Visiems teko bulvinių blynų ragauti, gal net vakar. Žinau, kad nuo bulvinių blynų esame nutolę dėl vienokių ar kitokių priežasčių. Paragauji bulvinio blyno ir iš karto gyvenimas kitokiomis spalvomis nusidažo. Bet neapgausi prigimties ir genų atminties.
Aš apie savo bulvinių blynų patirtį norėčiau papasakoti. Daugiausiai jų valgiau vasarą atostogaudama Nidoje. Tikrai. Bulviniai blynai ir vasarą traukia. Jie visada traukia, ypač, jei tai ne kasdienis dalykas. Nors va, palyginimui galiu pasakyti, kad mano vyras - grynakraujis anglas - turi kitą tokį firminį patiekalą, kuris yra beveik bulvinis blynas! Tai vadinamasis hash brown - tiesiog didžiulis bulvinis blynas, kepamas per visą keptuvę…
Dar kitose virtuvėse vadinamas rosti, o iš viso plačiausiai bulvinis blynas pasaulyje žinomas kaip latke, kuri kepama aliejuje per Chanuką. Tai ar mes iš žydų, ar jie iš mūsų? Kaip ten bebūtų, mano bičiuliai žydai Londone gruodį darydavo šventinį latkių vakarėlį: vienas stovi ir kepa kepa kepa. Vienas tik skirtumėlis galbūt būtų toks - mums patinka, kad būtų dar bulvinio minkštumo ir mėsos viduje, o jiems, - kad būtų kuo plokštesnis, ir kuo labiau į bulvinį traškutį panašus. Bet faktas - bulvinis blynas yra super! Juos, beje, galima praskiesti ir kitomis daržovėmis.
Kur valgyti bulvinius blynus?
O dabar apie blynus Nidoje ir Vilniuje. Žinau tik dvi vietas. Nidoje - „Senoji sodyba” - ne visada staliuką gali gauti, bet blynai labai geri: tokie stori, balti ir gražiai apskrudę. Klausiau šeimininkės, kaip juos kepa? Sakė, paprastai… Jokių paslapčių. Vilniuje bulvinius blynus esu valgiusi „Stiklių” aludėje. Tai va, tik ten ir galiu rekomenduoti nueiti, jei patys tingėsite kepti.
Kaip kepti bulvinius blynus namuose?
O šiaip tai, pati neseniai turėjau progą daug bulvinių blynų prikepti, tai patarimai būtų tokie: bulvių pritarkuoti nedaug, tai yra, jei kepate keturiems, tai gerai, bet jei keturiolikai - tai sutarkuokite palaipsniui. Be to, šiuolaikinės bulvės gana vandeningos, tai būtinai nusunkite skysčio perteklių… Ir kitas svarbus dalykas, - nedėkite druskos per anksti. Nes druska išstumia vandenį.
Kiaušiniai! Jie svarbūs blynų purumui ir gardumui, todėl jų reikia negailėti ir gerai išplakti, bet „gerai”, tai kaip pyragui beveik. Tada blynai džiugins purumu ir minkštumu. Tokios tad paslaptys, dabar dėl skanumų: tai džiovintos daržovės tinka puikiai: štai, pavyzdžiui, pagavau džiovintų porų ir petražolių, ir morkų, arba ekologiško sultinio, be jokių ten priedų nelaimingų… Truputėlį bac! Bet šiaip, ir sutarkuoto svogūno puikiai užteks ir skoniui, ir spalvai. Na ir, žinoma, aliejus - jo reikia ir tokio, kuris gerai skrudina, taip kad tiks rapsų puikiai. Aliejų dažnai keiskite: vienas kepimas ir, jei prisvyla, tai keiskite ir išvalykite keptuvę.
Receptas
Reikės:
- 6 vidutinio dydžio bulvių;
- 2 valg. š. fermentinio sūrio;
- 3 valg. š. miltų;
- 1 kiaušinio;
- 3 didesnių česnako skiltelių;
- druskos, pipirų;
- saulėgrąžų aliejaus kepimui.
- Bulves sutarkuojame bulvine tarka.
- Šiek tiek nusunkiame susidariusį skystį. Aš nukošiu per smulkų sietelį.
- Sūrį smulkiai sutarkuojame, sumaišome su bulvių mase, kiaušiniu, susmulkintomis česnako skiltelėmis, miltais, pagardiname druska, pipirais.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų ant vidutinės ugnies, dedame po 1 šaukštą bulvių masės ir kepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Patiekiame su grietine, natūraliu jogurtu, bulvių prieskoniais ar kitais mėgstamais pagardais.
Restoranų šefo patarimai
Patarimais, kaip iškepti puikius bulvinius blynus ir ko geriau vengti, dalijasi restoranų „Forto dvaras“ vyriausiasis šefas Ramūnas Giraitis. Šiuos blynus mėgsta dažnas tautietis, tačiau ne visi ryžtasi iškart kepti iš jų blynus, nes bijo, jog šie nepavyks. Paklaustas, ar yra pagrindo tokiems nuogąstavimams, R.Giraitis sako, kad iš dalies taip: pirmosios bulvės sultingesnės, sutarkavus masė išeina skystesnė, o tirštinti jos, pridėjus daug miltų, irgi nesinori, nes blynai bus kieti. Ką daryti? Elementaru, pataria ekspertas, sutarkavus šviežias bulves reikia tarkių masę nusunkti, taip ir išvengsim išskydusių blynų grėsmės. Tam tiks ir marlė, ir tankus sietelis, kuriame masę galima kiek nuvarvinti.
Bulvių veislė
Lietuvoje auginamos ne vienos veislės bulvės, skirtingų rasite parduotuvėse ir turgavietėse, kurios jų labiausiai tinka blynams? R.Giraitis teigia, kad iš esmės visos krakmolingų bulvių veislės, tačiau esant pasirinkimui, geriau imti „Vineta“ (baltos bulvės) ir „Laura“ (raudona žievelė ir geltonas vidus) veislės šakniagumbius (šios veislės, beje, labiausiai tinka ir cepelinams).
Ingredientai ir skonio paslaptis
Sutarkavome bulves, kas toliau? R.Giraitis primena, kad kartu su bulvėmis verta sutarkuoti ir 2 nedidelius ar 1 didesnį svogūną. O tada, jei turime 1 kg tarkuotų bulvių, mušame 1-2 kiaušinius, beriame 1-2 šaukštus miltų, dedame 1-2 šaukštus grietinės ir beriame druskos bei maltų pipirų pagal skonį. Miltai „suriša“ tarkuotų bulvių masę, o grietinė suteikia blynams sultingumo, purumo. O štai krakmolo į bulvinius blynus nededama, jo užtenka tiek, kiek yra pačiose bulvėse.
Riebalai kepimui
Kokius riebalus geriausia naudoti blynų kepimui? Pasak R.Giraičio, jie gerai iškepa ir aliejuje, tačiau didžioji gardžių blynų paslaptis yra kiaulės taukai. „Tenesupyksta visi sveikuoliai, ant taukų kepti blynai bus tikrai skanesni“, - tikina ekspertas ir priduria, kad gyvulinės kilmės riebalai pastaruoju metu grįžta į madą - tai yra į virtuves. Madingomis prieš kurį laiką vėl tapo ir ketaus keptuvės - tad jei turite tokią iš senų laikų ar įsigijote modernią, joje ir kepkite bulvinius blynus. Jei neturite, bus gerai ir kitokia, tačiau geriau - storesniu dugnu. Storadugnės keptuvės tolygiau įšyla, išlaiko karštį, tai blynams tik į naudą.
Kepimo procesas
Bulvinius blynus reikia kepti vos tik paruošėte jų masę, nes ši gana greitai juoduoja. Galbūt esate girdėję patarimų, jog nuo juodavimo apsaugo žiupsnelis citrinos rūgšties ar sulčių, tačiau pašnekovas tokią „apsaugą“ vertina skeptiškai, pasak jo, toji rūgštis jaučiasi - keičia blynų skonį. Kepant blynus verta stebėti masę, jei susidaro per daug skysčio, tiesiog švelniai paspaudžiant jį reikia surinkti į šaukštą ir nupilti.
„Paruošus blynų masę ir įkaitinus keptuvę, geriausia kviesti šeimą prie stalo, o kam nors vienam aukotis - stovėti prie keptuvės ir kepti susėdusiems blynus“, - juokiasi pašnekovas.
Kėdainių blynai
Pasak R.Giraičio, bulviniai blynai yra pripažinta lietuviško kulinarinio paveldo dalis, seniau jie būdavo kepami ir keptuvėje, ir krosnyje ant, pavyzdžiui, kopūsto lapo. Kitaip yra su bulviniais blynais, kepamais su mėsos įdaru, dar vadinamais „Kėdainių blynais“. Šie jau yra sovietinių laikų kūrinys, tačiau pašnekovas juokauja, kad kai sukaks 100 metų, juos irgi vadinsime paveldu. Jei susigundėte kepti būtent tokius, jiems paruošiama lygiai tokia pat bulvių masė, o įdaras - toks pat kaip cepelinams: malta kiauliena (ji riebesnė ir geriau „draugauja“ su bulvėmis nei jautiena), svogūnas, druska ir pipirai. Ant keptuvės dedamas sluoksnis bulvių masės, tada truputį mėsos įdaro, kurį kiek paplojame, o ant viršaus vėl bulvių masės. Šiuos blynus kepame ant lėtesnės ugnies, kad viskas tikrai iškeptų. Tiesa, uždengti keptuvės nerekomenduojama, nes tokiu atveju blynai troškinsis, nebus tokie traškūs.
Priedai
Jei iškepėte įprastų bulvinių blynų, turite daugybę galimybių, su kuo juos valgyti: šaltutėle grietine, grietinės-sviesto padažu, varškės, grybų padažais. Pats pašnekovas mėgaujasi bulviniais blynais su namine obuoliene ar spanguolių džemu. Senais laikais bulvinius blynus dažnai lydėdavo riebus dažinys, ruoštas iš spirgučių, svogūnų, miltų ir riebaus pieno ar grietinės. Dabar tokią kalorijų „bombą“ jau retai kas ruošia. O štai „Kėdainių blynai“, kadangi yra kepami su mėsa, derinami su grietine, jokių spirgučių čia jau nebereikia.
Traškūs bulviniai blynai: virėjos Danutės paslaptys
Šis populiarus patiekalas yra paprastai ir greitai paruošiamas, todėl daugelis jį mėgsta darbo dienos vakarienei. Tačiau daugelis sutiks: ne visuomet pavyksta iškepti traškius bulvinius blynus, kuriuos norisi skanauti vėl ir vėl. Kartais bulviniai blynai būna minkšti, prisigėrę riebalų ir nė iš tolo neprimena tų, kuriuos kepdavo močiutės. Vienoje Telšių kavinėje virėja dirbanti Danutė su portalo lrytas.lt skaitytojais pasidalijo keliomis paslaptimis, kaip iškepti traškius bulvinius blynus.
Pasak jos, blynų traškumas labai priklauso ir nuo bulvių veislės - blynams geriausia rinktis mažiau krakmolingas bulves. Kai kurios šeimininkės į bulvių tarkius deda miltų, kitos - krakmolo. Aš siūlau pabandyti į tarkius įmaišyti šaukštą manų. Pamatysite - blynai bus kitokie, bet tikrai traškūs ir gardūs“, - pasakojo moteris.
Nuskutusi ir smulkiai sutarkavusi bulves ji jas sutarkuoja smulkia tarka ir nuspaudžia dalį skysčio. Į tarkius deda druskos ir šaukšta manų kruopų, išmaišo ir palieka pastovėti keletą minučių. Galima įtarkuoti ir svogūną - nepamaišys“, - pridūrė virtuvės žinovė. Kiaušinis - taip pat kiekvienos šeimininkės pasirinkimas. Pasak Danutės, jo tešloje gali ir nebūti.
Dar viena traškių blynų taisyklė - didelė kaitra, tad pirmiausia gerai įkaitinkite keptuvę. Bulviniams blynams gaminti reikėtų rinktis krakmolingas bulves, kurios išskirtų kuo mažiau skysčio. Jei tokių bulvių neturite, bulvių masę galima nusunkti ir taip išvengti per didelio drėgmės kiekio.
Kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimai
Svajojate apie auksinius, traškius bulvinius blynus? Kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė paaiškino, į ką iš tiesų turėtumėte atkreipti dėmesį juos kepant.
- 50-50 taisyklė tarkuojant. Traškumo paslaptys glūdi net tarkavimo procese. Mažai žinoma gudrybė - pusę bulvių tarkuoti mažiausiomis tarkos skylutėmis, o kitą pusę - vidutinėmis. Taip pasirūpinsite tobula konsistencija.
- Tarkius nuspauskite. Net ir pačiose krakmolingiausiose bulvėse yra sulčių, kurias geriau nuspausti. O gaminant blynus iš šviežių bulvių, tai ypač naudinga. Sutarkuotas bulves perkelkite į sietelį, esantį virš dubens. Stipriai išspauskite ir palaukite kelias minutes. Dubens dugne susikaupusį krakmolą pridėkite į bulvių masę, o skystį nupilkite.
- Svogūną sutarkuokite ypač smulkiai. Šios daržovės būtinai turi būti skaniuose blynuose, tačiau svogūnas gali padaryti meškos paslaugą traškumui, nes keptas jis dažniausiai lieka minkštas. Todėl G. Urbonavičiūtė siūlo svogūną sutarkuoti per mažiausias tarkos skylutes. Tuomet jis būna putėsių konsistencijos, o svogūno gabalėlių blynuose visai nesijaučia.
- Įpilkite acto - taip blynai prisigers mažiau riebalų. „Tiesiog įpilkite šiek tiek jo į blynų mišinį, ir kepant jie sugers daug mažiau aliejaus nei įprastai, blynai bus traškesni. Šis patarimas naudingas ir tuomet, jeigu iš sutarkuotų bulvių blynų nekepate tučtuojau.
- Įdėkite papildomą kiaušinį. Norint daugiau traškumo, verta pridėti šiek tiek daugiau kiaušinių nei įprastai.
- Atsargiai su miltais. Rekomenduojame į mišinį dėti kuo mažiau miltų arba visai jų atsisakyti, jei bulvės labai miltingos.
- Sumažinkite porcijas.
- Įkaitinkite riebalus keptuvėje. Blynus geriausia kepti gana dideliame kiekyje labai gerai įkaitintų riebalų. Jei naudosite jo mažai, blynus bus sunkiau tolygiai iškepti, jie links sudegti arba prilipti prie keptuvės. Žinoma, nereikėtų aliejaus ir padauginti. O svarbiausia - bulvių mišinį dėti tik jau į įkaitintą aliejų. Jei jis bus per šaltas, blynai „gers“ aliejų ir bus riebesni.
- Padėkite ant popierinių rankšluosčių. Išėmus bulvinius blynus iš keptuvės, verta juos padėti ant kelis kartus sulenkto popierinio rankšluosčio.
Kaip išsirinkti ir laikyti bulves?
Naujo derliaus bulvės, palyginus su pernykštėmis, turi nemažai privalumų. Šviežios jos būna sviestinės, minkštos, drėgnesnės, aromatingesnės, ne taip lengvai byrančios, pasakoja prekybos tinklo daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Taip pat ir šiek tiek saldesnės, nes jose esantis cukrus dar nėra virtęs krakmolu. Be to, dietologai teigia, kad jose yra mažiau kalorijų nei senesnėse bulvėse.
„Kad šviežios bulvės liktų tvirtos ir pasižymėtų kitomis savo patraukliomis savybėmis, parsineštų iš parduotuvės jų nepalikite bet kur. Geriausia jas laikyti tamsioje ir kuo vėsesnėje (apie 10 laipsnių temperatūros) patalpoje - pavyzdžiui, rūsyje. Atminkite, kad mes vasaros saulės spindulius tiesiog gaudyte gaudome, tačiau bulvės jų nemėgsta. Todėl svarbu jas paslėpti jas nuo saulės, nes šviežios bulvės labai jautriai reaguoja į šviesą“, - pasakoja J. Daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja pasakoja, kad ieškant tamsios ir vėsios vietos geriau nežiūrėti į šaldytuvą. Jame temperatūra yra per žema, dėl to gali padidėti cukraus kiekis šiose daržovėse, jos taps minkštesnės. Jeigu neturite rūsio, tiesiog rinkitės tamsų sandėliuką, atokiau nuo šilumos šaltinių.