Silvijos pyragas - kardamonu dvelkiantis skanėstas iš Skandinavijos. Didžiosios žiemos šventės jau čia pat, per jas malonu prisiminti tradicinius kepinius ir išbandyti kažką naujo.
Ingredientai ir Paruošimas
Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C temperatūros.
Iki purumo išplakite kiaušinius ir cukrų.
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir kardamoną.
Įmaišykite į kiaušinių plakinį.
Tešlą supilkite į kepimo indą ir kepkite apatinėje orkaitės dalyje 25-30 minučių.
Glajaus Paruošimas
Paruoškite glajų. Pakepinkite sviestą. Suberkite cukraus miltelius ir vanilinį cukrų.
Atvėsusį pyragą apliekite glajumi ir apibarstykite kokosų drožlėmis.
Patarimai ir Variacijos
Skaitydami receptą pastebėsite, kad šiam kepiniui naudosiu „Malsenos“ self-raising miltus. Negaliu suskaičiuoti, kiek kartų savo maisto tinklaraščio lankytojams atsakinėjau į klausimą - kam reikalingi self-raising miltai? Atsakymas būtų paprastas - ogi tam, kad mūsų kepiniai visada pavyktų. Self -raising miltai greičiau ir patogiau nei paprasti miltai padeda iškepti blynus, pyragus, apkepus ar pudingus. Kodėl? Kepiniams svarbiausia purumas, lengvumas.
Self-raising miltuose tešlos kildinimo medžiagos optimaliomis proporcijomis sumaišomos su kvietiniais miltais. Ir dar svarbu, kad kildinimo medžiagos tolygiai paskirstomos miltuose, kas nevisada pavyksta namuose. Tai štai - pagaliau tokie miltai atkeliavo ir į Lietuvą.
Kadangi yra negalinčių vartoti cukraus, todėl keičiau fruktoze su nedideliu kiekiu kakavos miltelių.
Ar pavyktų šį pyragą kepti iš miltų be glitimo (ryžių ar kukurūzų)? Ką recepte reikėtų keisti tokiu atveju?
Patarkite, jeigu kepčiau keksiukų formelėse kokioje temperatūroje ir kiek laiko reikėtų kepti?
Sveiki,kiek supratau pyragą galima kepti kelios dienos prieš pateikiant arba mėnesis prieš pateikiant,tik tas laistymas rašėt galima kas savaitę,laistyti alkoholiu?Ar galima iškepus paslėpti mėnesiukui ir tada papuošus pateikti be laistymo?
Tiesa, ruošdama pyragą šį bei tą pakeičiau, bet nedaug: įtarkavau tik vieno mandarino žieveles, dėjau 2 mandarinus bei dar kelias apelsino skilteles (dabar galiu pasakyti, kad galėjau nepagailėti dar kelių mandarinų ar viso apelsino), iš prieskonių dar įbėriau malto imbiero ir maltos kalendros. Vietoj figų įdėjau datulių. Cukraus pudros glajui neturėjau, tad atvėsusį apliejau ištirpintu šokoladu su šiek tiek kokosų aliejaus - su šokoladu labai skanu 🙂 Tiesa, vietoj brendžio naudojau Vana Tallinl likerį (40proc.) - labai tiko 🙂 Kepiau 160C 45 min, tada 150C 25 min.
Kiti Receptai ir Produktai
Kad ir ko ketintumėte išsikepti - pyragaičių, pyragų ar duonos - pas mus surasite daugybę receptų.
Paprasta ir smagu pasigaminti savo uogienių ir sulčių. Naudodami tokius mūsų produktus, kaip cukrus uogienėms ir cukrus marmeladams, galėsite lengvai pasigaminti uogienės ar marmelado.
Pasigaminkite ledus patys! Kam pirkti ledų, jei galite pasigaminti jų patys? Čia pateikiame mūsų geriausius ledų receptus.
Cukriniai runkeliai su ilgomis šaknimis, kurios gali nusidriekti iki dviejų metrų į žemę, efektyviai panaudoja dirvožemyje esančias maistines medžiagas. Tai sumažina tręšimo poreikį.