pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip pagaminti pietus didelei grupei žmonių: receptai

Praleisti šiek tiek laiko prie viryklės visada verta, nes gaminimo/kepimo pabaigoje turėsite skanų patiekalą, kuris jus pasotins. Štai keletas pagrindinių taisyklių, kuriomis stengiasi vadovautis Beata organizuodama visus didesnius ar mažesnius susibūrimus:

  • Neplanuoti maisto išbadėjusiai jaunų kareivių armijai.
  • Nepamirškite, kad vienas žmogus greičiausiai nepajėgs paragauti visų patiekalų, vadinasi, jums nereikia kiekvienam iškepti po picą, po keksiuką ar po tortą.
  • Kviesdami svečius paprašykite, kad draugai praneštų, ar dalyvaus. Valgius suskirstykite į 2-3 kategorijas: užkandžius, „stipresnius patiekalus“, jei tokių bus, ir desertą.
  • Tada skaičiuokite, kad kiekvienas svečias galėtų paragauti visų 3 rūšių maisto.

Jei labai nerimaujate, padidinkite maisto kiekį 10 procentų. Ir visai nesijaudinkite, jei vieniems neliks penktos rūšies sumuštinio ar ledų būtent su mėlynėmis.

Kuo daugiau pasiruoškite iš anksto. Sausainiai, keksiukai, pyragai, tortai, kibinai, vyniotiniai yra ištvermingasis užkandžių stalo flangas, juos tikrai galite gaminti dieną prieš renginį, prireikus - kelias minutes pašildykite orkaitėje. Taip pat iš anksto padarykite visus įmanomus darbus, net jei atrodo, kad juos atlikti truksite tik 2-5 minutes: supjaustykite duoną, užmaišykite tešlą, nuskuskite daržoves, pasiruoškite indus, stalo įrankius ir dekoracijas.

Laikai, kai svečiai renkasi 18 valandą ir stalas jau turi būti nuklotas, o šeimininkė su šukuosena ir vakariniu makiažu - liko užnugary. Atsipalaiduokite, jūsų svečiams gali visai patikti vieną kitą mažą darbelį atlikti drauge. Jei ruošiate vaišes didesnei žmonių grupei, meniu sudarykite iš paprastai ir greitai paruošiamų patiekalų. Įdarytas karpis, žąsis ar kalakutas ir „balta mišrainė“ tegul lieka šeimos švenčių stalo atributu.

Rinkitės trumpai kepamus, nedaug pjaustomus, nesudėtingų ingredientų užkandžius bei valgius. Jei per šventę nenorite dirbti padavėja ir indų plovėja, maistą rinkitės ir patiekite tokį, kurį būtų paprasta paimti į rankas, valgyti tiesiog pirštais ar ragauti nuo sumuštinių smeigtuko.

Geriau sausas, lengvai padalinamas porcijomis maistas, visai netinka kas nors su padažu, itin sumaniai ar kūrybiškai turėtų būti patiekiama sriuba. Tikrai nieko neatsitiks, jei sluoksniuotos tešlos negaminsite patys, neisite rinkti į mišką uogų ar nusipirksite jau sutarkuotų morkų.

Nepamirškite, kad jūsų svečiai ateis ne tik paragauti jūsų vaišių, bet ir pabendrauti su jumis, o ne jūsų šešėliu. Nesinervinkite, jei kokia smulkmena ir nepavyks taip, kaip planavote, jums tikrai nebūtina suorganizuoti tobulų vaišių. Jei maistas bus gaminamas su meile, šypsena ir geru nusiteikimu, jūsų draugai ir artimieji neabejotinai tai pajus ir įvertins.

Kiaulienos kepsnys su daržovėmis

Jei norite kepti mėsą , bet tuo pačiu metu renkatės sveikesnius receptus, paruoškite kiaulieną su daržovėmis, praturtintą bulvėmis. Kadangi šis receptas nėra skirtas trumpam, turėtumėte leisti sau šiek tiek laiko. Pradėkite nuo kiaulienos nugarinės ir supjaustykite ją išilgai, kad ją būtų galima atidaryti plokščiai. Visiškai uždenkite folija ir paimkite į ranką mėsos plaktuką.

Mėsą švelniai sutrinkite. Tada peiliu padarykite išilginius ir skersinius pjūvius. Taip ant mėsos turėtų susidaryti languota tinklelis. Keptuvėje ištirpinkite gabalėlį sviesto ir suberkite cukrų. Išmaišykite ir, kai gausite karamelę, įpilkite į ją vieną šaukštą pomidorų tyrės. Šį mišinį užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies. Pasiruoškite kepimo formą, kurioje kepsite mėsą ir supilkite į ją šį mišinį .

Įdėkite mėsą į kepimo skardą lentyna žemyn ir paruoškite mėsos mišinį. Dubenyje sumaišykite vandenį su baltuoju vynu ir skysčiu užpilkite mėsą. Visas daržoves nuvalykite, supjaustykite ir padėkite aplink mėsą. Dėl to, kad mėsa kepa, gavote laiko paruošti bulves. Nulupkite juos ir supjaustykite plonesniais griežinėliais. Virkite juos puode su vandeniu, kol suminkštės.

Tada sudėkite virtas bulves į kepimo indą ir paruoškite joms padažą. Dubenyje sumaišykite du šaukštus sojų padažo ir aliejaus . Taip pat į šį mišinį nepamirškite įspausti česnako. Viską išmaišyti ir galiausiai užpilti ant bulvių. Praėjus 30 minučių, kepimo skardą su mėsa išimkite iš orkaitės.

Dabar reikia apversti mėsą aukštyn kojomis ir ištraukti daržoves į šoną ant lėkštės. Mėsą galima apibarstyti čiobreliais ir rozmarinais . Dubenyje sumaišykite medų ir vandenį ir šiuo padažu užpilkite mėsą. Šio padažo dėka mėsa bus dar skanesnė. Kepkite dar 10 minučių 190 °C orkaitėje. Galiausiai į lėkštę sudėkite keptas bulves, daržoves ir mėsą.Bulves galite pagardinti šviežiais smulkintais krapais . Maistas geriausiai patiekiamas šiltas, jį galite pasigaminti tiek pietums, tiek vakarienei, tiek visai šeimai.

Nuostabi, ūkiškai lietuviška fritata su voveraitėmis ir šonine

Kiaušinių patiekalai yra tikroji pusryčių repertuaro pažiba. Kiaušiniai - tikras ir greitas maistas, kuris yra ir maistingas, ir skanus.

Reikės:

  • 0.5 litro voveraičių
  • 2 vidutinio dydžio bulvių
  • ryšelio laiškinių svogūnų
  • 100 g šalto rūkymo šoninės
  • 10 kiaušinių
  • 10 šaukštų pieno
  • saujos krapų
  • druskos
  • pipirų

Kepti reikia keptuvėje. Galite iš anksto pasiruošti voveraites su šonine ir bulvėmis, o vėliau tereikės tik kiaušinių plakiniu užpilti ir iškepti, būtent taip aš ir darau. Šoninę smulkiai supjaustome ir po truputį pradedame čirškinti keptuvėje, kad išsilietų riebaliukai. Tada beriame nuplautas voveraites (aš jų net nepjaustau, jei didelės - perplėšiu pusiau).

Bulves nulupame ir supjaustome mažučiais kubeliais, susmulkiname laiškinius svogūnus, verčiame į keptuvę ir uždengę dar patroškiname, kad bulvės ir svogūnai suminkštėtų. Kiaušinius išplakame su pienu (vienam kiaušiniui - šaukštas pieno), įberiame druskos ir pipirų.

Kiaušinių plakiniu užpilame voveraites su šonine, bulvėmis ir laiškiniais svogūnais, pabarstome krapais, šviežiai maltais pipirais ir paliekame kepti kelias minutes, tegul omletas pradeda tvirtėti. Praėjus 5-7 minutėms keptuvę su omletu šauname į iki 170-180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 10-15 minučių. Patiekiame lėkštėje supjaustytą. Labai gardu ir atvėsęs. Puiku ir pietums, ir vakarienei.

Moliūgų ir žemės riešutų keksiukai

Šie keksiukai - dovana ir svečiui, ir kepėjui. Juos galima iškepti iš anksto, moliūgas padės jiems išlikti labai drėgniems 2-3 dienas. Rudasis cukrus kepiniui suteikia intensyvesnį skonį ir ryškesnę spalvą.

Reikės:

  • 3 kiaušinių
  • 250 g tamsaus (muskovado arba farino) cukraus
  • 150 g saulėgrąžų ar rapsų aliejaus
  • 350 g tarkuoto moliūgo
  • 150 g džiovintų abrikosų
  • 200 g sūdytų žemės riešutų
  • 210 g miltų
  • 1 kupino šaukštelio kepimo sodos
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 šaukštų cinamono
  • 0,25 (ketvirčio) šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 0,25 (ketvirčio) šaukštelio maltų muskatų riešutų

Įjunkite orkaitę - temperatūra 190 ºC. Sudėkite keksiukų „sijonėlius“ (popierėlius) į kepimo formą. Moliūgą sutarkuokite stambia tarka. Abrikosus supjaustykite griežinėliais. Miltus sumaišykite su prieskoniais, kepimo milteliais ir soda. Žemės riešutus truputėlį pasmulkinkite delne arba peiliu ant pjaustymo lentelės. Galite palikti juos ir viso dydžio, aš truputį pasmulkinu, kad kai kurie būtų visai nedideli.

Kiaušinius ir cukrų dubenyje pradėkite plakti elektriniu plakikliu dideliu greičiu, kad kiaušiniai suputotų ir jų tūris padidėtų (plakite apie 5 minutes). Tada pamažu pilkite aliejų ir toliau plakite. Viskas turėtų susiplakti į vientisą minkštą kremą. Jis turi šiek tiek priminti putėsius ar net majonezą. Dabar į šią masę įmaišykite miltus. Šįkart plakiklio nenaudokite, švelniai darbuokitės šaukštu.

Tešla bus gana tiršta. Į tešlą verskite sutarkuotą moliūgą (jo bus beveik tiek pat, kiek tešlos), riešutus ir abrikosus. Viską išmaišykite, kad vienodai pasiskirstytų. Tešlą pilkite į keksiukų formeles, šaukite į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes.

Suvalkietiško plokštainio receptas

Jums reikės:

  • 2 vnt. kiaulės kojų;
  • 2 kg bulvių;
  • 3 kiaušinių;
  • 2 stiklinių pieno;
  • 200 g lašinukų;
  • 2 svogūnų;
  • Pipirų, lauro lapų, druskos pagal skonį.

Padažui reikės:

  • Varškės;
  • Grietinės.

Pirmiausiai išilgai perpjaukite kiaulės kojas (pjauti reikia per skeltį) ir apvirkite 20-30 minučių vandenyje. Įberkite druskos, lauro lapų ir kvapniųjų pipirų. Kol kojos verda, nuskustas bulves sutarkuokite, užpilkite su svogūnais paspirgintais lašinukais, užpilkite užvirintu pienu, įmuškite kiaušinius, įdėkite druskos, pipirų ir masę gerai išmaišykite.

Į špižinį puodą įpilkite tarkių, padėkite dvi dalis kojos, vėl užpilkite tarkių, padėkite kitas dalis ir iki galo užpilkite tarkių. Šaukite į 190 laipsnių kaitros orkaitę ir kepkite dvi valandas. O jei turite - dar geriau dėti į pečių. Varškę sutrinkite su druska ir grietine iki norimo tirštumo ir naudokite padažui, kai patieksite iškepusį plokštainį.

Kiti receptai

Štai keletas kitų receptų, kuriuos galite naudoti, norėdami pagaminti pietus didelei grupei žmonių:

Vištienos sriuba

Reikės:

  • Vištiena: 0.25 vnt.
  • Svogūnai: 1.00 vnt.
  • Morkos: 1.00 vnt.
  • Čiobreliai: 5.00 vnt.
  • Česnakai: 3.00 vnt.
  • Sviestas: 2.00 valg. š.
  • Salierai: 0.50 vnt.
  • Druska: 0.50 arbat. š.

Pirmiausia jums reikės riebios vištos iš kaimo ar ūkininko. Su paukštynų broileriais tikrai neprasisuksit - gausit birzgaliuką, o ne sriubą. O patį česnaką mėgstu šiek tiek karamelizuoti svieste, o ne iš karto sumesti į sultinį. Šafranas čia tinka neįtikėtinai gerai, o aš jo net nemėgstu, ir yra vienintelis patiekalas, dėl kurio išvis šafraną perku.

  1. Pirmiausia išverdame sultinį. Į puodą sudedame visus jam skirtus ingredientus ir įpilame pusantro litro vandens. Neuždengę puodo ant mažos ugnies verdame apie pusantros valandos. Mėsa jau turi lengvai nertis nuo kaulo. Išvirus mėsą išimame, palaukiame, kol pravės, ir suplėšome gabaliukais. Atsidedame į šalį. Sultinį perkošiame.
  2. Kokius 50 ml dar karšto sultinio įpilame į puodelį ir ten įberiame šafraną. Paliekame 20 minučių.
  3. Verdame sriubą. Česnakus nulupame ir lengvai pakepiname ant sviesto puode, kuriame virsime sriubą. Supilame sultinį, sudedame stambiai supjaustytą kaliaropę ar saliero šaknį. Verdame 30 min. Į virimo pabaigą supilame sultinį su šafranu.
  4. Sriubą sutriname smulkintuvu. Atgal sudedame suplėšytą gabaliukais vištą.
  5. Patiekiame su kepinta duona, ištrinta česnaku.

Žirnių sriuba

Reikės:

  • Žirniai: 1.50 st.
  • Svogūnai: 1.00 vnt.
  • Morkos: 3.00 vnt.
  • Čiobreliai: 2.00 arbat. š.
  • Sviestas: 2.00 valg. š.
  • Salierai: 0.50 vnt.
  • Druska: 1.00 arbat. š.
  1. Nuskuskite ir supjaustykite kubeliais morkas. Nulupkite ir supjaustykite kubeliais svogūną. Nupjaukite saliero stiebo galus, perpjaukite išilgai pusiau ir supjaustykite kubeliais. Nupjaustykite nuo šoninės odą.
  2. Storadugniame puode ant vidutinės ugnies ištirpdykite sviestą. Suberkite morkas, salierą ir svogūną, kepinkite apie 10 min. nuolatos maišydami, kol suminkštės ir pakvips.
  3. Suberkite į puodą žirnius, čiobrelius, įdėkite lauro lapą, pakepinkite porą minučių, o tada supilkite sultinį, dėkite ir šoninę, berkite pagal skonį druskos.
  4. Uždenkite puodą ir virkite ant labai silpnos ugnies apie valandą, jei sriuba labai tirštėja, galite įpilti dar šiek tiek vandens.
  5. Sriubai išvirus, išimkite iš jos lauro lapą ir šoninę. Šią supjaustykite mažais gabaliukais ir suberkite atgal į sriubą. Paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų. Jei jums patinka itin tirštos sriubos, dalį išvirtos sriubos (tačiau be mėsos gabaliukų) galite sutrinti elektriniu trintuvu ir supilti atgal į puodą.
  6. Tiekite su mėgstama juoda duona ar pakepintos šviesios duonos riekelėmis.