Sausainiai yra vienas populiariausių kepinių visame pasaulyje. Tai vienas populiariausių desertų rūšių. Jie perkami ne tik valgyti su arbata ar sultimis. Sausainiai gali būti torto ar sūrio pyrago pagrindas. Mūsų šalyje sausainiai laikomi saldžiąja arbatos gėrimo kepinių rūšimi.
Kasdienis desertas turi būti paprastas ir skanus, nes jį tenka dažnai kartoti. Šie sausainiai - vienas geriausių variantų. Tešla jiems labai paprasta, ingredientai greičiausiai jau yra jūsų virtuvėje.
Paprasti ingredientai ir greitas paruošimas
Kiekviena šeimininkė turi bent vieną greitų sausainių receptą, kurį galima panaudoti, kai svečiai pasibeldžia į duris.
Sausainių ingredientai:
- Kiaušinis - 1 vnt.
- Cukraus - 100 g
- Augalinis aliejus - 120 g
- Kepimo miltelių - 0,5 arb. š.
- Druska: 0.50 arbat. š.
Kiaušinį išplakite su cukrumi ir augaliniu aliejumi rankiniu plaktuvu apie minutę, kol mišinys taps vientisas. Suberkite kepimo miltelius ir miltus, minkykite minkštą, prie rankų nelipnią tešlą. Jei norite, kiekvieną gabalėlį apvoliokite cukruje. Sudėkite sausainius ant kepimo skardos, palikdami tarp jų tarpus. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 8 minutes.
Šie sausainiai tiesiog tirpsta burnoje ir atrodo daugiau nei patraukliai. Dar viena įdomi savybė - sausainiai visada išeina cukraus sąskaita labai traškūs, su gražia blizgančia plutele (taip gaunasi dėl kiaušinio baltymo).
Nostalgija ir paprastumas: senovinis sausainių receptas
Labai džiaugiausi iš naujo atradusi šį senovišką sausainių receptą. Kaip ir viskas „tais laikais“, jie pagaminami pačiu paprasčiausiu būdu - iš paprasčiausių ir vos 3 (!!!) ingredientų (neskaitant druskos ir kepimo miltelių), nanaudojant jokios ypatingos technikos nei įgūdžių. Tieisog receptas pradinukams. Arba tiems, kuriuos, kaip mane, kartais ima ir užvaldo nostalgija seniai ragautiems skoniams.
Senovinių sausainių ingredientai:
- Varškė
- Miltai
- Sviestas
- Kepimo milteliai
- Druska
Varškę, miltus ir sviestą bei kepimo miltelius su druska suberkite į dubenį ir greitai užminkykite minkštą tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių (galite palikti per naktį). Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm storio sluoksniu. Imkite kokią platesnę stiklinę ir išpjaukite iš tešlos apskritimus. Į lėkštelę įpilkite cukraus. Klokite tešlos apskritimą į lėkštelę su cukrumi, švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų prie paviršiaus. Perlenkite apskritimą pusiau cukruota puse į vidų. Tada sulenktą pusiau apskritimą vėl dėkite į lėkštelę su cukrumi, ir paspauskite, kad cukrus priliptų. Vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų. Dar kartą įspauskite tešlos trikampėlį į cukrų ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo skardą, cukruota puse į viršų. Taip suformuokite visus likusius sausainius. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite sausainius apie 25-40 minučių, priklausomai nuo to, kokio dydžio skarelės, ir kokio storumo tešlą pavyko iškočioti. Sausainiai patys skaniausi tą pačią dieną, kurią kepė, bet, jei tik liks rytojui, taip pat suvalgysite su pasimėgavimu.
Kiti populiarūs sausainių variantai
Prancūzijoje populiarūs kruasanai - pusmėnulio formos sluoksniuoti sausainiai. Švediški sausainiai (kex) garsėja traškia plutele ir minkštu viduriu.
Cukriniai sausainiai
Į dubenėlį reikia sumaišyti šaukštą cukraus su mielėmis, supilti šiltą pieną ir supilti birius produktus: vanilinio cukraus, druskos, persijoti miltus. Tešlą iškočiokite, pabarstykite cukrumi ir padalykite į du stačiakampius. Gausite gardžius cukrinius naminius sausainius.
Sausainiai su aguonomis
Į dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite cukrų, druską ir vanilinį cukrų, kruopščiai išmaišykite, ištirpdami smėlio grūdelius. Į mišinį suberkite miltus ir rankomis išminkykite minkštą ir nelipnią tešlą. Kiekvieną koloboką aptepkite kiaušinio tryniu, viršų apvoliokite rudajame cukruje. Kiekvieno koloboko viršuje padarykite 5 nedidelius lygiagrečius įpjovimus. Gauti sausainiai yra gražūs ir lengvai pagaminami.
Sausainiai su šokoladu
Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu. Suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15-20 minučių.
Riešutiniai sausainiai
Citrinos: 1.00 vnt.Į dubenį suberkite rudąjį ir vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinį. Elektriniu plaktuvu suplakite iki purios masės. Kitame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Suberkite į riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos tirštos masės. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 20 minučių. Iš paruoštos tešlos šiek tiek vandenyje sudrėkintomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio kamuoliukus. Apvoliokite juos milteliniame cukruje, kad pasidengtų iš visų pusių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Pamatysite, kaip kepdami sausainėliai gražiai išsipūs, o cukraus pudros apvalkalas sutrūkinės.
Sausainiai "Korova Cookies"
Kodėl toks pavadinimas? Šiuo receptu Dorie pirmąsyk pasidalino Paris Sweets, kur jie vadinosi „Korova Cookies“. Tačiau jos kaimynas R.G. buvo įsitikinęs, jog visa, ko reikia pasaulinei taikai ir laimei užtikrinti, - kasdien turėti šių sausainių. Nesu tikra, ar viskas taip paprasta, bet po tokių ditirambų kaipgi neišmėginsi?!
Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Virtuviniame kombaine arba rankiniu plaktuvu sviestą išplakite, kol taps minkštas. Suberkite abiejų rūšių cukrų, druską ir vanilės ekstraktą, ir plakite dar 2 minutes. Į plaktuvo dubenį suberkite sausų ingredientų mišinį. Indą užklokite virtuviniu rankšluosčiu - jis neleis miltams išskristi iš dubens. Lėtai, pulsuojančiu režimu po keletą sekundžių maišykite ingredientus - turėtų pakakti kokių 5 kartų. Jei dubens dugne vis dar matote daug sausų miltų, papulsuokite dar keletą katų. Jei ne, atidengę dubenį pamaišykite dar apie pusę minutės, kol pranyks visi miltai. Kad išgautumėte kiek įmanoma trapią tekstūrą, svarbu tešlos neperminkyti. Tešla gali būti labai biri! Šokoladą sukapokite mažais gabalėliais, suberkite į tešlą ir išmaišykite. Paruoštą tešlą padalinkite pusiau. Kiekvieną iš dalių suformuokite į maždaug 3,5 cm skersmens cilindrą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir vėsinkite šaldytuve bent 3 valandas.* Orkaitę įkaitinkite iki 160°C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Aštriausiu peiliu supjaustykite cilindrus į 1 cm skersmens storio sausainius.** Pjaunami sausainiai gali trupėti - neišsigąskite ir juos tiesiog suspauskite atgal. Paruoštus sausainius išdėliokite kepimo skardose, palikdami kelių centimetrų tarpus. Pašaukite po vieną skardą į orkaitę ir kepkite sausainius apie 12 minučių - iš išorės jie gali atrodyti dar neiškepę, tačiau taip ir turi būti. Iškepusius sausainius perkelkite ant grotelių ar kito paviršiaus atvėsti, kol jie bus tik vos šilti. Tiekite šiltus arba kambario temperatūros. Likusius sausainius laikykite orui nepralaidžiame inde ir suvalgykite per 3 dienas. Iškeptus sausainius taip pat galima šaldyti iki 2 mėnesių.
Citrinų sausainiai
Citrinos: 1.00 vnt.Citrinos žievelės tarkius sumaišome su cukraus pudra ir šaltu sviestu. Triname tarp pirštų, po truputį suberiame miltus ir galiausiai dedame kiaušinio trynį. Procedūra paprasta, bet suktis reikia greitai, kad sviestas nepradėtų lydytis tarp pirštų. Suminkytą sausainių tešlą dedame ant maistinės plėvelės ir suformuojame ritinį. Dedame arba į šaldytuvą, arba į šaldiklį, kad tešla sukietėtų. Kietą tešlą pjaustome plonomis riekutėmis, dedame ant kepimo popieriaus, po to - į įkaitintą orkaitę (175-180C laipsnių), ten riekutes paliekame maždaug 10-iai minučių, kol tešla gražiai paruduoja. Didžiausia klaida būtų orkaitės prieš tai gerai neįkaitinti arba pjaustyti minkštoką tešlą. Čia gi sviestas - išsyk išsilydys ir vietoje sausainių bus taukuota košė. Tai - pats paprasčiausias sausainių kepimo variantas. Iš tokio kiekio tešlos išeina 30 didelių sausainių.
Migdolų sausainiai
Soda: 1.00 arbat. š.Druska: 0.50 arbat. š.Išsukite sviestą ir cukrų iki lengvos, balsvos masės. Sudėkite migdolų sviestą, suberkite druską. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite, kad tolygiai pasiskisrytų, o tada dėkite citrinos sultimis nugesintą sodą, vėl išmaišykite. Suberkite ir abiejų rūšių miltus, pamaišykite masę, o tada suformuokite iš jos rutulį ir dėkite į šaldytuvą 20-iai minučių. Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros. Naudodami šaukštą iš tešlos formuokite pusrutuliukus ir dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos didelės skardos. Palikite vietos tarp sausainių, nes kepdami jie plėsis į šonus. Šiek tiek paspauskite kiekvieną sausainį šakute, dėkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 10 min. arba kol sausainiai taps švelniai rusvi.
Imbieriniai sausainiai
Imbieras: 5.50 arbat. š.Medus: 3.00 valg. š.Cukrus: 3.00 valg. š.Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. 2 dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, maltą imbierą, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską ir pipirus. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu iki purios, balsvos masės išsukite sviestą, margariną ir rudąjį cukrų. Maišydami į gautą masę supilkite kiaušinį, melasą (arba medų), vanilės ekstraktą, dėkite tarkuotą šviežią imbierą. Galiausiai supilkite sausąjį produktų mišinį ir pamaišykite tik tiek, kad viskas susimaišytų, pabaigoje suberkite kapotus kristalizuoto imbiero gabalėlius. Tešla bus lipni ir minkšta, neišsigąskite. Į didelę lėkštę suberkite apvoliojimui skirtą cukrų. Dviem šaukštais imkite po gabaliuką tešlos, meskite į lėkštę su cukrumi ir pavoliokite formuodami rutuliuką. Dėkite visus tokius cukruotus tešlos rutuliukus ant paruoštų kepimo skardų, kiekvieną jų kiek paspauskite. Kepkite sausainius 10-12 min., įpusėjus kepimo laikui skardas sukeiskite vietomis. Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.
Patarimai, kaip kepti tobulus sausainius
Patarimas Nr. 1: suplanuokite procesą. Prieš imdamiesi bet kurio kepinio, pirmiausiai a) būtinai nuo pradžios iki pat pabaigos perskaitykite receptą, b) pasiruoškite reikiamus produktus, c) pasitikrinkite, kada reikia įjungti orkaitę - jei tešlai teks pailsėti šaldytuve, neskubėkite, jei vos pagaminus kepinį reikės šauti į orkaitę, gal nuo jos įjungimo ir verta pradėti darbus.
Patarimas Nr. 2: svarbus momentas - ingredientų temperatūra. Jei recepte nenurodyta kitaip, kiaušinius geriausia išimti iš šaldytuvo bent likus kelioms valandoms iki gaminant tešlą. Su sviestu - kiti reikalai. Recepte paprastai nurodoma, ar jo reikia šalto ir kieto, ar pastovėjusio kambario temperatūroje, ar lydyto.
Patarimas Nr. 3: persijokite miltus. Niekada nesuklysite, jei kepiniams skirtus miltus persijosite - ne tik kepinys bus puresnis, skanesnis, bet ir atsijosite gumuliukus ir kitokius pašalinius dalykus. Žinoma, tai aktualiau kepant pyragus, keksiukus, tačiau nepakenks ir gaminant sausainių tešlą. Atkreipkite dėmesį, jog miltai taip pat sensta, gali apkarsti, todėl nelaikykite jų atsargų be proto ilgai. Pilno grūdo miltai paprastai sensta greičiau nei balti.
Patarimas Nr. 4: kruopščiai atskirkite trynius nuo baltymų. Jei kepiniui reikia atskirai išplakti trynius ir baltymus, ypač stenkitės, kad nė kiek trynio nepatektų į baltymus (šiek tiek baltymo tryniuose - ne tokia didelė bėda). Jei baltymus reikia išplakti iki standumo, indas ir plakimo įrankis turi būti visiškai sausi ir be lašo riebalų. Jei kepiniui prireikė tik trynių, baltymus galite kelias dienas laikyti šaldytuve ir sunaudoti, o galite ir užšaldyti - atšildžius jų savybės nepakis. Tryniams tai negalioja - jei jų liko, geriausia sunaudoti tą pačią dieną.
Patarimas Nr. 5: pakepinkite ar nuplaukite. Jei į sausainių tešlą dedama riešutų, daugeliu atvejų prieš tai juos verta švelniai pakepinti orkaitėje (apie 10 min. neaukštoje temperatūroje) - skonis ir aromatas bus ryškesni. Visus džiovintus vaisius prieš dedant juos į tešlą būtina nuplauti ir gerai nusausinti.
Patarimas Nr. 6: palengvinkite kočiojimą. Jei kočiojant sausainių tešlą ji itin kimba prie paviršiaus ar kočėlo, kyla pagunda vis barstyti miltų. Tačiau jei šių bersite per daug, kis tešlos konsistencija. Išeitys dvi: tešlą kočioti tarp dviejų plastikinės plėvelės sluoksnių arba naudoti silikoninį kočėlą.
Daugelio įmonių gamintojai šį produktą gamina labai vidutiniškai. Tačiau šiais laikais gana sunku rasti skanių sausainių.
Skanaukite!