Ruduo - geriausias metas mėgautis sezoninėmis gėrybėmis ir kepti nuostabaus skonio bei aromato pyragus. Jei nusibodo obuoliai, gaminkite slyvų pyragą. Slyvų pyragas - vienas populiariausių rudeniškų desertų, kurį mėgsta tiek suaugę, tiek vaikai. Be to, tai puikus būdas į racioną įtraukti slyvų, o žinodami kelias gudrybes - šį desertą pasigaminsite greitai ir nesudėtingai. Valgykite slyvų pyragą šiltą ar atvėsusį - skanus visada. Jis drėgnas ir kvapnus, tad tikrai nepaliks abejingų.
Slyvų pyrago kilmė ir ypatybės
Nors slyvų pyrago kilmė iki galo aiški nėra, manoma, kad pirmiausia šis desertas plačiai paplito Anglijoje. „Skirtingose šalyse šis nepaprasto skonio desertas turi skirtingas gaminimo ypatybes. Pavyzdžiui, Anglijoje jis dažniau gaminamas iš džiovintų slyvų, kurios derinamos yra su kitais džiovintais vaisiais: razinomis, abrikosais. O Italijoje naudojamos šviežios slyvos, kurios derinamos su vanile, citrusų vaisių sultimis, cinamonu“, - pasakoja T. Lauvray.
Kaip pasigaminti tobulą slyvų pyrago įdarą?
Išraiškingo skonio įdaras - vienas pagrindinių slyvų pyrago elementų. T. Lauvray sako, kad jį paruošti nesudėtinga. Be to, slyvų pyrago įdarui reikės vos kelių ingredientų. Gaminant įdarą pyragui pirmiausia reikėtų įkaitinti gilią keptuvę ar puodą, tuomet sudėti sviestą, pjaustytas slyvas, užpilti jas cukrumi, prieskoniais bei citrinos sultimis. Galiausiai palaukti, kol puode ar keptuvėje atsiradęs skystis šiek tiek nugaruos, ir viską apibarstyti tarkuotos citrinos žievele. Įdarą, pasak jo, galite pasiruošti ir iš anksto - mat jį į pyrago tešlą dėti galite tiek karštą, tiek jau pravėsusį.
Tešla slyvų pyragui: receptas ir paruošimas
Tešlai pasigaminti reikės 275 g miltų, 130 g sviesto, 2 kiaušinių trynių, žiupsnelio druskos, cukraus pudros. Pirmiausia dideliame inde sumaišykite visus sausus ingredientus. Sviestą supjaustykite kubeliais ir rankomis sumaišykite su miltais. Tuomet sudėkite 2 kiaušinių trynius, viską gerai išminkykite, susukite į maistinę plėvelę ir apie pusvalandį pašaldykite šaldytuve. Galiausiai tešlą iškočiokite.
Kepimo procesas: patarimai ir gudrybės
Prieš kepant pyragą, specialią kepimo formą reikėtų ištepti sviestu. Tuomet formą gražiai, iš visų pusių aplipdyti tešla ir į vidų pilti paruoštą įdarą. Iš likusios tešlos padaryti plonas juosteles ir gražiai jomis apdėlioti pyrago viršų. Galiausiai dar vieną kiaušinio trynį, šlakelį pieno ir cukraus pudrą reikėtų sumaišykite atskirame dubenyje ir išplakti. Taip paruoštą pyragą kepti reikėtų iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Vėliau kaitrą sumažinti iki 180 laipsnių ir kepti dar apie pusvalandį.
Slyvų pyrago receptas su trupiniais
Šis receptas leis jums pasigaminti skanų slyvų pyragą su traškiais trupiniais. Štai kaip tai padaryti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
- Paruoškite įdarą: riekelėmis pjaustytas slyvas sudėkite į didelį dubenį ir apšlakstykite citrinos sultimis.
- Suberkite 0.5 puodelio cukraus, 0.25 puodelio miltų, druską bei 0.25 arbatinio šaukštelio cinamono ir viską atsargiai išmaišykite.
- Iš šaldytos tešlos skardoje suformuokite pyrago pagrindą ir į jį supilkite pasigamintą slyvų įdarą.
- Tuomet paruoškite pyrago viršų: atskirame dubenyje sumaišykite 0.5 puodelio cukraus, 0.5 puodelio miltų, 0.25 arbatinio šaukštelio cinamono.
- Pamažu įtrinkite šaldytą sviestą, kol viskas pavirs trupiniais.
- Gautus trupinius užberkite ant slyvų įdaro.
- Pyragą įdėkite į orkaitę ir kepkite tol, kol įdaras pradės burbuliuoti - apie 50-60 minučių.
- Jei reikia, paskutines 20 minučių kraštus uždenkite folija, kad šie nepradėtų degti.
- Pyragui iškepus, palikite atvėsti ant grotelių.
- Mėgaukitės!
Apverstas slyvų pyragas: receptas
Šis receptas skirtas 8 asmenims, naudojant 30 cm skersmens pyrago formą. Apverstam slyvų pyragui iškepti reikia:
- 2 šaukštų lydyto sviesto (formai patepti)
- 2 šaukštų cukraus (formai apibarstyti)
- 10 slyvų (20 puselių)
- 2 kiaušinių
- 100 g cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 100 g miltų
- 50 g migdolų miltų (jei nemėgstate, galite nedėti ir berti 50 g paprastų miltų)
- 100 g sviesto
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 citrinos žievelės
- Išklokite kepimo formą sviestiniu popieriumi. Popierių ištepkite 2 šaukštais lydyto sviesto ir apibarstykite 2 šaukštais cukraus.
- Perpjaukite slyvas per pusę ir perpjauta puse dėkite ant sviestinio popieriaus, išdėliokite taip, kaip norite matyti savo pyragą.
- Suplakite kiaušinius su cukrumi, įberkite druskos, kai jie suputos, berkite miltus, maltus migdolus ir maišykite. Išlydykite sviestą ir supilkite į tešlą. Suberkite kepimo miltelius, įtarkuokite citrinos žievelės, viską gerai išmaišykite.
- Tešlą supilkite į formą ant slyvų ir tolygiai paskleiskite, ypač padenkite tarpus tarp slyvų. Kepkite 170 °C temperatūroje apie 30-35 minutes. Su mediniu smeigtuku patikrinkite ar pyragas iškepęs.
- Leiskite pyragui pravėsti ir dar ant šilto dėkite lėkštę, ir apverskite aukštyn kojomis. Nuimkite sviestinį popierių.
- Galite papildomai papuošti prieskoninėmis žolelėmis (mėta, melisa).