariški sumuštiniai
Vegetariškas sumuštinis
Pasigaminkite vegetarinį suvožintį. Tai labai paprasta: išvirkite sorų košę, įdėkite į ją džiovintų pomidorų, petražolių, špinatų, džiovintų prieskoninių žolelių, druskos, pipirų, suformuokite nelabai didelį „burgerį“ ir apkepkite iš abiejų pusių keptuvėje.
Sudėtis: neskaldytų grūdų bandelė, sorų kruopų „burgeris“, humusas, salotos, marinuotos daržovės - paprikos, cukinijos.
„Caprese“ sumuštinis
Įkvėptas klasikinių salotų. O kas uždraus salotas uždėti ant bandelės?
Sudėtis: kvietinė bandelė, pesto padažas, salotų lapai, mocarela, raudonieji ir geltonieji pomidorai. Šviežiai grūsti juodieji pipirai.
Sumuštiniai su žuvimi
Sumuštinis su tunu
Kartais nesinori mėsos, net jei ir nesi vegetaras. Puiki alternatyva - tunas.
Sudėtis: bandelė, majonezas, sumaišytas su saldžiuoju aitriųjų paprikų padažu, salotų lapai, džiovinti pomidorai, avokadas, tunas.
Sumuštinis su žuvimi
- Du žuvies filė gabalus perpjaukite perpus, kad turėtumėte 4 maždaug vienodo dydžio gabalėlius.
- Dubenėlyje išplakite kiaušinius ir išspaustą česnaką. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Sudėkite į šį dubenėlį nusausintus žuvies gabalėlius, kad visi pasidengtų kiaušinių mase. Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite žuvį šaldytuve apie 30-60 minučių.
- Kol žuvis marinuojasi, paruoškite padažą. Majonezą, išspaustas česnako skilteles ir citrinos sultis išmaišykite iki vientisos masės. Įmaišykite smulkiai kapotus krapus.
- Žuviai pasimarinavus, išimkite iš šaldytuvo. Į lėkštę ar kitą plokščią indą supilkite duonos trupinius. Žuvies filė išimkite iš indelio ir iš visų pusių apvoliokite duonos trupiniuose, kad tolygiai pasidengtų visas paviršius.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite žuvį ir kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes, kol žuvis gražiai apskrus ir iškeps. Padėkite ją ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalus.
- Sumuštinių bandeles perpjaukite per pusę ir trumpai paskrudinkite įkaitintoje orkaitėje ar skrudintuvėje. Vidines bandelių puses aptepkite paruoštu padažu.
- Ant apatinės bandelės pusės dėkite špinatų lapus, ant šių - iškeptus žuvies gabalėlius, riekelę sūrio ir griežinėlį pomidoro. Pabarstykite žiupsneliu druskos ir pipirų. Užvožkite viršutinę bandelės pusę. Sumuštinius patiekite iš karto.
Kiti įdomūs sumuštinių receptai
Sumuštinis su kiaušiniu
Plakta kiaušinienė - itin gera sudedamoji sumuštinių dalis. Netikite? Pabandykite. Svarbu tik labai gerai iškepti tokią kiaušinienę. Prisimenate? Primo - labai maža kaitra, secondo - maišyti maišyti ir maišyti. Viskas, puiki kiaušinienė - jau ant stalo. Arba sumuštinyje.
Sudėtis: paskrudinta neskaldytų grūdų duonelė, salotų lapai, virtas kumpis, agurkų riekelės, plakta kiaušinienė.
„Croque Madame“
Jei jau sugundžiau karštų sumuštinių idėja, tai siūlau pasilepinti šiek tiek „pagerintais“ (palyginti su mano vaikystėje keptais) karštais sumuštiniais - „Croque Madame“. Tai prancūziškų bistro klasika, nerasite Paryžiuje užeigėlės, kurioje tokie sumuštiniai nebus įtraukti į meniu. Tai mėgstamiausias studentų ir jaunimo patiekalas, nes už pačią patraukliausią kainą jie gauna sotų pietų patiekalą su ypač traškia duona, sultingu kumpiu, tąsiu sūriu, ir turtingu bešamelio padažu, pagardintu grūdėtomis garstyčiomis. Ant viršaus privalomai turi spinduliuoti keptas kiaušinis (beje, jei kiaušinio nedėsite, bus jau kitas patiekalas - „Croque Monsieur“). Gaudos sūris čia tiesiog nepamainomas, nes jo karštyje tiprstanti tekstūra ir ryškus skonis pakylės šį studentišką maistą į elegantišką pietų ar savaitgalio vėlyvųjų pusryčių puotą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 185 C laipsnių temperatūros.
- Sviestą ištirpinkite nedideliame puode. Sumuštinių duonos riekeles išdėliokite ant grotelių, įstatytų į kepimo skardą. Teptuku patepkite visas keturias riekeles tirpintu sviestu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 6-8 minutes, arba kol duona taps traški ir šiek tiek paskrus.
- Pasigaminkite bešamelio padažą: į likusį sviestą suberkite miltus ir kaitindami intensyviai maišykite apie minutę, kad gautumėte vientisą pastą. Pamažu dalimis pilkite pieną ir visąlaik maišykite, kaitindami ant vidutinės ugnies, kad padažas būtų purus, neliktų neištirpusių tešlos gabalėlių. Taip supilkite visą pieną, turėtumėte gauti labai tirštą baltos spalvos padažą. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite grūdėtas garstyčias ir saujelę (apie 40 g) tarkuoto sūrio.
- Išimkite apkepintas riekeles iš orkaitės. Dvi riekeles apverskite kita puse, ir ant šios, neapskrudusios pusės, užtepkite Dižono (Dijon) garstyčių, padengdami visą riekelės plotą. Ant viršaus dėkite kumpį ir likusį sūrį. Užvožkite kita duonos riekele, apskrudinta puse į viršų, švelniai paspauskite, kad abi duonos riekelės suliptų. Pašaukite vėl į orkaitę. Kepkite, kol sūris išsilydys - apie 5-7 minutes.
- Ištraukite skardą iš orkaitės ir patepkite bešamelio padažu visą viršutinės riekelės paviršių (negailėkite padažo, čia bus daug skonio ir labai sultinga) bei paskutinį kartą pašaukite į orkaitę. Kepkite, kol padažas ims burbuliuoti, viršus gražiai apskrus.
- Kol sumuštiniai kepa (paskutinėje stadijoje, kai jau kepa su bešamelio padažu), įkaitinkite keptuvėje šlakelį aliejaus (arba sviesto) ir iškepkite kiaušinius (jų neapversdami).
- Iškepusius sumuštinius sudėkite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po keptą kiaušinį, pabarstykite žalumynais ir patiekite su daržovėmis ar žaliomis salotomis.