pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kopūstų troškinys (Bigosas): Tradicinis Receptas

Bigoso pavadinimą daugelis pamena iš vaikystės, nes tai patiekalas, kuris dažnai troškinamas šaltais savaitgaliais. Tai - paprasčiausi troškinti kopūstai su skirtingais mėsos gabaliukais.

Kas yra Bigosas?

Kai pradedi domėtis lenkų virtuve, supranti, ko vertas gerai paruoštas bigosas. Jis visada gaminamas iš dviejų rūšių kopūstų: rūgščių (raugintų) ir saldžių (šviežių). Priklausomai nuo gaminimo regiono ir šeimininkės, jis gali būti paskanintas džiovintais grybais, obuoliais, pomidorų tyre arba džiovintomis slyvomis.

Medžiotojų Troškinys

Ir ne veltui šis patiekalas dar vadinamas medžiotojų troškiniu, nes kuo daugiau ir įvairesnės mėsos į jį pridėta, tuo jis būna skanesnis.

Ingredientai Bigosui

Šiam troškiniui reikės:

  • Kiaulienos šoninės
  • Šviežių jautienos dešrelių
  • Vytintų dešrelių
  • Kiaulienos šonkaulių

Vienas svarbiausių patarimų ruošiant šį patiekalą - pridėti kuo daugiau ir kuo įvairesnės mėsos.

Bigoso Gaminimo Eiga

  1. Iš vakaro prieš gaminimą užmerkite džiovintus grybus vandenyje, kad išmirktų.
  2. Prieš gaminant bigosą, šoninę ir dešreles lengvai parūkykite kepsninėje, kad patiekale jaustųsi dūmo kvapas.
  3. Špyžiniame puode ant taukų pirma apkepinkite svogūnus, po 10 minučių sudėkite pjaustytus kiaulienos šonkaulius ir lengvai juos apkepkite.
  4. Išbrinkusius grybus susmulkinkite ir sumeskite į puodą kartu su smulkiai pjaustytais šviežiais kopūstais ir kepkite maišydami, kad tolygiai apkeptų.
  5. Raugintus kopūstus perplaukite vandeniu, kad būtų mažiau rūgštūs, nuvarvinkite ir sudėkite į puodą šalia apkeptų šviežių kopūstų.
  6. Kiek pakepkite ir supilkite vandenį, kuriame mirko grybai, įmeskite lauro lapus, kmynų sėklas, kadagių uogas, pipirus.
  7. Sudėkite stambiai pjaustytą rūkytą šoninę, pjaustytas rūkytas bei vytintas dešreles.
  8. Galiausiai supilkite vyną, o jei jo pritrūksta, kad kopūstai ir mėsa būtų pilnai apsemti, įpilkite vandens ir palikite lėtai troškintis 100 laipsnių temperatūroje apie 2 valandas.
  9. Troškinimo pabaigoje į puodą įmeskite nuplautas džiovintas slyvas, išmaišykite ir troškinkite dar apie pusvalandį.

Pateikimas

Paruoštą bigosą galima valgyti iš karto, bet galima ir atidėti kitai dienai - pašildytas jis bus dar skanesnis. Taip pat jis labai tinka užšaldymui, kadangi nuo to jo skonis tik gerėja. Bigosą pateikite su keptomis arba virtomis bulvėmis arba duona, nors jis labai skanus ir vienas.

Patarimai ir gudrybės

  • Jei jau virsite bigosą, pasiruoškite didesnį puodą, nes jis iš tų patiekalų, kurie pašildyti kitą dieną ar laikomi ilgiau, darosi tik dar skanesni.
  • Drąsiai galite troškinį supilstyti į indelius ir užšaldyti, nuo to jis taps tik gardesnis.

Kitas receptas: Raugintų kopūstų troškinys su kiauliena ir bulvėmis

Ingredientai:

  • 1kg kiaulienos (mentė ir šoninė)
  • 1.5 kg raugintų kopūstų
  • 2 morkos
  • 2 svogūnai
  • 2 v.š. pomidorų pastos (padažo arba smulkintų pomidorų)
  • Lauro lapai
  • Prieskoninės žolelės
  • Pipirai ir druska
  • Aliejus
  • Bulvės

Gaminimo eiga:

  1. Kiaulienos mėsą supjaustykite gabaliukais, pagardinkite prieskoniais.
  2. Svogūnus susmulkinkite, morkas sutarkuokite burokine trintuve.
  3. Puode, ant šlakelio aliejaus, pakepinkite svogūnus, morkas, sudėkite mėsos gabaliukus ir viską kartu pakepinkite.
  4. Į puodą sudėkite pomidorų padažą, įpilkite truputį vandens ir troškinkite ~ 10 min.
  5. Kopūstus perplaukite po tekančiu vandeniu, sudėkite į puodą ir įpilkite vandens tiek, kad vos apsemtų kopūstus.
  6. Beliko troškinį pagardinti druska, pipirais, įmesti kelis lauro lapelius ir troškinti ~ 15 - 20 min.
  7. Kol troškinosi kopūstai, nulupkite bulves, didesnes perpjaukite pusiau ir sudėkite į puodą su kopūstais (įpilkite šiek tiek vandens ir pagardinkite žiupsneliu druskos).
  8. Puodą uždenkite ir troškinkite dar apie pusvalandį.

Patiekite troškinį kartu su bulvėmis.