Ši burokėlių sriuba su šonkauliukais yra jaukus, gardus patiekalas, kuris sušildys ir pakels nuotaiką žvarbiomis rudens ar žiemos dienomis. Sriuba yra gana greitai pagaminama, ingredientai yra pigūs ir paprasti. Barščius su šonkauliukais tikriausiai yra ragavę nemažai mūsų skaitytojų, tačiau šį kartą noriu Jums parodyti tikrai neįprastą variantą, su rūkytais šonkauliukais ir pievagrybiais.
Ingredientai
- 1l sultinio
- Kelių rūkytų šonkauliukų
- 1 morkos
- 1 ropinio svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 50 g sviesto
- 200 g virtų burokėlių
- 1-2 bulvių
- 1 šaukšto cukraus
- 2 šaukštų acto
- Druskos, pipirų, lauro lapų
- Žiupsneliko šv. krapų
- 4 šaukštelių grietinės
Gaminimo Eiga
- Pirmiausia pasiruoškite šonkaulius: į įkaitintą puodą storu dugnu supilkite aliejų. Sudėkite šonkaulius, užbarstykite druskos, pipirų, sutarkuokite česnaką.
- Šonkaulius supjaustome kas 2-3. Iš pradžių juos nuviriname: užkaičiame vandenį, sudedame šonkaulius ir paverdame keletą minučių. Kai vanduo pradeda putoti, jį išpilame, o puodą išvalome. Tada vėl įpilame vandens, sudedame šonkaulius, lauro lapus, pipirus. Užkaičiame vandenį, tada sumažiname ugnį ir verdame apie 30 minučių.
- Išimame iš puodo šonkaulius ir supjaustome po vieną. Juos sudėkite atgal į puodą. Taip pat išimti lauro lapus, pipirus.
- Tuo metu keptuvėje apkepiname šiaudeliais supjaustytą morką ir smulkiai supjaustytą svogūną. Juos, kartu su bulvėmis, sudedame į puodą. Taip pat įpilame pomidorų padažo. Viską verdame dar apie 10 minučių ar kol visos daržovės bus minkštos.
- Galiausiai įberiame druskos, sudedame smulkintus krapus, petražoles, įpilame šlakelį obuolių sidro acto.
- Įpilkite aliejaus ir keletą minučių jame pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną. Tuomet sudėkite per burokinę tarką sutarkuotas morkas, smulkintas likusias česnako skilteles, suberkite druską, cukrų ir kepinkite 5 minutes, kol daržovės suminkštės ir nuo cukraus pradės karamelizuotis.
- Tada į puodą suberkite pjaustytas bulves, supilkite daržovių, o taip pat ir verdant šonkaulius likusį sultinį, sudėkite šonkaulius, įberkite pipirų, viską užvirkite ir pavirkite 10 minučių.
- Burokėlius, gvazdikėlius sudėti į puodą. Į puodą sudėti morkas, svogūnus, bulves, įpilti pomidorų padažo ir virti dar apie 10 min.
- Suberti petražoles, krapus, įberti druskos, įpilti acto. Leisti sriubai pastovėti apie 20 min.
Tiršti barščiai su šonkauliukais pagal Alfą Ivanauską
- 400 g rūkytų šonkauliukų
- 1,5 l vandens arba sultinio
- 1 šaukšto kalendrų sėklų
- 1 šaukšto kmynų
- 3-4 lauro lapų
- 1 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių
- 1 žalio burokėlio
- 1 saliero lapkočio
- 1 morkos
- 1 svogūno
- Aliejaus (kepti)
- 1 rudojo pievagrybio
- 50 g korėjietiškų burokėlių
- 50 g korėjietiškų morkų
- 1-2 griežinėliais pjaustytų ir džiovintų baravykų
- Žiupsnelio druskos
- Česnako, petražolių ir grietinės (patiekti)
Gaminimas:
- Šonkauliukus užpilkite vandeniu arba sultiniu, sudėkite lengvai pagrūstas peiliu arba grūstuvėje kalendrų sėklas, kmynus, lauro lapus ir juodųjų pipirų žirnelius, taip pat galite įdėti ir kvapiųjų pipirų.
- Virkite apie valandą, kol galėsite lengvai atskirti šonkauliuko kaulą nuo mėsos.
- Supjaustykite smulkiai arba sutarkuokite burokėlį, saliero lapkotį, morką ir svogūną. Sudėkite į keptuvę su aliejumi ir apkepkite, kol truputį suminkštės.
- Pabaigoje įpjaustykite rudąjį pievagrybį. Visą keptuvės turinį sudėkite į puodą su sriuba ir pavirkite dar 10-15 min.
- Po to sudėkite korėjietiškai marinuotus burokėlius bei morkas ir virkite apie 5 min.
- Likus 10 min. prieš baigiant virti sriubą, įdėkite džiovintų baravykų. Jeigu baravykus tarkuosite, tuomet padarykite tai prieš pat patiekdami. Pagardinkite druska.
- Smulkiai supjaustykite česnaką ir petražoles, pabarstykite sriubą ir pagardinkite ją grietine.
Patarimai:
- Džiovintų baravykų ilgai nevirkite, nes prarandamas aromatas.
- Džiovintus baravykus galite ne tik virti, bet ir prieš baigdami gaminti patiekalą juos tiesiog patarkuoti ant viršaus.
- Galite dėti ne tik petražoles, bet ir krapus.
- Rūkytam poskoniui išgauti galima pakepinti sausoje keptuvėje rūkytos šoninės griežinėlius ir po to juos sudėti į sriubą.
- Įdėkite virto jaučio liežuvio į sriubą ir bus jums laimė. Nejuokaujame.
- Gražiausiai burokėlių sriuba atrodo melsvos spalvos induose. Baltame puode arba lėkštėje labai krenta į akį virimo kraštelyje susirinkusios žolelės, grybų „pudra“, riebalų lašeliai, kas gali nelabai estetiškai atrodyti.
- Grietinės riebumą rinkitės pagal skonį.
- Jeigu norite, kad sriuba būtų dar tirštesnė, galite dalį jos sutrinti ir sumaišyti su likusia sriuba.
Patiekiant sriubą į lėkštę įdėti 1 ar 2 šonkauliukus. Šonkauliukus patiekti su sriuba. Sriubą patiekti su grietine. Obuolių sultyse marinuotų burokėlių sriuba su šonkauliukais, kurią labai skanu valgyti su keptomis ar virtomis bulvytėmis, šalia labai tinka ir riekelė juodos duonos.