pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Triušienos receptai: nuo klasikos iki gurmaniškų šedevrų

Triušiena yra viena iš tų mėsos rūšių, kuri, nors ir nėra tokia populiari kaip vištiena ar jautiena, turi daug naudos sveikatai ir yra ypač vertinama dėl savo subtilaus skonio ir švelnumo. Paruošti triušieną nėra sudėtinga, tačiau reikia žinoti keletą esminių dalykų.

Triušienos naudingos savybės

Triušiena yra labai maistinga ir turtinga įvairiomis naudingomis medžiagomis. Ji turi mažai riebalų, daug baltymų, vitaminų ir mineralų. Triušiena yra turtinga vitaminu B12, kuris yra būtinas kraujo gamybai ir nervų sistemos veiklai. Pediatrai rekomenduoja triušieną įtraukti į kūdikių racioną nuo šešto ar septinto gyvenimo mėnesio. Pradėti primaitinti nuo šios mėsos patariama ir toms mamoms, kurių vaikai alergiški ar dažnai serga.

Kaip išsirinkti kokybišką triušieną?

Norint paruošti skanią triušieną, labai svarbu pasirinkti kokybišką mėsą:

  • Šviežumas: triušiena turi būti šviežia.
  • Amžius: jauno triušio mėsa yra švelnesnė ir sultingesnė nei seno.
  • Kilmė: jei įmanoma, pirkite triušieną iš patikimų ūkininkų ar vietinių tiekėjų.

Verčiau pirkite šviežią skerdieną, o ne šaldytą mėsą. Atšaldytą triušieną 0-4 laipsnių temperatūroje galima laikyti ne ilgiau, nei keturias paras. Jeigu ją perkate turguje, žiūrėkite, kad būtų švari, be kraujosruvų. Triušiena yra daug sveikesnė nei jautiena, kiauliena ir ėriena, joje beveik nėra riebalų, tačiau daug baltymų, kuriuos organizmas pasisavina 90 proc. Šioje mėsoje yra didžiulis vitaminų, mikroelementų ir amino rūgščių kiekis, praktiškai nėra nei kaulų, nei sausgyslių, todėl labai lengva paruošti triušienos patiekalus. Be to, šis produktas laikomas hipoalerginiu, todėl yra paruoštas mažiems vaikams.

  • Rausva, sausa mėsa be dėmių, mėlynių, įpjovimų ar slidžių paviršių.
  • Gaivus kvapas ir kokybės ženklą patvirtinantis ženklas.
  • Rinkitės ne daugiau kaip 1,5 kg sveriančias skerdenas - dažniausiai jauni triušiai tiek sveria, o apkūnūs maistui netinka.
  • Jaunesnis nei penkių mėnesių triušis paprastai būna šviesiai rausvas, o subrendęs - tamsiai rožinis.

Triušienos paruošimas

Prieš pradėdami ruošti triušieną, ją reikia tinkamai paruošti. Jei perkate visą triušį, jums gali prireikti jį išskirstyti į porcijas. Prieš ruošdami triušieną, apipilkite ją šaltu vandeniu ir pamirkykite dvi-tris valandas. Užpakalinė triušio dalis labiau tinka kepimui, o priekinė - troškinimui ar virimui. Iš filės galima pagaminti sultingus kotletus, ypatingai, jeigu juos troškinsite garuose.

Marinavimas

Marinavimas yra svarbus žingsnis, padedantis pagerinti triušienos skonį ir švelnumą.

  • Klasikinis marinatas: sumaišykite alyvuogių aliejų, česnaką, rozmariną, čiobrelius, druską ir pipirus.
  • Vyno marinatas: raudonas arba baltas vynas puikiai tinka triušienos marinavimui.

Triušienos gaminimo būdai

Triušieną galima gaminti įvairiais būdais: kepti, virti, troškinti ar grilyje kepti. Kiekvienas metodas suteikia mėsai unikalų skonį ir tekstūrą. Pati triušio mėsa turi puikų saldoką skonį, todėl nepersistenkite su prieskoniais. Pakaks trupučio druskos, pipirų, cinamono, anyžių ar kardamono. Triušieną troškinti būtina ne trumpiau nei valandą, tačiau ne dėl kietumo (ji suminkštėja jau po 20 minučių), o tam, kad įsisavintų troškinio ingredientų skonį.

Kepta triušiena

  1. Paruošimas: įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Kepimas: kepkite triušieną apie 45-60 minučių, kol mėsa taps švelni ir lengvai atsiskirs nuo kaulo.

Virta triušiena

  1. Paruošimas: užvirinkite didelį puodą vandens arba sultinio.
  2. Virimas: virkite triušieną apie 1-1,5 valandos, kol ji taps švelni.

Troškinta triušiena

  1. Paruošimas: įkaitinkite aliejų dideliame puode arba keptuvėje.
  2. Troškinimas: įdėkite svogūnų, česnako, morkų, pomidorų ir prieskonių. Užpilkite sultiniu ar vynu.

Triušiena grilyje

  1. Paruošimas: įkaitinkite grilį iki vidutinės temperatūros.
  2. Kepimas: kepkite triušieną, kol ji taps gražiai apskrudusi ir iškeps.

Receptai

Triušiena obuolių sidre su obuoliais

  1. Pjaustytą dalimis triušį nuplaukite, nusausinkite apibarstykite druska ir maltais pipirais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plunksnelėmis. Svogūnus pakepinkite keptuvėje ant lydyto sviesto. Apkeptus svogūnus suberkite į troškinimui skirtą puodą.
  2. Kiekvieną triušienos gabalėlį apvoliokite miltuose ir apkepkite lydytame svieste toje pat keptuvėje. Apkeptus triušienos gabaliukus susluoksniuokite ant apkeptų svogūnų ir užpilkite sidru, kad jis mėsą beveik apsemtų, įmeskite laurų ir šalavijų šakelių puokštę, uždenkite troškintuvo dangtį ir pašaukte kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 1,5 valandos.
  3. Po pusantros valandos troškinimo išimkite žolelių puokštę ir į trokšintuvą įpilkite grietinėlę, sumaišytą su grūdėtomos garstyčiomis. Pašaukite troškintis dar 15 minučių.
  4. Kol triušis troškinasi grietinėlės ir sidro padaže, supjaustykite ketvirčais obuolius, išimkite jų sėklas. Po penkiolikos minučių puodą ištraukite iš orkaitės ir ant viršaus sudėliokite pjaustytus obuolius, uždenkite puodo dangtį ir pašaukite kepti dar 15 minučių.
  5. Prie troškintos triušienos paruoškite bulvių košę, kurią praturtinkite keliais šaukštais moliūgų tyrės ir tarkuotais muskatais. Bulvių košę ruoškite, kaip įprasta, su šiltu pienu, gardindami nepagailėkite sviesto.
  6. Troškintą sidre su obuoliais triušieną patiekite su moliūgais gardinta bulvių koše ir stiklu natūralaus obuolių sidro.

Triušienos salotos su obuoliais

Ingredientai:

  • 300 g triušienos
  • 400 g obuolių
  • 300 g persikų
  • 180 g grietinės
  • Druskos (pagal skonį)

Gaminimas:

  1. Triušieną išvirkite. Jos skonį labai pagerins virimo metu į sultinį įmesta morka. Mėsą atvėsinkite, tada smulkiai supjaustykite.
  2. Vaisius nuplaukite, išimkite kauliukus, buolius nulupkite. Supjaustykite smulkiais kubeliais.
  3. Viską sumaišykite, įberkite druskos ir pagardinkite grietine.

Triušis „sniego pusnyje“

Ingredientai:

  • 500 g triušienos
  • 150 g grietinės
  • 1 kiaušinis
  • 20 g cukraus
  • Garstyčių, acto, druskos (pagal skonį)

Gaminimas:

  1. Triušieną supjaustykite gabalėliais ir juos iškepkite. Atvėsinkite. Sudėkite triušieną į kepimui skirtą indą.
  2. Paruoškite padažą - sutrinkite kietai išvirtą kiaušinio trynį, įdėkite garstyčių, acto, druskos ir cukrų bei grietinę. Viską gerai išmaišykite.
  3. Padažą supilkite ant triušienos. Ant viršaus uždėkite iki standumo išplaktą kiaušinio baltymą. Įdėkite kepimo indą dviems-trims minutėms į karštą orkaitę, kad baltymas parustų.
  4. Patiekalą galite papuošti tuo, ką turite - žaluma, šermukšnių uogomis ar bruknėmis. Galima valgyti su raugintais agurkėliais. Šviežių kopūstų salotomis ar marinuotais burokėliais.

Triušis šeimos pietums

Ingredientai:

  • 400 triušienos
  • 600 g bulvių
  • 20 g lydyto sviesto
  • 4 kiaušiniai
  • 150 g grietinės
  • Svogūnų laiškų ir druskos (pagal skonį)

Gaminimas:

  1. Triušieną išvirkite. Kai atauš, supjaustykite nemažais gabalais.
  2. Bulves taip pat išvirkite ir supjaustykite.
  3. Į aliejumi išteptą kepimo indą dėkite pjaustytų bulvių sluoksnį, tada triušieną ir ant viršaus vėl bulves.
  4. Atskirame inde išplakite kiaušinius su grietine, įberkite smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus ir druskos. Šiuo mišiniu užpilkite mėsą su bulvėmis ir įdėkite kepti į karštą orkaitę. Kepkite tol, kol kiaušinių ir grietinės masė sutirštės. Patiekite ant stalo tame inde, kuriame kepė.

Triušienos sriuba

Ingredientai:

  • 200 g triušienos
  • 2 morkos
  • Pusė stiklinės grikių
  • 1 paprika
  • 1 pomidoras
  • Druska, pipirai, lauro lapeliai (pagal skonį)
  • Petražolių (papuošimui)

Gaminimas:

  1. Triušieną susmulkinkite ir užpilkite vandeniu. Įberkite pagal skonį druskos, pipirų ir lauro lapelių. Virkite ant nestiprios ugnies, nugriebkite putas.
  2. Kai mėsa suminkštės, supilkite grikius, supjaustytą papriką ir pomidorą. Virkite, kol išvirs grikiai. Prieš sriubą patiekdami, papuoškite ją smulkintomis petražolėmis.

Triušienos ragu

Ingredientai:

  • 1 triušis
  • 500 g pomidorų tyrės
  • 1 morka
  • 1 saliero šaknis su kotu
  • 1 šaukštas aliejaus
  • 500 ml raudonojo pusiau saldaus vyno
  • Druskos, pipirų ir lauro lapelių (pagal skonį)

Gaminimas:

  1. Triušį ištrinkite pipirais ir druska.
  2. Dideliame puode įkaitintame aliejuje apkepinkite susmulkintas daržoves. Įdėkite į jas triušį, supilkite pomidorų tyrę, vyną ir kelis lauro lapelius. Troškinkite vieną valandą. Prie šio patiekalo garnyrui labai tinka virtos pupelės.

Patiekalai mažyliams nuo pusantrų metukų: troškinta triušiena su pupelėmis

Ingredientai:

  • 100-200 g triušienos filės
  • 1 stiklinė pupelių
  • 200 ml pieno
  • 1 šaukštas aliejaus

Gaminimas:

  1. Triušieną nuplaukite ir supjaustykite. Aliejų įpilkite į keptuvę, sudėkite ten mėsą ir troškinkite penkias-septynias minutes.
  2. Į keptuvę supilkite pieną bei troškinkite dar dešimt minučių. Tuomet suberkite pupeles ir kaitinkite dar pusvalandį (kol pupelės suminkštės).

Triušienos kotletai

Ingredientai:

  • 100 g triušienos filės - vienai porcijai
  • 2 riekelės baltos duonos
  • 100 ml pieno
  • 3 putpelių kiaušiniai
  • Kukurūzų aliejaus

Gaminimas:

  1. Mėsą nuplaukite ir sumalkite mėsmale. Gautą faršą dar kartą permalkite mėsmale.
  2. Duoną išmirkykite piene ir išspaudę skystį įdėkite ją į faršą. Pasūdykite, įpilkite išplaktus kiaušinius, kruopščiai viską išmaišykite.
  3. Suformuokite norimo dydžio kotletukus ir apkepkite iš abiejų pusių, o tada orkaitėje kepkite dar apie dvidešimt minučių, kol bus paruošti.
  4. Tinka su bet kokiu vaikų mėgstamu garnyru: bulvių koše, ryžiais, grikių kruopomis, troškintomis daržovėmis.

Burokėlių sriuba su triušiena

Ingredientai:

  • 350 g triušienos
  • 6 džiovintos slyvos
  • 350 g burokėlių
  • 300 ml daržovių sultinio

Gaminimas:

  1. Triušieną supjaustykite gabalėliais ir patroškinkite su džiovintomis slyvomis bei smulkintais burokėliais.
  2. Į troškinį supilkite iš anksto paruoštą daržovių sultinį, užvirkite ir paskui ant nedidelės ugnies virkite apie dvi dešimtis minučių. Pagal skonį pasūdykite. Puikiai tinka su skrebučiais.

Zuikio sriuba

Ingredientai:

  • 100 g triušienos
  • 10 g morkų
  • 5 g svogūno
  • 30 g ryžių
  • 5 g saliero
  • 10 g alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai žaliųjų žirnelių

Gaminimas:

  1. Mėsą supjaustykite gabalėliais, truputį apkepkite aliejuje. Tada suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir morką.
  2. Daržoves ir mėsą perdėkite į puodą ir užpilkite puse litro vandens. Suberkite smulkintus saliero stiebus ir valandą virkite ant silpnos ugnies, vis nuimdami susidariusias putas.
  3. Atskirai išvirkite ryžius.
  4. Kai baigs virti mėsa su daržovėmis, sultinį nupikite per sietelį. Mėsos gabaliukus sudėkite į sriubos lėkštes, įdėkite ryžių, žirnelių ir užpilkite sultiniu.

Suflė „Zuikelis“

Ingredientai:

  • 400-500 g triušienos
  • Pusantro svogūno
  • 10 putpelių kiaušinių
  • Krapų
  • Petražolių
  • Druskos

Gaminimas:

  1. Triušieną sumalkite. Svogūnus smulkiai supjaustykite. Įberkite smulkintų krapų ir petražolių. Įmuškite keturis putpelių kiaušinius, įberkite druskos ir viską kruopščiai permaišę gausite faršą.
  2. Likusius kiaušinius išvirkite ir sutarkuokite stambia tarka.
  3. Į kepimo formą sudėkite pusę faršo, apibarstykite tarkuotais kiaušiniais ir sudėkite likusį faršą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol gražiai apskrus. Galima valgyti su virtomis bulvėmis arba bulvių koše.

Triušienos apkepas

Ingredientai:

  • 300 g makaronų
  • 500 g triušienos filės
  • 1 askaloninis česnakas
  • 1 česnakas
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 4-6 vyšniniai pomidorai
  • 1 saliero stiebas
  • 5-6 šaukštai smulkiai tarkuoto sūrio
  • Druskos ir pipirų (pagal skonį)

Gaminimas:

  1. Makaronus išvirkite. Supilkite į sietelį ir perpilkite šaltu vandeniu.
  2. Triušieną nuplaukite, smulkiai supjaustykite (galima ir sumalti) ir apkepinkite įkaitintame aliejuje. Suberkite smulkintus česnakus ir viską truputį patroškinkite.
  3. Nedideliame puode užvirkite vandenį, į jį trumpam pamerkite pomidorus, tada juos apipilkite šaltu vandeniu ir nuimkite odeles. Supjaustykite stambiais gabalais.
  4. Salierą nuplaukite ir supjaustykite maždaug centimetro dydžio gabalėliais. Salierą ir pomidorus suberkite į bendrą masę ir troškinkite, kol viskas suminkštės. Pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Troškintą masę sumaišykite su virtais makaronais. Viską sudėkite į riebalais išteptą kepimo formą. Iki 180 laipsnių karščio įkaitintoje orkaitėje kepkite 40 minučių.

Pateikimas

Triušieną galima pateikti įvairiai, priklausomai nuo pasiruošimo metodo ir jūsų pageidavimų.

  • Su bulvėmis: keptos ar virtos bulvės puikiai tinka prie triušienos.
  • Su makaronais: triušienos padažas puikiai tinka prie makaronų.

Gaminimo laiko lentelė

Patiekalas Gaminimo laikas
Triušiena obuolių sidre su obuoliais 180 min.
Triušienos salotos su obuoliais 20 min.
Triušis „sniego pusnyje“ 60 min.
Triušis šeimos pietums 90 min.
Triušienos sriuba 45 min.
Triušienos ragu 120 min.
Troškinta triušiena su pupelėmis 50 min.
Triušienos kotletai 40 min.
Burokėlių sriuba su triušiena 30 min.
Zuikio sriuba 60 min.
Suflė „Zuikelis“ 60 min.
Triušienos apkepas 70 min.