Opaligė ypatinga tuo, kad ja dažniausiai suserga darbingo amžiaus žmonės. Tie, kurie valgo pusfabrikačius arba sumuštinius, o sriubos lėkštę išmaino į cigarečių pakelį ir nekreipia dėmesio į pasikartojančius viršutinės pilvo dalies skausmus.
Vyrams dvylikapirštės žarnos opų atsiranda 3-4 kartus, o skrandžio - 2-3 kartus dažniau negu moterims. Mokslininkai pastebėjo, kad opa ypač dažnai išsivysto stresą patiriantiems žmonėms.
Neteisinga manyti, kad sergantieji skrandžio opalige linkę badauti. Priešingai, moksliniai tyrimai įrodė, kad neretas ligonis paūmėjimo metu valgo daugiau nei įprasta.
Opaligės Simptomai ir Priežastys
Skrandžio opa - tai žaizdelė arba pažeidimas skrandžio ar plonosios žarnos (dažniausiai dvylikapirštės) gleivinėje. Ji atsiranda tada, kai skrandžio rūgštis pradeda ėsti gleivinės audinį, nes apsauginis gleivių sluoksnis tampa nepakankamas.
Skaičiuojama, kad apie 10 % žmonių Vakarų šalyse bent kartą gyvenime susiduria su skrandžio arba žarnyno opa.
Dažniausios priežastys:
- Helicobacter pylori (H. pylori) infekcija
- NVNU (nesteroidinių vaistų nuo uždegimo) vartojimas
Pagrindinis simptomas:
Virškinimo sutrikimai.
Dažniausias simptomas - deginantis, graužiantis ar kandantis skausmas viršutinėje pilvo dalyje. Skausmas dažnai sustiprėja tuščiu skrandžiu ir palengvėja pavalgus arba pavartojus antacidinių vaistų.
Sergant dvylikapirštės žarnos opalige, skirtingai nei skrandžio, pavalgius skausmas nurimsta, tačiau naktį arba badaujant opa įkyriai primena apie save („alkio skausmas“).
Gali pasireikšti ir kitų simptomų, pvz., pykinimas, vėmimas, atsirūgimas rūgščiu turiniu ir pan. Neretai sergančiuosius dvylikapirštės žarnos opalige vargina ir vidurių užkietėjimas.
Kiti dažni simptomai:
- Nevirškinimas, rėmuo
- Svorio kritimas
- Pykinimas, vėmimas
- Pilvo pūtimas, raugėjimas
- Apetito stoka dėl skausmo
Kai kurios opos ilgą laiką nesukelia jokių simptomų, o jų pirmasis požymis gali būti kraujavimas ar perforacija (skylė skrandžio sienelėje) - tai jau skubi medicininė būklė.
Gyvenimo Būdas Sergant Opalige
Kaip nepatekti į rizikos grupę? Deja, dauguma žmonių jai jau priklauso. Daugiau kaip 90 proc. europiečių yra lėtinės virškinamojo trakto ligos požymių. Maždaug kas septintas asmuo serga opalige, o kas trečias kenčia nuo lėtinio gastrito.
Polinkiui sirgti turi įtakos daugybė veiksnių, įskaitant ir paveldimumą, ir gyvenimo būdą, ir net taip seniai atrastąjį H.pylori, kuria užsikrėsti galite praktiškai bet kuriuo metu (jei dar neužsikrėtėte).
- Nepersivalgyti. Bet badauti - taip pat negerai. Valgyti po truputį, 5-6 kartus per dieną, daugiau sriubų. Ir ne „čili“, o ką nors švelnesnio.
- Negalima valgyti daug žalių, nepertrintų vaisių ir daržovių. Būtina pašalinti vaisių kauliukus, grūdelius ir žievelę. Geriausia pasirinkti virtą, troškintą arba pertrintą maistą.
- Vertėtų pamiršti, kad yra toks daiktas kaip keptuvė.
- Negalima valgyti sūraus, labai šalto arba labai karšto maisto.
- Gerti tik negazuotus gėrimus.
- Sergantiesiems opalige labai sveika valgyti avižinę košę.
- Gyventi sveikai - nepradėti arba mesti rūkyti, nevartoti alkoholio. Taip saugiau.
- Nesijaudinti dėl niekų.
- Nevartoti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, kad ir kaip skaudėtų dantį ar galvą.
Rekomenduojami Patiekalai
Orkaitėje troškinta žuvies filė su daržovėmis
Ingredientai:
- 500 g žuvies filė
- 300 g morkų
- 200 g svogūnų
- 500 g bulvių
- 200 ml grietinėlės
- 200 g sviesto
- 1 valg. šaukštas petražolių
- druskos pagal skonį
Gaminimas:
Morkas nuskusti, supjaustyti griežinėliais. Bulves nulupti, apvirti. Keptuvėje ištirpdyti sviestą, sudėti supjaustytas morkas, kai jos suminkštėja - sudėti supjaustytus svogūnus ir įpilti kelis šaukštus bulvių nuoviro. Keptuvę uždengti dangčiu, daržoves troškinti 3-5 minutes. Tuo metu supjaustyti žuvies filė 5-7 cm dydžio gabaliukais, sudėti į keptuvę, kurioje troškinamos daržovės. Patroškinti 5 minutes ant silpnos ugnies. Į molinį indą sudėti apvirtas bulves, ant jų sudėti keptuvėje troškintas daržoves su žuvimi, užpilti grietinėle. Į puodynę įpilti bulvių nuoviro tiek, kad matytųsi skysčio paviršius. Molinę puodynę uždengti dangčiu ir pašauti į orkaitę, prieš tai įkaitinus ją iki 200 °C. Troškinti 30 minučių.
Trinta brokolių sriuba
Ingredientai:
- 300 g brokoliai
- 200 g morkos
- 2 vidutinio dydžio svogūnai
- 200 g bulvės
- 20 g sviestas
- 200 g vištienos krūtinėlė
- 100 ml grietinėlė
Gaminimas:
Vištienos krūtinėlę išvirti nedideliame kiekyje vandens. Daržoves supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, sudėti į vištienos buljoną, virti kol suminkštės, tuomet įdėti sviesto gabalėlį, pasūdyti. Išvirusias daržoves sutrinti, sudėti sumaltą vištieną (virtą), supilti grietinėlę, patiekti su džiūvėsėliais.
Liaudies Medicina
- 20 g medetkų žiedų užpilti 200 ml verdančio vandens, palaikyti 15 min., nukošti. Gerti po ½ stiklinės užpilo 3 kartus per dieną prieš valgį.
- 10 g gysločio sėklų užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 3 min., nukošti. Gerti po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
- 200 ml avižų grūdų su žiedynais užmerkti iš vakaro, ryte užpilti 300-400 ml vandens ir virti tyrelė, tuomet nukošti. Vartoti po ½ stiklinės 10 minučių prieš valgį.
- Susmulkinti po 10 g ramunės žiedų, pankolio vaisių, piliarožės šaknų, varpučio šaknų. 2 arbatinius šaukštelius šio mišinio užpilti 200 ml verdančio vandens, uždengti šiltai, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti. Gerti po stiklinę užpilo prieš miegą.
- 2-3 kartų per dieną valandą prieš valgį gerti po ½ stiklinės pašildytų baltagūžių kopūstų sulčių.
- Opų gijimą puikiai skatina toks mišinys: ½ ramunėlių žiedų, 2 dalys kalendros žiedų, 2 dalys šalpusnio lapų. Užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti.
- Paimkite lygiomis dalimis apynių, kraujažolės, kiečių ir pipirmėtės, gerai išmaišykite. 1 valgomąjį šaukštą mišinio užplikykite ketvirčiu litro verdančio vandens, leiskite 5 min. pritraukti, gerkite pravėsusią mažais gurkšneliais 0,5 val.
- Iš linų sėklų pagamintos gleivės vartojamos skrandžio, žarnyno, burnos ertmės, kvėpavimo takų uždegimams gydyti. Linų sėmenų aliejus - sveikatos šaltinis.
Opaligės Gydymas
Gydymas priklauso nuo priežasties:
- Jei priežastis - H. pylori - skiriamas antibiotikų kursas ir rūgštį mažinantys vaistai.
- Jei priežastis - NVNU - rekomenduojama keisti vaistus arba juos nutraukti.
Pagrindiniai vaistai:
- Protonų siurblio inhibitoriai (PPI) - mažina skrandžio rūgšties gamybą.
- H2 blokatoriai - slopina rūgšties gamybą kitu mechanizmu.
- Antacidai ir alginatai - neutralizuoja rūgštį ir saugo gleivinę.
- Gleivinę apsaugantys vaistai - pvz., bizmutas (Pepto-Bismol).
Svarbu: net jei simptomai praeina, gydymo kursą reikia baigti iki galo.
Chirurginis Gydymas
Retais atvejais, jei:
- opa negyja ar kartojasi;
- yra kraujavimas;
- susiformavo perforacija ar susiaurėjimas,
gali būti reikalinga operacija:
- opos pašalinimas,
- kraujagyslių surišimas,
- skrandžio dalies korekcija.
Komplikacijos
- Vidinis kraujavimas - gali pasireikšti vėmimu su krauju arba juodomis, deguto spalvos išmatomis.
- Perforacija - skausminga ir pavojinga būklė.
- Pylorinis stenozė - kai opa blokuoja maisto judėjimą iš skrandžio.
- Lėtinis skausmas ir svorio kritimas.
Visos šios būklės reikalauja skubios medicininės pagalbos.
Diagnozė
Gydytojas gali rekomenduoti:
- Kvėpavimo arba išmatų testą dėl H. pylori.
- Endoskopiją - viršutinio virškinamojo trakto tyrimą su biopsija.
Mitybos Rekomendacijos Sergant Opalige
- Valgykite mažesnėmis porcijomis, bet dažniau.
- Rinkitės lengvai virškinamą maistą. Minkšti, švelnūs maisto produktai paprastai yra geriau toleruojami.
- Venkite aštraus ir rūgštaus maisto.
- Ribokite riebaus maisto vartojimą. Daug riebalų turintis maistas gali padidinti skrandžio rūgšties gamybą.
- Būkite atsargūs su pieno produktais. Kai kuriems žmonėms neriebus pienas ir jogurtas gali suteikti palengvėjimą, nes padengia skrandžio gleivinę.
- Venkite maisto produktų ir gėrimų, kurie sukelia simptomus. Dažni dirgikliai yra alkoholis, kofeinas (kavoje, arbatoje ir kai kuriuose gazuotuose gėrimuose).
- Įtraukite į mitybą daug ląstelienos turinčius maisto produktus.
- Gerkite pakankamai vandens.
- Apsvarstykite maisto produktų su probiotikais vartojimą.
Atminkite, kad mitybos poreikiai gali skirtis priklausomai nuo žmogaus ar įvairių papildomų ligų, būklių. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip Jūsų organizmas reaguoja į skirtingus maisto produktus, ir atitinkamai koreguoti mitybą.
Gastritas
Gastritas - skrandžio gleivinės paviršiaus uždegimas. Simptomai varijuoja nuo besimptomės formos iki gleivinės išopėjimo, kurio negydant opa gali perforuoti. Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos atsiradimo etiologija 80 proc.
Dieta sergant gastritu nėra tokia radikali, kaip daugelis galvoja. Ją sudaro tikrai ne tik košės ir garintos daržovės. Kadangi kiekvienas organizmas ir ligos paūmėjimas yra labai skirtingi - tik profesionalus gydytojas dietologas gali sudaryti Jums labiausiai tinkamą mitybos planą, kuris padės ne tik pamiršti skausmus, tačiau tuo pačiu ir mažinti skrandžio sudirginimą.
Taip pat reikia nevartoti žalių maisto produktų, pavyzdžiui, daržovių, kurios yra sunkiau virškinamos. Šalti ledai bei labai karštas maistas yra „peilis“ Jūsų skrandžiui.
Dieta sergant gastritu yra būtina. Nors tinkama mityba sergant gastritu būtina lygiai taip pat kaip ir gydytojų išrašyti medikamentai - kai kurie išbando natūralius skrandžio sekrecijos mažinimo būdus.
Mitybos rekomendacijos sergant gastritu:
- Pirmąsias dvi dienas valgyti skystos konsistencijos maistą.
- Pamažu (per 1-3 dienas) didinti maisto produktų asortimentą, maitintis skystu, trintu, skrandžio gleivinės nedirginančiu maistu.
- Vengti aštraus, gausiai gardinto prieskoniais, riebaus maisto ar riebaluose gamintų patiekalų.
- Gerti vaisių (išskyrus citrusinių) sultis, nes jose gausu antioksidantų, kurie skatina opų gijimą; stengtis nevartoti pieno ir jo produktų esant opaligės paūmėjimui.
- Griežtai ribojamų maisto produktų nėra. Svarbiausia - įvairiapusė ir gerai subalansuota mityba.
Helicobacter Pylori Infekcija
- Šia bakterija užsikrečiama per burną arba fekaliniu-oraliniu būdu. Įmanoma užsikrėsti ir per maistą. Tinkama asmens higiena, maisto ruošimas sumažina pavojų susirgti šia infekcija.
- Probiotikai sustiprina antibiotikų poveikį gydant nuo H. pylori infekcijos.
- Prieskoniai, alkoholis, antioksidantai veikia H. pylori.