pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Cukinijų Pyragas su Maskarponės ir Parmezano Sūriu: Gurmaniškas Receptas

Sūrio pyragų ferinių būna pačiū įvairiausių, todėl šio pyrago receptų galima rasti visiems metų laikams. Dažnu atveju gali būti taip, kad bus saldu 🙂 Bet, kadangi dar visai neseniai kepiau saldžią tartą su kriaušėmis, tai pasirinkimas buvo šiek tiek lengvesnis. Nugalėjo ši tarta su cukinijomis.

Tuo labiau, kad labai norėjau dar spėti iškepti ką nors iš cukinijų. Juk kiekvienais metais ką nors kepu, ar tai būtų saldu, ar sūru, kas nors naujo ar jau laiko patikrinto. O šiais metais dar neteko. Nieko. Receptas nėra sudėtingas. Tik pareikalaus šiek tiek laiko. Juk laiko reikia viskam. Jei norite galima suskirstyti darbus net per pora dienų. Vieną dieną pasigaminate trapios tešlos krepšelį, kitą dieną-įdarą ir kepate. Tačiau nepaisant to, kad jau iškepiau šią tartą, o kepiau dar ir saldžią… Tai mintyse man jau vėl dėliojasi planai ką būtų galima iškepti. Ir šįkart noriu-nenoriu, bet jau tikrai bus kas nors saldaus 🙂 Kažkoks tartų metas! O Jums patinka tartos ir panašūs kepiniai?

Apie receptą: man patinka tokie nesaldūs pyragai, kuriuose daug įdaro ir sūrio, tad kepu ir tikrai dar ką nors kepsiu ateityje. Niekada negalvojau, kad sugalvosiu įdarą gaminti su cukinijomis, bet kodėl gi be? Juk skanu!

Ingredientai

  • Miltus
  • Druską
  • Kiaušinį
  • Ledinį vandenį
  • Sviestą
  • Svogūną
  • Špinatus
  • Muskatą
  • Maskarponę
  • Parmezaną
  • Kiaušinį ir trynius
  • Cukinijas

Gaminimo Eiga

  1. Dubenyje sumaišykite sijotus miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos.
  2. Padarykite duobutę centre ir į ją sudėkite sviestą bei kiaušinio trynį.
  3. Išminkykite pirštais.
  4. Iškočiokite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus, kad išeitų apskritimas.
  5. Jį perkelkite į 23 cm skersmens kepimo formą nuimamomis sienelėmis.
  6. Prispauskite tešlą prie dugno ir sienelių, kad viduryje būtų nedidelis įdubimas (į jį sukrėsime įdarą)
  7. 30 min. tešlą palaikykite šaldytuve.
  8. Paruoškite įdarą: keptuvėje su sviestu pakepinkite svogūną (5 min).
  9. Sudėkite špinatus, pabarstykite muškatu, druska ir pipirais.
  10. Išmaišykite, sudėkite į dubenėlį ir leiskite atvėsti.
  11. Formą su tešla išklokite kepimo popieriumi ir pripilkite džiovintų pupelių.
  12. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 min.
  13. Ištraukite iš orkaitės, išimkite popierių su pupelėmis.
  14. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 laipsnių.
  15. Kol orkaitė vėsta, dideliame dubenyje išplakite maskarponę, parmezaną, kiaušinį ir trynius.
  16. Įmaišykite špinatus, pagardinkite druska ir pipirais, gerai išmaišykite ir sudėkite ant tešlos.
  17. Kepkite orkaitėje 30 min. Jei atrodo, kad tešla per smarkiai skrunda, pridenkite folija.
  18. Leiskite 10-15 min.

Patarimai

  • Jei neturite kombaino, tą galima atlikti maisto smulkintuvo pagalba. Jei neturite ir jo, tuomet dirbkite rankomis. Tai užtruks ilgiau, bet vis tiek pavyks.
  • Tešlą iškočiokite didesnio dydžio nei kepimo forma. Tešlos likutį pašalinkite aštraus peilio pagalba.
  • Tešlą būtina palaikyti šaldytuve. Taip bus lengviau dirbti.
  • Tešlos neformuojame į rutulį!!!
  • Tešlą galite gaminti ir šiek tiek kitaip: pirma išsikočiokite, palaikykite šaldytuve ir tik tada perkelkite į formą. Jei tešla per daug sukietėjo, leiskite jai šiek tiek sušilti ir tuomet perkelkite į kepimo formą. Jei tešla vietomis įtrūks ar kitaip deformuosis, viską galėsite pataisyti rankomis.
  • Jei tešla atrodo jau pakankamai apkepusi tai dar nereiškia, kad ji gerai iškepė viduje.
  • Kitą kartą įdarą ruoščiau paprasčiau. Pakepinčiau tik svogūną arba ir tai praleisčiau. Cukiniją sutarkuočiau, sumaišyčiau su druska ir vėliau gerai nuspausčiau.
  • Aš pradėjau naudoti keramikinius žirnius. Tai apsaugo nuo tešlos iškilimo ir suskilimo.

Šį pyragą galima valgyti vieną arba su šviežių daržovių salotomis.