Šis paprastas ir itin greitai paruošiamas desertas tikriausiai jau tapo klasika, tačiau tokiu gėriu būtų nuodėmė nepasidalinti dar kartą.
Visų pirma, jis lengvai ir greitai paruošiamas.
Antra, jis nereikalauja iš parduotuvės parsinešti pilną maišelį įvairiausių produktų - jų vos keturi!
Trečia, kai ištraukiate desertą iš šaldytuvo, per naktį visi sluoksniai būna suminkštėję, susigėrę ir virtę vientisu, minkštu, burnoje tirpstančiu labai gardžiu desertu.
Štai keletas receptų, kaip pasigaminti skanius desertus su bananais:
Bananų ir meduolių desertas
Šis desertas jau tapo klasika dėl savo paprastumo ir greito paruošimo. Jam reikės vos keturių ingredientų, o per naktį šaldytuve visi sluoksniai susigers ir taps vientisu, minkštu skanėstu.
Pakaitomis susluoksniuokite visus meduolius ir bananus.
Prieš patiekiant, apibarstykite šokoladu ar kakava.
Bananų pyragas
Bananai, rudasis cukrus ir romas turi tiek daug bendra (prisiminkite bendrą jų tropinę kilmę), kad nenuostabu, jog jie drauge vainikuoja šį puikų desertą.
Šiam receptui reiktų rinktis vos prinokusius bananus; jei rinksitės pernokusius, pyrage jie tiesiog ištirps.
6-8 porcijoms reikės:
Tešlai:
- 1 3/4 stiklinės miltų
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- 1/2 šaukštelio cinamono
- 1/2 šaukštelio malto muškato
- 1/4 šaukštelio druskos
- 3/4 pakelio suminkštinto nesūdyto sviesto
- 3/4 stiklinės smulkaus cukraus
- 2 didelių kiaušinių
- 1 šaukšto tamsaus romo
- 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 3/4 stiklinės pieno
Papuošimui:
- 3/4 pakelio nesūdyto sviesto
- 3/4 stiklinės šviesaus rudojo cukraus
- 2 šaukštų tamsaus romo
- 3 didelių bananų, perpjautų išilgai ir supjaustytų gabalėliais
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, per vidurį įdėję groteles.
- Keptuvėje vidutinėje temperatūroje ištirpinkite sviestą, tuomet įmaišykite rudąjį cukrų, romą, žiupsnelį druskos ir kaitinkite maišydami keturias minutes.
- Supilkite į kepimo formą ir ratais sudėliokite bananus, bandydami sutalpinti tiek gabalėlių, kiek tik galima.
- Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą ir druską.
- Elektriniu mikseriu dideliu greičiu išplakite sviestą ir cukrų, kol gausite šviesią purią masę. Po vieną sudėkite kiaušinius, gerai suplakdami po kiekvieno. Įmaišykite romą ir vanilę.
- Sumažinkite greitį ir supilkite miltų mišinį per tris kartus, kaitaliodami su pienu, kol gausite vienalytę masę.
- Supilkite tešlą ant bananų, išlyginkite viršų ir kepkite, kol viršus pageltonuos, o įkišus degtuką jis ištraukiamas sausas, apie 40-45 minutes.
- Palikite penkioms minutėms, tuomet uždėkite lėkštę ant kepimo formos ir apverskite pyragą į lėkštę. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros.
Blyneliai su bananais
Reikės:
- 3 kiaušinių
- 1 st. pieno
- 100 ml vandens
- 1/2 pakelio vanilinio cukraus
- 3 bananų
- Miltų tiek, kad gautųsi tešla
Gaminimas:
- Į indą sudėti visus produktus ir išplakti mikseriu.
- Į keptuvę pilti aliejaus (truputį), dėti norimo dydžio blynelius ir ant viršaus pjaustyti banano, apkepti iš abiejų pusių.
- Skanauti su medumi.
Kepti bananai sezamų sėklose
4 porcijoms reikės:
- 4 bananų
- 50 g sezamų sėklų
- 50 g medaus
- 30 g sviesto
- Muskato miltelių pagal skonį
- Mėtų lapų papuošti
Gaminimas:
- Bananus supjaustyti maždaug 4 cm ilgio gabalėliais, apvolioti ištirpdytame meduje, apibarstyti muskato milteliais ir apvolioti sezamų sėklomis.
- Tada kepimo indą ištepti sviestu ir išdėlioti bananus.
- Kepti 15-20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C temperatūros.
Bananai kokoso piene
Reikės:
- 4 bananų
- 350 ml kokosų pieno
- 2 šaukštų cukraus
- žiupsnelis druskos
- 1/2 šaukšto apelsinų vandens
- žiupsnelis mėtų
- 1 saujos migdolų riešutų
Gaminimas:
- Bananus nulupkite ir supjaustykite riekelėmis.
- Suberkite į puodą su kokosų pienu, druska ir cukrumi.
- Užvirkite ir pavirkite 1 minutę.
- Pašlakstykite apelsininiu vandeniu, suberkite susmulkintas mėtas ir supilkite į lėkštes.
- Migdolus paskrudinkite keptuvėje, paskui sutrinkite iki trupinių.
- Riešutų trupinukais pabarstykite bananus ir patiekite.
Degančio banano desertas
1 porcijai reikės:
- 1 banano
- kelių didelių šaukštų ledų
- 50 ml Grand Marnier arba Cointreau likerinio gėrimo
Gaminimas:
- Nulupkite bananą ir įdėkite į karščiui atsparią lėkštę.
- Į lėkštę, apipildami banano viršų, įpilkite ~30 ml likerinio gėrimo ir uždengę lėkštę folija pašaukite į iki 240 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kepti reikia ~20 min. Bananas turi suminkštėti, tad jei jis bus didesnis, kepimui gali prireikti dar dešimties minučių.
- Iškepus bananui, nuimkite nuo lėkštės foliją ir įpilkite likusį likerinį gėrimą (~20 ml). Jį uždekite ir leiskite liepsnai pačiai užgesti.
- Užgesus į lėkštę įdėkite mėgstamų ledų ir patiekite.
Jei mėgstate „šlapesnius“ desertus, ledus galite įdėti dar prieš padegant - liepsnoje ledai aptirps, susimaišys su likeriu ir turėsite daugiau padažo.
Bananų ir varškės keksiukai
Keksiukai gavosi labai drėgni, purūs. Tik, kaip visi kepiniai su “sunkiais” ingredientais, iškepę subliūkšta…
- Tiesiai į kombaino indą su S peiliais dedu 100g plonai supjaustyto sviesto 180g (1 standartinį pakelį) riebios varškės 3 griežinėliais pjaustytus bananus 1st cukraus 1aš vanilinio cukraus 3 kiaušinius 2aš kepimo miltelių.
- Jungiu kombainą 1-2 minutėms. Jei maišytumėte rankomis, tuomet sviestą reikėtų ištirpdyti ir atvėsinti, sumaišyti su cukrumi, tuomet įmušti kiaušinius, vėl maišyt, sudėti pertrintą varškę ir vėl maišyti…
- Gautą masę sumaišau su 1,5 st. kvietinių miltų.
- Keksiukų formą iškloju popierinėmis formelėmis ir į jas dedu po du valgomus šaukštus tešlos.
- Keksiukai kepa apie 25-30 minučių. Iš šios normos gaunasi 18 keksiukų.
Patarimas - į tešlą galima dėti aguonų ar kokosų drožlių, taip pat tinka ir šviežios uogos. O jei mėgstate kardamoną, galite pagardinti tešlą žiupsneliu jo miltelių.
Šokoladinis vyniotinis su bananais
8 - 10 porcijų reikės:
- 100 gramų miltų
- 100 gramų ir vienas šaukštas cukraus
- 4 kiaušiniai
- 2 šaukštai kakavos miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
- 4 bananai
- 250 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
- pusės citrinos sulčių
- 100 gramų juodojo šokolado
Kaip gaminti:
- Išplakite kiaušinius su 100 gramų cukraus ir tarkuota citrinos žievele. Suberkite miltus, kakavos miltelius, gerai išmaišykite. Išliekite tešlą kepimo skardą, ištiestą kepimo popieriumi ir išteptą sviestu. Kepkite 8 minutes 180 laipsnių kaitrumo orkaitėje. Išimkite karštą paplotį ant virtuvinio rankšluosčio. Apibarstykite 1 šaukštu cukraus, susukite ir palikite atvėsti.
- Šokoladą sulaužykite smulkiais gabalėliais. Iki putų išplakite grietinėlę. Bananus su citrinos sultimis trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su grietinėle ir šokolado gabalėliais.
- Išvyniokite susuktą kepinį, ant viršaus užtepkite įdarą ir vėl susukite. Galima apibarstyti tarkuotu šokoladu.
Bananinis kokteilis
Reikės:
- 1 banano
- 200 ml pieno
- 1 šaukštas cukraus
- 1/2 šaukštelio vanilinio cukraus
Gaminimas:
- Bananą nulupti, suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldymo kameroje apie 25 min.
- Paskui stambiai supjaustyti ir sumaišyti su likusiais ingredientais.
- Viską sutrinti iki vientisos masės.
- Patiekti supilsčius į aukštas stiklines. Galima papuošti mėtų lapais.
Šilkinė ryžių košė
Geriausiai šiai košei tiks apvalieji ryžiai.
Reikės:
- 200 g ryžių
- 600 ml pieno
- 100 ml grietinėlės
- 1 šaukšto sviesto
- žiupsnelio druskos
- 2 šaukštelių cukraus
- 1 banano
Gaminimas:
- Ryžius perplaukite šaltame vandenyje ir suberkite į puodą su pienu.
- Virkite ant labai mažos ugnies 20-30 minučių.
- Įberkite druskos, cukraus, vanilinio cukraus, įpilkite grietinėlės ir sudėkite sutrintą bananą.
- Virkite vis pamaišant dar 5 minutes.
- Įdėkite sviesto, išmaišykite.
Bananų debesėliai
Reikės:
- 150 g bananų
- 15 g krakmolo
Padažui:
- 40 g braškių trintų su cukrumi
- 40 g konservuotų trintų persikų
Tešlai:
- 200 g kiaušinių baltymų
- 50 g krakmolo
- 50 g kvietinių miltų
Papuošimui:
- 5 g cukraus pudros
- 1 šakelė mėtos
Gaminimas:
- Bananus supjaustykite 1,5 cm dydžio gabalėliais ir apvoliokite krakmole.
- Desertų tešlai paruošti mikseriu išplakite kiaušinių baltymus, tada sudėkite krakmolą ir vėl plakite iki vientisos masės.
- Mikseriu suplakite tešlą ir iš jos aplink bananų gabalėlius formuokite į spurgas panašius rutuliukus.
- Juos sudėkite į iki 170 laipsnių įkaitintą gruzdintuvę. Kepkite, kol rutuliukai taps gelsvai rudi.
- Paruoštą desertą sudėkite į lėkštę, pabarstykite cukraus pudra ir papuoškite mėtos šakele.
Želė desertas su bananais ir uogomis
4 asm. Reikės:
- 1 nedidelio mango
- 2 bananų
- 20-25 g želatinos
- 150 ml šalto vandens
- 125 g šilauogių
- 8 GAIDELIS pusrytainių su kokosu ir šokoladu „7 grūdai“
- 450 g ŽEMAITIJOS kefyro kokteilio su braškėmis ir bananais
- 1 šaukšto DANSUKKER šviesiojo sirupo
- 180 g ŽEMAITIJOS pusriebės varškės
Gaminimas:
- Nulupkite mangą, bananus ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite 10 min. išbrinkti. Pakaitinkite ant garų vonelės, kol ji visiškai ištirps, bet neleiskite užvirti.
- Pusę vaisių ir uogų suberkite į stiklines, ant viršaus smulkiai palaužykite GAIDELIS pusrytainių su kokosu ir šokoladu „7 grūdai“.
- Į dubenį supilkite ŽEMAITIJOS kefyro kokteilį su braškėmis ir bananais, DANSUKKER šviesųjį sirupą, dėkite ŽEMAITIJOS varškę ir sutrinkite elektriniu trintuvu.
Šie receptai - tik maža dalis to, ką galima pagaminti su bananais. Eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausius derinius!