Žiediniai kopūstai - išties labai sveika daržovė. Patiekalai su jais nėra itin sudėtingi. O ir pasigaminti galite gan daug patiekalų: apkepą, sriubą, kepsnelius, vyniotinį ar žiedinius kopūstus tiesiog išsikepti su trupiniais, kiaušiniu ir sūriu.
Žiedinių kopūstų apkepas su kumpiu
Ingredientai:
- Žiediniai kopūstai - ~600 g
- Kiaušiniai - 3 vnt.
- Grietinė - 2 valgomieji šaukštai su kaupu
- Majonezas - 2 valgomieji šaukštai su kaupu
- Dižono garstyčios - 1 arbatinis šaukštelis su kaupu
- Fermentinis sūris - ~170 g
- Druska, šviežiai malti pipirai
- Sviestas kepimo formai ištepti
Gaminimas:
- Žiedinį kopūstą suskirstome mažesniais žiedinėliais, dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir paviriname 5 minutes.
- Kiaušinius mušame į dubenį, išplakame, dedame majonezą, grietinę, garstyčias, paskaniname druska, pipirais, ir dar kartą gerai išplakame.
- Kepimo formą ištepame sviestu.
- Dedame žiedinį kopūstą, tolygiai paskirstome po visą kepimo formą, užpilame kiaušinių plakiniu ir gausiai apibarstome tarkuotu sūriu.
- Žiedinių kopūstų apkepas kepamas apie 20 minučių vidutinio karštumo orkaitėje.
Žiedinių kopūstų apkepas su sūriu
Reikės:
- 1 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto galvos, padalintos žiedynais
- 2 kiaušinių
- 2 šaukštų sviesto, kambario temperatūros
- 2/3 puodelio tarkuoto kietojo sūrio
- 1 mocarelos sūrio rutuliuko, sutarkuoto
- juodųjų pipirų
- druskos
- 0,5 arbatinio šaukštelio česnakų miltelių
- 0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 3-4 valgomųjų šaukštų miltų
Kaip gaminti:
Visus ingredientus sudėkite į dubenį.
Kitas žiedinių kopūstų apkepo receptas
Ingredientai:
- Žiedinis kopūstas (didesnis) - 1 vnt.
- Kiaušiniai - 2 vnt.
- Citrina - 0,3 vnt.
- Grietinė - 250 g
- Fermentinis sūris - 150 g
- Druska, malti juodieji pipirai, muskato riešutas
- Sviestas - gabalėlis
- Smulkinti krapai papuošimui
Gaminame:
- Žiedinį kopūstą nuplauname ir suskirstome nedideliais žiedynėliais.
- Užviriname puodą su vandeniu, beriame druskos, dedame trečdalį citrinos (su odele) ir sudedame žiedinio kopūsto žiedinėlius. Verdame 3-4 minutes, nusunkiame.
- Sūrį sutarkuojame smulkia tarka.
- Į dubenėlį dedame grietinę, įmušame kiaušinius, pagal skonį beriame druskos, pipirų, žiupsnelį muskato riešuto, išmaišome.
- Dedame puse sutarkuoto sūrio ir vėl išmaišome.
- Kepimo indą ištepame sviestu, jame išdėliojame kopūsto žiedinėlius, tolygiai užpilame pasigamintu grietinės padažu ir apibarstome tarkuotu sūriu.
Dar vienas receptas su mėsa
- Nuskustas bulves ir nuvalytą žiedinį kopūstą apvirkite sūdytame vandenyje.
- Faršą sumaišykite su mėsos prieskoniais, įberkite pipirų ir druskos.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, morką ir kepkite maišydami, kol daržovės lengvai paskrus, tada sudėkite faršą ir dar kelias minutes pakepinkite.
- Į aliejumi pašlakstytą keraminį kepimo indą sukrėskite apkeptą faršą, ant viršaus sudėkite grūstas bulves ir žiedinius kopūstus.
Patarimai
- Receptui reikia nedaug ingredientų, iš kurių svarbiausi - žiediniai kopūstai, kiaušiniai, kietasis ir mocarelos sūriai, prieskoniai.
- Be to, jį ruošiant nereikės stovėti prie viryklės - tereikės viską sumaišyti, sudėti į kepimo indą ir kepti iki apkepas taps auksinės spalvos. Vegetariška, be glitimo, paprasta ir skanu!