pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Jautienos burgerių receptas - gaminame skanius ir sultingus patiekalus namuose

Gardaus burgerio paslaptis – tobulo skonio maltinukas

Minkštučių bandelių, lengvai apskrudusių maltinukų, lašelio naminio padažo ir traškių daržovių derinys gali tapti puikiu patiekalu, kuriuo namuose mėgausitės net ir žiemą. „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius teigia, kad sultingus burgerius galima išsikepti ir šaltuoju sezonu, nes burgerio sėkmės paslaptis – ne kepimo būdas, o kokybiški ingredientai.

„Be abejonės, viena esminių gardaus burgerio sudėtinių dalių – šviežia mėsa. Dažniausiai burgeriams kepti naudojama jautienos mėsa, todėl labai svarbus pats jautienos maltinis, kuris bus kepamas. Jei gaminatės patys – reikėtų rinktis jautienos sprandinę arba krūtinės dalį, nes iš kumpio maltinis gausis pernelyg sausas“, – pataria D.Bartošius.

Dainius Bartošius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Norfa“ prekybos tinklas jau seniai yra pelnęs pirkėjų pasitikėjimą, nes čia parduodama lietuviška ir visada šviežia, aukštos kokybės jautiena. Skerdiena paruošiama „Rivonos“ mėsinėje Šilalės rajone – gyvuliai yra perkami iš nuolatinių tiekėjų, mėsa išpjaustoma ir pristatoma į visas „Norfos“ parduotuves pagal užsakymo poreikius. Per mėnesį „Rivonoje“ išpjaustoma 60 tonų jautienos. Dar daugiau mėsos paruošiama vasaros sezono metu, kuomet žmonės daugiau laiko leidžia lauke gamindami patiekalus iš jautienos. Taip pat pastebima, kad daugiau jautienos nuperkama prieššventiniu metu ir savaitgaliais.

„Norfos“ vyr. mėsininkas D.Bartošius teigia, kad jautiena ruošiama iš mėsinių veislių galvijų veislių: limuzinų, angusų, šarolių, sementalių ir kt. Šių galvijų mėsos tarpraumeninis audinys yra minkštesnis dėl jame besikaupiančių riebalų. Iš tokios jautienos pagaminti patiekalai yra kur kas sultingesni, minkštesni.

Kad burgeris pavyktų sultingas, tirpstantis burnoje, mėsoje turi būti apie 20 proc. riebalų, nes jautienos skonis slypi būtent riebaluose. „Todėl labiausiai vertinama riebesnė jautiena, ji sukaupia savo tarpsluoksniuose didžiausią kiekį riebalų, yra marmuringesnė. Marmuringumas suteikia jautienai ypatingo skonio. Na, o prieš ruošiant maltinuką kepimui, patartina jį pagardinti druska, kvapniais pipirais, jeigu yra poreikis, ir mėgstamais prieskoniais, taip pat apšlakstyti aliejumi“, – teigia mėsininkas.

PARDUOTUVĖ

Siekiant užtikrinti kokybišką internetinės svetainės veikimą, svetainė naudoja slapukus (cookies). Jei sutinkate, tiesiog naudokitės svetaine kaip įprastai. Daugiau apie slapukus galite sužinoti privatumo politikoje. SUTINKU

Manage consent
Privacy Overview
NecessaryVisada įjungta
SlapukasTrukmėAprašymas
cookielawinfo-checbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
FunctionalPerformanceAnalyticsAdvertisementOthers

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

Namų gamybos hamburgeriai (mėsainiai)

Galite mane kritikuoti, bet žodis “mėsainiai” man neskamba taip pat įtikinamai, kaip “hamburgeriai”. Ir išvis prie daugelio lietuviškų pavadinimų sunku priprasti: tokie kaip gargžgarsės, daugiaryžis ar dar kokie nors išrasti naujadarai man tikriausiai sunkiai prigis.

Ši diena buvo skirta naminių hamburgerių (na, gerai, ką labai nervina šis žodis – tebūnie mėsainių) gamybai. Sulaukėm svečių – dviejų jaunų vaikinų, kurių apetito lygis lenkia mūsų, senukų, dešimteriopai. Kai D. pasiūlė nupirkti 1.5 kg jautienos 4 žmonių vakarienei, purkštavau, kad visą ateinančią savaitę valgysim atšildytus hamburgerius. Bet turiu jums pasakyti, kad po šios vakarienės liko tik vienas. Manau, kad dėl jo jaunuoliai rytoj susipeš. Šis faktas patvirtina vieną iš dviejų dalykų: arba mes visi buvom žvėriškai alkani, arba hamburgeriai buvo iš tiesų skanūs (sufleruoju: antras variantasJ).

Daug tuščiažodžiauti čia nėra ko, tiesiog hamburgeriai – tai Amerikietiška klasika, vaikų džiaugsmas, dietologų siaubas, Mc Donaldo firminis patiekalas, „junk foodas“ (tiesa, tik tie pirktiniai, šaldyti, neaišku iš ko pagaminti), tipiškas gatvės maistas, ir visam pasaulyje populiarus patiekalas iškyloms. Labai nesudėtingas, bet skatinantis bendravimą – kol susidėlioji tą daržovių ir mėsos kalnėlį tarp dviejų purių ką tik iškeptų bandelių, kol pasikonsultuoji ką po ko dėti, tai užsimezga labai malonus pokalbis. Taip pat tai puikus patiekalas vaikų ir paauglių gimtadieniams, ir geras pasirinkimas, jei jūsų pasirinkimas – patiekalai iš mėsos faršo.

Namų gamybos hamburgeriai (4 labai alkaniems, arba 6-8 saikingam pasivaišinimui)

Mėsainiams:

1.5 kg jautienos sprandinės, sumaltos

2 nemaži svogūnai, susmulkitni

Pundas šviežių kalendrų (arba petražolių) sukapotų

3 šaukštai Dijon garstyčių

3 šaukštai aliejaus

3 kiaušinių tryniai

Druska ir šviežiai grūsti pipirai

Priedai:

4 pomidorai, supjaustyti riekelėmis

2 vidutiniai raudonieji svogūnai, supjaustyti žiedeliais

Stiklainėlis marinuotų agurkų, supjaustytų išilgai

Kepintoms bulvytėms:

4-5 vidutinės bulvės, supjaustytos stambiai šiaudeliais

8 burgeriams mums reikės:

  • 900 g riebesnės (20-30% riebumo) „Norfos“ mėsinės maltos jautienos;
  • 8 mėsainių bandelių;
  • 2 kiaušinių;
  • 2 šaukštų vandens;
  • 1 pomidoro
  • 1 raudonojo svogūno
  • 4 salotų lapų
  • 4 a.š. majonezo
  • 4 a.š. pomidorų padažo
  • mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui, 2 šaukštų garstyčių, žiupsnio penkių pipirų mišinio;
  • prieš kepimą: druskos;
  • aptepimui: aliejaus.

Gaminimo procesas:

Visus ingredientus sumaišykite (kiaušinius prieš tai lengvai išplakite). Faršo neperminkykite. Suformuokite 8 maždaug 10 cm skersmens paplotėlius su įdubimu centre. Juos sudėkite ant kepimo popieriaus, pridenkite kitu kepimo popieriaus lapu ir įdėkite į šaldytuvą valandėlei. Paplotėlius apibarstykite druska, aptepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių po 2-3 min. Jeigu norite, kad maltinukai būtų visiškai iškepti, antrąją pusę kepkite ilgiau, apie 4-5 min.

Kol mėsa kepa – susipjaustykite priedus, pasiruoškite padažus. Kepimui paruoštas bandeles aptepkite plakiniu iš kiaušinio trynio ir trupučio vandens, jeigu norite, pabarstykite sėklomis. Kepkite iki 200°С įkaitintoje orkaitėje iki kol bus auksinės spalvos (apie 15-20 minučių).

Ant apatinės bandelės tepkite majonezo, ant viršutinės – pomidorų padažo. Mėsainį dėliokite štai taip: apatinė bandelė, mėsa, pomidoras, svogūnas, salota, viršutinė bandelė.