Briuselio kopūstai - tai daržovė, kuri dažnai sulaukia prieštaringų nuomonių. Nors nemažai žmonių mano, kad jie yra kartūs, tačiau tinkamai pagaminus Briuselio kopūstai įgauna saldų, riešutinį ir dūminį skonį. Tad kaip paruošti šią daržovę, kad ji taptų skaniu ir mėgstamu patiekalu?
Briuselio kopūstų paruošimo gudrybės
Kaip teigia prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, Briuselio kopūstų skonis priklauso nuo jų paruošimo būdo. Anot jos, norėdami kuo skaniau paruošti kopūstus pirmiausia turite nuo jų pašalinti visus nešvarumus ir išorinius, apvytusius lapus.
Svarbu neperkepti kopūstų, nes perkepę arba pervirę jie labai apkarsta. Mat virtas kopūstas įgauna ne itin malonią tekstūrą ir skonį. Geriausia yra kepti keptuvėje, svieste arba naudojant alyvuogių aliejų tol, kol jie gražiai paruduos.
Parsinešus namo, Briuselio kopūstai šaldytuve išsilaikys savaitę ar dvi.
Paprastas Briuselio kopūstų receptas orkaitėje
Norisi kažko greito ir šilto? Paprasto, bet ir ypatingo? Nustebinkite save ir namiškius kiek netikėta idėja: orkaitėje keptais, kietuoju sūriu ir česnakais gardintais briuseliniais kopūstais. Skanu!
Ingredientai:
- 600 g briuselinių kopūstų
- 150 g mažų svogūnėlių
- 6-7 skiltelių česnako
- 50 g kietojo sūrio
- Žiupsnelio druskos
- Aliejaus (kepti)
Paruošimas:
- Kopūstėlius perpjaukite pusiau.
- Kepimo formą patepkite aliejumi.
- Į ją suberkite kopūstus, svogūnus ir česnaką, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min.
- Kai kopūstai pakeis spalvą į ryškiai žalią, apibarstykite sūriu ir dar truputį pakepkite.
Kitas receptas: kepti Briuselio kopūstai su askaloniniais česnakais ir datulėmis
Šis receptas suteiks jūsų Briuselio kopūstams naują posūkį, derinant saldžias datules, traškius migdolus ir pikantišką padažą.
Ingredientai:
- Per pusę perpjauti Briuselio kopūstai
- Alyvuogių aliejus
- 3/4 arbatinio šaukštelio druskos
- Šviežiai malti pipirai
- 1/4 puodelio plonai supjaustytų askaloninių česnakų
- Obuolių sidro actas
- Apelsino žievelė
- Čiobreliai
- Datulės
- Migdolai
Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C.
- Padidinkite orkaitės temperatūrą iki 230 °C.
- Per pusę perpjautus Briuselio kopūstus sudėkite ant didelės kepimo skardos ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pagardinkite 3/4 arbatinio šaukštelio druskos ir gausiai pabarstykite šviežiai maltais pipirais. Maišykite tol, kol kopūstai visiškai pasidengs aliejumi.
- Briuselio kopūstus uždėkite ant vidurinių orkaitės grotelių ir kepkite tol, kol paruduos (15 minučių). Išimkite iš orkaitės ir įmaišykite askaloninius česnakus. Išjunkite orkaitę ir vėl įdėkite Briuselio kopūstus į orkaitę.
- Paruoškite padažą: mažame dubenėlyje sumaišykite obuolių sidro actą, apelsino žievelę ir čiobrelius. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir maltų pipirų; viską išplakite šakute.
- Iškepusius Briuselio kopūstus sudėkite į didelį serviravimo dubenį ir sumaišykite su datulėmis, migdolais ir padažu.
Briuselio kopūstai su šonine ir balzaminiu actu
J.Sabaitienė dalijasi ir pora receptų, pagal kuriuos šią daržovę paruošite paprastai, bet skonis bus nepaprastas.
Ingredientai:
- 500 g Briuselio kopūstų
- 2 valg. šaukšt. sviesto
- 0,5 puodelio pjaustytos rūkytos šoninės
- 0,5 puodelio vištienos sultinio
- žiupsnelis druskos
- šlakelis balzaminio acto
Gaminimas:
- Briuselio kopūstus nuplaukite šiltu vandeniu. Nupjaukite stiebus ir perpjaukite juos per pusę, pašalinkite visus pažeistus lapus.
- ¾ vidutinio dydžio puodo pripildykite vandens ir užvirkite. Briuselio kopūstus sudėkite į verdantį vandenį kelias minutes pavirkite - tik pasistenkite jų nepervirti. Tuomet juos nusausinkite.
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir įdėkite į ją sviesto. Kai sviestas ištirps ir keptuvė įkais sudėkite kopūstus ir kepkite 6-8 minutes. Tuomet sudėkite šoninės gabaliukus, įberkite žiupsnelį druskos ir dar kelias minutes viską patroškinkite.
- Galiausiai supilkite vištienos sultinį ir viską patroškinkite dar kelias minutes. Patiekalą apšlakstykite actu, nukaiskite ir dėkite į lėkštes.
Makaronai su Briuselio kopūstais
Ingredientai:
- mėgstamų makaronų
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- kelios saujos nupjaustytų ir atskirtų Briuselio kopūstų lapelių
- 0,5 puodelio supjaustytos pančetos (itališko kumpio)
- žiupsnelis druskos
- žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 4 valg. šaukšt. sviesto
- 1/2 puodelio tarkuoto parmezano sūrio
- 2 kiaušinių tryniai
Gaminimas:
- Pirmiausia pasūdytame vandenyje pagal instrukcijas ant pakelio išvirkite makaronus.
- Į didelę, įkaitintą keptuvę įpilkite 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite Briuselio kopūstų lapus ir kepkite 4-5 minutes arba tol, kol lapai lengvai paruduos. Viską pagardinkite druska ir perkelkite į dubenį.
- Iki vidutinės ugnies įkaitintoje keptuvėje įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir pakepkite pančetą, kol ši apskrus ir taps traški, ją pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Sumažinkite temperatūrą ir įpilkite 1/2 puodelio makaronų vandens, po to įdėkite 1 šaukštą sviesto ir pamaišykite, kol gautas padažas taps šilkinis.
- Į padažą sudėkite makaronus ir viską patroškinkite dar apie kelias minutes. Suberkite parmezano sūrį ir dar kartelį viską išmaišykite.
- Galiausiai išplakite kiaušinio trynius ir įmaišykite į makaronus, sudėkite pakepintus Briuselio kopūsto lapus.
- Patiekalą dėkite į lėkštes ir viską pabarstykite tarkuotu parmezano sūriu.
Su kuo derinti Briuselio kopūstus?
Briuselio kopūstai dažnai naudojami garnyrams: derinami su šonine, patiekiami prie jautienos, kiaulienos ar vištienos kepsnių. Briuselio kopūstai puikiai tinka ir salotoms: juos galima maišyti su šviežiais špinatais, morkomis ar bulvėmis, įvairiausiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Briuselio kopūstus itin gardu ruošti su įvairiausiais sūriais.
Ši daržovė puikiai dera su pelėsiniu sūriu: tereikia keptus kopūstus sumaišyti su sūrio gabaliukais, džiovintomis spanguogėlmis, skrudintais riešutais ir mėgstamu padažu. Briuselio kopūstus galima ruošti ir su parmezano sūriu: pakeptus kopūstus reikėtų orkaitėje užkepti susmulkintu parmezanu ir viską pagardinti tarkuotomis citrinų žievelėmis. Ši daržovė dera ir su Anglijoje taip mėgstamu čederiu: Briuselio kopūstus reikėtų pakepinti kartu su šonine, svogūnais ir orkaitėje viską kepti su ant viršaus patarkuotu čederiu.
Briuselio kopūstai gali būti ir puikus ingredientas prie makaronų ar mėgstamų kruopų. Jie puikiai tiks daržovių pyragams ruošti.