Jau keletą metų iš eilės pastebime, kad varškės paklausa išlieka stabili ir nemažėja.
Todėl kasmet pateikiame gausų varškės be priedų ir grūdėtos varškės asortimentą - šiemet siūlome rinktis iš daugiau kaip 54 varškės be priedų ir grūdėtos varškės produktų, o aukščiausios kokybės pieno gaminių tradiciją padeda palaikyti net 17 skirtingų gamintojų“, - teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
V.Drulienė pastebi, kad lietuviai labiausiai mėgsta riebią varškę, mat net 8 produktai iš TOP 10 varškės produktų yra riebesni nei 7 procentų.
„Pastebime, kad pirkėjai labiau mėgsta mažas varškės pakuotes - dažniausiai jų krepšeliuose galima rasti 180-200 gramų pakuotę, daug rečiau - 500 gramų ir didesnes“, - pirkėjų įpročius atskleidžia Vilma Drulienė.
Pasak mitybos specialistės Indrės Trusovės, varškė yra būtent tas baltyminis produktas, kurio naudingąsias medžiagas organizmas įsisavina geriau nei mėsos ar žuvies.
„Varškės baltymai yra „ilgo veikimo“, todėl šiuos produktus galima valgyti ir vakare. Pavalgius, net miegant, raumenys ir toliau bus aprūpinami baltymais.
Varškėje gausu ir nepakeičiamųjų aminorūgščių, kurios ypač reikalingos virškinimui ir nervų sistemai.
Viena jų - triptofanas, kuris dalyvauja seratonino gamyboje (jis palaiko emocinę būklę, padeda įveikti depresiją ir geriną psichinę sveikatą).
Varškėje gausu ir riebaluose tirpių vitaminų - A, D, E, K“, - atskleidžia „Sveika ir gardu“ tinklaraščio įkūrėja.
„Varškėje didelis kalcio kiekis, taip pat puikus kalcio ir fosforo santykis.
Šie vertingi elementai svarbūs ne tik aktyvų gyvenimo būdą gyvenantiems žmonėms, bet kiekvienam.
Varškė puikiai tinka žmonėms, norintiems sumažinti kūno svorį - ji skani ir soti, turi mažai kalorijų, be to, šis pieno produktas neleidžia organizme kauptis riebalams“, - teigia Indrė Trusovė ir dalijasi 3 receptais, ką gaminti iš naudingosios varškės.
Trys Gardūs Varškės Receptai
Varškės Sausainiai
Reikės (10 sausainių):
- 200 g varškės
- didelio banano
- 100 ml tiršto kokosų kremo
- 20 g kokoso drožlių
- 80 g razinų
- 50 g avižinių dribsnių
- 80 g avižinių miltų
- juodojo šokolado ir riešutų papuošimui
Gaminimas:
Pirmiausia sutrinkite bananą su kokosų kremu.
Visus birius ingredientus sumaišykite ir įmaišykite į banano ir kokosų kremo masę.
Leiskite tešlai pastovėti apie 20 minučių.
Šlapiomis rankomis formuokite sausainius ir kepkite juos iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.
Iškepusius ir dar šiltus sausainius apliekite tirpintu juoduoju šokoladu ir apibarstykite smulkintais riešutais.
Varškės Apkepas
Reikės (8 porcijos):
- 400 g pusriebės varškės
- 150 g avižinių dribsnių
- 100 g graikiško jogurto
- 100 ml augalinio gėrimo (labai tinka kokosų gėrimas)
- 300 g tarkuotų obuolių
- 4 kiaušinių
- 20 g kokoso drožlių
- 40 g migdolų
- 15 g linų sėmenų
- 5 g kepimo miltelių
- klevų sirupo pagal skonį
Gaminimas:
Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių ir juos išsukite iki standžių putų, tuomet atskirai suplakite trynius kartu su klevų sirupu.
Lėtai supilkite trynius į baltymus ir sumaišykite.
Sudėkite visus likusius ingredientus, išmaišykite, ir palikite 20 minučių pastovėti, jog išbrinktų avižos.
Kepkite varškės apkepą iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
Varškės Tortas
Reikės:
- 500 g varškės
- 370 g graikiško jogurto
- šaukšto kakavos
- 60 ml klevų sirupo
- 20 g želatinos
- citrinos sulčių
- 1 a.š. vanilinio cukraus
- šilauogių uogų
- migdolų drožlių, šokolado (papuošimui)
Pirmiausia paruoškite želatiną pagal instrukciją. Aš ją darau su 100 ml vandens.
Tuomet sumaišykite visus ingredientus, išskyrus skirtus papuošimui, supilkite į norimą formą ir įdėkite į šaldytuvą stingti.
Tortas pilnai sustings per maždaug 4 valandas.
Varškės Keksas
Varškės keksas yra drėgnas, purus, skanus, tinkantis ir pusryčiams, ir vakarienei, ir svečiui pavaišinti.
Duonos trupinukai suteikia jam ne tik daugiau skonio ir traškesio, bet ir ypatingo jausmo.
Reikės:
- 100 g sviesto
- 200 g cukraus
- 200 g varškės pyragams kepti
- 3 kiaušinių
- 220 g miltų
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
Traškiam sluoksniui:
- 2 šaukštų maltų džiūvėsėlių iš ruginės duonos
- 2 šaukštų smulkintų riešutų
- 2 šaukštų rudojo cukraus
- Minkštą sviestą paplakite su cukrumi iki šiek tiek trupiniuotos masės, sudėkite varškę, paplakite, tada po vieną įmuškite kiaušinius.
- Išmaišykite.
- Suberkite miltus, persijotus su kepimo milteliais, išmaišykite.
- Atidėkite 2 šaukštus tešlos, likusią sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą.
- Sumaišykite produktus traškiam sluoksniui, 1 šaukštą sumaišykite su atidėta tešla ir tuomet ją paskleiskite ant kekso viršaus.
- Likusius trupinius užberkite tiesiog ant viršaus.
- Kepkite įkaitintoje 170 °C karšto oro gruzdintuvėje apie 30 min. (orkaitėje 40 min.).
- Aušinkite formoje, po to padėkite ant grotelių.
Purentos Varškės Pyragas Su Persikais
Yra daug pyragų su varške, varškės pyragų receptų, bet, patikėkite, šis nurungs visus.
Trumpai tariant, purentos varškės pyragas su persikais yra tobulas.
Reikia:
- 400 g PAULUNS granolos su lazdynų riešutų kremu ir cinamonu
- 150 g ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviesto
- 200 ml ŽEMAITIJOS pieno
- 70 g citrinų skonio želė
- 400 g ŽEMAITIJOS pusriebės varškės 9 % rieb.
- 200 ml ŽEMAITIJOS grietinėlės 36 % rieb.
- 3 šaukštų DANSUKKER auksaspalvio sirupo
- 6-7 persikų
PAULUNS granolą su lazdynų riešutų kremu ir cinamonu sutrinkite maisto smulkintuvu, sumaišykite su lydytu ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviestu.
Gautą granolos masę sudėkite į apvalią kepimo skardelę ir formuokite pagrindą su šonais.
Kepkite orkaitėje 160 °C temp. apie 25-30 min.
Iškepusį padą atvėsinkite.
ŽEMAITIJOS pieną užvirkite ir sumaišykite su citrinų želė, maišykite, kol ištirps.
ŽEMAITIJOS pusriebę varškę sutrinkite maisto smulkintuvu, sumaišykite su ŽEMAITIJOS grietinėle ir išplakite iki kreminės masės.