Obuoliai - tai natūralus gamtos desertas, kuris gali padėti lieknėti. Obuolys, suvalgytas priešpiečiams, pakrauna energijos, suteikia sotumo, tad saldumynų valgome mažiau. Be to, lengvai sulaukiame vėlesnių pietų, o tai leidžia išvengti peralkimo vakare. Taip obuoliai padeda ir lieknėti.
Obuolių maistinė vertė
Vieno nedidelio (100 g) šviežio nelupto obuolio maistinės medžiagos:
- 52 kcal (kilokalorijos).
- 86 % vandens.
- 0,3 g baltymų ir 0,2 g riebalų.
- 13,8 g angliavandenių, didžioji jų dalis 10,4 g - cukrai (sacharozė, gliukozė ir fruktozė).
- 2,4 g skaidulos, dalis iš jų - pektinai (prebiotikai).
Antioksidantai
Kiti antioksidantai, esantys obuoliuose:
- Kvercetinas - gali turėti priešuždegiminį, antivirusinį, priešvėžinį ir antidepresinį poveikį.
- Katechinas - antioksidantas, padeda pagerinti smegenų ir raumenų funkciją.
- Chlorogeninė rūgštis - padeda mažinti gliukozės kiekį kraujyje ir mažina svorį.
Obuolį valgyti su žievele ar geriau be jos?
Kai obuoliai švieži - valgykite su žievele, nes joje ir iš karto po ja yra daugiausia skaidulų ir vertingų medžiagų. Tačiau obuolys kai kuriems žmonėms sukelia rūgštingumą, tokiais atvejais odelę būtina nulupti ir situacija pasitaiso. Vaisiaus odelėje yra daug netirpių skaidulų, tad žievelę visada lupkite, jei kankina virškinamo trakto bėdos: nuo rėmens iki pilvo pūtimo.
Jei žievelė jums nelabai skani, nekankinkite savęs ją kramtydami vien todėl, kad ji esą labai sveika. Tačiau kad ir iš kur jie būtų, visada obuolius gerai nuplaukite po šiltu vandeniu.
Ar obuolių nauda priklauso nuo spalvos?
Raudoną spalvą suteikia likopenas ir antocianinai, medžiagos, padedančios apsaugoti ląsteles nuo žalingo poveikio. Žaliai nudažo chlorofilas. Tam tikri spalvą suteikiantys oksidantai bus skirtingi, bet tai nereiškia, kad kažkuri spalva yra „sveikesnė“. Patariu ragauti skirtingų spalvų obuolius.
Daugelio tyrimų, atliktų mėgintuvėliuose ir su gyvūnais, rezultatai rodo, kad obuolių fitonutrientai gali padėti apsaugoti nuo plaučių ir gaubtinės žarnos vėžio. Pavyzdžiui, vienas tyrimas nustatė, kad tiems, kurie valgė po 1 obuolį per dieną, buvo mažesnė vėžio rizika, 20 % mažesnė storosios žarnos ir 18 % mažesnė krūties vėžio rizika.
Obuoliai gelbsti ir nuo raumenų atrofijos, t.y. raumenų masės nykimo, kuris vyksta senstant. Rastoji medžiaga yra ursolo rūgštis. Eksperimentai parodė, kad ši rūgštis ilgu laikotarpiu 15 proc. didina raumenų masę. Mokslininkai mano, kad ursolo rūgštis tarsi „kalbasi“ su genais, kurie atsakingi už raumenų masės nykimą ir jos virtimą riebalais.
Valgant obuolius masažuojamos dantenos bei stimuliuojama seilių liaukų sekrecija, o tai bakterijoms trukdo daugintis burnoje.
Šviežias ar keptas obuolys?
Vertingiausi vaisiai yra švieži. Dažniausiai to galima išvengti jį lengvai pakepus ar pagarinus. Kadangi termiškai apdorojant suyra skaidulos ir sotumas būna mažesnis, sulėtinti cukrų patekimą į kraują galima keliais deriniais.
Kepti obuoliai gali būti net naudingi sveikatai - jie palengvina užkimimą. Mokslininkai spėlioja, kad obuolių kepimo metu išsiskiria enzimai (natūralūs fermentai), kurie padeda balso stygoms. Su keptais obuoliais tobulai tinka bei padeda sulėtinti cukrų patekimą į kraują ir suteikti daugiau sotumo: varškė, varškės sūris, natūralus jogurtas, šilkinis ar kietas tofu, cinamonas.
Su kuo derinti obuolius
Šviežias obuolys dera ir išvengiame alkio jausmo kai jį deriname su:
- minėtais pieno produktais
- cinamonu
- natūraliu riešutų sviestu,
- su keliais riešutais ar sėklomis
Tinka prieš obuolį suvalgyti daržovių obuolį valgykite pasirinktinai su lapinėmis salotomis, kopūstais, porais, šviežiais (nevirtais) burokėliais, morkomis ar net… avokadu. Pagardinkite salotas su obuoliais graikiniu jogurtu ar šilkiniu tofu. Tokias salotas valgykite priešpiečiams ir lengvai sulauksite vėlyvų pietų.
Kaip konservuoti obuolius?
Jei norite sukaupti atsargų žiemai, siūlau rinktis tokius konservavimo būdus:
- Virkite obuolienę.
- Džiovinkite. Geriausia iki +42 C, lėtai džiovinti.
Maistinių medžiagų lentelė (100g)
Maistinė medžiaga | Kiekis |
---|---|
Kalorijos | 52 kcal |
Vanduo | 86 g |
Baltymai | 0.3 g |
Riebalai | 0.2 g |
Angliavandeniai | 13.8 g |
Cukrūs | 10.4 g |
Skaidulos | 2.4 g |