Vištiena - populiarus ir universalus produktas, kurį galima paruošti įvairiais būdais. Tačiau vienas pagrindinių tikslų yra pasiekti, kad mėsa būtų minkšta ir sultinga. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip tai padaryti, pateiksime naudingų patarimų ir įvairių receptų, kurie padės jums paruošti tobulą vištienos patiekalą.
Vištienos nauda ir maistinė vertė
Vištienos nauda buvo žinoma nuo senų senovės. Vištienos mėsoje yra daug baltymų, vitaminų A, B1, B2, nikotino rūgšties ir daug naudingų mineralų. Vištiena, kaip ir žuvis, pupelės ir riešutai, yra sveikas baltymų šaltinis. Kartu su šia mėsa į organizmą patenka nepakeičiamos aminorūgštys, įskaitant triptofaną. Jis sintetina serotoniną, kuris vadinamas natūraliu džiaugsmo ar malonumo hormonu.
Maistinė ir energetinė vertė 100 g vištienos yra:
- Baltymų - 23,6 g
- Riebalai - 1,9 g
- Angliavandeniai - 0,4 g
- Kalorijų kiekis - 113 kcal
Nauda sveikatai
- Vištienoje esančios riebalų rūgštys padeda išvengti širdies ligų ir insulto.
- B grupės vitaminai normalizuoja medžiagų apykaitą, stiprina plaukus ir nagus.
- Didelis baltymų kiekis padeda virškinti maistą.
Iš paukštienos ruošiami pirmieji ir antrieji patiekalai, užkandžiai ir salotos. Puikiai dera su daržovėmis. Tikriausiai kiekvieni namai turi savo receptą, kaip gaminti vištieną. Tačiau tai taip pat turi savų subtilybių.
Kaip virti vištieną, kad ji būtų minkšta?
Jei norite virti vištieną, bet jums nereikia sultinio, kuo didesni gabalėliai, tuo skanesnė bus mėsa. Visa vištiena yra geras pasirinkimas daugeliui receptų. Pasirinkite tinkamą keptuvę: ji turi būti pakankamai didelė, kad tilptų bent trys litrai vandens, nes skystis išvirs. Nuplaukite skerdeną. Norėdami paruošti sultinį, vištieną įdėkite į šaltą vandenį. Vandenį užvirinkite. Jei sultinys nėra svarbus, galite palikti putas ir virti po dangčiu ant silpnos ugnies.
Geriau vartoti atšaldytą, o ne šaldytą mėsą. Nuplautą filė sudėkite į jau verdantį pasūdytą vandenį: jis turi padengti visą vištieną maždaug 1-2 cm. Svarbu neperkepti filė, kitaip ji išeis sausa. Paruošti užtruks apie pusvalandį. Jei norite, kepimo metu įberkite prieskonių.
Nuplaukite šias skerdenos dalis ir, jei reikia, pašalinkite odą ir plunksnas. Palaukite, kol vanduo keptuvėje užvirs, pasūdykite ir įdėkite vištieną. Atminkite, kad skystis išvirs, todėl jis turi visiškai padengti kojas. Atšildytą arba atvėsusią, nuplautą mėsą dėkite į verdantį vandenį ir virkite ant silpnos ugnies. Kad krūtinėlė per daug nesuminkštėtų ir neišsausėtų, ją reikia virti 30-40 min. Virimo metu į vandenį įberkite prieskonių pagal skonį.
Vištienos šlauneles atšildykite, jei reikia, nuimkite odą ir riebalus. Mėsą gerai nuplaukite. Puode užvirinkite vandenį ir įberkite druskos. Ten padėkite mėsą ir kepkite ant silpnos ugnies. Nuplaukite blauzdeles po tekančiu vandeniu. Supilkite vandenį į puodą ir padėkite ant ugnies. Blauzdeles sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite 20 minučių, kol mėsa pradės kristi nuo kaulo.
Sultinio paruošimas
Sovietmečiu buvo tikima, kad geriausias sultinys gaunamas iš gysliausios vištienos. Jis gali virti valandas. Jei sriubai yra daug visos vištienos, paimkite atskiras skerdenos dalis: sparnelius, šlaunis ar kojas. Krūtinėlės geriau nenaudoti: sultinys iš jos nėra sotus, o ilgai verdant mėsa tampa sausa.
1-1,5 kg sveriančiai vištienai į keptuvę supilkite penkis litrus vandens: gaminimo metu dalis skysčio nuvirs, o jo pilti nepatartina - praras riebalus ir skonį. Nuplaukite vištieną, pašalinkite plunksnas ir vidurius.
Filė paruošimas
Prie šių patiekalų geriausiai tinka filė. Filė nuplaukite ir sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite 25-30 minučių. Po to išjunkite ugnį, bet neišimkite vištienos.
Dietinis vištienos paruošimas
Norėdami paruošti dietinį ar kūdikių maistą, galite naudoti dvigubą katilą arba multiviryklę. Taip pasieksite greitų rezultatų ir sutaupysite maistinių medžiagų. Virkite visą skerdeną iš karto. Taip jis išliks sultingas. Jei nenorite valgyti švelnios vištienos, naudokite prieskonius. Nustatykite „gesinimo“ režimą.
Vištiena lėtoje viryklėje
Sultinga mėsa, minkštos bulvės ir tirštas padažas - puikiai tinka šeimos vakarienei . Pasirinkite bet kurias vištienos dalis, išskyrus krūtinėlę: ji gali perkepti. Pavyzdžiui, skanus patiekalas gaunamas su blauzdelėmis ir šlaunimis.
Reikės:
- Vištiena: 1 kg
- Bulvės: 1 kg
- Vanduo: 2-3 puodeliai verdančio vandens. Kiekis priklauso nuo to, kiek padažo norite
- Svogūnai: 1 didelis svogūnas arba 2 vidutinio dydžio
- Morkos: 1 didelis
- Daržovių aliejus: 3 valg. šaukštai
- Pomidorų padažas: 3 valg. šaukštai
- Į multicooker dubenį supilkite aliejų, suberkite svogūną ir nustatykite režimą „Kepimas“ arba „Kepimas“.
- Morkas nulupkite, sutarkuokite ir suberkite į svogūnus.
- Kai svogūnai ir morkos taps auksinės spalvos, suberkite į juos supjaustytą vištieną.
- Šiuo metu bulves nulupkite ir supjaustykite pagal dydį: didelius gumbus į 6-8 dalis, mažus - į 3-4 dalis.
- Į lėtą viryklę sudėkite pjaustytas bulves, pabarstykite prieskoniais ir užpilkite verdančiu vandeniu.
- Įjunkite „troškinimo“ režimą ir kepkite 30-40 minučių.
- Po valandos įberkite česnako ir pagal skonį reikalingų prieskonių.
Kepimo laikas priklauso nuo paukščio dydžio. Visiškai kepa apie valandą. Norėdami patikrinti, ar vištienos iškeptas, šakute pradurkite vištienos gabalėlį: jei ištekės skaidrus skystis, mėsa paruošta. Virimo laipsnį galima nustatyti ir vizualiai.
Patarimai, kaip išsirinkti ir paruošti vištieną
Vištienos mėsą galima valgyti kaip savarankišką patiekalą arba derinti su įvairiais garnyrais ir padažais. Ant šviežios skerdenos nėra dėmių ar geltonumo, oda nėra per blyški ir nelabai tamsi. Norėdami patikrinti, tiesiog paspauskite paukštį pirštų galiukais. Šviežia vištiena kvepia maloniai ir neįkyriai.
Jei namuose turite tik šaldytą vištieną, prieš gamindami ją turėtumėte visiškai atitirpinti šaltame vandenyje arba šaldytuve. Vietoj šaldytos mėsos geriau naudoti atšaldytą. Jis turi sultingesnį skonį. Sušaldyta mėsa praranda drėgmę ir po atšildymo tampa blyškesnė.
Geriau naudoti liesas dalis, pavyzdžiui, blauzdeles. Svarbiausia neperkepti mėsos, nes tai gali prarasti skonį ir tekstūrą.
Jei reikia sotaus vištienos sultinio, mėsą įmeskite į šaltą vandenį - išskirs savo skonį ir aromatą. Virimo metu būtina pašalinti putas.
Vidutiniškai vištiena kepama apie valandą.
7 marinatų idėjos vištienai
„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad norint, jog vištiena stebintų skoniu, reikėtų pasigaminti geriausiai jos skonį atskleisiantį marinatą. „Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti mėsą. Geriausia indą, kuriame marinuojasi mėsa, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko mėsą apverskite. Marinavimo trukmė taip pat priklauso nuo vištienos dalies. Pavyzdžiui, visai vištai pakaks nuo 3 iki 6 valandų, vištienos krūtinėlei, sparneliams ar petukams - vos 30 minučių“, - sako G.Bačkovas.
- Citrinos ir pipirų. Sumaišykite citrinos sultis ir tarkuotą citrinos žievelę, įspauskite kelias skilteles česnako, viską paskaninkite druska, aliejumi, grūstais juodųjų pipirų grūdeliais ir prieš marinuojant vištieną marinatą palikite pastovėti mažiausiai 30 minučių.
- Įkvėptas Jamaikos. Indelyje sumaišykite juoduosius pipirus ir Kajeno, aitriąsias paprikas, ciberžoles, tarkuotą imbierą, šiek tiek šviežių čiobrelių, paprikos miltelių, druską ir žiupsnelį cukraus. Galiausiai į gautą mišinį sudėkite supjaustyto svogūno, pasmulkinto česnako ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
- Terijakis. Tereikia sumaišyti sojų padažą ir baltojo vyno actą, kelis šaukštelius medaus, sezamų aliejų, kmynų miltelius, susmulkintą imbierą bei česnaką. Padažą prieš dedant ant vištienos šiek tiek palaikykite šaldytuve.
- Medaus ir Dižono garstyčių. Medų ir susmulkintą česnaką sumaišykite su obuolių actu, Dižono garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi. Šis marinatas ne tik suteiks vištienai ypatingo skonio, bet ir paminkštins mėsą.
- Pesto. Tereikia į trintuvą pridėti bazilikų, kelias skilteles česnako, alyvuogių aliejaus, kietojo sūrio ir kedro riešutų. Galiausiai viską sutrinti iki vientisos masės ir dėti ant vištienos.
- „Tandoori“. Jogurtas sumaišomas su smulkintu imbieru, „garam masala“ prieskoniais, kmynais, druska, pipirais, šviežiomis susmulkintomis kalendromis, žiupsneliu cinamono, paprikos milteliais ir Kajeno paprikomis. Galiausiai į marinatą dedama susmulkintų svogūnų, česnakų, aliejaus bei citrinos sulčių.
- Saldžiarūgštis su kokosų pienu. Saldžiarūgščio aitriųjų paprikų padažo ir kokosų pieno derinys.
Kiti receptai ir patarimai
Vištiena kefyre
Vištieną galite virti kefyre, taip mėsa pasirodys švelni ir minkšta. Tuo pačiu šis patiekalas labai nepakenks skrandžiui ir nepridės papildomų kilogramų. Vištienos šlauneles kruopščiai nuplaukite, pabarstykite druska ir maltais pipirais. Ant svogūnų guolio padėkite 3 vištienos šlauneles ir užpilkite kefyru. Vištienos šlauneles apverskite, sumaišykite su svogūnais ir kefyru. Po marinavimo nuimkite svogūnus nuo šlaunelių ir sudėkite į dubenį odele į viršų. Į kepimo rankovę supilkite kefyrą ir svogūnus.
Kaip paruošti sultingą vištienos krūtinėlę: 5 patarimai
Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi penkiais patarimais, kaip paruošti sultingą vištienos krūtinėlę namuose:
- Palaikykite sūdytame vandenyje. Pripildykite indą vėsaus vandens, pasūdykite ir įmerkite vištienos krūtinėlę bei palaikykite iki pusvalandžio. Šis metodas padės ilgiau išlaikyti jos drėgmę. Taip pat neskubėkite mėsos marinuoti tik išėmę iš šaldytuvo - prieskonius ji lengviau įsisavins keliolika minučių pabuvusi kambario temperatūroje.
- Neatsisakykite marinato. Marinatas ne tik suteikia ypatingo skonio, bet ir veikia kaip apsauginis sluoksnis, sulaikantis mėsos sultis jos viduje. Marinuoti patarčiau bent valandą, o jei neskubate - galima ir per naktį. Vištienos marinatui itin tinka jogurtas, sojos padažas, česnakas, taip pat įvairūs prieskoniai - ciberžolė, čiobrelis, saldžioji paprika, imbieras, rozmarinas, kalendra, įvairūs pipirai.
- Riebalai - būtini. Kepant liesą mėsą būtina naudoti riebalus - jie suteikia jai minkštumo ir drėgnumo. Galima rinktis švelnaus skonio kokosų aliejų, ypač tinkantį gaminant rytietiškos virtuvės patiekalus ir suteikiantį ypatingą aromatą. Taip pat dažnai naudojamas aukštoje temperatūroje nedegantis lydytas sviestas (angl. ghee) ar tradicinis saulėgrąžų aliejus.
- Stebėkite kepimo laiką. Vienas pagrindinių patarimų - neperkepti vištienos. Kepimo laiką ir temperatūrą reikėtų stebėti tiek kepant keptuvėje, tiek orkaitėje. Vieni renkasi lėtą būdą - kepti apie 30-40 minučių žemesnėje, 160-180°C laipsnių, temperatūroje orkaitėje. Kiti ją įkaitina iki 230°C laipsnių ir užtenka vos 15 minučių. Šis variantas labiau tinka mėgstantiems apskrudusią vištieną, tačiau abu metodai padeda išsaugoti jos sultingumą. Papildomai dar galite uždengti kepimo popieriumi - jis apsaugos mėsą nuo išdžiūvimo. Nepriklausomai nuo pasirinkto metodo, suprasti, ar vištiena jau iškepė, galite patikrinę vidinę jos temperatūrą - ji turėtų siekti bent 75°C laipsnius.
- Leiskite kiek atvėsti. Jei imsite iškart pjaustyti, mėsos sultys tuoj pat išbėgs ir ji išsausės. Geriau palikite atvėsti kambario temperatūroje keletą minučių. Vištiena tikrai neatšals, tačiau spės susigrąžinti drėgmę, prarastą kepimo metu. Tokia ji tikrai bus gardesnė.
Kiti receptai
Yra daugybė kitų receptų, kaip paruošti vištieną, kad ji būtų minkšta ir sultinga. Štai keletas idėjų:
- Vištienos filė su žaliuoju aptepu ir ryžiais
- Vištienos filė marinate su apelsinais ir imbieru
- Vištienos krūtinėlė su mocarela ir saulėje džiovintais pomidorais
- Vištienos krūtinėlė su prieskoniais ant grotelių
- Vištienos krūtinėlė su sūriu ir grietinėlės padažu
- Vištienos krūtinėlė marinate su žemės riešutų sviesto glazūra
- Įdaryta vištienos krūtinėlė su špinatais ir sūriu
- Įdaryta vištienos krūtinėlė su karamelizuotais obuoliais
Produkto pavadinimas | Kiekis |
---|---|
Imbieras | 1.00 vnt. |
Kuminai | 1.00 arbat. š. |
Citrinos | 1.00 vnt. (2 arbat.š. |
Imbieras | 1.00 arbat. š. |
Česnakai | 5.00 g (1 arbat. š. |
Apelsinai | 1.00 vnt. (1 arbat. š. |