Netikras Zuikis!
Sudedame į keptuvę labai smulkiai smulkintą svogūną, ten pat morką tarkuotą ir tada ten pat obuolį tarkuotą, patroškiname.
Sumaišome keptuvės turinį su malta kiauliena, prieskoniais, kiaušiniais, džiūvėsėliais, druska.
Reklama41011Dedame į formą ir pašauname į orkaitę.
Pradžioje kepame uždengę folija 1 val. 180˚C karštumo orkaitėje, po to dar pusvalandį karštesnėje orkaitėje, nuėmę foliją. Valgosi ir šaltas, ir šiltas.
IngredientaiBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiAurelija parašė:Labai aciu uz super skanaus netikro zuikio recepta.Vitalija parašė:Nerealus, pirmąkart kai kepiau, tai pačiai neteko nė paragauti: buvo nuo stalo šluote nušluotas. šiandien kepu antrąkart, tikiuosi, spėsiu pati paragauti 🙂
zuikis parašė:labai geras receptas. likau 100% patenkinta 🙂Aurosoma parašė:Labai sudomino receptukas, siandien meginsiu!Sonata parašė:Laba diena,norejau paklaust kokia sonine deti rukyta ar zalia?Sonata parašė:Laba diena,norejau paklaust kokia sonine deti rukyta ar zalia?Greta parašė:Ka butu galima pakeisti vietoj folijos? 🙂Jolita parašė:Man patinka visi Beatos receptai, dabar einu pabandyti zuiki kepti.liuce parašė:Labai pavirsutiniskai parasytas receptas. Pavyzdziui, sonine zalia ar rukuta ( bet jau paraset kad rukyta), kiausiniai – imusti zalius i farsa ar ideti i farsa virtus? o gal susmulkintus?
Erika parašė:Laaaaabai skanu! Visiems patiko 🙂dimi parašė:o tai ta sonine supjaustyt nedideliais gabaliukais?dimi parašė:o tai ta sonine supjaustyt nedideliais gabaliukais?Aneta parašė:Labai skanu,! Mano vyras nuo vaikystes nemėgsta netikru zuikiu nes jo mama gamino labai neskanu ir kiekviena savaite 🙂 Atsivalge! Man netikri zuikiai visada buvo skanu todel aš vis sukdavau galva kaip ji padaryti kad ir vyras pamegtu. Šis receptas tikrai nenuvyle, sakė pats skaniausias kokį esu ragaves per 40 metu. Ačiū Beata už super skanu receptu ką, jis kartosis mūsų šeimos menu nors karta į mėnesį tikrai 🙂
Lina parašė:O jeigu dėti žalią šoninę? Netiktų?renata parašė:O jei farsas per puse maisytas su jautiena ar tiktu siam receptui?renata parašė:O jei farsas per puse maisytas su jautiena ar tiktu siam receptui?ilona parašė:Labai skanus zuikis labai aciu uz receptaluanna parašė:Dekui,pagaminau kai viesejo uosviai. Lb jaudinaus nes anot uosvienes nemoku nieko skaniai pagaminti:) bet sis zuikis suzavejo…visa suvalge ir recepto paprase…
Klivija – kambarinė gėlė, kuri puoš jūsų namus ne vieną dešimtmetį (4)
Kokiems Zodiako ženklui lemta susikrauti turtus, o kurie turės nuolat skaičiuoti pinigus?
žurnalą internetu!Labai dažnai „Netikras zuikis“ gaminamas per Šv. Velykas, o kaip dar įdomiau jį paruošti, pasakoja žinoma virtuvės meistrė Liucija Makovska.
Taigi, kas yra „Netikras zuikis“? Taip vadinamas keptas maltos mėsos patiekalas, pagardintas įvairiais ingredientais: žolelėmis, daržovėmis, vaisiais ar grybais. Šį patiekalą nuo seno gamina daug tautų, o įvairių receptų galima rasti ir labai senose kulinarijos knygose. Dažnai šį patiekalą galima rasti prie Šv. Velykų stalo patiekalų.
„Netikras zuikis“ šiuolaikinėje virtuvėje
Keptą mėsos maltinį arba vadinamą „Netikrą zuikį“ iki šiol gamina daug tradicinės virtuvės restoranų, pasikeitė tik jo pateikimas ir gaminant jį naudojami vis įvairesni bei egzotiškesni ingredientai. Kad šis patiekalas išliko populiarus iki šiol, atsakymas paprastas – jis lengvai paruošiamas, lengvai pritaikomas įvairiais laikais ir įvairiose tautose, nesvarbu, kurioje šalyje ir kuriuo istoriniu laikotarpiu buvo gaminamas.
Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos narė Lucija Makovska pasakoja, kad „Netikras zuikis“ populiarus visų pirma iš gamybinės pusės – jį pagaminti nėra labai sudėtinga, be to, tai tikrai skanus patiekalas. Jei jis teisingai gaminamas, visuomet bus gardus, minkštas, o valgyti jį galima ir karštą, ir atvėsusį.
L. Makovska pasakoja, kad „Netikras zuikis“ mūsų šalies restoranuose ne taip dažnai gaminamas, veikiau – per įvairius furšetus ir patiekiamas supjaustytas griežinėliais. Tai labiau namuose gaminamas patiekalas, ir ypač – per šventes.
Kad „Netikras zuikis“ būtų tikras ir skanus
L. Makovska pasakoja, kad iš maltos mėsos ar jau paruošto faršo gaminamas „Netikras zuikis“ būtų skanus, reikia laikytis kelių taisyklių. Pasak Liucijos, visų pirma labai svarbi mėsos struktūra: mėsos faršas turėtų būti ne per daug smulkaus malimo, jo konsistencija – ne per daug skysta. Ruošiamą masę labai svarbu gerai išdaužyti, na o gaminant didesnį kiekį ar norint labai taisyklingos formos, galima naudoti formeles.
„Kad „Netikro zuikio“ masė nebūtų per skysta, ją ruošiant reikėtų gerai išdaužyti: jei maišote dubenyje, pakelkite visą masę ir tiesiog stipriai meskite atgal į dubenį, tai pakartokite iki penkių kartų. Taip daužant mėsytę išeina visas oras ir paskui iškepęs kepinys bus vientisas, be jokių oro erdvių,” - pasakoja virtuvės meistrė.

Kalėdinis punšas 8 asm.
Vytaras Radzevičius: Punšas – žiemiškas ir šildantis gėrimas. Pats žodis kilo iš hindi kalbos ir reiškia skaičių „penki“ („panch“), todėl šio gėrimo recepte dažniausiai naudojami penki ingredientai – skirtingos sultys ir prieskoniai. Punšą galima patiekti tiek šiltą, tiek atvėsusį. Kuo ilgiau punšas stovės, tuo daugiau turės skonio ir tuo geriau atsiskleis įdėtų prieskonių savybės. Prieskoniai punšui suteikia išties puikų aromatą, todėl šis gėrimas puikiai sušildo ilgais žiemos vakarais, o svarbiausia – jį išties nesunku pasigaminti.
Žymės: gėrimas, prieskoniai, kalėdinis, punšas, kalėdinis receptasNetikras kalakutienos zuikis
Įjungiame orkaitę – temperatūra 180 laipsnių. Pasiruošiame kepimo indą.
Saldžią bulvę ir svogūną sutarkuojame.
Sutarkuotas daržoves dedame prie mėsos, ten pat beriame prieskonius, įmušame kiaušinį. Viską išmaišome.
Reklama41011Mėsą sukrečiame į kepimo indą ir pašauname į orkaitę. Kepsime apie 45 minutes. Kepimo trukmė priklausys nuo to, kokio storio bus zuikelis, mėsos kepaliukas.
IngredientaiPatarimasKepkite inde, kuriame kepate pailgus ar kvadratinius pyragus. Kalakutiena yra liesa mėsa, tai jei norite, kad nepriliptų prie kraštų, patepkite indą aliejumi arba išklokite kepimo popieriumi.
Beata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiIeva parašė:Puikus ir greitas patiekalas. As dedu avizinius dribsnius ir morkas, tai jis toks lietuviskesnis 🙂 gaunasi. Sauleje dziovinti pomidorai yra mano vaiku priesas, tai ju tenka atsisakyti :-(.
Asta parašė:Labai įdomus receptas. Klausimas – ar tą saldžiąją bulvę galima kuo nors kitu pakeisti – paprasta bulve arba topinambu?
Odeta parašė:lba, o krupos virtos ar „žalios” dedamos?ramune parašė:sveiki, as panasiai kepiau toki netikra zuiki is vistienos krutineliu.gardumelis tikrai 🙂 mums uzteko dviem vakarienem ir dar liko,nes per daug iskepiau.kai kepiau,dejau pievagrybiu,jie duoda toki skanu prieskoni- grybiska 🙂
taigi,smagu buvo pasiskaityti,aciu uz recepta 😉
Laba diena, atsiprašau….. GAMINIME dingo kinva arba pakaitalas grikiai? Kur juos? Žalias ar jau išvirtas tas kruopas? Kaip tik galvojau kada pamaloninti namiškius su panašiu kepiniu.
Evelina parašė:sveika Beata, gaminimo proceso aprasyme „pametei” kruopas 🙂 ar nereikia tu kinvu pamirkyti? ir gal jas galima kitomis kruopomis pakeisti?
Diana parašė:Ačiū, Beata už puikų receptą. Bet labiausiai, už tas kynvas (beja, pagooglinus :), žiu, kad „kynva” ne „kinva”. Čia toks mažas pastebėjimas 🙂 ). Tikrai, dar man visiškai neatrastos kruopos! Va, va , sakau: Beata viską žino! 🙂 Tad dabar teks, po Olandijos parduotuves jų ieškoti, nes čia ką nors gero surasti, oi kaip reikia paplušėti 😀 😀 :D…
klausimelis parašė:Norejau paklaust ar kruopeles turi buti sausos ar mirkytos?Labai puikiai gaunasi vietoj saldzios bulves kopustas smulkiai tarkuotas 🙂
Šventinis netikras zuikis su vištiena ir kiauliena
Spanguoles užpilame pasirinktu alkoholiniu gėrimu ir šiek tiek pašildome nustatę silpną kaitrą (neužverdame). Leidžiame pravėsti.
Į didelį dubenį nuo spanguolių nupilame alkoholį. Ten pat dedame maltą kiaulieną, pilame grietinėlę, beriame maltą muskatą, čiobrelius ir pasūdome, negailėdami beriame juodųjų pipirų. Gerai išminkome rankomis.
Reklama41011Į kepimo formą dedame pusę paruoštos mėsos masės. Gali atrodyti, kad įdaro per daug, tačiau dedant reikia gerai paspausti.
Kepimo formą uždengiame folija ir kepame 1 val. 20 min. 180 ℃ orkaitėje. Tuomet nuimame foliją, nupilame visą formoje susidariusį skystį ir pakepame dar 10–15 min., kol šoninė apskrus.
Taip paruoštą netikrą zuikį galite išversti į lėkštę ir valgyti vos iškeptą. Arba galite per naktį slėgti: atvėsinkite formoje, ant viršaus uždėkite lakštą folijos ir keletą skardinių konservų. Laikykite pernakt šaldytuve ir kitą dieną valgykite šaltą arba pašildytą orkaitėje. Vėsdamas jis sutvirtės ir geriau išryškės sluoksniai.
Patiekdami ant viršaus dėkite keptų ar šviežių vyšninių pomidoriukų, kaparėlių ar marinuotų daržovių.
IngredientaiBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003