Su kepsniu paprastai nebūna daug vargo, o pamaitinti juo galima nemažą šeimyną ar bičiulių būrį. Tereikia nusipirkti kokybiškos mėsos, parinkti porą priedų, o kol kepsnys kepa, paruošti tinkančių salotų.
Kiaulienos Kepsniai
Kiauliena ir obuoliai - klasikų klasika, rudenį nors sykį verta šiuo deriniu pasimėgauti.
Šis kiaulienos kepsnys (flæskesteg) Danijoje dažniausiai kepamas per Kalėdas.
Žinoma, labai svarbu, kad kepant mėsa neišsausėtų, o tam padės vienintelė gudrybė - gerai apkepinti mėsą keptuvėje prieš šaunant į orkaitę.
VMG nuotr. 2 asmenims Kiaulienos kepsniams su daržovėmis paruošti reikia:
- 2 kiaulienos kumpio su kaulu gabalėlių
- 1 galvutės česnako
- 1 citrinos
- 4 morkų
- 3 didelių pomidorų
- 2 baltųjų svogūnų
- 2 mėlynųjų svogūnų
- saujos šviežių čiobrelių
- druskos, pipirų
- 5 mažųjų spalvotų paprikų
Gaminimo Eiga:
- Mėsą sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi arba išteptą aliejumi.
- Aplinkui išdėliokite daržoves, čiobrelius ir pusiau perpjautą citriną.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 1 valandai.
- Iškepusią mėsą išimkite, uždenkite folija ir leiskite 10 minučių subręsti.
Vištienos Kepsniai
Citrusiniai vaisiai nuostabiai pagardina paukštieną, o imbierai suteikia švelnaus pikantiškumo. Išbandykite šį receptą ir įsitikinsite!
Vištienos filė supjaustykite kepsnio dydžio gabaliukais ir lengvai juos pamuškite.
Pabarstykite, vištienos prieskoniais, druska, pipirais, sudėkite į dubenį, užpilkite konservuotų ananasų sirupu ir palikite marinuoti 30 min.
Vištienos krūtinėlę apšlakstykite citrinų sultimis, įtrinkite kajeno paprikos, 2 česnako skiltelių bei druskos mišiniu ir 10-15 min. palikite pastovėti.
Visus marinato ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu užpilkite vištieną, palikite marinuotis per naktį.
Vištieną apskrudinkite ant grilio ir dar 7-10 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje kol visiškai iškeps.
Visus marinato ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu ištrinkite vištienos krūtinėlę. Palikite marinuotis, geriausiai nakčiai.
Kepsnių Marinavimas
Mėsą subadykite peiliu ir į ją gerai įtrinkite marinatą. Palikite nakčiai marinuotis.
Užmarinuotą mėsą dėkite į kepimo maišą, į jį supilkite alų, sudėkite daržoves.
Pjausnį įdėkite į polietileninį maišelį ir išmuškite kočėlu - taip apsaugosite virtuvę nuo aptaškymo. Paskui įtrinkite mėsą prieskoniais (druska, pipirais, česnakais) ir apkepkite ją iš abiejų pusių keptuvėje.
Marinatą ruoškite taip: sumaišykite 3 šaukštus garstyčių, smulkintą česnaką, įberkite maltų pipirų, lauro lapelius, druskos, šaukštelį acto.
Patarimai
- Kartais geram patiekalui reikia labai nedaug pastangų. Į kepimo skardą įdėkite du mėsos gabalus ir apibarstykite juos turimais prieskoniais, šalia paguldykite svogūną ir keletą kitų daržovių ir turėsite kepsnį, kuris tiks net didelei šventei!
- Prieš kepimą ir jo metu nesūdykite ir negardinkite nei pipirais, nei druska. Šias gardinimo operacijas atlikite lėkštėje.
Šniceliai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai: Jeigu atsidursite Milane ir užsimanysite paragauti ką nors labai tipiško, jums pasiūlys Milano šnicelį. Pirmasis vadinasi Wiener Schnitzel. Antrasis - cotoletta alla milanese. Jums pasirodys, kad tie smagūs mėsos patiekalai labai panašūs?
Nors ir labai panašūs savo skoniu ir išvaizda abu šniceliai vis tik skiriasi. Tipiškai austriškas šnicelis dažniausiai kepamas ant kiaulienos taukų. Milaniečiai savąjį kepsnį gamina ant lydyto sviesto.
Kepimo būdas, be abejo, turi nemažos įtakos skoniui.