Vos išgirdus žodį „čeburekai“, ne vienam galvoje suskamba Palangos pliažo lozungas „Karšti čeburekai! Šaltas alus!“, o prieš akis išnyra į celofaninį maišelį įvyniotas riebus valgis.
LRT.lt kalbinti specialistai sako, kad dėl prastos čeburekų reputacijos kalta sovietmečio ideologija ir nedrausmingi paplūdimių prekeiviai, nors iš tiesų čeburekai turi gilias tradicijas, o tinkamai paruošti nėra tokie žalingi sveikatai, kaip neretai manoma.
Daugeliui čeburekas - greitas, pigus ir jau atgyvenęs būdas numalšinti alkio kirminą. Pasak Lietuvos istorinės virtuvės tyrinėtojo profesoriaus Rimvydo Laužiko, dėl to kaltas paskui čeburekus besivelkantis sovietinis šleifas.
Čeburekų kelias į Lietuvą
„Į Lietuvą čeburekai atkeliavo 14 a. pab.-15 a. pr. kartu su Krymo totoriais. Sovietmečiu čeburekai, beliašai buvo paversti greituoju gatvės maistu, pardavinėjamu pliaže, stotyse, turguose. Pastaruoju metu galima pastebėti, kad sugrįžta autentiškas čeburekų receptas, jie pamažu tampa normaliu totoriškos virtuvės patiekalu ir kratosi sovietinio maisto šleifo“, - portalui LRT.lt sako prof. R.
„Šis totorių virtuvės patiekalas skirtas kario, išvykstančio į žygį, lauknešėliui. Čeburekas yra plokščias, kad jį būtų galima kompaktiškai įdėti į krepšelį. Tai taukuose virtas pusmėnulio formos bemielės tešlos pyragėlis su smulkintos avienos įdaru, pagardintu svogūnais ir prieskoniais.
Tiesa, sovietmečiu totorių kulinarinis paveldas nepelnytai buvo trinamas iš atminties, čeburekus priskiriant primityvių užeigėlių greitajam maistui. Dėl kaloringumo, kvapnumo, patrauklios išvaizdos ir išskirtinio skonio čeburekai išpopuliarėjo ir Palangos paplūdimiuose“, - sako Lietuvos totorių kulinarinio paveldo knygos „Šimtalapis ir ne tik...“ ir „Totorių virtuvės kulinariniai receptai“ autorė L.
Pasak jos, netolimoje ateityje galima tikėtis tradicinių čeburekų atgimimo, mat vis dažniau atsigręžiama į tradicinių virtuvių paveldą. Žvelgiant į gastronominių madų tendencijas, jau netolimoje ateityje galima tikėtis tradicinių čeburekų atgimimo.
Jie to verti, kadangi tinka einant į svečius, pasitinkant svečią, išlydint į kelionę ar tiesiog vykstant į paplūdimį“, - sako L.
Maistinė vertė ir sveikata
„Kadangi čeburekai gaminami iš mėsos, kiaušinių, miltų, esminės naudingosios maistinės medžiagos yra baltymai ir angliavandeniai. Baltymai vertingi, nes turi visas nepakeičiamas aminorūgštis, tokias, kurių žmogaus organizmas turi gauti su maistu, nes negali pasigaminti.
Naudingos ir prieskoninės daržovės - česnakai, svogūnai. Deja, angliavandeniai yra rafinuoti, todėl skaidulų ir vitaminų čeburekuose mažai. Beje, čeburekuose nemažai gyvūninės bei augalinės kilmės riebalų. Dėl gruzdinimo riebaluose čeburekuose gali būti iš dalies hidrintų riebalų - riebalų rūgščių transizomerų.
Jei riebalų rūgščių transizomerų suvartojama daugiau nei 2 proc. energinės paros kiekio, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis padidėja nuo 20 iki 32 kartų“, - portalui LRT.lt sako gydytoja dietologė D.
„Suvalgius čebureką, organizme vyksta įprastas virškinimas: išskiriami virškinimo fermentai, tulžis, į kraują įsiurbiamos aminorūgštys, riebalų rūgštys, gliukozė. Patiekalą valgant retkarčiais, jokios žalos organizmui nebus, tačiau jeigu čeburekais ir kitu daug riebalų turinčiu maistu piktnaudžiaujama kasdien, ilgainiui galima priaugti svorio ir sulaukti kitų ligų, mat toks racionas nėra palankus žmogaus sveikatai“, - kalba gydytoja dietologė D.
Jeigu nepavyksta atsispirti, gydytoja dietologė rekomenduoja valgyti namie gamintus čeburekus. Jeigu gaminant maistą nesilaikoma higienos reikalavimų, pagamintas produktas laikomas nesaugiai, jį suvalgius iš karto gali sutrikti virškinimas, įvykti apsinuodijimas maistu, prasidėti ūminis žarnyno infekcinis susirgimas. Nuolat valgant čeburekus, daugiausia žalos sukeltų didelis juose esantis riebalų ir rafinuotų angliavandenių kiekis“, - pabrėžia gydytoja dietologė D.
Prekyba čeburekais
„Prekiauti čeburekais paplūdimiuose nėra draudžiama. Pažymėtina, kad leidimą prekiauti viešoje vietoje išduoda savivaldybių administracijos. Šiemet nebuvo gauta prašymų dėl maisto tvarkymo subjekto registravimo išnešiojamajai prekybai čeburekais Palangos, Klaipėdos ir Neringos savivaldybėse“, - portalui LRT.lt atsiųstame komentare teigia A.
Pasak jos, čeburekų gamybai ir prekybai taikomi tokie patys reikalavimai kaip ir kitiems maisto produktams. Įsigijus netinkamos kokybės čeburekų, pasekmės vartotojų sveikatai priklausytų nuo daugelio veiksnių.
„Maisto produktus vartotojai turi rinktis atidžiai: vizualiai įvertinti, ar nepasikeitusi spalva, konsistencija, ar nėra nebūdingo kvapo. Beje, vartotojas prieš pirkdamas turi teisę pasiteirauti, ar prekeivis registruotas Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje“, - nurodo A.
Receptas
Šį receptą man davė teta, o jai davė kažkokia totoriškos kilmės pažįstama. Žodžiu, patikrintas reikalas. Jie nuostabūs, nepakartojami! Gaminant pagal šį receptą išeina 10 vidutinio dydžio čeburekų, taigi užteks visai šeimynai.
Tešlai reikės: 250 ml vandens, 20 g saulėgrąžų aliejaus, 10 g druskos, 1 kiaušinio, 80 g miltų plikiniui, 3 šaukštų degtinės, 480 g miltų. Įdarui reikės: 300 g maltos kiaulienos,200 g maltos jautienos,1 didelio svogūno, 2 skiltelių česnako, 150 g kefyro, druskos, maltų juodųjų pipirų,džiovinto mairūno.
Gaminimas:
Įdarui smulkiai supjaustykite svogūną, įspauskite česnaką, įberkite prieskonius, supilkite kefyrą ir gerai išmaišykite kartu su malta mėsa. Tuomet ruošiame tešlą. Vandenį užvirinkite kartu su aliejumi ir druska. Kai užvirs, maišydamos supilkite miltus, skirtus plikiniui, ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Palikite atvėsti, o atvėsus įmuškite kiaušinį, gerai išmaišykite, supilkite degtinę, suberkite likusius miltus ir labai gerai išminkykite. Tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 1 valandai. Išėmusios atšaldytą tešlą perminkykite, padalinkite ją į 10 gabalėlių, plonai iškočiokite, įdėkite paruošto įdaro ir sandariai užspauskite kraštelius rankomis ir šakute. Čeburekus virkite gerai įkaitintame aliejuje (gilioje keptuvėje), kol gražiai apskrus. Skanaus!