SEGEBUTĖS UŽRAŠAI
Paprasti, skanūs ir akiai patrauklūs patiekalai, prie kurių norisi grįžti vėl ir vėl. Čia pateikiami šeimos receptai, draugų virtuvės paslaptys, nauji kulinariniai bandymai. Anksčiau aprašyti receptai nuolat tobulinami ir tikslinami, todėl "pasenusių" receptų čia nėra.
Kepta anties krūtinėlė
Anties krūtinėlė - išskirtinio skonio mėsa, tinkanti ypatingoms progoms, kaip pvz. garbingam svečiui maloniai nustebinti arba Valentino dieną mylimam asmeniui palepinti. Idealiame pasaulyje anties krūtinėlė būtų pateikta su perkoštu padažu, tačiau man padažo tirščiai - tai pats skanumėlis, atstojanis karštą garnyrą. Na, jeigu kokia karališka persona pas mane viešėtų, turbūt ir aš ištraukčiau padažui koštuvą.
Antienos krūtinėlė ruošiama ir servuojama pagal panašias taisykles, kaip ir jautienos nugarinės medaljonai (filet mignon), t.y. su krauju. O jeigu jums tai nepriimtina, tada pagal pateiktą receptą ant keptuvės apsrudintą krūtinėlę papildomai kepkite orkaitėje.
Kuo trumpiau ir kuo karščiau kepama krūtinėlė, tuo ji bus minkštesnė ir sultingesnė. Didžiausia klaida antienos krūtinėlės ruošime yra jos perkepimas. Šio recepto kepimo metu mano virtuvė būna pilna dūmų, tad patariu įjunti ventiliacijos trauką ir kuo plačiau praverti virtuvės langą.
Išeiga: 2 - 4 porcijos. Paruošimui reikai turėti sunkią keptuvę, geriausiai špižinę, tinkančią kepimui orkaitėje.
Produktai:
- 1 vnt. anties krūtinėlė, apie 170-200 g
- 1/2 arb. š. druskos
- 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 2 Valg. Š. sviesto
- 1/2 ropinio svogūno
- 2 lapeliai prieskoninio šalavijo - nebūtinai
- 2 šakelės čiobrelio - nebūtinai
- 100 ml vyno
- 2 Valg. Š. uogienės: bruknių, aviečių, juodųjų ir raudonųjų serbentų, vyšnių, gervuogių, spanguolių arba šių uogų mišinio uogienės
- Krūtinėlę nuplauname, gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu, iš visų pusių ištriname druska ir pipirais.
- Paruošiame 230°C (450°F) karštumo orkaitę - tik jeigu norėsime mėsos be kraujo.
- Virš didelės liepsnos įkaitiname sausą keptuvę apie 3-5 min. Nulašinus į keptuvę lašelį vandens jis turi "šauti" ir kaipmat išgaruoti. Krūtinėlę dedame oda žemyn į įkaitusią keptuvę. Kepame nejudinant 5-6 min. Mėsa pradžioje prilips prie keptuvės, vėliau išsiskirs riebalai ir mėsa atlips. Apverčiame ir toliau kepame iš mėsos pusės dar 5-6 min. Gerai iškepusi krūtinėlė turi būti rudai paskrudusi su traškia odele.
- Jeigu nemėgstame mėsos "su krauju", iš keptuvės išpilame lauk visus riebalus ir tuojau pat kepame 5-7 min. iki maksimalios temperatūros jau prikaitintoje orkaitėje, t.y. maždaug 230°C (450°F) arba nustačius funkciją "Broil". Tokia mėsa išliks viduje gana ružava ir sultinga, bet iš jos nevarvės kraujas. Maksimum kepimo orkaitėje trukmė - 12 minučių - tokia mėsa bus pilnai iškepusi, bet dar nesukietėjusi.
- Krūtinėlę išdedame ant lėkštės ir paliekame mažiausiai 7-10 minučių "pailsėti", kitaip pjaustant labai bėgs sultys, o tai kenkia mėsos kokybei.
- Tuo tarpu paruoškime padažą. Švarioj keptuvėj virš vidutiniškos liepsnos išlydome sviestą, apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną, susmulkintą šalaviją ir tarp pirštų sutrintus čiobrelius. Pasūdome, papipiriname ir kepiname apie 3 min. Pilame vyno, gerai išmaišome, pakaitiname dar 3 min. Įdedame uogienės, išmaišome ir paviriname padažą iki kol jis taps norimo tirštumo.
- Padažą pateikiame ąsotėlyje šalia krūtinėlės, supjaustytos skersai 1 cm storio griežinėliais.
Anties krūtinėlė su vyšnių padažu
Anties krūtinėlės pusę su odele peiliu šiek tiek įpjauname keliose vietose it ruoštumėtės žaisti kryžiukus nuliukus. To reikia, kad riebalai, esantys po odele, ištirptų ir odelė suskrustų. Papipiriname ir padruskiname paukštieną ir dedame kepti odele žemyn į įkaitintus riebalus. Greta galite įmesti rozmarino šakelę.
Kepame apie 5-7 minutes (priklausomai nuo krūtinėlių dydžio) neversdami. Antienos poodžio riebalams aptirpus ir paukštienai apskrudus, apverčiame krūtinėlę ir dar pakepame 3-5 minutes, priklausomai nuo krūtinėlių dydžio ir jūsų pageidaujamos mėsos temperatūros.
Baigę kepti jokiu būdu nepjaustome, o pridengiame inde folija ir leidžiame šiek tiek pravėsti. Šio proceso metu mėsa sugeria išsiskyrusias sultis ir todėl būna minkštesnė, sultingesnė. Krūtinėlę iškart prapjovus, iš jos išbėgtų visas skonis.
Reklama41011Kol mėsa ilsisi, imamės padažo. Nupilkite iš keptuvės maždaug pusę išsiskyrusių riebalų (juose apskrudintos bulvės bus išskirtinio skonio), kad liktų ne daugiau nei 2 šaukštai. Pilame vyną ir leidžiame paburbuliuoti ant stiprios ugnies, kad išgaruotų alkoholis.
Tada pilame balzamiko actą, dedame medų, druską ir pipirus ir kaitiname ant nedidelės ugnies, kol padažas pradeda tirštėti ir artėti prie pageidaujamos konsistencijos.
Patiekite griežinėliais pjaustytą krūtinėlę su pora šaukštų aromatingo vyšnių padažo.
IngredientaiBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiRūta parašė:Kur dingo „Beatos svetainė”?Roberta parašė:Sveika Beata atrodo nuostabiai šis patiekalas, tik man kilo klausimas bulvės pakepintos tame padaže jos turi priklausyti prie šio patiekalo ir jei taip kaip jas iškepti tame padaže,kadangi dar tik pradžiamokslė aš nelabai žinau
Laba diena,
Kaip tik šiandien bandysiu šį receptą, tačiau apsikvailinau ir padažui nusipirkau spanguolių, o ne vyšnių, tad norėjau paklausti gal galima jas apkeisti šį kartą nesugadinant skonio, ar vis dėlto reikia lėkti į parduotuvę ir pirkti vyšnių?
Būsiu baisiai dėkinga jei gausiu atsakymą
Sultinga orkaitėje kepta vištienos krūtinėlė (+ 6 skonių variantai)
Internete kyla daug ginčų dėl puikios orkaitės temperatūros keptoms vištienos krūtinėlėms. 400ºF? 350ºF? 425ºF?
Vištienos krūtinėlėmis kepu daugiau nei 30 metų (gerai, bent jau stebiu, kaip tai daro mano mama!), o tobula temperatūra kiekvieną kartą išgauna sultingą, švelnią vištienos krūtinėlę. 375ºF. Esant tokiai temperatūrai, vištienos neišsausinsite; tai patikima!
Jei naudosite žemesnę temperatūrą, galite gauti kietesnę vištienos krūtinėlę, o jei naudosite ką nors karštesnio, galite gauti sausesnę vištienos krūtinėlę su geriau iškepta lauke.
Kepta vištiena buvo mano vaikystės vakarienė. Nesvarbu, ar tai buvo itališka vištiena, ar paprasta kepta vištiena ir ryžiai, mums patiko kiekvienas kąsnelis. Be to, mano mama buvo didžiulė vištienos krūtinėlių ant vištienos šlaunelių gerbėja, todėl mes visada tai turėjome.
Mano mėgstamiausias būdas kepti vištienos krūtinėlę yra ją marinuoti, nes tai tikrai suteikia jūsų vištienai skonio ir ją minkština. Šiame įraše išmokysime visko, ką žinome apie orkaitėje keptą vištienos krūtinėlę ir 6 skirtingus būdus, kaip ją pagardinti.
- Didelis baltymų kiekis: vienas 4 uncijos. vištienos krūtinėlė turi 25 g baltymų. Taip, prašau!
- Toks sultingas: puikiai iškepta iškepta vištienos krūtinėlė išeina tokia sultinga.
- Greitai: vakarienę galite paruošti greičiau nei per 30 minučių!
- Universalus: Vištienos krūtinėles galima gardinti tiek įvairiais būdais, kad jos niekada nesensta!
- Skonis: nesvarbu, ar naudojate sausą vištienos trintuvą, ar vištienos marinatą, vištienos krūtinėlė gali būti lengvai pagardinta.
- Maisto ruošimas: jei abejojate, padarykite dvigubą arba trigubą partiją. Kepta vištiena gali būti naudojama ruošiant kelis patiekalus per savaitę. Peržiūrėkite mūsų geriausius vištienos patiekalų ruošimo receptus.
Rekomenduojame naudoti be kaulų be odos vištienos krūtinėlė pagal šį receptą, bet tiks ir su kaulais. Jums reikės maždaug 1–1,5 svaro.
Visada geriausia pirkti aukštos kokybės mėsą, todėl pabandykite ieškoti ekologiškos, laisvai auginamos vištienos krūtinėlės. Tokia mėsa jums ne tik skanesnė, bet ir skanesnė.
Daugiau sveikų recepų
- Sveiki blynai su bananais (be miltų)
- Skanios salotos su vištiena (be majonezo ir salierų)
- Paprastos avokado salotos su kaušiniu
- Sveiki sumuštiniai su lašiša
- Tobula lašiša orkaitėje su medaus glaistu
- Sveika bulvių košė
- 9 sveiki užkandžiai per 5 minutes
Jeigu patiko ši sultinga vištienos krūtinėlė orkaitėje, nepamirškite palikti teigiamo atsiliepimo! Labai įdomu sužinoti apie jūsų patirtį, išbandant šiuos receptus.
Vištienos krūtinėlės orkaitėje ingredientai
- Vištienos filė. Nors šis receptas apie vištienos krūtinėlę orkaitėję, galima naudoti ir šlaunelių mėsą.
- Alyvuogių aliejus. Įprastai kepimui naudojami rafinuoti – saulėgrąžų ir rapsų – augaliniai aliejai. Deja, rafinavimo – perdirbimo – metu panaikinama didžioji dalis gerųjų riebalų ir kitų vertingųjų medžiagų, todėl šie aliejai beveik neturi maistinės vertės. Štai kodėl beveik visą maistą (net ir blynus su bananais) kepu su šaltai spaustu alyvuogių aliejumi, prarandančiu mažiausiai naudingųjų medžiagų kepant. 1 Beje, naudoju purškiamą alyvuogių aliejų, kuris padeda sunaudoti mažesnį riebalų kiekį ir valgį iškepti dar liesiau.
- Citrina. Kaip sako padažo pavadnimas, citrina yra esminis citrininio padažo ingredientas. Svarbu tik, kad tai būtų paprasta, o ne žalioji citrina.
- Česnakas. Česnakas padažui suteikia pikantiškumo.
- Skystas medus. Medus padažui suteikia šiek tiek saldumo. Čia tinka bet koks tradicinis medus, tačiau svarbu, kad jis būtų skystas.
- Malti bazilikai ir raudonėliai. Šios žolelės padažui suteikia sodrumo. Geriau jų nepraleiskite!