Tikrieji prieskoniai turėtų būti švieži: žali krapų, salierų, mėtų, raudonėlių, čiobrelių kereliai, ką tik parnešti iš daržo. Tačiau dėl laiko trūkumo šeimininkės juos net vidurvasary keičia džiovintų prieskonių mišiniais.
Šioje srityje dešimtmečiais neblėstančiu populiarumu galėtų pasigirti Vegeta, šiandien turinti dešimtis panašių pasekėjų. Išimu iš savo spintelės Vegetos, kurią iš įpratimo naudoju jau daugelį metų, maišelį ir žiūriu, kokia jos sudėtis: džiovintos morkos, petražolės, svogūnai, salierai, pastarnokai, aromatinės bei skonio medžiagos ir, aišku, druska.
Paskui galvoju: juk turiu šviežių morkų, svogūnų, česnakų, saliero šaknį, o petražolių ryšelį turgelyje galiu nusipirkti už 50 centų. Ir druskos yra, kaip gydytojai rekomenduoja - su jodu. Tai kam man ta Vegeta? Imu ir išmetu į šiukšlių dėžę, nusprendusi, kad ir be jos galiu apsieiti.
Einu į artimiausią parduotuvę pasižvalgyti, kokių šviežių prieskonių galėčiau ten įsigyti šiuo metų laiku, kai lauke jau žiema. Taip, petražolių ten tikrai yra. Ir krapų - šviežutėlių. Keista, pigesni atkeliavę iš Olandijos. Išauginti mūsų šiltnamiuose - brangesni, tačiau jie vazonėliuose, todėl ilgiau išsilaiko.
Ir, be to, lietuviški gal mažiau purkšti, viliuosi. Pastebiu ir retesnių prieskoninių žolelių: pipirmėtės, šalavijo, baziliko, raudonėlio, čiobrelio. Supakuoti į dailias pintas dėžutes, tačiau kelios šakelės kainuoja daugiau kaip 6 litus. Ir dar kiek apvytusios, ko norėti, juk atvežtos iš Prancūzijos.
Bet kuriuo atveju - man per brangu. Per brangūs ir vazonėliuose pasodinti šių žolelių krūmeliai, taip pat atvežti iš užsienio. Tačiau kaip praktiška. Žaliuoja sau ant palangės, ir jokios bėdos. Nereikia tingėti, sakau pati sau mintyse.
Kas trukdo iš daržo rudenį išsikasti petražolę ir apgyvendinti vazonėlyje? Ką, negalima kokioje dėžutėje pasisėti ir tų pačių krapų ar bazilikų? Tik va, vis laiko trūksta. O tiksliau - kam vargti, jei gali nusipirkti ... Vegetos. Nors parduotuvėse ar turguje visą žiemą pilna morkų, svogūnų, porų, pastarnokų, salierų šaknų, česnakų.
Pastarąjį kartą prekybos centre pirkdama galvutę česnako apstulbau: ji buvo atgabenta iš Kinijos. Rudenį, kai Lietuvoje nuimamas daržovių derlius. Tai ir nevark, naudok džiovintus prieskonius. Gali įsigyti įvairiausių prieskonių mišinių, taip pat ir atskirų sudžiovintų prieskonių. Yra kiek tik nori parduotuvėse.
Ir pigesnių, lietuviškų, ir brangesnių, užsienietiškų. Ne tik žalumynų, bet ir džiovintų morkų, svogūnų, porų, česnakų, paprikos. Gali, aišku, jų prisidžiovinti pati, kai jie pigiausi, dar vasarą, saulėkaitoje ar orkaitėje.
Visi šie patarimai tiks tiems, kurie gamina tradicinius lietuviškus patiekalus: pietums verda daržovių sriubas, mėsos troškinius, kepa blynus ar kiaušinienę bei mėgsta europietišką virtuvę. Jei norite eksperimentuoti, pasigaminti rytietiškų, meksikietiškų ar indiškų patiekalų, neišsiversite be specialių prieskonių mišinių ir padažų, marinatų, salotų užpilų.
Jų šiandien mūsų parduotuvėse daugybė. Švedijoje pagamintais prieskoniais Santa Maria prekiaujančios bendrovės Kavinukas regiono prekybos vadovė Edita Pilauskienė pasakoja, kad šiuo metu pirkėjams siūlomos 3 prieskonių linijos: paprasti prieskoniai, meksikietiškos ir tailandietiškos virtuvės pagardai bei produktai.
Vien tik prieskonių gabenama daugiau kaip 200 rūšių - žolinių, mišinių bei įvairių rūšių pipirų. Tai leidžia pasirinkti pagal poreikį: jei nori eksperimentuoti ir kurti, maišyk žoleles, jei neturi ūpo sukti galvą - rinkis mišinius - mėsai, žuviai ar daržovėms.
E.Pilauskienė pastebi, kad pastaruoju metu daug kas domisi egzotiškais patiekalais. Čia jiems į pagalbą ateina ne tik specifiniai meksikietiški ar tailandietiški prieskoniai, bet ir gatavi padažai bei pusgaminiai: makaronai, paplotėliai, traškučiai. Kartu galima gauti ir receptų knygeles su patarimais, kaip pasigaminti nesudėtingus patiekalus.
Bendrovė Nesse Baltija Vilnius jau antrus metus į Lietuvą gabena Vokietijos kompanijos Gewurze prieskonius. Šiuo metu prekiaujama 200 rūšių grynais prieskoniais, jų mišiniais, marinatais, aromatais, džiovintomis daržovėmis, maisto priedais. Naujiena, kurią pirkėjams bendrovė pasiūlys artimiausiu metu - ekologiški prieskoniai, akredituoti Europos Sąjungoje.
Kita naujiena - rytietiškos virtuvės prieskoniai ir pusgaminiai iš sojos, ryžių miltų, netgi džiovinti dumbliai suši gaminti, sojos varškė, sausi krienai. Juos perka restoranai, prekiauja didieji prekybos centrai.
Mažmenine prekyba bendrovė neužsiima, tačiau, jei, pavyzdžiui, norėsite įsigyti ekologiškų prieskonių, tai bus galima padaryti kompanijos parduotuvėlėje Vilniuje,- sako bendrovės direktoriaus pavaduotojas Romualdas Juraitis. Lietuviai vis dar labiausiai vertina Vegetą ir į ją panašius rinkinius.
Niekaip nesuprantu, kam pirkti daug druskos su trupučiu prieskonių ir už tai mokėti kelis litus. Druska juk pigi. Geriau už šią sumą įsigyti tikrų prieskonių. Tik tikroji, originali Vegeta dar turi charakteringą skonį, ko nepasakysi apie kitus ją kopijuojančius mišinius.
Jais gerą produktą gali sugadinti, - apgailestauja R.Juraitis. Jo teigimu, prieskonių populiarumą lemia sezonas. Pavasarį, vasaros pradžioje išpopuliarėja prieskoniai šašlykams, marinatai, pagardai žuviai, apkepimui su tešla ar alumi, paniravimui. Susirengus iškylauti gamtoje, tai labai patogu. Vasarą, prasidėjus agurkų sezonui, šiemet buvo labai perkami mišiniai jų marinavimui.
Taip pat noriai perkami raudonėliai, bazilikas, net ir Chmeli - suneli. Prisimenate šiuos kaukazietiškos virtuvės prieskonius? Jie buvo populiarūs sovietiniais laikais. Iš retesnių pagardų paminėtinas barbarisas, tinkamas plovui gardinti.
E.Pilauskienė sako, kad lietuviai vis dėlto labiausiai mėgsta gatavus prieskonių mišinius: bulvėms, vištienai. Tačiau joks save gerbiantis virėjas jų nenaudoja, o pats maišo žoleles, pipirus ir kt. Tik taip įmanoma išgauti savitą patiekalo skonį.
Iš nemaišytų prieskonių populiariausi mairūnas, bazilikas, čiobrelis, rozmarinas, - vardija prekybos vadovė. Pasak E.Pilauskienės, gerai perkami grūsti juodieji pipirai jautienos kepsniams: Vien pipirų mes siūlome ne tik juodų, bet ir baltų, bei žalių, tačiau juos paprastai renkasi profesionalai. Iš retesnių populiarus padažams gardinti skirtas šafranas, maltas imbieras.
Artimiausiu metu pasirodys naujienų - Provanso žolelių, prieskonių su dūmo, grybų skoniu. Bulvių prieskoniai „Santa Maria“. Tai švelnus ir suderintas prieskonių mišinys. Gali būti vartojamas kaip stalo prieskonis. Tinka dėti į gaminamą arba jau paruoštą maistą.
Realios prekės išvaizda gali šiek tiek skirtis nuo esančios nuotraukoje. Prekės, kurias gausite, gali būti kitokioje pakuotėje bei kitokios išvaizdos ar formos.
"Santa Maria" bulvių prieskonių sudėtis
Sudėtis: druska, svogūnai (18%), maltodekstrinas, cukrus, česnakai (5%), saldžiosios paprikos, kalendros, ilgosios ciberžolės, vaistinės ožragės, pankoliai, kuminai, juodieji pipirai, Kajeno aitriosios paprikos, paprikų ekstraktas.
Internetinėje parduotuvėje esančios prekės savo spalva, forma, įpakavimu ir kitais parametrais gali nevisiškai atitikti realų prekių dydį, formas ir spalvas. Taip pat, prekės aprašymas internetinėje parduotuvėje yra bendro pobūdžio, dėl to gali skirtis nuo aprašymo, esančio prekės etiketėje. Prieš vartojant bet kokį produktą, visada rekomenduojame susipažinti ir vadovautis ant prekės pakuotės esančia informacija apie sudėtį, laikymo sąlygas, alergenus ir kt. Produktai ir jų sudedamosios dalys gali keistis.
Prekių nuotraukos ir išvaizda gali šiek tiek skirtis arba neatitikti realios prekės ir jų pakuotės išvaizdos, spalvos. Informacija produkto aprašyme elektroninėje parduotuvėje yra bendro pobūdžio, todėl ji gali nesutapti su informacija ant prekės pakuotės, todėl rekomenduojame perskaityti informaciją ant produkto pakuotės prieš naudojant produktą.
Papildoma informacija apie bulves
Produkto aprašymas: didžkukulių tešla - smulkintos (tarkuotos), nusunktos valytos sulfituotos bulvės. Tarkuotų bulvių masė. Tarkuotų bulvių masės konsistenciją, sausųjų medžiagų kiekį gali nulemti kokybiniai rodikliai ir sausųjų medžiagų kiekis atsižvelgiant į žaliavos veislę, subrendimo lygį bei sezoniškumą. Vartojama termiškai apdorojus. Suarkuotos bulvės.
Spalva balta, baltai pilka ar gelsvo atspalvio. Kilmės šalis: Lietuva. Pakuotė: plastikė. Vakuuminė pakuotė.
Produkto pavadinimas | Aprašymas | Kilmės šalis | Pakuotė |
---|---|---|---|
Didžkukulių tešla | Smulkintos, tarkuotos ir nusunktos bulvės | Lietuva | Plastikinė, vakuuminė |