pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Garintos Morkos: Paprastas ir Gardus Garnyras

Morkos - viena populiariausių daržovių Lietuvoje. Jos vertinamos ne tik dėl prieinamos kainos ir naudingų savybių, bet ir dėl universalumo virtuvėje. Morkos puikiai tinka sriuboms, troškiniams ir kaip atskiras garnyras.

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip pasigaminti paprastą, bet labai gardų morkų garnyrą - garintas morkas. Taip pat pasidalinsime patarimais, kaip išlaikyti morkas šviežias ir atkurti jų tvirtumą.

Morkos - universali daržovė

Morkos metai po metų patenka tarp TOP 5 populiariausių pasirinkimų daržovių skyriuje. Pirkėjų ypač laukiamas būna naujas pavasarinis derlius, nes šviežutėlės morkos išsiskiria ypatingu skoniu ir švelniu aromatu. Nemažai pirkėjų mėgsta įsigyti morkų ryšulėlių su lapais. Tokia „puokštė“ bemat į namus įneša pavasarinės gaivos, o lapus galima panaudoti, pavyzdžiui, pesto gamybai.

Morkos ilgai išsilaiko namuose, todėl nemažai pirkėjų vienu ypu įsigyja didesnį jų kiekį. Tačiau grįžus namo derėtų atsiminti kelias taisykles, kaip šviežias gėrybes išlaikyti ilgiau.

Kaip laikyti morkas:

  • Maišeliuose pirktas morkas: palikite jas tame maišelyje, su kuriuo įsigijote parduotuvėje, ir dėkite į šaldytuvo daržovių stalčių.
  • Nuluptas ir (arba) supjaustytas morkas: pripildykite indą šalto vandens ir įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių. Nulupkite morkas ir galite jas palikti sveikas arba supjaustyti lazdelėmis, griežinėliais. Sudėkite į indą su vandeniu ir laikykite šaldytuve - geriausia, jeigu indas bus hermetiškas.
  • Šviežias morkas su lapais: pašalinkite didžiąją dalį lapų, paliekant apie 3 cm žalių stiebų. Lapų neišmeskite, iš jų pasigaminkite „pesto“.

Kaip atkurti nuvytusių morkų tvirtumą:

Pripildykite indą vandens, sudėkite morkas ir pastatykite bent valandai į šaldytuvą. Jei morkos suglebo dėl to, kad šiek tiek išdžiūvo, šis būdas turėtų atkurti jų traškumą.

Garintų morkų receptas

Morkoms, kaip garnyrui, daug nereikia - svarbiausia jų neperkepti, palikti lengvai traškias, o prieskonius parinkti taip, kad jie atsvertų natūralų morkų saldumą.

Ingredientai:

  • Morkos (jaunos arba praeito sezono)
  • Klevų sirupas (arba medus)
  • Kuminas
  • Druska
  • Pipirai
  • Alyvuogių aliejus

Gaminimas:

  1. Morkas supjaustykite norimos formos gabalėliais (jei naudojate didesnes morkas).
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite morkas su klevų sirupu (arba medumi), kuminu, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi.
  3. Sudėkite morkas į garų puodą.
  4. Garinkite apie 12-14 min., arba kol morkos suminkštės, bet išliks šiek tiek traškios.

Šis greitai paruošiamas morkų garnyras puikiai tinka prie mėsos, žuvies ar paukštienos patiekalų.

Morkos - ne tik skanu, bet ir sveika

Kaip rašoma care2.com, žalios daržovės yra naudingos sveikatai. „Frontiers of Psychology“ teigiama, kad tokia mityba sumažina depresijos ir psichinių problemų riziką. Tačiau verta žinoti ir dar vieną dalyką - kai kurios daržovės yra sveikesnės virtos.

Morkose po apdorojimo yra daugiau betakaroteno, kurį mūsų organizmas paverčia į vitaminą A. Pastarasis naudingas mūsų regėjimui, imunitetui bei sveikai odai.

Taigi, garintos morkos - puikus pasirinkimas norintiems skaniai ir sveikai pavalgyti!