Koldūnai - daugelio mėgstamas patiekalas. Paruošti koldūnus galima dviem būdais. Pirmasis - juos šiek tiek apvirti. Antrasis - kepti be jokio apvirimo. Tačiau net ir patyrę kulinarai gali suklysti gamindami.
Kaip virti koldūnus?
Kita vertus, šis procesas nėra sunkus - atrodytų, tiesiog sudėkite juos į puodą, išmaišykite ir palaukite penkias minutes. Tačiau, norint gauti tikrą malonumą iš pagaminto patiekalo, jo išvaizdos ir konsistencijos, reikia atsižvelgti į kai kurias subtilybes.
Svarbiausia optimalios proporcijos ir laikas. Prieš virdami koldūnus, turite žinoti kiekį vandens jiems virti. Įpilkite vandens iki pusės puodo, daugiausia iki trijų ketvirčių. Taip yra dėl to, kad koldūnai išstumia dalį skysčio.
Kad puodas nebūtų per “ankštas”, jis turi būti platus, bet ne per gilus. Geriausia virti neaukštame ir plačiame puode, kad produktai nesuliptų. Taip pat dėl per mažo puodo koldūnai gali sulipti. Kad koldūnai išvirtų tinkamai, jie turi „plaukioti“ sultinio ar vandens paviršiuje vienu sluoksniu.
Vandens kiekį rinkitės taip:
- 0,5 kilogramo koldūnų - 1,5 litro
- 1 kilogramas - 3 litrai
- 1 porcija (15-20 vnt.) - 0,5 litro
Be to, koldūnai būna apibarstyti miltais, tad verdant per mažame vandens kiekyje, jis virs apetito nekeliančia klampia mase. Tinkamas puodas ir vandens kiekisPuodas, kuriame virsite koldūnus, turi būti tinkamo dydžio. Jei jis bus per mažas, koldūnai prilips prie šonų ar dugno. Geriausia, jei vandenį taip pat pasūdysite, o koldūnams verdant įdėsite 1-2 lauro lapelius ir kelis žirnelius juodųjų pipirų. Jei baiminatės, kad koldūnai sulips, įpilkite 1-2 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus.
Įpilkite reikiamą kiekį vandens į indą ir pastatykite jį ant ugnies. Kai vanduo bus karštas, bet neužvirs, suberkite prieskonius ir augalinį aliejų. Sudėkite koldūnus į vandenį ir iš karto išmaišykite, kad nesuliptų. Kaitinkite vandenį, kol koldūnai išplauks į paviršių.
Kai tai įvyks, sumažinkite ugnį ir virkite patiekalą 5-7 minutes, retkarčiais pamaišydami. Koldūnus bei virtinius, priklausomai nuo jų dydžio, virkite ne ilgiau kaip 3-7 min. Paruošimo informacija yra nurodyta ant kiekvieno gaminio pakuotės.
Išvirus koldūnams reikia juos atsargiai išgriebti dideliu šaukštu arba kiaurasamčiu (šaukštu su skylutėmis arba sieteliu) iš puodo su vandeniu, sudėti į lėkštę arba keptuvę, leisti nutekėti likusiam vandeniui, jį nupilti ir tik po to išdėlioti į lėkštes (paskirstyti porcijomis) ir paskaninti sviestu, grietine arba padažų.
Koldūnus reikėtų ne šiaip išgriebti kiaurasamčiu, bet supilti į rėtį, kad gerai nutekėtų skysčių perteklius. Jei nenutekinsite vandens ir paskubėsite tiesiai iš puodo produktus sudėti į lėkštes, Jūsų paruoštas padažas nutekės nuo virtinių ir nesuteiks patiekalui jokio skonio.
Kiek virti koldūnus?
Koldūnai verdami nuo 8 iki 12 minučių, priklausomai nuo koldūnų didumo. Kai jie išplaukia į paviršių, ugnį reikia truputį sumažinti, kad vanduo ne taip smarkiai burbuliuotų, nes tai taip pat yra viena iš priežasčių, dėl kurios koldūnai suyra.
Vandenį galima pasūdyti, įdėti ten prieskonių (lauro lapą, pipirą). Kai koldūnai iškyla į paviršių, juos reikia virti dar 3-4min. Koldūnams iškilus į paviršių, fiksuokite laiką - po penkių minučių bus išvirę. Jei jie itin dideli, prireiks dar poros minučių.
Kai virtiniai, koldūnai iškyla į paviršių, sumažinkite ugnį (kad virdami nesuirtų) ir dar kelias minutes pavirkite.
Patarimai kaip išvirti skanius koldūnus
Verdant koldūnus galima paskaninti juos įvairiomis žolelėmis, juodaisiais pipirais, lauro lapu. Kad koldūnus paruošti greitai, užvirinkite vandenį virdulyje o ne puode.
Vandens turi būti 3 kartus daugiau. Pavyzdžiui 0,5kg koldūnams reikės 1,5 litro vandens. Jei verdate koldūnus su mėsos, bulvių, grybų ar spirgučių įdarais, į puodą kartu su druska galite įdėti svogūnų, lauro lapų, pipirų, petražolių ar krapų. Dar geriau koldūnus ar virtinius virti jautienos ar vištienos sultinyje.
Žinoma, virtinius galima virti ir paprastame vandenyje, tačiau jie nebus tokie skanūs ir aromatingi, kaip išvirti sultinyje. Jei sultinio neturite, į vandenį dėkite prieskonių ir daržovių: lauro lapelių, pipirų žirnelių, pakepintų svogūnų ir morkų, džiovintų arba šviežių krapų. Ir bent jau sultinio kubelį. Beje, vietoj įprasto vandens galite naudoti mėsos sultinį - tokiomis pačiomis proporcijomis. Taip virtų koldūnų skonis bus intensyvesnis.
Į kokį vandenį mesti koldūnus?
Dėdami koldūnus į vandenį, nesumažinkite kaitros. Koldūnus reikia dėti į verdantį vandenį, tešla gerai nuplikoma ir koldūnai nesulimpa. Jei sudėjus koldūnus vanduo nustoja virti, palaukite, kol vėl užvirs. Į verdantį vandenį koldūnus reikia mesti užšaldytus. Tai pagrindinė taisyklė, kurios būtina paisyti ruošiant šį patiekalą. Užvirus vandeniui, sumeskite į jį užšaldytus koldūnus.
Pirmiausia - šaldytų koldūnų negalima atitirpinti, kitaip jie sulips. Kitaip koldūnai ims atitirpinėti ir neišvengiamai sulips tarpusavyje. Juos galite gaminti įvairiais būdais - ant viryklės, mikrobangų krosnelėje arba daugiafunkcinėje keptuvėje.
Kiti koldūnų gaminimo būdai
- Kepti apvirti koldūnai: Užkaiskite puodą, užvirkite litrą vandens, berkite druskos, dėkite lauro lapelį, svogūną ir sumeskite koldūnus. Kai tik koldūnai iškils į paviršių, išgriebkite kiaurasamčiu ar nukoškite, nukratykite vandens perteklių ir suberkite į keptuvę su aliejumi. Aliejus neturėtų būti labai karštas, kad reaguodamas su vandeniu neaptaškytų. Kepkite koldūnus vartydami, kol gražiai apskrus.
- Kepti koldūnai (be virimo): Tiesiai į karštą keptuvę suberkite šaldytus koldūnus, įpilkite aliejaus, šiek tiek pasūdykite. Kepdami koldūnus, ką tik ištrauktus iš šaldiklio, sunaudosite mažiau indų ir šiek tiek laiko. Bet tai - ne vieninteliai privalumai. Taip ruošiant tešla sugeria mažiau aliejaus ir būna traškesnė.
- Koldūnų virimas multicookeryje: Koldūnus galite išvirti naudodami multicooker vandenyje. Norėdami tai padaryti, supilkite vandenį į multicookerio dubenį, užvirinkite jį „Virimo” režimu, sudėkite prieskonius ir aliejų. Virtas garuose taip pat galite pasigaminti skanių koldūnų.
- Koldūnų virimas mikrobangų krosnelėje: Mikrobangų krosnelė puikiai tinka virti koldūnams, tik nedaugelis tai žino. Koldūnus sudėkite į gilų indą, užpilkite karštu vandeniu, prieskoniais ir aliejumi. Tada indą uždenkite dangčiu arba lėkšte. Nustatykite mikrobangų krosnelę įjungę visą galingumą, įjunkite laikmatį 5-8 minutėms ir palikite koldūnus virti. Per visą virimo laiką juos reikia 2-3 kartus pamaišyti.
- Koldūnų kepimas gruzdintuvėje: aliejų įkaitinti iki 150°C - 160°C, šaldytus koldūnus supilkite į gruzdinimui skirtą krepšelį. Neperpildykite krepšelio. Krepšelį užpildykite tik iki pusės. Neužpildykite krepšelio virš aliejaus lygio. Kai koldūnai iškils į paviršių ir pradės virti riebaluose, kepkite 4-5 min. Po to įkaitinkite aliejų iki 1800C temperatūros ir kepkite dar 2-3 min, kol koldūnai įgaus gelsvą atspalvį.