Man skaniausią varškės apkepą kepa mano mama. Užaugau jį dažnai valgydama vakarienei, su uogiene ar trintomis braškėmis ir grietine. Tikiu, nostalgija varškės apkepui lanko ne tik mane. Kepti šį apkepą ir išmokau iš mamos.
Galų gale sudėliojau konkrečias savas proporcijas, nes, kaip įprasta daugeliui puikių šeimininkių, mama apkepą maišo iš akies. Varškės apkepas primena desertą (ir vaikystę), bet jei yra valgomas su šviežiomis nesaldintomis uogomis ir graikišku jogurtu, yra puikus baltymų šaltinis, neatnešantis didelio gliukozės šuolio kraujyje. Mano variantas itin paprastai ir greitai pagaminamas. Tešlą sumaišau viename dubenyje per kelias minutes ir šaunu kepti orkaitėn.
Jį dažnai renkuosi tiems vakarams, kai laiko ar ūpo ilgesniam gaminimo procesui nematyti. Žinoma, tokią klasiką mėgsta visa šeima. Procesas irgi paprastas ir greitas.
Ingredientai
- Varškė (sausesnė) - 500 g
- Kiaušiniai - 4 vnt.
- Manų kruopos - 3 valgomieji šaukštai
- Sviestas - 3-4 valgomieji šaukštai
- Grietinėlė arba pienas - 0,5 stiklinės
- Cukrus - 2-3 valgomieji šaukštai
- Razinos - 1-2 saujelės (nebūtinai)
- Druska - žiupsnelis
Gaminimo eiga
- Pirmiausia įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 190 laipsnių be vėjelio. Groteles įstatau viena lentynėle žemiau, nei centras.
- Manų kruopas užpilame grietinėle ir paliekame pusvalandžiui, kad išbrinktų. Jeigu į varškės apkepą dedame razinų, jas užmerkiame vandenyje. Sviestą palaikome kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
- Į dubenį mušu kiaušinius, beriu cukrų (nors dažniausiai jo išvis atsisakau), vanilinį cukrų ir druską.
- Kiaušinio trynius atskiriame nuo baltymų ir išsukame su cukrumi. Dedame varškę, išbrinkusias manų kruopas, sviestą, razinas, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišome.
- Plaku elektriniu arba rankiniu plaktuvu kol gaunu tirštas putas. Į plaktus kiaušinius supilu manus, pieną, kepimo miltelius ir varškę. Energingai išmaišau, kad neliktų didesnių nei žirnis varškės gumuliukų ir ingredientai pasiskirstytų tolygiai.
- Kiaušinio baltymus išplakame iki standžių putų, pilame į varškės apkepo masę ir atsargiai išmaišome.
- Tešlą supilu į gausiai sviestu pateptą kepimo formą (renkuosi stiklinę stačiakampę 28 x 20 cm formą) ir dedu į jau įkaitusią orkaitę. Kepimo skardą patepame sviestu, pabarstome džiūvėsėliais, pilame varškės apkepo masę ir šaukštu išlyginame paviršių.
- Varškės apkepas kepamas 30-35 minutes vidutinio karštumo orkaitėje.
- Kepu 190 laipsnių orkaitėje be vėjelio 25 min.
- Tuomet pakeičiu orkaitės rėžimą: 190 laipsnių su vėjeliu ir kepu dar 10 min., kol apkepo viršus rusvai apskrunda ir visas iškyla.
- Kepimo laikas gali skirtis, priklausomai nuo formos dydžio ir pačios orkaitės, taigi geriausia patikrinti centrą, kad įsitikinti, jog iškepė.
- Patiekiu iškart, karštą su graikišku jogurtu, uogomis ir uogiene.
Žinoma, tokią klasiką mėgsta visa šeima. Patiekiu iškart, karštą su graikišku jogurtu, uogomis ir uogiene. Varškės apkepas primena desertą, bet jei yra valgomas su šviežiomis nesaldintomis uogomis ir graikišku jogurtu, yra puikus baltymų šaltinis, neatnešantis didelio gliukozės šuolio kraujyje. Mano variantas itin paprastai ir greitai pagaminamas.