pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Rusiški receptai: kulinarinis paveldas ir šiuolaikinės interpretacijos

Rusų virtuvė - tai ne tik tradiciniai patiekalai, bet ir istorijos, kultūros bei kartų patirties atspindys. Šiandien panagrinėsime keletą populiarių rusiškų receptų, kurie išliko aktualūs iki šių dienų, bet taip pat aptarsime ir šiuolaikinius jų variantus.

Tradiciniai rusiški patiekalai

Rusų virtuvė yra turtinga ir sena. Kiekvienas Ukrainos regionas turi savo ypatingų patiekalų ir dažniausiai naudojamų ingredientų. Ukrainos virtuvėje apskritai gausu patiekalų iš bulvių, mėsos ir grybų. Tačiau, ko gero, sunkiausia, kai reikia ką nors labai ilgai troškinti, pavyzdžiui, kokią nors mėsą su burokėlių gira, kai gira turi fermentuotis tris dienas, paskui dar savaitę stovėti tamsioje vietoje, o tada penkias valandas toje giroje reikia troškinti kiaulieną... Tai patiekalas, kurio gaminimas užima daug laiko.

Barščiai

Ši sriuba ruošiama mėsos pagrindu, dedama daržovių, dažniausiai burokėlių. Tačiau egzistuoja ir kitos variacijos - vietoj burokėlių naudojami balti kopūstai arba tokios žaliosios daržovės kaip rūgštynės. Barščiai pasižymi saldžiarūgščiu skoniu ir patiekiami su grietine.

Koldūnai

Tradiciniai rusiški koldūnai gaminami iš labai plonos tešlos. Būna įdaryti malta mėsa, svogūnais bei česnakais.

Blynai

Apvalūs ploni ir maži blynai gali būti pagaminti iš įvairių miltų, bet įprastai naudojami kvietiniai. Dažniausiai patiekiami su juodaisiais arba raudonaisiais ikrais, tačiau galima valgyti ir su grietine, uogiene ar sutirštintu pienu. Pavyzdžiui, man labai patinka kepti blynus - man tai tarsi meditacija. Galiu padaryti daug tešlos ir 3 valandas kepti, medituoti su tais blynais, o paskui į juos įvynioti įvairių įdarų. Mane tai ramina.

Gira

Šis tradicinis slavų ir Baltijos šalių gėrimas, mums, žinoma, jokia naujiena. Gaminamas iš ruginės arba juodos duonos, tačiau galima rasti ir įvairių vaisių skonių.

Varškėtukai (syrnyky arba tvorozhniki)

Dar vienas mums gerai pažįstamas patiekalas. Šių keptų blynų pagrindą sudaro varškė, sumaišyta su miltais, kiaušiniais ir cukrumi, neretai aromatizuojami vanilės ekstraktu. Minkšti viduje ir traškūs išorėje varškėtukai tradiciškai patiekiami su uogiene, džemu, medumi, obuolių padažu ar grietine.

Rusiškas „vinegretas” (burokėlių mišrainė)

Tai mišrainė, gaminama iš pjaustytų burokėlių, bulvių, morkų ir svogūnų. Pasižymi stipriu skoniu, kurį suteikia actas, rauginti kopūstai ir (arba) marinuoti agurkai. Paprastai ši mišrainė yra rausvos spalvos dėl burokėlių, bet į ją galima dėti ir žirnių ar pupelių.

Šalta sriuba (okroshka)

Ši šalta sriuba yra gaminta iš kapotų žalių agurkų, ridikų, svogūnų, virtų bulvių, virtų kiaušinių ir virtos mėsos. Šios sudedamosios dalys sumaišomos su gira ir patiekiamos su grietine, kuri neretai yra išmaišoma tam, kad sriuba įgautų kreminę tekstūrą.

Rusiškos virtuvės įtaka Lietuvoje

Pasak Olhos, lietuvių ir ukrainiečių virtuvės yra pakankamai panašios - patiekalai gana kaloringi, skanūs ir pasižymi panašiais pagrindiniais ingredientais. Iš jos gaminau kugelį, cepelinus ir vėdarus. Ne viskas iš karto pavyko, pavyzdžiui, cepelinai nepavyko iš pirmo karto, tačiau domiuosi lietuviška virtuve. Beje, ne tik bulvėmis ir spirgučiais, domiuosi ir istorine virtuve.

Sovietmečio įtaka Lietuvos virtuvei

Dėl įvairių maisto produktų trūkumo sovietmečiu išnyko nemenka dalis istorinių lietuviškų patiekalų. Daugiausia - mėsiškų ar itin sudėtingos receptūros. Jų vietą užėmė naujesni, pigesni, greičiau pagaminami. Daugiausia - bulviniai. Bulvės buvo vienas iš kelių produktų, kurių niekuomet netrūko. Galima teigti, kad per daugiau nei keturis dešimtmečius sovietinė santvarka su „obščepito“ kultūra daugelio lietuvių sąmonėje įdiegė iškreiptą kulinarinę estetiką. Net ir šiandien daug kur pastebimai pasireiškia jos įtaka.