Jautienos didkepsnis - arba tiesiog steikas - tikra palaima su raudono vyno taure. Kadangi didžioji dauguma parduotuvėse esančios jautienos yra karviena, rekomenduojame pasieškoti tikrai kokybiškos mėsinių jaučių mėsos. Mums skaniausias jautienos steikas gaunasi iš antrekoto (rib-eye). Ši dalis yra gana riebalinga, o tai suteikia iškepusiai mėsai sultingumą.
Ingredientai
- 300-400 g brandintos jautienos antrekoto (gali būti su kaulu arba be)
- Šlakelis alyvuogių aliejaus
- Šiek tiek šviežiai maltų pipirų (labai rekomenduojame naudoti pipirų malūnėlį)
- Šiek tiek jūros druskos
Argentinietiško chimichurri padažo ingredientai
- 1 sauja šviežių petražolių
- 5 skiltelės česnako
- 2 šaukštai šviežio ar džiovinto raudonėlio
- Šiek tiek šviežios kalendros
- Šiek tiek druskos ir pipirų
- 2 šaukštai raudono vyno acto
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
Argentinietiško Padažo Paruošimas
Rekomenduojame, pirmiausia, pasigaminti argentinietišką padažą ir palaikyti jį šaldytuve bent kelias valandas. Tokiu būdu ingredientai susimaišys ir padažas taps dar gardesnis. Inde sumaišome smulkiai pjaustytas prieskonines žoleles, smulkintą česnaką, aliejų, actą. Pagardiname druska ir pipirais. Paragaujame. Jei trūksta rūgštumo ar sūrumo - pilame dar šiek tiek acto ar druskos. Viską labai gerai išmaišome.
Steiko Kepimas
Prieš kepant jautieną, labai svarbu ją palaikyti bent 1-2 valandas kambario temperatūroje. Praleidus šį žingsnį, mėsa keps netolygiai ir centrinė dalis neiškeps. Jei mėsą kepame lauke ant grotelių - puiku. Tačiau jautieną galima skaniai išsikepti ir virtuvėje: ant aukštos kaitros statome grilinę ar špižinę keptuvę ir kaitiname tol, kol keptuvė pradeda lengvai rūkti.
Prieš dedant kepti mėsą, pašlakstome ją alyvuogių aliejumi ir kepame 2-4 minutes iš kiekvienos pusės. Labai svarbu mėsą apversti tik kartą. Kepant mėsą vadovaujamės šia taisykle: kaip patikrinti steiką.
Kuomet mėsa iškepa, taip kaip jūs norite, ištraukiame ją į lėkštę, pabarstome jūros druska ir šviežiai maltais pipirais, uždengiame folija ir leidžiame steikui "pailsėti" 10-15 min. Jautienos steiką pjaustome 0,5 cm plonumo juostelėmis skersai skaidulų ir patiekiame apšlakstę argentinietišku padažu.
Vyno Padažas Steikui
Padažui: į priekaistuvį įpilkite šlakelį aliejaus, dėkite smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną ir kepkite, kol jis suminkštės. Tuomet supilkite vyną, suberkite nuo šakelės nuskabytus čiobrelių lapelius ir virkite, kol nuo padažo nugaruos du trečdaliai skysčio.
Patiekimas
Jautienos steiką patiekite su keptomis bulvėmis, špinatais ir paruoštu padažu. Steiko lėkšte (o mano atveju steiko medine lentele 🙂 vadinu tokį steiko patiekimą, kur tobulai kepta minkšta sultinga mėsa patiekiama kartu su norimais garnyrais ir padažais, o kiekvienas valgytojas įsideda porciją sau. Tai labai patogu, nes maisto kiekį lėkštėje galima lengvai reguliuoti pagal savo poreikius ir valgytojų kiekį, ką jau ir kalbėti apie stilingą ir akiai malonų pateikimą.
Steiko Kepimo Patarimai
- Temperatūra: Steiką palikite kambario temp. bent 1-2 val., kad sušiltų, antraip dėl temperatūrų skirtumo jo išorė per greitai perkeps, o vidus liks žalias.
- Kepimas: Apverskite steiką, dėkite sviesto. Sviestu laistykite kepantį steiką, kepkite apie 4-5 min. iš kiekvienos pusės, vidutiniškai iškepusio steiko temperatūra centre turėtų būti apie 60 C temp. viduje.
- Prieskoniai: Jautieną iš abiejų pusių apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais.
Kiti Garnyrai ir Padažai
- Burokėlių salotos: Nulupti burokėliai pjaustomi skiltelėmis , apšlakstomi aliejumi ir citrinos sultimis ir kepami 30-40 min.
- Daržovių padažas:
- Susmulkiname svogūną ,salierą ir pomidorus.
- Dedame į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus ir kepiname kol svogūnai suminkštės. Tada dedame druskos, pipirų ,raudonėlio ir pilame grietinėlę. Viską patroškiname kol truputį sutirštės.
Steiko Kepimo Laikas
Gerai įkaitiname keptuvę. Į ją dedame mėsą ir kepame lygiai 8 minutes, tiksliai kas minutę apversdami. Kepant 8 minutes turėsite vidutiniškai iškeptą (medium) steiką - kai vidus dar rausvas ir sultingas. Jei norite pilnai iškepto (well done) steiko, kepkite viso 12 minučių.
Kai iki kepimo pabaigos lieka 3 minutės, į keptuvę dedame sviestą, česnako skilteles ir rozmarino šakelę. Supjaustome steiką juostelėmis ir patiekiame su keptomis bulvytėmis, paruoštu padažu, apkeptomis šparaginėmis pupelėmis. Steiką apipilame sultimis, kurios išbėgo pjaustant.
Svarbiausia užduotis - išsirinkti kokybišką mėsą, o visa kita - tikrai paprasta. Labai svarbu, kad mėsa būtų brandinta - tuomet ji bus minkšta, turtingo ir sodraus skonio.