Kaip atšildyti mėsos kukulius?
Mėsos kukuliai nuostabiai atsišildo, todėl puikiai tinka laikyti šaldytuve ar šaldiklyje:
- Šaldytuve. Iškeptus ir atvėsusius mėsos kukulius sandariame inde šaldytuve laikyti galima iki 3 dienų.
- Šaldiklyje. Mėsos kukuliai šaldiklyje gali būti užšaldyti iki 3 mėnesių. Tiesa, leiskite jiems bent valandą pastovėti, kad pilnai atvėstų ir sugertų savo skysčius.
Norėdami juos atšildyti, apie 10 minučių palikite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol jie gerai apskrus ir pradės garuoti.
Švediški mėsos kukuliai
Atsispausdinti
Porcijos: 4 Paruošimo laikas: 60 min.Kukuliams:
1/3 stiklinės (30 g) džiūvėsėlių
½ stiklinės (125 ml) pieno
450 g maltos jautienos
250 g maltos kiaulienos
1 didelio kiaušinio
½ arb. š. druskos
1 arb. š. maltų kvapiųjų pipirų
½ arb. š. maltų juodųjų pipirų
½ arb. š. maltų baltųjų pipirų
1 nedidelio svogūno
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 valg. š. sviesto
Tamsiam gravy padažui:
1 valg. š. sviesto
2 valg. š. miltų
400 ml jautienos sultinio
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. maltų juodųjų pipirų
¼ arb. š. kvapiųjų pipirų
¼ stiklinės (60 ml) riebios grietinėlės
Patiekti:
bulvių košės
bruknių uogienės
šviežių žalumynų (kapotų petražolių, sultenių, žaliųjų žirnelių, pan.)

Mėsos kukuliai aštriame pomidorų padaže
Ruošiame kukulius: dideliame dubenyje sumaišome visus kukulių ingredientus, prieskoninių žolelių lapelius smulkiai sukapojame ir įmaišome į mėsą. Suformuojame norimo dydžio kukulius ir juos apkepame gerai įkaitintoje keptuvėje ant šlakelio alyvuogių aliejaus. Nebūtina mėsą iki galo iškepti, svarbu, kad kukuliai gražiai apskrustų.
Reklama41011Per tą laiką pasiruošiame kuskusą. 1 sultinio kubelį užpilame 500 ml verdančio vandens. Į dubenį beriame kuskuso kruopas, žiupsnį druskos, griežinėliais pjaustytą citriną ir viską užpilame dar karštu (beveik verdančiu) sultiniu. Pridengiame dubenį dangčiu ar lėkšte ir leidžiame kruopoms brinkti apie 5 minutes. Po to šakute gerai išpurename kuskusą, sudedame kapotus mėtų lapelius.
Į lėkštes dedame po šaukštą kuskusko, ant jo dosniai krauname pomidorų padažo, ant viršaus dėliojame kukulius. Galima patiekti su natūraliu jogurtu šalia, kad padėtų suvaldyti padažo ‘karštį’.
IngredientaiPatarimasKuskusas visada bus skanesnis jei kruopas brinkinsite ne vandenyje, o ekologiškame „Maggi“ sultinyje. Nebereikės papildomai pridėti nei druskos, nei aliejaus šlakelio.
Beata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003Rašyti komentarą

Mėsos kukulių ingredientai
- Vištienos faršas. Man šis receptas skaniausias su vištienos filė faršu, kuris turi pakankamai riebalų, kad mėsos kukuliai nebūtų sausi, bet ne per daug, kad jie nesigautų pernelyg riebūs. Tačiau čia galima naudoti ir įprastą vištienos faršą, su kuriuo vištienos kukuliai gausis dar minkštesni. Taip pat šie kotletai gali būti gaminami ir su kalakutienos faršu, bet man asmeniškai tai nėra pats mėgstamiausias variantas – galbūt tiesiog nesu didelis kalakutienos mėgėjas.
- Kiaušinis. Kiaušinis ne tik atlieka „surišimo“ funkciją (padeda visiems ingredientams susijungti į vientisą masę), bet ir suteikia mėsos kukuliams minkštumo ir sultingumo. Nėra didelio skirtumo, ar naudosite M, ar L dydžio kiaušinį.
- Panko džiūvesėliai. Kitas „rišamasis“ ingredientas. Kaip jau aptarėme, naminiai kotletai paprastai gaminami su didžuliu kiekiu maltų džiūvėsėlių ar sutrupintu batono. Tuo tarpu panko džiūvesėliai atlieka tą pačią funkciją, tačiau tam jų užtenka žymiai mažiau. Be to, jie yra neutralesnio skonio ir lengvesnės bei traškesnės tekstūros, kas mėsos kukulius padaro dar skanesniais. Panko džiūvesėlius rasite Azijos virtuvės arba egzotinių produktų lentynose.
- Kietasis sūris. Ne bet kuris, o būtent Parmezano kietasis sūris (brandintas bent 12 mėnesių) suteikia mėsos kukuliams tobulai tinkamą švelniai pikantišką skonį. Negana to to, jis geriau padeda jiems išlaikyti formą ir turi daugiau maistingųjų medžiagų nei fermentinis sūris. Na, o rinkdamiesi WELL DONE (Maxima) arba PILOS (Lidl) prekės ženklus, kietąjį sūrį galite įsigyti už mažesnę kainą.
- Alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejus vištienos kukuliams suteikia stipresnį skonį ir dar daugiau sultingumo. Tiesa, rinkitės šaltai spaustą alyvuogių aliejų, kuris praranda mažiausiai vertingųjų medžiagų kepant. 1
- Česnakų ir svogūnų granulės. Česnakas ir svogūnas dar labiau išryškina mėsos kukulių skonį. Žinoma, galima naudoti ir šviežią česnaką ar svogūną, bet, bent jau aš, nemėgstu, kai mėsoje yra jų gabalėlių.
- Petražolės. Petražolės mėsos kukuliams suteikia dar pikantiškesnį skonį.
