pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Džiovintų Baravykų Maistinė Vertė ir Vartojimo Būdai

Rudeniop Lietuvos miškai, pardavėjų krepšiai ir socialiniai tinklai prisipildo pagrindinių sezono žvaigždžių - lietuviškų grybų. Pastaruosius rinkti, panaudoti įvairiausiems receptams bei gardžiuotis mėgsta kone kiekvienas. Tačiau grybai ypač skanūs ne tik švieži, bet ir džiovinti.

Miško karaliai - džiovinti baravykai - ir lietuvių ypač pamėgtos, vertinamos bei kiekvieną grybautoją pradžiuginančios voveraitės. „Be tokių miško gėrybių įsivaizduoti tradicinio lietuvių stalo - beveik neįmanoma.

Taip pat pastebime, kad šviežių ir džiovintų grybų paklausa itin skiriasi. Kol tarp populiariausių šviežių grybų puikuojasi pievagrybiai, tarp džiovintų tendencijos skiriasi labiau - čia geriausiai pirkėjų vertinami džiovinti baravykai ir voveraitės“, - sako E.

Augantį džiovintų grybų populiarumą vertina ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Džiovintų Grybų Maistinė Vertė

„Grybai turtingi baltymų, angliavandenių, skaidulinių medžiagų. Juose yra labai mažai riebalų, bet galima rasti mineralų, mikroelementų, kalio, fosforo, vario, seleno, C, D ir B grupės vitaminų, folio rūgšties.

Norint šia maistine verte mėgautis visus metus, grybus patartina džiovinti. Tai vienas lengviausių ir efektyviausių konservavimo būdų, taip šios miško gėrybės puikiai išsaugo savo skonį bei aromatą.

Svarbu tik džiovinimui ruošiamų grybų neplauti - užtenka nuvalyti, apipjaustyti, patartina juos rinktis sveikus. Nors šiam konservavimo būdui šiuo metu neretai naudojamos specialios džiovyklės, tačiau puikiai paruošimui tiks ir orkaitė“, - pažymi B.

Kaip Džiovinti Grybus Orkaitėje

  1. Grybus nuvalykite, supjaustykite skiltelėmis. Gabalėliai turėtų būti 5-7 mm storio. Džiovinimui puikiai tinka ir storesni, tik rezultato laukti reikės ilgiau.
  2. Grybus sudėkite ant kepimo skardos.
  3. Tuomet orkaitę įkaitinkite iki 40 laipsnių, džiovinkite porą valandų.
  4. Vėliau grybus apverskite, palikite orkaitėje dar tiek pat laiko, tada padidinkite temperatūrą iki 60 laipsnių, papildomai džiovinkite apie valandą.
  5. Verta atkreipti dėmesį, kad džiovinant orkaitės durelės visada turi būti praviros.

Taip kokybiškai išdžiovinti grybai bus švelnios, aksominės faktūros, šiek tiek lenksis paspaudus, bet netrupės.

Kaip Džiovinti Grybus Džiovyklėje

  1. Grybus nuvalykite, supjaustykite skiltelėmis. Gabalėliai turėtų būti 5-7 mm storio. Džiovinimui puikiai tinka ir storesni, tik rezultato laukti reikės ilgiau.
  2. Tuomet supjaustytas miško gėrybes sudėkite greta vienas kito ant džiovinimo padėklų, pasirinkite džiovinimo programą grybams.
  3. Džiovyklė temperatūrą ir proceso laiką kontroliuos automatiškai.

Maisto gamybos ekspertė taip pat išskiria pagrindinius skirtumus tarp voveraičių ir baravykų džiovinimo. Anot jos, džiovinant voveraites, jos greitai praranda savo svorį ir 80-90 laipsnių temperatūroje gali būti paruoštos per 6-7 valandas.

Geriausi Grybai Džiovinimui

„Džiovinimui patys tinkamiausi yra baravykai, raudonviršiai, lepšiai. Jais gardinamos sriubos, padažai, troškiniai. Savo ruožtu kazlėkai, šilbaravykiai, kelmučiai apdorojami pajuoduoja, tačiau maistui yra puikiai tinkami, savo kvapo bei skonio nepraranda“, - apibendrina B.

„Juos reikėtų suvalgyti per 1-2 metus. Taip džiovinti grybai geriausiai išsaugo maistines ir skonio savybes bei aromatą, o vėliau visa tai po truputį praranda.

Džiovintų Baravykų Maistinė Vertė (100g)

Maistinė vertė Kiekis
Energetinė vertė 1383 kJ/330 kcal
Riebalai 5,2 g
Iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių 0,7 g
Angliavandeniai 33 g
Iš kurių cukrų 11 g
Baltymai 26 g
Druska 0,16 g

Džiovinti baravykai suteikia puikų aromatą ir skonį visiems mėsos, žuvies daržovių, makaronų patiekalams, tinka gardinti sriubas ir padažus.

Prieš ruošiant patiekalą, grybus reikia pamirkyti 2-3 val. vandenyje arba piene.